Videointerview med Robert Reich: Hvis vi giver op nu, overtager de autoritære kræfter verden

Fredag den 11. september interviewede Rune Lykkeberg den 74-årige Robert Reich, som udover at være forfatter og professor på Berkeley også er tidligere arbejdsminister. Det var også Reich, der var med til at vejlede Barack Obama om vejen ud af finanskrisen.
Interviewet foregår på Zoom, det er aften hos Rune Lykkeberg og formiddag hos Robert Reich. Roberth Reich er tydeligt påvirket af, at han sidder og kigger ud på et Californien i flammer. "Når jeg kigger ud ad vinduet, er der røg i alle retninger. Det er meget svært at gå ud, og det er ikke kun i Californien. En halv millioner mennesker er allerede blevet evakueret i staten Oregon lige nord for, hvor jeg er, og det brænder i staten Washington", siger Robert Reich, da samtalen begynder.
Branden bliver udgangspunktet for samtalen, som også handler om det politiske system i USA, covid-19, ulighed, klimakrisen og kapitalismen. Som Robert Reich siger: »Det politiske system kan ikke forsvare landet mod en pandemi, og den sociale usikkerhed for folk i underklassen er så stor, at de ikke kan blive hjemme uden at miste deres livsfundament.«
Der bliver også set lidt tilbage i tiden. Til den gang Bill Clinton var præsident og Robert Reich var arbejdsminister. Reich fortæller hvor frustrerende, det til tider var at arbejde i et system, hvor modstanden fra store virksomheder og Wall Street var altoverskyggende, når der skulle forandres. Der bliver også trukket tråde til i dag og det nært forestående præsidentvalg.
Se eller gense den digitale samtale her.
Langsomme videosamtaler om verdenssituationen
Chefredaktør Rune Lykkeberg benytter den globale coronanedlukning til at hoppe på Zoom for at interviewe nogle af verdens førende intellektuelle. Du kan finde alle videoerne i serien her.
Interviewserien findes også som podcast – hør den her.
Seneste artikler
Videointerview med Pierre Menand: Sådan blev USA hele verdens kulturelle stormagt
3. marts 2021I serien ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’ interviewer chefredaktør Rune Lykkeberg kulturhistorikeren Pierre Menand om, hvordan den amerikanske populærkultur blev spredt til hele verden, og hvorfor kunsten var så vigtigt for USA, at den blev støttet og udbredt af CIA. Se med herVideointerview med Glenn Loury: Racismen er ikke det største problem for sorte i USA
25. februar 2021I serien ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’ interviewer chefredaktør Rune Lykkeberg Glenn Loury, der i 1982 blev berømt som den første sorte professor i økonomi på Harvard, om raceproblemerne i USA og hvorfor man skal tro det på bedste i USA, hvis man vil skabe virkelige forandringer. Se med herVideointerview med Bhaskar Sunkara: Hvad vil socialismen i Amerika?
18. februar 2021I serien ’Langsomme samtaler om USA’ interviewer chefredaktør Rune Lykkeberg Bhaskar Sunkara, der er forfatter til ’The Socialist Manifesto’ og grundlægger af tidsskriftet Jacobin Mag, om socialismen i USA. Se med her
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »