Podcast med Shoshana Zuboff: Trump har vækket en modstandsbevægelse i USA

Kære lytter
Der er en ting, jeg hele tiden har vidst, vi skulle tale om her i podcastserien Langsomme samtaler om USA: den amerikanske techkapitalisme.
I 2008 jublede vi over alle de data, Barack Obama kunne skaffe – og om alle de mennnesker, han kunne mobilisere, fordi han samarbejdede med Google. Vi hyldede det som en ny aktionsform.
I dag, 12 år senere, kalder vi den samme indsamling af data for overvågningskapitalisme. Og vi betragter det som en trussel mod menneskets frihed i det 21. århundrede.
Det er en kapitalisme, der er overalt.
Vi ved godt, at det er forkert at bruge Google, men vi bliver ved, fordi det er nemt, og fordi vi er blevet afhængige af det.
Så hvordan overvinder man techkapitalismen? Det spørgsmål har en del med det amerikanske valg at gøre. Og noget tyder på, at det er en kamp, der faktisk kan samle republikanerne og demokraterne.
Derfor skal vi tale med Shoshana Zuboff, professor emerita fra Harvard, der har skrevet den absolut vigtigste bog om kampen mod techkapitalismen, Overvågningskapitalismens tidsalder.
Lyt med, når hun fortæller, hvordan hun ser den kamp, hvordan hun ser valget, og hvorfor hun underligt nok er optimistisk omkring det 21. århundrede.
Jeg håber, at samtalen er lige så spændende for dig, som den var for mig.
God fornøjelse med endnu en langsom samtale om USA.
Rune Lykkeberg
Chefredaktør

Langsomme samtaler om verdenssituationen med Rune Lykkeberg
Chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer nogle af verdens førende intellektuelle – og tager sig god tid til at gøre det. Du kan blandt andet møde aktivisten Cornel West og økonomen Thomas Piketty. Interviewene kan også ses på video.
Lyt og abonnér
Seneste podcasts
Podcast: Filosoffen Michael Sandel forklarer, hvad der er gået galt for demokraterne i USA
20. januar 2021Harvard-filosoffen Michael Sandel fortæller i denne udgave af ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’, hvorfor demokraterne tabte arbejderklassen, og hvordan de bedste universiteter i USA fastholder den enorme ulighed i USAPodcast: Jan-Werner Müller gør status nu, hvor Trumps tid som præsident lakker mod enden
5. januar 2021Filosoffen Jan-Werner Müller fortæller i denne udgave af ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’, hvordan han mener, at Donald Trump skal ses som en tegneserieudgave af Ronald Reagan – og måske afslutningen på en epokePodcast: Thomas Piketty giver sit perspektiv på præsidentvalget i USA
23. december 2020Thomas Piketty fortæller i denne samtale fra Det Kongelige Bibliotek i København, hvad han mener med socialisme, hvordan han ser præsidentvalget i USA, og hvorfor han forventer mere af Danmark i Europa
Præsidentvalg 2020 – kampen om USA
Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.
Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.
Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.
Seneste artikler
Republikanerne skal vælge mellem Donald Trump og USA’s forfatning
6. januar 2021Indtil for nylig holdt Trump de republikanske lovgivere i en skruestik. Det er ikke længere tilfældet. Jo mere ekstreme hans grundløse påstande om valgfusk bliver, desto flere republikanere undsiger den afgående præsidenten. Resultatet er et dybt splittet partiShoshana Zuboff: Demokratiet vågner og slår tilbage mod techgiganterne
28. november 2020De store techselskaber har skabt en genial form for udbytning, der baserer sig på vores frie valg som forbrugere. Men lige nu står vi ved en historisk korsvej, hvor politikere og befolkninger har en reel mulighed for at gøre op med selskabernes magt, siger Shoshana Zuboff, forfatter til ’Overvågningskapitalismens tidsalder’»Fra nu af må alle kysse ringen«: Trump tabte valget, men fuldendte den ’fjendtlige overtagelse’ af partiet
28. november 2020I 2016 talte ledende republikanere åbent om Donald Trump som en plage, der skulle bekæmpes med alle midler. I dag står han som partiets uanfægtede leder, som ingen vover at sige imod. Hvordan gik det til?
Mest læste
Du skal være registreret bruger for at kommentere. Log ind eller opret bruger »
Link til Channel 4 udsendelsen der bliver nævnt til sidst https://www.channel4.com/news/deterring-democracy
Man kan ikke se hele udsendelsen, men der ligger nogle lange klip.
Der Carl.
Nå, er det nu ham konspirationsteoretikeren igen, med den livlige fantasi?
Ja! Jeg er godt i gang med Shoshana Zuboff`s: Overvågningskapitalismens Tidsalder.
Så vidt så godt,
Her fortæller hun, at Google bl.a. er meget interesseret i al data om os, især sundhedsdata. Google, i Dansk sammenhæng: påtænkte, for nogle år siden, at placere et nyt stort Datacenter i Åbenrå, det blev ikke til noget. (Det blev flyttet til Viborg, en anden Venstre Kommune).
Samme sted, samme tid, i Region Syd/ placerer men så al/en masse væsentlig Dansk Sundhedsdata, som den gode Carl Holst, skulle holde øje med, personligt,. det fik han så, en post som minister for, i den daværende regering.
Desværre gik det galt, det viste sig at, en masse dybt fortroligt materiale om Danskerne var blevet solgt ud, til højest bydende, ved en fejltagelse, undskylder man sig med bagefter, men der var skaden jo sket, og det var materiale, der var rigtig meget værd både økonomisk og i forhold til forskning. (Det kan jo være en og samme sag).
Det er jo brand ærgerligt, med sådan nogle uheld, kunne man jo sige, som politiker og det gør de jo også jævnligt.