Nyhed
Læsetid: 7 min.

Forsamlingsforbuddet sænkes til ti, WHO advarer om eksponentiel smitte, og salget af barbiedukker boomer

Sidst, men ikke mindst, har både den amerikanske toprådgiver og direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, og den britiske sundhedsminister, Matt Hancock, netop tilkendegivet, at en vaccine rent faktisk ikke længere er et trumpsk vælgerfatamorgana, men måske allerede kan være klar om en måneds tid eller to. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Sidst, men ikke mindst, har både den amerikanske toprådgiver og direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, og den britiske sundhedsminister, Matt Hancock, netop tilkendegivet, at en vaccine rent faktisk ikke længere er et trumpsk vælgerfatamorgana, men måske allerede kan være klar om en måneds tid eller to. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

Redaktionen
26. oktober 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Smittetrykket stiger i hele Europa, nye restriktioner træder i kraft i dag, det regner og bliver mørkt ved 16-tiden. Nå ja, og så er det mandag, hvilket betyder, at der er frit spil for mandagstrænere.

Den race tilhører vi jo slet ikke her på stedet – vi er jo en vedtagen coronaautoritet og højt hævet over den slags – men det skal ikke holde os tilbage fra at kommentere på alle de andre mandagstrænere.

Tag nu for eksempel dem, der mener, at dagens nye restriktionerne er for vidtgående og vil føre landet direkte i økonomisk armod og ulighed. Det er der ikke umiddelbart belæg for at sige. Til stadighed ser det ud til at lande, der har lukket mest hårdhændet ned og dermed også hurtigst har fået COVID-19 under kontrol også er dem, der klarer sig bedst økonomisk. Det er lande som Danmark, Norge, Tyskland, New Zealand og store dele af Asien herunder Kina, der havde en økonomisk vækst på næsten 5 procent i månederne juni, juli, august og september, sammenlignet med de samme måneder i 2019. I de samme lande, kan man heller ikke se en øget ulighed og landenes generelle sundhed – både mentalt og fysisk – ligger generelt stabilt i modsætning til lande som USA, Storbritannien, Spanien og Italien.

O.k., o.k. – der kan være mange årsager til de lande klarer sig som de gør, så vi er ikke ude på at starte en diskussion eller skråsikkert forbinde punkterner selv, og vi er også godt klar over, at der heller ikke er belæg for at sige, at de voldsomme nedlukninger ikke har andre konsekvenser, der er forbundet med svig og smerte, kedsomhed og generel efterårstristesse.

Men til dem, der har det sådan, har vi to opløftende nyheder på vaccinefronten fra det seneste døgn: Både den amerikanske toprådgiver og direktør for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci, og den britiske sundhedsminister, Matt Hancock, har netop tilkendegivet, at en vaccine rent faktisk ikke længere er et trumpsk vælgerfatamorgana, men måske allerede kan være klar om en måneds tid eller to. Der er to forskellige forsøg, der har vist lovende resultater på både unge og gamle.

En gamechanger for virusbekæmpelsen af de helt store, men det er alligevel farligt helt at give slip som det ellers var udmeldingen fra Det Hvide Hus her til morgen. Her sagde Donald Trump og hans administration rent ud, at de ingen intentioner har om at få kontrol med coronavirussen i USA.

»Vi kommer ikke til at kontrollere virussen,« som stabschef i Det Hvide Hus, Mark Meadows, udtrykte det i et tv-interview med den amerikanske nyhedsstation CNN.

I stedet vil Det Hvide Hus fokusere på at sikre en god sygdomsbehandling og udviklingen af en vaccine mod COVID-19 for at undgå dødsfald, siger Mark Meadows og den strategi virker mildt sagt lidt hasarderet, hvis de ville spørge mandagstræneren her. Virussen ser indtil videre ikke ud til at muterer i en grad, der gør os sårbare for en reinfektion – altså at blive smittet mere end én gang, hvilket ville gøre en vaccine uduelig på sigt. Ifølge nogle undersøgelser ser det endda ud til, virussen har en selvregulerende mekanisme, der minimerer forandringer og der er da også kun fem kendte ”andengangssmittede” de næsten 42 millioner smittede, men reelt set ved vi ikke, hvor længe den immunitet holder og dermed heller ikke, hvor længe en vaccine holder.

Dertil kommer, det overvældende antal, der ifølge undersøgelser slet ikke ønsker at tage en given vaccine, ligesom hastigheden af produktionen og distributionen selvfølgelig også er et væsentlig parameter for en succesfuld vaccination af verdens befolkning. Herhjemme har sundhedsmyndighederne for eksempel sagt, at de ikke forventer at kunne distribuere en vaccine bredt før tidligt sommeren 2021, og det er der lang tid til, hvis man ser på den hastighed virussen har haft i foråret og igen her i anden bølge.

En anden væsentlig detalje, som mange forskere har påpeget, er, at en effektiv vaccine historisk set ikke nødvendigvis er ensbetydende med en udryddelse af sygdommen. Der findes i dag en bunke farlige sygdomme, som vi allerede har udviklet en effektiv vaccine til, men som er her endnu – mæslinger, for eksempel, influenzaen, der med få års mellemrum muterer, og de fleste børnesygdomme.

