Nyhed
Læsetid: 5 min.

Hjælpepakkerne forlænges, Søren Brostrøm får toppost i WHO, og smitten stiger fortsat i Europa

Og fra Informations gravergruppe, der taler en del om mink for tiden, lyder det, at myndigheder kendte til trussel fra virusmutationer i mink, længe inden ministeren reagerede. Det er blevet tid til daglige coronaoverblik
Og fra Informations gravergruppe, der taler en del om mink for tiden, lyder det, at myndigheder kendte til trussel fra virusmutationer i mink, længe inden ministeren reagerede. Det er blevet tid til daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

Redaktionen
28. oktober 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Noget af det mest sindsoprivende og spændende ved denne pandemi er, hvor konkrete de politiske ideer pludselig er blevet. Over natten bliver de til kropslige restriktioner, økonomiske prioriteter, der kan hæves i banken dagen efter, adfærdsændringer bliver dikteret og gennemført omgående, og det bliver ubarmhjertigt tydeligt, hvad liberale politikere i virkeligheden mener med frihed, og hvad socialister i virkeligheden mener med en stærk stat. Det er et sociologisk, psykologisk, politologisk og økonomisk giga-eksperiment i real time, hvor hele stater og grundideer skvatter sammen om ørerne på os. Det er afsindigt spændende.

Og afsindigt ubehageligt. For det er naturligvis almindelige mennesker, der bliver direkte påvirket af disse prioriteter – truet på livet, bogstaveligt og økonomisk – og det er almindelige mennesker, der skal tage deres egne politiske ideer, forhandle dem, beslutte dem og føre dem ud i livet.

Det var det, vi så i nat, da Danmarks mest almindelige minister Simon Kollerup (han er erhvervsminister) præsenterede os for en udvidelse og forlængelse af hjælpepakker til erhvervs- og kulturlivet for over otte milliarder kroner. Hertil kommer nye likviditetsmuligheder for over 28 milliarder kroner. Det sker på baggrund af det, de politiske kommentatorer kalder et bredt flertal med Venstre, De Radikale, SF, De Konservative og Enhedslisten foruden regeringspartiet, Socialdemokratiet.

I praksis betyder det, at hjælpepakkerne forlænges frem til 31. januar, og det er nok til, at Simon Kollerup (han er erhvervsminister) kalder det en langsigtet aftale.

»De ordninger, vi er blevet enige om her til aften, gælder frem til 31. januar - så længe der stadig er restriktioner. På den måde skaber vi mere langsigtethed. Og på den måde ved danske virksomheder, hvad de kan regne med.«

Hjælpepakkerne udvides, så også underleverandører som taxaselskaber, biografer, folkeoplysningsområdet og messevirksomheder kan se frem til mere hjælp. På kulturområdet indebærer aftalen blandt andet, at aktivitetspuljen videreføres med 300 millioner kroner. Derudover videreføres puljen til breddeidrætten og foreningslivet med 150 millioner kroner, og så afsættes der også midler til en ny kompensationsordning for aftenskoler, daghøjskoler og folkeuniversiteter. Der etableres ligeledes en ny biografpulje på 15 millioner kroner og et nyt ”genstartsteam”. Du kan læse om de konkrete hovedpunkter her.

Med undtagelse af rejsebranchen synes der at være bred tilfredshed over nattens forlig i erhvervslivet, men her råber man dog stadig på det såkaldte varslingssystem, der skal gøre situationen mere gennemskuelig. Men det lader altså vente på sig – det konkrete er ofte det sværeste at blive enige om.

»Tiden med corona er desværre meget uforudsigelig,« lyder det fra Simon Kollerup (han er erhvervsminister). Her er dagens coronaoverblik fra Dagbladet Information.

Dagens tal for registrerede coronasmittede siden i går er 1.017, oplyser Statens Serum Institut. Seks er døde, mens 136 er indlagt. 18 patienter ligger på intensivafdelinger, af dem er 15 i respirator. I Sverige har ni mennesker mistet livet med covid siden i går, og her er der også fortsat en stigning i sygdommen med 2.000 nye smittede det seneste døgn.

