Læsetid: 5 min.

På med mundbindet, forsamlingsforbud på 10, og USA godkender Remdesivir

Og så skal vi huske at købe alkohol nok til, at vi ikke løber tør før klokken 22. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så skal vi huske at købe alkohol nok til, at vi ikke løber tør før klokken 22. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

23. oktober 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Som du kan se, har vi holdt os andægtigt tilbage i dag i frygt for at gå glip af noget til Mette Frederiksens stort anlagte pressemøde. Og der var som forventet Original Line Up – den følsomme Wammen, brutale Brostrøm, utilnærmelige, utilregnelige Mølbak, Rigspolitichefen og såmænd også gruppens Ringo Star Magnus Heunicke, som vi har mistænkt for allerede at have været i solarium. Men for at være helt ærlig, så manglede der altså lidt swung. Det kunne man mærke allerede da Statsministeren slog de første akkorder an:

»Det er fredag aften, og det sidste, man har lyst til at tænke på, er corona. Jeg tror, jeg taler på de fleste danskeres vegne, når jeg siger, at vi er ved at være alvorligt coronatrætte.«

’Tak fordi I kom – vi gider ikke spille, og I gider ikke høre på det, så skal vi ikke bare få det overstået.’

Bundlinjen er, at forsamlingsforbuddet bliver sat ned fra 50 til 10. At vi skal have mundbind i det meste af det offentlige rum med alle de selvmodsigelser, der nu ligger i det. Og så skal vi huske at købe alkohol nok til, at vi ikke løber tør før klokken 22. Resten af de restriktioner, der allerede er sat i værk, fortsætter frem til nytår.

Det lyder jo ikke voldsomt, men vi er godt med på, at tallene går i den forkerte retning, og at pressemødet og de nye tiltag måske i lige så høj grad var en påmindelse om, hvor galt det kunne gå, hvis vi ikke tager os sammen. Vi skulle forstå alvoren. Sikkert af den samme årsag remsede statsministeren også hurtigt forholdende i Europas mest restriktive lande op og nævnte blandt andet, at man i Irland ikke måtte bevæge sig mere end fem kilometer fra sit hjem.

Den europæiske situation og de nye tal i Danmark er også ildevarslende. Det seneste døgn er der registeret 859 nye smittede med corona i Danmark, og det er det højeste, vi nogensinde har målt på ét døgn. I Tjekkiet er der 35 indlagte coronapatienter per 100.000 indbyggere. 224 døde på et døgn i Storbritannien, ny smitterekord i Italien, og 200.000 nye smittede på et døgn i Europa. I Spanien, der som det første land i Europa rundede en million smittede i går, er der 29 indlagte pr 100.000, i Belgien, Bulgarien, Polen og Ungarn er der mere end 20, mens der i Danmark blot er to – det var ni, da der var flest herhjemme. Overalt er der dag efter dag tale om nye stigninger. Kontakttallet herhjemme er i øjeblikket på 1,2.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Besøg bliver forbudt på plejecentre i syv jyske “minkkommuner”. Der er tale om Brønderslev, Ringkøbing-Skjern, Thisted, Frederikshavn, Aalborg, Jammerbugt og Hjørring. Det er blandet andet på grund af aktiv smitte blandt minkbesætninger på minkfarme, at styrelsen ser sig nødsaget til at indføre besøgsforbud. Samtidig har kommunerne i den seneste uge haft flere end 40 smittede per 100.000 indbyggere, oplyser styrelsen. Sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse ligger på 20.
  • Biden og Trump (næsten) enige om coronabekæmpelsen. »Vi lærer at leve med virussen,« sagde Donald Trump ved nattens store præsidentdebat, der havde afsat god tid til pandemien. »Come on«, svarede Joe Biden tilbage. »Vi lærer at dø med den.« Og så langede Biden ellers heftigt ud efter den siddende præsident, der til gengæld lovede at der kom en vaccine i løbet af uger og at Joe Biden bare havde siddet i sin kælder under hele virusudbruddet. Men i den fremadrettede bekæmpelse af coronaen var de to stort set enige i metoderne.
  • USA godkender Remdesivir. USA’s lægemiddelstyrelse, FDA, har godkendt det antivirale lægemiddel Remdesivir til behandling af corona. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har Remdesivir dog ikke nogen positiv indvirkning på COVID-patienters overlevelsesmuligheder
  • Norge vil redde julen. Med det formål som angivet årsag har Erna Solberg derfor strammet en række restriktioner i landet. »Når vi vælger at komme med flere restriktioner i næste uge og stramme op, så skyldes det, at hvis vi tager et stort hug i november, så er der større sandsynlighed for en normal julefejring med familien derhjemme,« siger Erna Solberg og lyder jo næsten som en nisse fra børnenes ulands-kalender.

