Læsetid: 6 min.

Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser. Massiv europæisk ungdomsarbejdsløshed. Og bande tiltalt for coronatogt

Derudover har to forskere, fra University of Lethbridge i Canada, fundet ud af, at vi som mennesker finder andre mere tiltrækkende, hvis en del af deres ansigt er tildækket. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Derudover har to forskere, fra University of Lethbridge i Canada, fundet ud af, at vi som mennesker finder andre mere tiltrækkende, hvis en del af deres ansigt er tildækket. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

30. oktober 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

 

Kære læser

Så er vi ved at nå til vejs ende på en uge, hvor pandemiens europæiske flammer gik fra enkelte hotspots til en regulær steppebrand. Det blev også en uge, hvor handskerne kom af og nye og skrappere restriktioner er taget i brug. Vi ser ind i en weekend, hvor det ikke bliver til at drive alkohol op efter klokken 22, og hvor du stort set ikke kan forlade dit hjem uden ansigtsmaske – men hvorfor skulle du også det, når alt det, der er værd at rejse sig efter er lukket i forsøget på at få bragt denne europæiske anden bølge i knæ?

Og lad det være sagt med det samme, så ingen er i tvivl: Vi bakker 100 procent op om kampen mod pandemien, og opfør dig nu fornuftigt, når du kaster dig ind i weekenden. Mere skal der faktisk ikke til, men vi har som mennesker åbenbart en drift, der trækker os i en anden retning, og det er præcis den alverdens myndigheder er oppe imod.

Det er bemærkelsesværdigt, hvor meget af denne bekæmpelsesstrategi, der tilsyneladende beror på ren behaviorisme, og at vi ikke er andet end dyr, der skal tæmmes. For ligesom de malede fluer i bunden af urinalerne får mændene til at ramme bedre, dåselatteren får os til at grine og stående møder bliver hurtigere overstået end siddende, så må vi konstatere at myndighedernes mest effektive værktøjer også handler om at påvirke eller nudge vores almindelige omgang med hinanden. De bærende søjler i bekæmpelsen er således: 1) Som Askepot eller socialdemokratiske vagter for Frank Jensen, at holde os hjemme efter 22 og undgå indtagelsen af alkohol og 2) sørge for vedvarende at kommunikere til folk, at vi er midt i en pandemi via mundbindenes psykologiske effekt og badges, der minder os om at holde afstand.

Det kunne man tro, vi var i stand til at gøre ved egen kraft og fri vilje, men det er netop ved situationer som denne, vi opdager, at vi kun er dyr af kød og blod og af samme årsag, bliver det også interessant at se, hvordan vi som dyr reagerer på de skærpede tiltag.

Tag mundbindene til eksempel, der i sagens natur vil tildække halvdelen af vores ansigt. Vi er fra fødslen forprogrammeret til at lede efter trækkende i et helt ansigt, hvor end vi kigger hen, fordi det rent evolutionært har vist sig at være det, der bedst kunne få os til at overleve de hjælpeløse spæde år.

Fænomenet har den psykologiske fagterm pareidolia, og viser sig ikke kun hos spædbørn, men op gennem hele livet leder vi efter ansigtstræk i alt, hvad vi ser. Det har nemlig den anden evolutionære fordel, at man ved at aflæse andres ansigter, bedre kan socialisere eller føle med dem og også bedre opdage farer og trusler, ved at se om vi står over for en ven eller en fjende – er vedkommende ked af det, glad eller blevet skingrende vanvittig?

Faktisk er vi så gode til ansigtslæsning, at vi på 13 tusindedele af et sekund underbevidst beslutter os for, om vi finder en person tiltrækkende eller frastødende. Pareidolia handler om ren overlevelse, men har så også den bieffekt, at vi leder efter ansigtstræk i alt hvad vi ser – Jesus i en toast eller et ansigt i Månen.

Men hvad sker der så, når vi nu ikke længere har disse træk omkring os. Hvordan aflæser vi mennesker og vil det ændre vores omgang med hinanden? Vil det ændre vores psykologi. Der er i sagens natur ikke meget forskning på området endnu, da vi jo kun har haft det udvidede maskepåbud et døgn, men et studie fra universitet i Bielefeld har fundet frem til, at vi naturligvis lægger mest vægt på øjnene og mundens udtryk, når vi læser et ansigt, og at munden er der, hvor man hovedsageligt aflæser varme følelser og glæde, mens øjnene er dem, der bedst udtrykker frygt, vrede og sorg. Det tegner jo ikke så godt for vores shoppeture eller turen op til baren.

Hvad der til gengæld tegner mere spændende er et studie foretaget af to canadiske forskere, der har fundet frem til, at vi finder tildækkede ansigter mere tiltrækkende end blotlagte. Det er psykologerne Javid Sadr og Lauren Krowicki, der for University of Lethbridge i Canada, ret præcis fandt frem til, at man ved at tildække 50 procent af ansigtet blev 40 procent mere tiltrækkende og de foreslår, at det netop er fordi vi selv må skabe den sidste del af ansigtet. Med pareidolia fylder vi, som ved toasten eller månen, selv ”hullerne” ud og vi har muligvis en tendens til at forestille os det, vi længes imod. Sadr og Krowicki spekulerer endda i, om det er derfor særligt kvinder historisk set har tildækket dele af ansigtet med slør, tørklæde eller hår.

Well, vi må ud og eksperimentere på vores egen krop og sjæl i weekenden og som en opdagelsesrejsende, vender vi tilbage fra det ukendte på mandag med nyt. Her kommer foreløbig Coronaoverblikket fra Dagbladet Information.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Der er registreret yderligere 1191 tilfælde af coronavirus i Danmark. Det viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut. Det er rekord, men med til historien hører dog, at der er kommet svar på 71.059 test, hvilket også er rekordhøjt. Det svarer til, at knap 1,7 procent af testene var positive for covid-19. Torsdag var andelen, der var testet positiv, knap 1,8 procent. Dermed ser det ud til, at antallet af nye smittede ligger relativt stabilt.
  • Globale stigninger. I Sverige har man fundet 3.188 nye smittede, mens man har slået ny rekord i USA med næsten 90.000 nye smittede på et enkelt døgn – 1064 har mistet livet det seneste døgn med covid, og i alt er der nu 228.000 døde i landet. Over hele Europa fortsætter tendensen med det stigende antal smittede.
  • Smitteopsporing opjusteres til at kunne klare 3.000 smittede dagligt. Det er en markant udvidelse af den nuværende indsats, som allerede omfatter mange hundrede ansatte, fortalte rigspolitichef Thorkild Fogde på et pressemøde ved middagstid i dag.
  • Udenrigsministeriet har opdateret deres rejsevejledning, og nu frarådes unødvendige rejser til samtlige af verdens lande. Fedt nok. Den eneste undtagelse er to svenske regioner, nemlig Västerbotten og Västernorrland. Må vi i den forbindelse ikke anbefale Flydemuseet i Eldnæs – det ville være for meget.
  • Bande tiltalt for coronatogt. 39 forhold er oplistet i anklageskrift mod fire medlemmer af den berygtede Levakovic-klan, der blandt andet skulle være taget fra hus til hus og fået adgang ved at sige, de var fra kommunen og kom for at spritte af, skriver Ekstra Bladet.

Sommerens pandemiske anbefalinger

Hvor bekymrede skal vi være for coronasituationen i Danmark?

Vores videnskabsmedarbejder har talt med forskellige forskere og de er ikke helt enige. Det står dog klart, at coronasmitten stiger, at der stadig er god plads på de danske hospitaler og at situationen er alvorlig. (Dagbladet Information)

Host, host.

På MIT har man udviklet et software, der via host i telefonsamtaler, kan diagnosticerer dig for COVID-19. Det er jo smågenialt, men også et pandemisk biprodukt, der vil gøre pjækkedage sværere i fremtiden. (MIT News)

Alturismus.

Tyske Die Zeit har en glimrende liste på 40 punkter til, hvad man kan gøre for andre i denne pandemi. Det kunne jo være det kom over dig i weekenden (Die Zeit)

Den europæiske ungdomsarbejdsløshed er massiv.

En hel generation risikerer at blive tabt på gulvet. Hårrejsende og empatisk feature i (New York Times)

Sådan spreder virussen sig.

Spanske El País med en meget illustrativ explainer om hvordan covid opfører sig i et klasseværelse, på en bar og i et helt almindeligt rum. (El País, på engelsk)

Danske spillesteder håber på større koncerter efter tysk corona-succes.

DR har en fin indføring i det tyske koncerteksperiment. (DR)

Spred ordet, ikke smitten

Nej, det er da heller ikke gået vores næse forbi at vores gamle ven Kanye Wests kone Kim Kardashian er fyldt 40. Og sikke en fest. Vi var godt nok ikke inviteret med, men den var coronasikker og foregik på en privat ø. Det er ikke gået stille af sig på internettet. Hermed er ideen givet videre til en festlig weekend. Vi ses igen på mandag

/Lasse Lavrsen, aldrig svær at aflæse

 

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ete Forchhammer
  • Thomas Tanghus
Ete Forchhammer og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu