Nyhed
Læsetid: 7 min.

Trump er tilbage på steroider, monark uden mundbind, og konspirationsteori gør os dumme

Der skal dog være plads sund skepsis i et demokrati, og skeptikere bør ikke brutalt affejes, hvad enten de tror, at Bill Gates er en øgle eller blot er mistroiske overfor en kommende coronavaccine. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Der skal dog være plads sund skepsis i et demokrati, og skeptikere bør ikke brutalt affejes, hvad enten de tror, at Bill Gates er en øgle eller blot er mistroiske overfor en kommende coronavaccine. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

Redaktionen
6. oktober 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

I sidste uge skrev vi lidt om den større og større … skal vi kalde den skepsis? … over for den etablerede coronaforskning og politik. Udgangspunktet var det uortodokse indslag på sundhedsministerens pressemøde midt på ugen, hvor en danser klædt ud som journalist offentligt betvivlede, at COVID-19 overhovedet eksisterede og herefter blev affejet af en irriteret Søren Brostrøm.

I den forbindelse forsøgte vi at beskrive den slags skepsis i mere generelle termer, og hvordan den bliver mødt. Her kom vi for skade at kalde både danseren og en række navngivne personer for »konspirationsteoretikere«.

Nu er konspirationsteoretiker jo ikke en beskyttet eller klart defineret titel, men vi anerkender, at vi udtrykte os en anelse for bastant, og at det kunne læses som en udskamning af de navngivne personer, herunder den næsten altid smilende musiker Rasmus Nøhr, hvis musik vi holder meget af.

Det er vi kede af, for egentlig var vores pointe den modsatte, nemlig at man ikke bør udskamme og brutalt affeje skeptikere af samfundets magtinstitutioner, og at man altid skal kunne have en åben og klar debat. Dels fordi vi lever i et demokrati, dels fordi selv små modstandsgrupper historisk set en gang imellem har ret, dels fordi vi aldrig finder og får stoppet spredning af misinformation, hvis vi ikke tager os af den, og dels fordi vi alle sammen bliver dummere af at lade, som om dele af virkeligheden eller grupper ikke eksisterer. Og ikke alene bliver vi dummere, vi risikerer at blive splittede, stressede og decideret voldelige, som denne nye rapport fra Aarhus Universitet antyder.

Spektret af ”coronaskeptikere” spænder vidt. Fra mennesker, der mener, at "alt hænger sammen" og at verdens ledere i virkeligheden er øgler, der spiser og har sex med børn, over folk der føler sig overbeviste om, at det mobile 5G-netværk har en sammenhæng med smitteudbredelsen, til folk der ikke har lyst til at bruge mundbind i offentlig transport, ikke vil lade sig vaccinere, når der kommer en vaccine, eller som mener regeringen og sundhedsmyndighederne manipulerer os til at tro, at sygdommen er meget værre, end den er, så de kan udøve mere magt.

Det er ikke fair at smide alle dem i den samme kategori, og måske er det dårligt nok fair at lægge dem ind på det samme spektrum, for der er tydeligvis nogen her, man ikke kan tale med, mens andre egentlig repræsenterer en ukontroversiel skepsis over for videnskab og autoriteter. Den hilser vi til hver en tid velkommen.

11 procent af danskerne svarer i en ny undersøgelse klart nej til, at de vil tage en coronavaccine, hvis den kom, mens hver femte ikke ved, om de vil tage den, og der er ingen grund til at tro, at denne knap tredjedel af befolkningen tror på øgler eller mener, Bill Gates har puttet mikrochip i indsprøjtningen (det er en teori). Helt almindelige tilforladelige læger og endda højtestimerede forskere og virologer har faktisk svaret nej eller "ved ikke" i den undersøgelse. Det samme ville Jens Lundgren for eksempel, og han er professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet og Rigshospitalet og rådgiver Sundhedsstyrelsens ledelse om COVID-19. DR har talt med ham om denne skepsis over for myndigheder som ham selv, og for ham er svaret ret enkelt:

»I en krisesituation er den eneste kommunikation, der dur, den fuldstændig transparente og ærlige kommunikation. Du skal ikke love for meget. Du skal ikke prøve at dække over problemstillinger. Det skal siges fuldstændig klart og tydeligt.«

Det lyder helt rigtigt i vores øren.

Der ligger tusindvis af danskere på den skeptiske skala, som ligesom Rasmus Nøhr tillader sig at stille sig mistroisk over for sundhedsmyndigheder og politikernes udtalelser. Det er ukontroversielt. Vi er ret sikre på, at vi ikke er enige med hverken dem eller Rasmus Nøhr i alt, hvad de mener at have forstået om denne virus, men vi er også 100 procent sikre på, at de ikke alene har ret til at sige, hvad de mener, men at de også fortjener at blive hørt og mødt på deres argumenter. De bør ikke udskammes som konspirationsteoretiker, før de begynder at tale om øgler og babyblod, og det har Rasmus Nøhr os bekendt aldrig ytret noget om. Vi sender denne her gamle og fine sag ud til alle, der ikke føler sig hørt.

Dagens coronaoverblik er så småt ved at være klar, og vi kan da lige begynde herhjemme med den glædelige nyhed, at det danske kontakttal (det var det, vi engang kaldte smittetryk) for første gang i over en måned igen under 1. Det oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på Twitter. Det må jo så betyde, at smitten må begynde at falde. 322 nye smittede er fundet i løbet af det seneste døgn, fire er døde med COVID, og 124 er indlagte – det er fire mere end i går.

Donald Trump er tilbage i Det Hvide Hus med piber og trompeter. Mens han har været syg, er næsten 100.000 flere amerikanere blevet erklæret syge med coronavirus, mens 2.000 har mistet livet. Der er ingen tegn på, at virussen er på vej ned i USA. Alligevel opfordrede præsidenten efter sin hjemkomst til, at amerikanere burde "komme mere ud" og ikke være bange for virussen.

»Jeg har lært så meget om coronavirus. Én ting er sikkert, lad det ikke dominere jeres liv. Vær ikke bange for COVID.« Sikke en lettelse.

Her er dit nyhedsoverblik

  • 180 ansatte i Europakommissionen er konstateret syge. Formand Ursula von der Leyen er indtil videre testet negativ, men er som følge af eksponering gået i isolation indtil torsdag.
  • Danmark snart klar med ”den irske model”. Mange har undret sig over og kritiseret, at S-regeringen endnu ikke har præsenteret et bebudet varslingssystem, hvis formål er at sikre større forudsigelighed i regeringens coronarestriktioner. Men det er lige på trapperne. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale i forbindelse med Folketingets åbning i dag.
    »Inden længe vil regeringen - som lovet - præsentere et varslingssystem, der giver mere forudsigelighed omkring, hvad vi gør, hvis smitten stiger,« siger Mette Frederiksen.
  • Ti procent af verdens befolkning kan have haft coronavirus. Det er WHO, der har lavet et nyt estimat for, hvor mange mennesker der muligvis har været smittet med COVID-19 på verdensplan, og lige nu regner de med, at op mod ti procent af verdens befolkning har været smittet. Det er cirka 20 gange højere end det registrerede antal smittede.
  • Op mod 50.000 syge briter kan have fået et falsk negativt svar. Det sker på baggrund af en fejl i computerprogrammet excel. Vi havde på fornemmelsen, at det ikke kun var os, der havde problemer med det program.
  • New Zealand er igen virusfri. Måske tager den sympatiske premierminister Jacinda Ardern sig igen en lille dans.

De vigtigste coronahistorier

Vi appellerer!

Det er ikke direkte coronarelateret, men i anledningen af Folketingets åbning i dag har vi ryddet avisen for sammen med 139 erhvervsfolk, forskere og politikere at rette en direkte klimaappel til regeringen. Læs mere om den her, og skriv dig selv på den samme liste. Den vokser time for time (Dagbladet Information).

Sådan læser du corona-data korrekt

Erhvervsmediet Quartz har en forbilledlig pædagogisk gennemgang af, hvordan man læser tal og data midt i en pandemi. Ikke kun selve sygdommens data, men alle de andre, som den påvirker og slører. (Quartz)

Her er, hvad du skal være opmærksom på, når du går på restaurant

Endnu en stærk explainer – denne gang i kategorien ’news you can use’. Lær at spotte spisesteder, der sløser med coronasikkerheden, og hvad du skal være opmærksom på for at undgå at rage smitten til dig. (The New York Times)

Har pandemien givet flere selvmord?

Det er for tidligt at drage en konklusion, men de første tegn og målinger tyder desværre på det. (The Economist)

Kan krisen give modebranchen fornyet energi?

Det har tidligere kriser gjort. (Business of Fashion)

Aber, mus og hamstere: Sådan bruges forsøgsdyr til coronaforskning

Vi er lidt i explainerhjørnet i dag, men her er en anden interessant indføring i noget, du sikkert ikke vidste. (DR)

Spred ordet, ikke smitten

Det var alt for i dag, hvor Folketinget som bekendt åbnede igen. Vi følger jo det slot med en høgs blik, og det undgik da heller ikke vores opmærksomhed i dag, at vores alle sammens dronning Margrethe II kom anstigende med hele sin familie, uden nogen af dem bar mundbind (!). Det kunne Donald Trump ikke engang finde på. Damen, der indtrængende bad os blive hjemme fra bryllupper, børnefødselsdage og begravelser, vil ikke engang indordne sig almindelig coronaskik på grund af sin egen forfængelighed. Ja, vi er faktisk forargede. Det er en sag, vi kommer til at forfølge.

/Lasse Lavrsen, Can't, Won't, Don't Stop

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dronningen kan jo beslutte sig for tronskiftet på flere måder.

Thomas Tanghus

Det gjorde ikke meget andet, end at skabe endnu mere splittelse - men det er vel også positivt set fra den vinkel?

Men man kan ikke sige andet, end at han er en evig kilde til politiske satirikere, og den republikanske anti-Trump koalition(?) The Lincoln Project udnytter det til fulde.

https://twitter.com/ProjectLincoln/status/1313655008173404161