Og hvor efterlader det os så med nedlukninger og restriktionerne? Ja, det er det evige og åbne spørgsmål, som der bestemt kan være legitime grunde til at debattere. For er der én ting svenskerne har haft ret i siden denne pandemie brød ud, så er det, at denne virus ikke er en sprint, men et maraton. Og hvis det maraton ikke bare er et år, men måske to, ti eller måske for altid, kan vi så blive ved med disse jævnlige nedlukninger af samfundet eller skal vi hurtigst muligt have fundet en anden model? Denne mandagstræner har ikke en skydeklar taktik klar til næste weekend, men vi er i hvert fald ret sikre på, at det er en betænkelig idé at følge den de kører fra Det Hvide Hus. Her er dagens coronaoverblik, der nok en gang kan melde om stigende danske smittetal:

  • Der er registreret 1056 nye coronatilfælde det seneste døgn, viser tal fra Statens Serum Institut. Belgien har fundet 12.500 nye tilfælde i det seneste døgn, Holland knap 11.000 Frankrig 50.000 – i alle tilfælde er der tale om nye rekorder.
  • Fra i dag sænkes forsamlingsforbuddet fra 50 til 10 mennesker. Forbuddet gælder også private fester, der afvikles uden for egen matrikel. Samtidig er det heller ikke længere tilladt for dagligvarebutikker, kiosker med mere at sælge alkohol efter kl. 22. Fra den 29. oktober bliver det også obligatorisk at bære mundbind på alle indendørs steder med offentlig adgang. Overblik her.
  • Mindst fem personer i den amerikanske vicepræsident Mike Pences stab er blevet testet positive. Det skriver den amerikanske tv-station CNN. Det gælder blandt andet Pences stabschef Marc Short og hans rådgivere Zach Bauer og Marty Obst.
  • WHO advarer om eksponentiel stigning i coronasmitte: »For mange lande oplever lige nu en eksponentiel stigning i COVID-tilfælde, og det fører til, at hospitaler og intensivafdelinger er tæt på at nå topkapaciteten, hvis de ikke allerede har gjort det, siger generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemiske anbefalinger

Minkavlere afviser at have modtaget spørgsmål fra Seruminstituttet om ansatte på farme. Statens Serum Institut har to gange forsøgt at få landets minkavlere til at svare på, hvem de har ansat. Kun én har svaret. Nu oplyser flere minkavlere, at de slet ikke har modtaget spørgsmålet. Stærk afslørende journalistik, fra øverste hylde. (Dagbladet Information)

Når regeringen vil bremse smittespredningen, må og skal den også styrke kontaktopsporingen. Vinteren kommer, smitten accelererer og avisens redaktionschef giver på lederplads en opsang til regeringens opsporingsstrategi. (Dagbladet Information)

Ja, nedlukninger redder liv. Men millioner af mennesker i fattigere lande betaler prisen, skriver den australske filosof Peter Singer fra sit hjemland – meget apropos dagens introtekst (Dagbladet Information)

Barbie-salget boomer. Efter denne analyse skulle det handle om desperate nedlukningsramte forældre, der forsøger at skære ned på deres børns skærmtid – held og lykke med det. (Wall Street Journal)

Bliver det nogensinde jul? TV 2 er allerede langt med juleforberedelserne og giver dig fem gode råd inden du planlægger den helt store juletræsfest. (TV 2)

Nulstil de økonomiske ambitioner, hvis man skal undgå ulighed og økonomisk katastrofe i kølvandet på pandemien. Tv-debat og bevidsthedsudvidende langlæser – blandt andet med vores gode venner Robert Reich og Yanis Varoufakis. Det lyder måske venstreorienteret, men det er altså i erhvervsmagasinet Bloomberg.

To præsidenter i hver deres verden. Vi fik, med lidt hjælp fra BBC, i fredags skrevet, at de to amerikanske præsidentkandidater var nogenlunde enige om midlerne til at bekæmpe coronaen. Well, som denne artikel dokumenterer, kan vi have udtryk os lidt vel kategorisk der. (Buzzfeed)

Åh, at eje en boghandel. Har du ikke også altid drømt om det? Den amerikanske børnebogsforfatter Suzanne Selfors udlevede drømmen og en måned senere brød pandemien ud og gjorde den til et mareridt. (The Seattle Times)

Spred ordet, ikke smitten

Og sådan kom vi væltende ind i en ny uge. Bliver den ligesom sidste uge vil en verdensberømt kvindemorder flygte fra Herstedvester, en overborgmester vil går af efter anklager om at være »seriekrænker« og knap 5.000 danskere vil blive smittet med en dødelig sygdom, som ingen havde hørt om for et år siden. Vi håber det bedste og forventer det værste.

/Lasse Lavrsen, der stadig ikke tør slukke sit tv

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lidt ordknepperi fra denne "mandagstræner". Det er ikke "eksponentiel smitte", som forårsager overfyldte hospitaler men derimod antallet af smittede. Hvis antallet af smittede på en mandag er 1, næste mandag 2, næste mandag 4 og næste mandag 8, er det en eksponentiel stigning med en fordoblingstid på en uge. Men i et land som Danmark medfører det ikke en stor belastning af sundhedsvæsenet.

Hvis antallet derimod er 1.000, næste mandag 2.000, næste mandag 4.000, og næste mandag 8.000, så er det også en eksponentiel stigning med en fordoblingstid på en uge, og nu ser situationen for sundhedsvæsenet noget mere alvorlig ud. Og desværre er det det scenarie, vi kigger ind i, hvis ikke stigningstakten bremses.