Nyhed
Læsetid: 8 min.

Hvad har mink og #MeToo tilfælles?

Dette er første udgave af Informations nye nyhedsbrev om køn, ligestilling og sexisme
Dette er første udgave af Informations nye nyhedsbrev om køn, ligestilling og sexisme

Dalva Skov

Redaktionen
17. november 2020

Velkommen til Informations nye overblik over #MeToo. Vi kalder det #MeToo-mailen, og det er stedet, hvor vi samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om debatten om køn, ligestilling og sexisme. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Velkommen til #MeToo-mailen. Dette er den første udgave, og vi har glædet os!

For selv om mink, mutationer, Trump og corona er øverst på manges dagsorden, så er det afgørende for sammenhængen i og udviklingen af vores samfund, at vi har en fortløbende, intellektuel, åben og fordomsfri diskussion af køn, ligestilling, sexisme og krænkelser.

Og det er det, vi i al beskedenhed vil forsøge at give her, når vi hver uge giver dig overblik over de vigtigste historier i debatten. Vi vil også komme med tips til, hvor du kan udvide din horisont og blive klogere på en af vor tids største frihedskampe.

Jeg hedder Lene Munk, jeg er journalist på Information, og jeg er din vært på dette første brev, der fremover vil blive skrevet af en lille gruppe af journalister fra avisen.

Læs mere om, hvordan du kan bidrage, nederst i denne artikel. Lad os komme i gang.

Et misfoster af et ministerium

Hvad har mink og #MeToo tilfælles? Svaret er Mogens Jensen.

Hvis du er forvirret, så forstår jeg det godt. Sagen er den, at siden daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen fra Venstre i 2017 havde en dum sag om fiskekvotekonger, og området fiskeri derfor blev pillet ud af hans ministerium og proppet ind i ministeriet for ligestilling og nordisk samarbejde, har der eksisteret en bastard af et ministerium.

Da Socialdemokratiet overtog regeringsmagten i 2019, kunne man have håbet, at det var slut, men Mette Frederiksen valgte ikke at gøre op med dette misfoster, så i dag har vi en minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde. Og ja, han hedder Mogens Jensen, minister for mink og #MeToo. Og på trods af at bølgerne plasker ind over den ene branche efter den anden disse måneder, er det et fair gæt, at Mogens tænker mere på mink end #MeToo for tiden.

Det er symptomatisk for behandlingen af ligestilling i Danmark: Mens kvinder i tusindvis modigt står frem, blotter deres inderste og siger fra, mangler de store politiske armbevægelser til at bakke dem op, som en først-og-fremmest-ligestillingsminister kunne svinge. Det er synd, for ligestillingsudfordringerne i Danmark er reelle:

I går, mandag den 16. november, var det den såkaldte Kvindernes Sidste Arbejdsdag. Det er den dag, hvor kvinder skulle slukke computeren, lægge malerrullen fra sig, hænge kitlen på knagen og så videre, hvis mænds og kvinders timeløn skulle være den samme. God juleferie.

14,5 procent mere tjener mændene i timen ifølge Danmarks Statistik – selv om der jo findes noget, der hedder ligelønsloven, som siger, at sådan skal det ikke være. Igen og igen kan man læse om, at tingene ikke er, som de bør være:

Men er opbygningen af et ministerium så afgørende? Nej, ikke nødvendigvis, men den er sgu et meget godt billede på en samfundsforandring, der drøner afsted, uden at politikerne følger med.

Det er tre måneder siden, at Sofie Linde stillede sig op på en scene og sagde fra over for en mandlig kollegas forsøg på magtmisbrug. Siden (men også før det) har kvinder på stribe sagt højt og tydeligt fra over for forskelsbehandling og overgreb på arbejdspladsen. Sofie Linde og alle de andre modige kvinder fortjener politisk handling.

Skulle der snart ministerrokeres, bør Mette Frederiksen opløse bastardministeriet og give ligestilling en plads, som viser, at Socialdemokratiet vil deltage i opgøret med sexisme og magtmisbrug på de danske arbejdspladser. I stedet for at smide det ned i en kasse, hvor det forsvinder mellem mink og landbrugsstøtte.

Ministeren for en masse Mogens Jensen på sit kontor. Billedet af ministeren for fødevarer, fiskeri, nordisk samarbejde og ligestilling er taget i februar, før #MeToo og ikke mindst mink kom på dagsordenen.

Ministeren for en masse Mogens Jensen på sit kontor. Billedet af ministeren for fødevarer, fiskeri, nordisk samarbejde og ligestilling er taget i februar, før #MeToo og ikke mindst mink kom på dagsordenen.

#MeToo fra Information

Sexchikane i DR Symfoniorkestret

»Han nev mig i røven, og der var tit andre kolleger til stede, når det skete. Jeg ved ikke, om de ikke så det, eller om de var ligeglade.« Sådan fortæller Katelin Coleman, som var ansat i DR Symfoniorkestret fra august 2014 til december 2015, om en musiker med højere rang end hende. Hun er en af de musikere fra DR Symfoniorkestret, nuværende og tidligere, som har valgt at dele sine oplevelser med sexisme og chikane i orkestret med Information.

Læs artiklen her

Udsat for overgreb af en kirkegænger

Da 27-årige Julie Holmegaard Schade var kirkesanger, blev hun udsat for et overgreb af en fast kirkegænger. Han blev ved med at komme i kirken, mens hun endte med at opsige sit job på grund af episoden. Den klassiske musikverden er hierarkisk og usikker, og det gør det svært at sige fra, mener hun. Nu er hun en af de 147, som har skrevet under på en erklæring om sexchikane og magtmisbrug i den klassiske musikverden.

