Læsetid: 5 min.

Manden er død, mændene leve! Det har været en god uge for ligestillingen

Velkommen til Informations nye nyhedsbrev om køn, ligestilling og sexisme
Velkommen til Informations nye nyhedsbrev om køn, ligestilling og sexisme

Dalva Skov

24. november 2020

Velkommen til Informations nye overblik over #MeToo. Vi kalder det #MeToo-mailen, og det er stedet, hvor vi samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om debatten om køn, ligestilling og sexisme. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Der er nærmest noget profetisk over sidste uges nyhedsbrev, som også var Informations første nyhedsbrev om køn, ligestilling og sexisme.

Dagen før Mogens Jensen gik af, kritiserede min kollega Lene Munk i sit overblik mink- og #metooministeren for at svigte ligestillingsområdet. I mellemtiden svigtede han dog også mink-området – og endda i sådan en grad, at han måtte trække sig og gå.

Det betyder, at vi siden sidst har fået en ny ligestillingsminister. Peter Hummelgaard hedder han, og selv om vi endnu ikke kender hans visioner, er der mindst to mulige udfald med ham ved roret.

Hvis vi begynder med det pessimistiske, er han jo også bare socialdemokrat, og det er derfor sandsynligt, at han blot vil videreføre Mogens Jensen-stilen, hvor man ikke ønsker at lovgive sig til forandring, men håber fremskridtet kommer af sig selv – hvilket det desværre sjældent gør.

Tager man derimod jahatten på, er det en genistreg af Mette Frederiksen at lægge ligestilling sammen med Beskæftigelsesministeriet, som Peter Hummelgaard allerede står i spidsen for.

Som Natalie Barrington Rosendahl på lederplads har skrevet, så handler tidens største ligestillingskampe – lige fra ligeløn til #MeToo – nemlig om arbejdslivet, og sammenlægningen kan derfor næsten ikke tolkes som andet end en åbenlys opprioritering af ligestillingsområdet.

Mogens Jensen videregav torsdag i sidste uge Ligestillingsministeriet til sin partifælle Peter Hummelgaard.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Så lad os tage de optimistiske briller på og håbe på det bedste. Vi kan altid smide den igen og indlede en feministisk, inkvisitorisk heksejagt – for nu at bruge et godt antifeministisk udtryk fra 2020 – men lige nu er der gode ting at fejre!

Blandt ugens højdepunkter står et bredt politisk flertal nu til at stemme for samtykkeloven. For ud over Socialdemokratiet, Enhedslisten, De Radikale og SF, som står bag forslaget om at ændre voldtægtsloven, har både Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative nu også meddelt, at de vil stemme for lovændringen.

Derudover har det været Mændenes Internationale Kampdag. Dagen druknede måske lidt i minkskandale og ministerrokade, men andre tog dagen alvorligt og gik på barrikaderne. Blandt andet udtalte modemanden Mads Nørgaard disse kloge ord til mediet Heartbeats, som jeg til inspiration for alle verdens mænd – lige fra Joe Biden til Peter Hummelgaard – vil runde indledningen af denne uges nyhedsbrev af med:

»Patriarkatet er dødt, og må mange – og meget mere empatiske – måder at være mand på opstå af dets aske. Jeg vejrer morgenluft. Det stive og selvretfærdige patriarkat synger på sidste vers. Endelig er det op til os mænd at formulere en ny måde at være mænd på: mere empati, dybere selvforståelse, flere facetter. Manden er død, mændene leve!«

#MeToo fra Information

Vejen til samtykke

Folketinget har flere gange siden 2016 afvist at indføre en samtykkelov, men nu får vi alligevel en, så hvad har egentlig ændret sig på ganske få år? Jeg oprullede tidligere i efteråret historien om, hvordan samtykke gik fra at være noget, der blev latterliggjort til virkelig at kunne mobilisere et land.

Læs den her

Oplagt udnævnelse af Hummelgaard

Tidens største ligestillingskampe – fra ligeløn til #MeToo – handler om arbejdslivet. Derfor er det helt oplagt at flytte ligestillingsområdet til Beskæftigelsesministeriet. Det skriver Natalie Barrington Rosendahl i sin leder.

Læs lederen her

Så fik Mellemøsten sit #MeToo-øjeblik

Tre år efter den globale #MeToo-bevægelses gennembrud står kvinder i Mellemøsten trods massive personlige omkostninger i disse dage frem med historier om krænkelser, seksuelle overfald og voldtægter. Selv regionens mest brutale regimer føler sig nu tvunget til at reagere på bølgen, skriver Informations Mellemøsten-korrespondent Waleed Safi.

Læs om bølgen i Mellemøsten her

Det vigtigste fra andre medier

Mændenes kampdag

19. november var Mændenes Internationale Kampdag, og Heartbeats ser tilbage på et år, som har været præget af sexisme, samtykke og #MeToo. De har spurgt fem danske mænd – blandt andre Mads Nørgaard og Flemming Møldrup – hvad manden skal blive bedre til.

Helle Thorning-Schmidt: Den ældre generation må bakke op

I dette interview i Femina stiller tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt sig lige bag de unge kvinder, der har stillet sig i front og sagt fra over for sexisme. Danmarks første kvindelige statsminister var feminist, før hun blev socialdemokrat, og hun har tydeligt mærket, hvordan mænd og kvinder stadig dømmes forskelligt.

Sexismen på TV 2 har dybe rødder

På TV 2 har mandlige chefer i årevis åbenlyst haft seksuelle forhold til kvindelige medarbejdere. Det har skabt et usundt arbejdsmiljø med uklare karriereveje og grobund for sladder. Sådan skriver fagbladet Journalisten i en historie, der bliver mødt med tavshed fra både nuværende og tidligere chefer.

Bring mande-manden tilbage

For første gang i 127 år har den amerikanske udgave af modemagasinet Vogue en mand iført kjole på forsiden. Manden er den 26-årige popmusiker Harry Styles, som er kendt for at eksperimentere med en flydende tøjstil, hvor han gerne blander jakkesæt med blonder og perleøringe. Fra den amerikanske højrefløj er kritikken haglet ned. Manden er under pres fra den stigende feminisering, skriver kritikere, som vil have mande-manden tilbage. Den diskussion kan man læse om i den britiske avis The Guardian.

Lyt dig klogere

Den canadiske radiovært Kaitlin Prest fortæller i podcastserien ’No’ fra podcaststationen The Heart fra 2017 om en uønsket seksuel oplevelse, som hun ikke har kunnet ryste af sig og derfor bearbejder i en vidunderlig rå dissekering af alle de magtstrukturer, tvivl og kønsroller, der følger med ind i flirten.

Hun konfronterer blandt andet sin krænker, som hun ikke har talt med i tre år, og samtalen, som udspiller sig herfra er ekstremt fascinerende.

Lyt til podcasten her

På gensyn

Det var alt for denne uges nyhedsbrev, som på skift skrives af Mikka Tecza, Lene Munk, Kristian Villesen og mig selv. Tak, fordi du læser med. Og husk, at vi meget gerne modtager kommentarer, ideer og input i indbakken: me2@information.dk

Kan du lide, hvad du læste, så del endelig sign up-linket med dine venner. Nyhedsbrevet er gratis, for det handler om at åbne og udbrede debatten.

På gensyn,

Lærke Cramon, i denne uge iført ja-hat

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu