Interview
Læsetid: 1 min.

Videointerview med Robert Reich: Hvis vi giver op nu, overtager de autoritære kræfter verden

For at forstå de lange linjer og de voldsomme opbrud i USA og for at få indblik i kampen om demokratiet, kapitalismen og klimaet stiller Information i en ny serie af videosamtaler de store spørgsmål til fem amerikanske intellektuelle. Den første er stjerneforfatteren, den anerkendte forsker og forhenværende minister under Bill Clinton: Robert Reich
For at forstå de lange linjer og de voldsomme opbrud i USA og for at få indblik i kampen om demokratiet, kapitalismen og klimaet stiller Information i en ny serie af videosamtaler de store spørgsmål til fem amerikanske intellektuelle. Den første er stjerneforfatteren, den anerkendte forsker og forhenværende minister under Bill Clinton: Robert Reich
Redaktionen
26. oktober 2020

Fredag den 11. september interviewede Rune Lykkeberg den 74-årige Robert Reich, som udover at være forfatter og professor på Berkeley også er tidligere arbejdsminister. Det var også Reich, der var med til at vejlede Barack Obama om vejen ud af finanskrisen.

Interviewet foregår på Zoom, det er aften hos Rune Lykkeberg og formiddag hos Robert Reich. Roberth Reich er tydeligt påvirket af, at han sidder og kigger ud på et Californien i flammer. "Når jeg kigger ud ad vinduet, er der røg i alle retninger. Det er meget svært at gå ud, og det er ikke kun i Californien. En halv millioner mennesker er allerede blevet evakueret i staten Oregon lige nord for, hvor jeg er, og det brænder i staten Washington", siger Robert Reich, da samtalen begynder.

Branden bliver udgangspunktet for samtalen, som også handler om det politiske system i USA, covid-19, ulighed, klimakrisen og kapitalismen. Som Robert Reich siger: »Det politiske system kan ikke forsvare landet mod en pandemi, og den sociale usikkerhed for folk i underklassen er så stor, at de ikke kan blive hjemme uden at miste deres livsfundament.«

Der bliver også set lidt tilbage i tiden. Til den gang Bill Clinton var præsident og Robert Reich var arbejdsminister. Reich fortæller hvor frustrerende, det til tider var at arbejde i et system, hvor modstanden fra store virksomheder og Wall Street var altoverskyggende, når der skulle forandres. Der bliver også trukket tråde til i dag og det nært forestående præsidentvalg.

Se eller gense den digitale samtale her.

 

Serie

Langsomme videosamtaler om verdenssituationen

Chefredaktør Rune Lykkeberg benytter den globale coronanedlukning til at hoppe på Zoom for at interviewe nogle af verdens førende intellektuelle. Du kan finde alle videoerne i serien her.

Interviewserien findes også som podcast – hør den her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her