Læsetid: 6 min.

Rekordhøj måling af smittetilfælde, fordobling af panikanfald og en guide til den lange vinter

Siden i går er antallet af nye smittede herhjemme steget med 760 tilfælde. Det er højeste antal registrerede tilfælde på én dag under udbruddet. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Siden i går er antallet af nye smittede herhjemme steget med 760 tilfælde. Det er højeste antal registrerede tilfælde på én dag under udbruddet. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

22. oktober 2020

Kære læser

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Det kan fornemmes i luften. Den kolde vind er ikke til at tage fejl af, garnet strammer og vandet stiger – det er nu, restriktionerne kommer tilbage. Eller er det måske i morgen?

Vi ved det ikke, for selvom WHO og adskillige forskere utvetydigt har sagt, at befolkningen kræver forudsigelighed, gennemsigtighed og medbestemmelse, hvis de ikke skal gå helt bananas eller forfalde til ren apati, så har både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og statsministeren moret sig med at stikke en glødende pind ind i vores isolationsangst, da de her til morgen var ude at tease for, at vi nok lige om lidt må skærpe restriktionerne nok engang. Måske skal du hjemmeskole fire børn i grundskolen igen, mens du laver et dagligt nyhedsbrev. Måske skal vi synge morgensang med Phillip Faber, måske skal vi have flere værnemidler på, måske bør du hamstre toiletpapir igen, og formentlig bliver der ingen flirterier til julefrokosten i år, helt uden #MeToo-bølgen eller Frank Jensens dansegulv har det mindste med det at gøre. For hvis ikke smittekurven i Danmark vender de næste to-tre dage, kommer der yderligere coronarestriktioner.

»Situationen er den, at vi nu ser en stigning, der giver anledning til kraftig bekymring. Det - kombineret med udviklingen i mange europæiske lande, hvor nogle lande melder, at smitten er ude af kontrol - gør, at det er lige nu, det gælder,« udtalte Magnus Heunicke her til morgen.

»Jeg kommer ikke til at afvise nogen som helst skærpede restriktioner eller regler. Vi følger det tæt, og myndighederne har skruet op for beredskabet. Vi kigger på de redskaber, som vi ved, vil virke, og som vi kan se i andre lande, at man gør brug af.«

Og hvis du nu har lidt svært ved at tage ham alvorligt, så fulgte Mette Frederiksen op på Facebook, hvor al politisk kommunikation både internt og eksternt åbenbart foregår nu om dage:

»Jeg er i stigende grad bekymret. Smitten spreder sig hastigt i hele Europa, der nu er epicentret for pandemien. I andre lande er sundhedsvæsenet under stigende pres. Og der indføres markante restriktioner. Vi følger situationen meget tæt. Og som sundhedsministeren har sagt i dag, kan vi ikke afvise, at der i de kommende dage vil blive brug for yderligere restriktioner herhjemme«.

Og det kommer jo ikke som nogen stor overraskelse. Som statsministeren siger, så er hele Europa hårdt ramt, og med de kraftigt faldende temperaturer nord for os er smitten nu også stærkt stigende på de breddegrader. Mennesker rykker ind i varmen, hvilket giver virussen optimale forhold, og Nordnorge har den seneste tid været hårdt ramt, ligesom en af de hårdest ramte stater i USA i øjeblikket er Alaska.

Men når nu politikerne mener, forudsigelighed er det samme som at sige, at ”noget” ”nok” vil ske, hvordan kan du så bedst selv forberede dig på vinteren? På Oxford University forsker Jennifer Wild i eksperimentel psykologi, og det ved vi ærlig talt ikke helt, hvad er, men hun har udgivet indtil flere bøger om at forberede sig på det uforudsigeligt ekstraordinære og været meget brugt som rådgiver af såvel offentlige myndigheder som privatpersoner i coronaomstillingen. Hendes grundlæggende pointe om, hvordan man tackler det ekstraordinære er, at man skal »turde være ordinær«. Lige på det punkt er vi helt frygtløse, og vi kan med vekslende intensitet også godt være med på hendes fire andre grundideer: 1) Planlæg din hverdag, og skemalæg alt, du skal foretage dig – også dine fritidsaktiviteter. 2) Giv dig selv gulerødder, der ikke er for vanskelige at opnå – sæt barren lavt. 3) Skriv dine bekymringer ned i en bekymringsbog – Wild har erfaring for, at kun ti procent af det, vi bekymrer os for, faktisk manifesterer sig i virkeligheden (det synes vi egentlig er et ret højt tal) og 4) Brug uforholdsmæssigt stor tankeaktivitet på at skabe positive billeder i dit hoved – »når livet giver dig citroner, skal du lave citronsaft,« som hun siger – posttraumatisk vækst, kalder hun den øvelse.

Specielt det sidste er måske lidt øretæveindbydende, men selv om du er både veluddannet, velstillet, 90’er-ironisk og cool, så skader lidt selvudvikling ikke i en krisetid. For det er altså det, vi kigger ind i. Her kommer dagens coronaoverblik:

Her er dit nyhedsoverblik

  • Siden i går er antallet af nye smittede herhjemme steget med 760 tilfælde. Det er højeste antal registrerede tilfælde på én dag under udbruddet. Den hidtidige rekord var 25. september med 678 tilfælde. Sammenlignet med foråret er situationen til gengæld en helt anden på landets hospitaler. I starten af april var der i en periode mere end 500 indlagte, og i øjeblikket er kapaciteten slet ikke under pres på landets sygehuse, da der torsdag er 124 indlagte med coronavirus. Det er to flere end onsdag. 17 er på intensiv, og heraf er 12 i respirator.
  • Både Holland, Belgien, Tyskland, Polen, Sverige, Storbritannien og Italien har i løbet af det seneste døgn sat smitterekord i antallet af nye coronatilfælde. Svenskerne har fundet 1.614 nye smittede, mens Holland har rundet 9.000 nye og Tyskland 11.287 – det er det højeste antal i hele pandemien.
  • Seks delstater i USA har rekordhøje coronadødstal. Det er staterne Iowa, Minnesota, Montana, Kansas, Hawaii og Wisconsin, som har de rekordhøje coronadødstal. I alt har 1.100 amerikanere mistet livet med COVID-19 siden i går.
  • Sverige beder ældre om at gå ud af coronaisolation. Det siger den svenske regering med henvisning til et fald i antallet af smittetilfælde i forhold til foråret. Samtidig understreges det, at der må tages mere hensyn til ældres mentale sundhed. »Ældre og personer i andre grupper, som er særligt udsatte under pandemien, skal omfattes af samme anbefalinger som andre«, siger socialminister Lena Hallengren (S).
  • Dansk studie om mundbind afvist af mindst tre af verdens absolut førende medicinske tidsskrifter. De pågældende tidsskrifter er The Lancet, The New England Journal of Medicine samt den amerikanske lægeforenings tidsskrift Jama. Christian Torp-Pedersen, professor og overlæge ved forskningsafdelingen på Nordsjællands Hospital, siger til Berlingske, at de tre tidsskrifter takkede nej. Han ønsker ikke at oplyse tidsskrifternes begrundelse.
  • Udenrigsministeriet har endnu engang strammet rejsevejledningerne. Nu frarådes vi også at rejse til Tyskland og Cypern. Derudover udvides listen af svenske regioner, hvortil ikke-nødvendige rejser frarådes. Det gælder hermed for 16 af de 21 svenske regioner.

Pandemiske anbefalinger

Et vanvittigt land.

Coronaen er gået amok i Belgien – igen – men heldigvis har vi Danmarks bedste korrespondent siddende i landet, som har skrevet en betagende god langlæser om Belgiens problemer. Det er sådan en, de unge mennesker kalder en ’must read’. (Dagbladet Information)

Klimaforandringer, jihadister og COVID-19.

Afrikas Sahel-region har brug for en ny masterplan, skriver vores mellemøstkorrespondent, Waleed Safi, i dagens leder. Den største udfordring i Sahel er fejlslagne institutioner, korruption og inkompetence, som plager samtlige regeringer i hele regionen, pandemiens hærgen har kun gjort den virkelighed tydeligere, mener han. (Dagbladet Information)

Flere panikanfald.

Ikke så overraskende måske, men pandemien har betydet en fordobling af tilfælde af panikanfald, kan man læse i denne artikel, der også beskriver, hvad et panikanfald egentlig er (spoiler: det er det der med at rende rundt med hænderne over hovedet og skrige, som vi ellers praktiserer på daglig basis). (Quartz)

Blandt voldsofre og lysglimt.

En virkelig uheldig og uhyggelig bivirkning af pandemien har været en voldsom stigning i vold i hjemmet. Her er en gribende førstepersonsberetning fra et amerikansk kvindehjem. (The Lilly)

Maskerage.

Og som om der ikke var nok at blive skræmt over som kvinde (og menneske generelt), så er antallet af overgreb og befamlinger i den offentlige transport ifølge denne skribent også steget. (Washington Post)

Coronaapati.

Vi var inde på det forleden dag (altid et skridt foran), men nu har TV 2 også fået øje på coronatræthedens farer og lavet en glimrende gennemgang af de danske forhold. (TV2)

Spred ordet, ikke smitten

Og sådan kom vi lettere nedslået gennem dagen og ind i efteråret. Oven på sådan en omgang kunne man da godt lige bruge et ordentligt bamsekram. Men i disse tider er det ikke tilrådeligt, så må vi ikke anbefale at lade dine kæledyr gøre det for dig – eller bare se på andres kæledyr, der krammer. Det hæver humøret og varmen lidt, så vi kan gå mod nye nederlag i morgen. Vi ses.

/Lasse Lavrsen, skulle alligevel ingen steder

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
  • Katrine Damm
  • Poul Anker Juul
Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Katrine Damm og Poul Anker Juul anbefalede denne artikel

Kommentarer

William Mannicke

„...så har både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og statsministeren moret sig med at stikke en glødende pind ind i vores isolationsangst, da de her til morgen var ude at tease for, at vi nok lige om lidt må skærpe restriktionerne nok engang”

” Hendes grundlæggende pointe om, hvordan man tackler det ekstraordinære er, at man skal »turde være ordinær«. ”

Så en gang helt almindelig dansker ironi, er nok den bedste måde at holde afstand til stigende smittetal og dødsfald.

Ja selvfølgelig William Mannicke, '... så vi kan gå mod nye nederlag i morgen...'
Jeg krammer også bare min 19-årige kat, og den dør jo nok også snart ;) ;(
.

Katja Bramgaard, Thomas Tanghus, Hans Ditlev Nissen, Eva Schwanenflügel og William Mannicke anbefalede denne kommentar
Torben Morten Lund

Myndigheder - de sundhedsmæssige, - de administrative og politiske, har nu haft over et halvt år til at bekæmpe ondet. Nye planer introduceres, mange tracks søges og intereser maser sig ind. Forvirringen synes stor og der er intet styr på det hele. Hvis ikke det er virkeligt, er det alligevel, ubehageligt og man må gi de folk, vi har ansat og udviklet et los i røven, nu må de komme med noget bedre, det hidtidige virkede ikke !

Eva Schwanenflügel

@ Katrine
Fantastisk med din nittenårige kat, håber hun/han holder længere, for faktisk kan katte leve til de er 25 år, hvis deres mennesker er super obs, og de ikke har noget med genetikken.

Har en veninde, hvis kat blev 28 år, ved navn Henry, han var noget af det mest personlige jeg har mødt.
Han 'sov stille ind', som det siges, efter at have siddet som øverste rådgiver til adskillige fællesmøder ;-)

Katrine Damm, Estermarie Mandelquist og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, den sætning undrede jeg mig også over, Eva.

Desuden - fra Torben Morten Lund:
"nu må de komme med noget bedre, det hidtidige virkede ikke !"

Jo, det virker. Nedlukningen virkede glimrende. Problemet er, at folk/politikere/pengemænd insisterer på at slippe så gratis fra pandemien som muligt, i stedet for at koncentrere sig om at bruge de effektive midler ordentligt. For nedlukning virker, men hvis man genåbner for tidligt og for hurtigt, så ødelægger man virkningen. Alle restriktionene virker i fællesskab - vi slipper dem bare for tidligt.