Weekendens pandemiske anbefalinger

Aflys det ofte ubærlige drukritual, som julefrokoster har udviklet sig til

Er der én, der græder tørre tårer over forsamlingsforbuddet og de nye alkoholregler, så er det avisens nestor Georg Metz. Så er vi også ovre alle de gramsende politikere, argumenterer han kløgtigt. (Dagbladet Information)

Svinefarme kan være den nye virusfabrik

I følge forskere i den amerikanske sundhedsstyrelse, bør vi se på svinefarme med lige så stor bekymring som de så kaldte “wet markets” i Asien, da der på svinefarme er optimale forhold for at udvikle nye virusser. (VOX)

Verden er bygget op om profit

Lad pandemien få os til at bygge den op om sundhed og frihed i stedet for, argumenterer denne rasende effektive langlæser fra hollandske The Correspondent – på engelsk. (The Correspondent)

Historiske konspirationer

Forleden kom vi selv omkring de amerikanske konspirationsteorier, men gode kræfter på magasinet Atlas har lavet en effen fortælling, der går endnu længere tilbage og fanger tråde fra Den Franske Revolution og helt frem til i dag. (Atlas)

Farver til karantæneangsten

Jep, der findes nu officielt et farvekort, du kan bruge på dine vægge, hvis du er lidt for opkørt over hele nedlukningssituationen. Som sendt fra himlen. (ArtNews)

Revolten i Liverpool

Historien om, hvordan et lille fitnesscenter blev hovedkontor for en sand oprørsgruppe mod myndighedernes restriktioner i Liverpool. (New York Times)

Spred ordet, ikke smitten

Og sådan kom vi endelig ind i weekenden, der helst skal være ligeså kedelig som den plejer at være. Vores udgang i går handlede om kæledyr og blev lidt underlig al den stund, vi slet og ret glemte at sætte det link ind, der passede til situationen. Det kommer her og handler om kæledyr, der krammer – det må man nemlig gerne endnu. God weekend.

/Lasse Lavrsen, der er usikker på om han nogensinde ville kunne samle mere end 10 personer

Vi samler, sorterer og prioriterer de vigtigste historier om coronavirus. Hver uge
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Ditlev Nissen

Ja, årets Tv-julekalendere burde selvfølgelig have handlet om, hvordan nisserne hjælper de tankeløse mennesker med at overholde corona-restriktionerne, og redder julen i sidste øjeblik, selv om menneskene aldrig opdager, hvor galt det kunne være gået, fordi de ikke tror på nisser.
Det må så blive til næste år, hvor man jo kan sukre det ind i nostalgi efter "dengang under pandemien, hvor vi kunne finde ud af at stå sammen".

Sören Tolsgaard, Thomas Tanghus, Torben Bruhn Andersen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

'/Lasse Lavrsen, der er usikker på om han nogensinde ville kunne samle mere end 10 personer'

Jeg har selv den samme tvivl...
I går skulle jeg så alligevel til noget halløj-komsammen, hvor vi var en 12-13 personer, egentlig gad jeg ikke rigtigt, blev det alligevel sjovt - ja det gjorde det - har jeg en smule hovedpine, jep...

Den slags overmodigt pjat er der så lukket og slut prut med, det er vel så meget godt... ;-)

Hans Ditlev Nissen, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er helt ude i hampen - når man står overfor en epidemi så skal man isolere de syge og øge kapaciteten - det er faktisk ikke specielt kompliceret. Og slet ikke med denne sygdom - covid19 - med den dødelighed på 0,05% for mennesker under 70 år og 0,25% når man er over - reaktionen fra politikerne er helt overdrevet - politikerne har fået lockdown og masker på hjernen. Det er sgu et sørgerligt cirkus at se på.