Læs hendes fortælling her

Studie: Sexchikane på jobbet øger risiko for depression

Lønmodtagere, der har været udsat for seksuel chikane, har langt højere risiko for at få depressive lidelser og symptomer på depression, viser et dansk studie. Beskæftigelsesministeren er overbevist om, at der er taget for let på problemet, og vil nu have en undersøgelse.

Læs artiklen her

Det vigtigste fra andre medier

Sexisme og magtmisbrug i politik

Jyllands-Postens Marchen Neel Gjertsen har interviewet Venstres Karsten Lauritzen om, hvordan sexisme og magtmisbrug bliver blandet til en rigtig klam cocktail i det politiske miljø, og om hvordan han selv har måttet undskylde over for flere kvinder gennem årene – også Marchen Neel Gjertsen selv.

Hun går til ham, Gjertsen, men jeg føler mig ikke lige så overbevist som hende om, hvorfor Karsten Lauritzen vælger at stå frem med egne bommerter:

»Han sidder her ikke som følge af konkrete krænkelsesanklager fra kvinder, eller fordi han er tvunget til at svare. Men fordi han i den seneste måned er blevet ramt af stor eftertanke og pludselig indsigt i spørgsmålet om krænkelser i dansk politik,« skriver Gjertsen.

Måske. Måske er det bare fedest at komme med historien selv først.

Læs interviewet her

Kronen er tilbage

TV-serien The Crown er tilbage med sin fjerde og voldsomt imødesete sæson, og nu er to kvinder de mest magtfulde. Ikke at det garanterer et fedt kvindesyn: Margaret Thatcher (spillet af Gillian Anderson) skal, da hun møder Dronning Elizabeth (Olivia Colman) for første gang, præsentere sin regering.

Dronningen gætter rigtigt nok, at Thatcher ikke har nogen kvindelige ministre på listen. Nej, de er for følelsesladede, siger Thatcher, kvinder generelt altså, og dronningen forsikrer, at det problem har hun nu ikke.

Det er dog en tredje kvindes storyline rigtig mange ser frem til at følge, et af de største ikoner – og samtidig en af de største tragedier – i det britiske kongehus i nyere tid: Lady Diana (spillet af Emma Corrin).

Se serien på Netflix

Hvad mener danskerne om #MeToo?

Ovre på det digitale magasin Zetland har de stillet 15 spørgsmål til et repræsentativt udsnit af befolkningen om deres holdninger til #MeToo.

Undersøgelsen viser blandt andet, at mere end 70 procent synes, sexismedebatten har udviklet sig i en problematisk retning, og at 76 procent af mænd har indtryk af, at anklager om krænkelser misbruges.

Du kan selv svare på spørgsmålene og se, hvor enig du er med danskerne, her.

Mere fokus på sexchikane

77.000 lønmodtagere blev udsat for seksuel chikane i 2018 ifølge tal fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som i sidste uge bad politikerne om at skride til handling og blandt andet foreslog, at Arbejdstilsynet skal have mere fokus på seksuel chikane.

»Som systemet fungerer i dag, er det ofte dem, der rejser en chikanesag, der ender med at måtte forlade arbejdspladsen,« sagde Majbrit Berlau, næstformand i FH, i den forbindelse til Politiken, der også havde talt med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, som ikke ville afvise at styrke Arbejdstilsynets arbejde med seksuel chikane.

Læs artiklen her

Taler ud om Morten Østergaards krænkelsessag

Folk skal forstå, hvor svært det kan være, når man som studentermedhjælper kommer og siger, at chefen for det hele opfører sig upassende, fortæller Katrine Robsøe til DR i dette interessante interview, der kaster lys over den pris, man risikerer at betale ved at stå frem.

Læs det her

Lyt dig klogere

Male allies, eller mandlige allierede, er et fænomen, jeg har haft det svært med, for det føles meget amerikansk og som noget, der hurtigt kan bevæge sig et sted hen, hvor mænd taler ned til kvinder eller taler for kvinder, som jo kan tale for sig selv. Samtidig sætter jeg stor pris på mænd, der kan sige fra over for deres venner, hvis de siger noget sexistisk pis, og mandlige kolleger, der vil kæmpe for ligeløn. Og sådan nogle mænd er vel egentlig male allies.

I Harvard Business Review-podcasten Women at Work tager de emnet op i sæson 5, afsnit 8 med titlen »Helping Men Help Us«, og deres samtale gør mig mindre skeptisk, og måske er det ikke så skidt endda. Jeg synes, du selv skal lytte og overveje, hvordan du har det med male allies.

Lyt til podcasten her

På gensyn

Tak for, at du læste med i denne første udgave af #MeToo-mailen, Informations nyeste nyhedsbrev, som på skift skrives af Mikka Tecza, Lærke Cramon, Kristian Villesen og mig selv. Vi modtager meget gerne kommentarer, idéer og skældud i indbakken: munk@information.dk.

#MeToo-mailen udkommer, indtil der ikke er behov længere – så vær lige en god allieret, og send sign-up-linket videre til dine venner. Det handler om at åbne og udbrede debatten.

Det er det her link, du skal sende, mange-tak

Lene Munk, stadig optimist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Pelsen. Pelsklædte midaldrene kvinder :-p

"Nej, de er for følelsesladede, siger Thatcher, kvinder generelt altså"

Super nyhedsbrev.... specielt falder Thatchers kommentar mig i øjnene, da det er en super interessant kommentar, der afspejler en kultur, hvor kvinder, for at blive taget seriøst, har måttet tage afstand til eget køn. Dem har jeg mødt en del af i virkeligheden - også i kommentarfeltet.

Det gør bare kulturændringen endnu mere svær...