Bølgen i resten af Europa er også stadig i gang med at rejse sig, og der sættes fortsat daglige rekorder i Tyskland, der taler om at lukke restauranter og barer igen efter 85 dødsfald på et døgn. I Frankrig, er der i det seneste døgn har fundet 50.000 nye tilfælde og i Storbritannien, som siden i går har mistet 367 borgere til sygdommen – det højeste tal siden maj, der også betyder, at landet passerer 60.000 døde.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Søren Brostrøm får toppost i WHO. Han bliver nemlig en del af Verdenssundhedsorganisationens, WHO, globale bestyrelse. Det skriver Magnus Heunicke på Twitter. »Søren fortsætter som direktør i SSTSundhed (Sundhedsstyrelsen, red.) og vil nu også bruge sine sundhedsfaglige kompetencer, når der skal drøftes global sundhed. Stort tillykke til WHO, Brostrøm og Danmark.« Intet kan stoppe den mand.
    Det skulle da lige være BT, der har taget ham i at glemme at spritte af (!)
  • Corona spreder sig til mink-tæt vestjysk kommune. Cirka hver tiende af landets minkfarme ligger i Holstebro Kommune, og nu er der konstateret corona på én af dem. Minkfarmen ligger i Råsted, og smitten betyder, at dyrene på yderligere 16 farme i området også skal slås ned.
  • Hvis vaccinen kommer kan den være mangelfuld. Sådan lyder det fra en af Storbritanniens førende viruseksperter, Kate Bingham. »Vi ved ikke, om vi overhovedet får en vaccine. Det er vigtigt, at vi ikke er for skråsikre og overoptimistiske,« skriver Kate Bingham, leder af den britiske regerings virus-taskforce, i en artikel i lægetidsskriftet The Lancet. »Den første generation af vacciner er sandsynligvis ufuldkommen, og vi bør være forberedt på, at de måske ikke forhindrer smitte, men snarere reducerer symptomerne, og selv da måske ikke fungerer for alle eller i ret lang tid, skriver den britiske virusekspert i tidsskriftet.«
  • Coronasmitte på københavnske plejehjem. På 44 københavnske plejehjem er i alt 11 beboere smittet med coronavirus. Det oplyser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København til B.T. Der er i alt 3.350 beboere på de københavnske plejehjem.

Pandemiske anbefalinger

Myndigheder kendte til trussel fra virusmutationer i mink, længe inden minister reagerede

Vores ypperlige gravergruppe er fortsat i hælene på den danske minkskandale (jo, lad os kalde den det). Nu viser det sig nemlig, at Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut vidste i en hel måned, at mutationer i coronavirus blandt mink kunne udgøre et problem for en fremtidig vaccine, før fødevareministeren reagerede. Da ministeren endelig reagerede, hemmeligholdt han bekymringen for mutationerne i yderligere knap to uger. (Dagbladet Information)

Her går det godt

Vi står godt nok midt i en økonomisk recession og verden ligger i sygesengen, men humøret er højt på direktørgangene, forlyder det. Faktisk er de i følge denne analyse mere “super begejstret” end nogensinde. (Quartz)

Chomksy om Trump og pandimien

Vores amerikanske lingvistven, Noam Chomsky, er her i samtale med forfatter og redaktør David Barsamian. Ham har vi til gengæld aldrig har hørt om, men de to har sig en virkelig spændende snak, som Chomsky indleder »Altså, landet er dybt polariseret på en pudsig måde …« (Haymarket)

Coronadigte

På sådan en glædens dag for kulturlivet kan vi godt tåle et skud covid-poesi. Det litterære tidskrift Guernica, har samlet en række af de bedste digte om pandemien under overskriften "Pandemic Jobs for Poets". (Guernica)

Coronalitteratur

Og nu vi er i det litterære hjørne og dommedag står for døren, så napper vi også lige en liste på de 50 bedste bøger om apokalypsen. (Literary Hub)

Coronaens Woodoo-dukke Bill Gates har fødselsdag i dag

Tillykke, du er stadig verdens næstrigeste mand, du forudså pandemien og du er nu hele corona-konspirationsgardens prügelknabe nummer eins. Her er en række af de mest udbredte teorier om hans skyld i pandemien. (BBC)

Spred ordet, ikke smitten

Faktisk er det også den walisiske desperadodigter Dylan Thomas’ fødselsdag i dag. Han kunne være fyldt 106, men han blev altså kun 39. »Do not go gentle into that good night,« som vi plejer at råbe ad badeværelsesspejlet hver morgen, lige inden vi kaster os over dagens overblik. Vi ses igen i morgen.