Og det vil fastholde os i coronas favn i årevis/for evigt, at der hele tiden er nogen, som tror, at vi kan hoppe over hvor gærdet er lavest, og begynde at slappe af, så snart der er en lille nedgang/stabilisering i tallene. Og desværre har disse fjolser en stor magt i form af lobbyister og "statsautoriseret bestikkelse" i form af partistøttebidrag.

Det er usolidarisk idioti.

Anne-Marie Krogsbøll

Det er en ret stor gruppe borgere, nogen ønsker at smide under bussen. 600 000 danskere (hver 10.) er i fare for alvorligt coronaforløb:
https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12506172/hver-tiende-dansker-er-i-...

Det kræver lidt fantasi at forestille sig, hvordan sundhedsvæsnet vil komme til at se ud, hvis man slækker på restriktionerne - den fantasi er der desværre en del, som ikke har. Men jeg kan røbe så meget: Det kommer ikke til at redde andre syge, at man lader sundhedsvæsnet oversvømme med coronapatienter.

Eva Schwanenflügel

@ Anne-Marie

Nej, helt sikkert.
Idéen om at vi 'bare kan isolere de sårbare' holder jo ikke en centimeter..

Nu anbefaler svenskerne sårbare ældre at gå udenfor, hvorfor det ???

Og Mette Frederiksen har helt sluppet tøjlerne i forhold til erhvervslivet.

Anne-Marie Krogsbøll

"Nu anbefaler svenskerne sårbare ældre at gå udenfor, hvorfor det ???"

De vil gerne af med dem....

"Og Mette Frederiksen har helt sluppet tøjlerne i forhold til erhvervslivet."

Ja, det frygter jeg også. De er i hvert fald for længe om at komme ud af starthullene med at dæmme op for epidemien.

Og nu har de også Elleman i haserne:
"Han kræver, at der bliver fremlagt en ”sundhedsmæssig begrundelse og en økonomisk konsekvensberegning” for de restriktioner, vi er underlagt i forbindelse med forhindring af smittespredning."
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-10-23-jakob-ellemann-afskaf-coronare...

Hvis de får gennemtrumfet det, får Brostrøm/SST corona-magten, og så går jagten på flokimmunitet ind. Eller i hvert fald en linje, hvor mange sårbares død bare er "collateral damage" - "Det´ bare ærgerligt, Sonny Boy"...

Jeg har svært ved at se, at det skulle blive samfundsmæssigt billigere at køre dén linje:
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/25-000-svenskar-kan-ha-langtidscovid

Med mindre man også bar tænker, at de mennesker må sejle deres egen sø...

Anne-Marie Krogsbøll

"”sundhedsmæssig begrundelse og en økonomisk konsekvensberegning”"

For at uddybe min modstand mod dette: Der vil altid være en sundhedsmæssig begrundelse - regeringen har jo ikke andre grunde til at indføre upopulære restriktioner. Så det, der menes, det er, at det skal være SST/SSI, der lægger linjen. Og derfra hører vi - især fra SST - hele tiden om "proportionaltitsprincippet" i modsætning til "forsigtighedsprincippet". Men "proportionalitet" er bare et andet, pænere ord for Brostrøms/SST’s "synsninger" og mavefornemmelser. For "proportionalitet" er i denne sammenhæng ikke en videnskabelig, objektiv målestok (så vil jeg i hvert fald gerne se den målestok, og evidensen for den), selv om det lyder sådan, når det siges af Brostrøm/SST/Ellemann (det er jo også meningen med at omdøbe sine synsninger til det ord)). Det er udtryk for politiske vurderinger og valg, forklædt som videnskabelighed - intet andet. Liberal tænkning og flokimmunitetstanker.
https://www.sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/3918-konflikten-tegnes...

Og mht. politiske vurderinger og valg - som vi ikke slipper uden om i denne sag - så foretrækker jeg langt regeringens (hvis de altså kan finde ud af at holde fanen højt, og prioritere menneskeliv over erhvervsliv) synsninger og mavefornemmelser og prioritering af forsigtighedsprincip (forhåbentligt stadigvæk), fremfor Brostrøms/SST’s/Ellemanns menneskefjendske fokuseren på bundlinjen.