Læsetid: 6 min.

Den fri sex er afskaffet, pandemien sender fødselsraten nedad og i USA vinder konspirationsteorierne frem

Faktisk mener hver tredje amerikaner ifølge The New York Times, at den kinesiske regering har skabt coronavirus som et våben. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Faktisk mener hver tredje amerikaner ifølge The New York Times, at den kinesiske regering har skabt coronavirus som et våben. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

19. oktober 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Ærligt – vi kan nærmest ikke følge med. Man holder efterårsferie i, hvad der føles som sekunder og pludselig tør man ikke slukke for sit tv i frygt for at gå glip af nye plottwistende kapitler i den endeløse triviallitterære brønd vi kalder nyhederne. Èn ting har vi dog fået med os her på Coronaoverblikket, der kun – og ikke andet – holder øje med de pandemiske bølger, og det er, at man skal holde sig fra beværtninger og dansegulve efter klokken 22. Selv om det ligger der og lokker svage sjæle i skred, så skal man altså gå lige hjem uden indtag af alkohol, for der er ikke noget, der får os tættere sammen end alkohol. Forbandet være ildvandet.

Og mens vi har siddet klinet til nyhederne har coronaepidemien haft ro til at gøre sit arbejde. I fred for mediernes kværneri har den kunnet se fremad og har ikke skullet koncentrere sig om ærgerlige episoder, der ligger både 20,15, 10, syv, seks, fem, tre og så måske også lige et enkelt år tilbage, men den har kunnet forulempe frit og det har virket lidt overvældende.

Faktisk er mere en 2,5 millioner mennesker på verdensplan testet positiv, siden vi var her sidst. Det er rekord for en enkelt uge og betyder, at vi tidligere i dag mandag rundede 40 millioner smittede i alt på verdensplan. USA, Indien og Brasilien topper listen over lande, der har registreret flest smittetilfælde, men også i Europa har vi for alvor mærket Anden Bølge komme brusende den forløbne uge. Både antallet af døde og smittede er vokset med 35 procent og mere end 1.000 mennesker dør nu dagligt med sygdommen på kontinentet, mens mere end 120.000 nye tilfælde hver dag registreres. Også her blev en milepæl rundet det seneste døgn, hvor en kvart million europæere nu har mistet livet med COVID-19.

Værst ser det ud i Frankrig, Spanien, Storbritannien, Holland og Belgien, der i ugevis har oplevet daglige stigninger, men i den seneste uge har smitten også i Tjekkiet, Schweiz, Polen, Tyskland, Østrig, Italien og på hele Balkan nået nye rekordhøjder og ligger nu højere end i foråret.

Schweiz registrerer 8737 nye smittetilfælde med coronavirus hen over weekenden og i Belgien var landets sundhedsminister, Frank Vandenbroucke, her til morgen ude at advare mod den »tsunami af syge og døde«, der vil ramme landet i de kommende uger.

»Vi er midt i den hårdest ramte region i hele Europa, og vi har ingen kontrol over udviklingen,« indrømmede Vandenbroucke til belgisk RTL.

Også WHO ser med alvor på Europa og advarer om, at de seneste ugers udvikling kan komme til at betyde et dagligt dødstal, der ligger fem gange højere end aprils. Dog mener FN-organisationens europadirektør, Hans Kluge, at der også er grund til optimisme, da de berørte lande hurtigt har reageret på denne Anden Bølge og er bedre rustet end til den første.

Virussen blev også debatteret som programpunkt i weekendens EU-topmøde i Bruxelles, men her var der generelt en større skeptisk over for det europæiske forsvarsværk, og ikke mindst en bekymring for om samarbejdet mellem landene denne gang ville vise sig dueligt, eller om der, som EU-kommissær og vicepræsident Margaritis Schinas, udtrykte det, igen ville brede sig »en kakofoni« af stemmer og egeninteresser imens hospitalerne ville blive overfyldt. Som en kedelig eksemplificering af den europæiske bølge, sluttede topmødet med tre færre deltagere end da det begyndte, da de tre blev tvunget i selvisolation efter at have været tæt på smittede personer. Herefter aflyste Merkel det forestående EU-topmøde mellem EU’s stats- og regeringschefer i Berlin midt i november med henvisning til sikkerheden.

I Skandinavien generelt og Danmark specifikt ligger smitten stadig forholdsvis stabilt. I Danmark er det daglige antal smittede dog svagt stigende og siden i går er der fundet 452 nye tilfælde med coronavirus. Det viser dagens tal fra Statens Serum Institut. Det er en stigning på ét tilfælde i forhold til gårsdagens tal, mens antallet af indlagte er steget med ti og nu er 129. Der er seks nye dødsfald med coronavirus.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Frankrig har sat 12.000 ekstra betjente ind for at opretholde et udgangsforbud. Forbuddet gælder de største byer fra kl. 21 til klokken 6 om morgenen, og lignende foranstaltninger er taget i brug i Østrig, Slovakiet og Tjekkiet, der med Prag som epicenter er det sted i Europa, hvor smitten stiger hurtigst.
  • Coronamutation fundet i Trondheim. Det viser foreløbige vurderinger fra den norske sundhedsstyrelse, FHI, der ikke mener den har været set i Norge før. Det er endnu ikke klart, om denne mutation er mere smitsom eller hvilke egenskaber, den har.
  • Kinas økonomi er stadig på vej frem. I tredje kvartal har landet en bnp-vækst på 4,9 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser en officiel opgørelse ifølge nyhedsbureauet AFP. Selv om der således er gode takter, var væksten en smule under forventningen i perioden, som går fra juli til september.
  • Medicingiganten Pfizer har allerede »flere hundredtusind doser« af coronavaccine opmagasineret i Belgien. Det skriver The Daily Mail søndag. De er klar til at blive distribueret globalt, hvis kliniske forsøg er succesfulde, og vaccinen bliver godkendt som sikker og effektiv. Det amerikanske gigantfirma håber, at kunne gøre 100 millioner doser tilgængelige i år. Ud af de 100 millioner er 40 millioner målrettet Storbritannien.
  • Den finske premierminister, Sanna Marin, er testet negativ for coronavirus, meddeler hendes kontor mandag. Marin forlod et EU–topmøde i Bruxelles fredag, efter en fra hendes stab blev testet positiv for virussen.

Pandemiske anbefalinger

Corona blandt mink er en alvorlig trussel mod folkesundheden.

Det skriver vores bekymrede redaktionschef Anton Geist i weekendens leder. Det var åbenlyst en fejl, at myndighederne ikke tidligere satte alt ind på at forhindre spredning af COVID-19 mellem mink. Nu gælder det om at forhindre den katastrofale situation, at en kommende vaccine bliver svækket af virusvarianter opstået på minkfarme. (Dagbladet Information)

USA’s fornemmelse for konspirationer.

En tredjedel af amerikanerne mener ifølge The New York Times, at den kinesiske regering har skabt coronavirus som et våben, ligesom en tredjedel mener, at landets sundhedsmyndigheder har overdrevet coronatruslen for at skade præsident Trump. Moderne Tiders Mikkel Vuorela, tager os med en mesterlig langlæser igennem en række af de konspirationsteorier, coronavirussen har skubbet til. (Dagbladet Information)

Verdens bedste coronapremierminister, Jacinda Ardern vinder historisk valg i New Zealand.

Der er tale om et rent jordskred for hende og hendes parti, der nu sidder på 64 ud ad parlamentets 120 pladser. Landet reagerede hurtigt på pandemien og har kun oplevet 2.000 registrerede tilfælde og 25 dødsfald. Dyk ned i succesen. (Vox)

Har pandemien ødelagt fri sex?

Denne Vogue-artikel argumenterer i hvert fald for, at noget for altid er forandret. (Vogue)

Pandemien har sendt fødselsraten nedad.

Tilsyneladende uden sammenhæng til ovenstående artikel, selv om det ville være oplagt. Næ, det skulle være et aktivt valg blandt fødedygtige kvinder ikke at få børn under pandemien. (Time)

Festen er forbi og dansen er slut.

Den legendariske berlinertechnoklub Berghain åbner igen, men det bliver uden dans hverken før eller efter klokken 22. Denne gang er det med en coronaudstilling. Norske Vagant har været forbi. (Vagant)

Spred ordet, ikke smitten

Og således kom vi tilbage på sporet, blot for at få lagt syv-otte nye. Husk nu at spritte af, hold afstand, nys i albuen og hold dig fra dansegulvet efter kl. 22 – lidt ligesom Askepot. Vi ses igen i morgen.

/Lasse Lavrsen, stadig en del af løsningen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Katrine Damm
  • Hans Ditlev Nissen
Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Katrine Damm og Hans Ditlev Nissen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mit højdepunkt ved coronaoverblikket er at komme ned til, hvilken titel Lasse Laursen i dagen anledning har givet sig selv, således også i dag:
Lasse Lavrsen, stadig en del af løsningen ;-D

ingemaje lange, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Herligt at se det daglige corona overblik vende tilbage. Smitten breder sig, konspirationsteorierne breder sig i USA, og i Europa breder sig igen diktaturet med udgangsforbud og lignende drakoniske foranstaltninger i flere og flere ellers såkaldt "frie" lande. Alt sammen i den hellige corona bekæmpelses navn og dermed til fællesskabets bedste må vi forstå. Det bliver spændende at følge, hvor længe de forskellige lande bliver ved at holde til det, og hvor længe folk bliver ved at finde sig i indgreb, som ikke burde kunne forekomme i fredstid i et demokratisk samfund.

I Irland må man nu maximalt bevæge sig 5 km væk fra sit hjem. Det er jo surt, hvis ens forældre eller børn bor 10 km væk. Samtidig er det svært at se det sundhedsfaglige argument for, at rejser på mere end 5 km udgør en særlig risiko for smittespredning. Det er også svært at se, at Irland befinder sig i en situation, som kan retfærdiggøre den slags indgreb i grundlæggende frihedsrettigheder, når landet pt. kun har 3 COVID-19 dødsfald om dagen blandt sine 5 millioner indbyggere.

Hvornår har folk fået nok, og hvornår vågner kritiske journalister på eksempelvis Information op til dåd og begynder at udøve en reel og substantiel kritik af alle disse beslutninger, som regeringer rundt omkring træffer mere eller mindre på må og få?

https://www.berlingske.dk/internationalt/irerne-maa-maksimalt-bevaege-si...

Søren Kristensen

Sikke en masse gode argumenter for at udvidde og fremrykke Arne-tilbuddet, så det omfatter alle over 65 år, allerede fra årsskiftet.