Kh Lasse Lavrsen/ ’Rage, rage against the dying of the light’

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Her har vi forklaringen på, at fitness-centre fuldstændigt imod sund fornuft får lov at holde åbent og sprede virus - vor alle sammens coronageneral Brostrøm kan jo ikke undvære sit fitness-kick, og det må vi så alle bare bøde for. Og han har tydeligvis stadig - efter 9 måneders samfundsødelæggende pandemi endnu ikke fattet alvoren. Eller også føler han sig bare hævet over den slags trivialiteter som at spritte af efter sig, som alle andre skal:
https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/brostroem-i-corona-broeler/8344122

"På videoen af Søren Brostrøm kan man se en person spørge direktøren for Sundhedsstyrelsen, om han er færdig med at bruge sin maskine. Da svaret er 'ja', spørger personen venligt Søren Brostrøm, om han så ikke bør spritte den af.
Efter længere betænkningstid, mens Søren Brostrøm gør en ny øvelse færdig, lyder svaret 'Skal jeg det?'. Da personen stadigvæk synes, det ville være klogt at gøre, går Søren Brostrøm med til at spritte af. 'Okay, det gør jeg så'.#

Det passer desværre aldeles skræmmende godt til, hvordan jeg har opfattet Brostrøms holdning til corona-bekæmpelse. Rigtige mænd spritter ikke efter sig......

Thomas Tanghus

> hvad liberale politikere i virkeligheden mener med frihed, og hvad socialister i virkeligheden mener med en stærk stat.

Liberalisterne vil godt blæse og have mel i munden, have the cake and eat it too, få kompensation, men ikke restriktioner.
Og så må du ikke forveksle Socialstalinister med socialister, Lasse ;)

William Mannicke

Tillykke til Søren Brostrøm med udnævnelsen.

Nu må man håbe at han husker at spritte efter sig ;-)
https://www.bt.dk/samfund/brostroem-i-video-jeg-er-bare-et-menneske

Ps: Det forekommer mig på kanten loven om overvågning, at BT bringer en privat video fra et træningscenter.
Både at kvinden optager situationen uden at gøre opmærksom på dette og at BT bringer videoen.
Måske nogle jurister skulle/kan kigge på det?

Maj-Britt Kent Hansen

I går følte jeg mig næsten overbevist om, at der var læst korrektur på dagens lune Corona-overblik, men hvad spotter jeg så i dag i en overskrift! Andet forbigås i tavshed.

Jeg citerer: "Chomksy om Trump og pandimien."

Lasse, det kan du ikke byde lingvisten Noam! Måske nøjes han ikke med at samtale, men lader helt tilfældigt sit falkeblik falde på dit overblik!

Maj-Britt Kent Hansen

Nå, vi kom lige over midnat. I går = 27.10.20

Jesper Frimann Ljungberg

Nå det var da forklaringen på at Søren Brostrøm har fundet sig i alt det lort fra politikernes side.

// Jesper

Corona-situationen i Europa ser unægtelig ikke for lys ud, og omsider lader det til, at aktiemarkedet også har opdaget det. Der kommer nye nedlukninger rundt omkring, og dermed stiger igen den samfundsøkonomiske regning. Men i det mindste har vi da nu fundet et par syndebukke i form af rige kvinder i minkpels samt en direktør for Sundhedsstyrelsen, som glemmer at følge sine egne råd om at spritte af :-)

Morten Bøttzauw

Det var dog en utroligt sjusket artikel. Kan det ikke lade sig gøre at gennemlæse før man udgiver ??
Mange stavefejl og ekstra unødige ord.