Podcast
Læsetid: 1 min.

Podcast med Shoshana Zuboff: Trump har vækket en modstandsbevægelse i USA

Modsat 30’ernes fascister har Trump og hans Hvide Hus ikke en politisk vision, siger f0rfatter og professor Shoshana Zuboff i et interview med Rune Lykkeberg. Det er endnu et afsnit i podcastserien ’Langsomme samtaler om USA’
Redaktionen
3. november 2020
Modsat 30’ernes fascister har Trump og hans Hvide Hus ikke en politisk vision, siger f0rfatter og professor Shoshana Zuboff i et interview med Rune Lykkeberg. Det er endnu et afsnit i podcastserien ’Langsomme samtaler om USA’

Jesse Jacob

Kære lytter

Der er en ting, jeg hele tiden har vidst, vi skulle tale om her i podcastserien Langsomme samtaler om USA: den amerikanske techkapitalisme.

I 2008 jublede vi over alle de data, Barack Obama kunne skaffe – og om alle de mennnesker, han kunne mobilisere, fordi han samarbejdede med Google. Vi hyldede det som en ny aktionsform.

I dag, 12 år senere, kalder vi den samme indsamling af data for overvågningskapitalisme. Og vi betragter det som en trussel mod menneskets frihed i det 21. århundrede.

Det er en kapitalisme, der er overalt.

Vi ved godt, at det er forkert at bruge Google, men vi bliver ved, fordi det er nemt, og fordi vi er blevet afhængige af det.

Så hvordan overvinder man techkapitalismen? Det spørgsmål har en del med det amerikanske valg at gøre. Og noget tyder på, at det er en kamp, der faktisk kan samle republikanerne og demokraterne.

Derfor skal vi tale med Shoshana Zuboff, professor emerita fra Harvard, der har skrevet den absolut vigtigste bog om kampen mod techkapitalismen, Overvågningskapitalismens tidsalder.

Lyt med, når hun fortæller, hvordan hun ser den kamp, hvordan hun ser valget, og hvorfor hun underligt nok er optimistisk omkring det 21. århundrede.

Jeg håber, at samtalen er lige så spændende for dig, som den var for mig.

God fornøjelse med endnu en langsom samtale om USA.

Rune Lykkeberg
Chefredaktør

Serie

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Podcast

Langsomme samtaler der sætter verden sammen

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer nogle af samtidens største tænkere og intellektuelle superstjerner – og tager sig god tid til at gøre det. Sammen med navne som Jan-Werner Müller, Shoshana Zuboff, Thomas Piketty, Cornel West og Branco Milanovic, kommer de rundt om poesi og popmusik, politik og moralsk orden. Interviewene kan også ses på video.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Lyhne Haslund

Link til Channel 4 udsendelsen der bliver nævnt til sidst https://www.channel4.com/news/deterring-democracy
Man kan ikke se hele udsendelsen, men der ligger nogle lange klip.

steen ingvard nielsen

Der Carl.
Nå, er det nu ham konspirationsteoretikeren igen, med den livlige fantasi?

Ja! Jeg er godt i gang med Shoshana Zuboff`s: Overvågningskapitalismens Tidsalder.
Så vidt så godt,
Her fortæller hun, at Google bl.a. er meget interesseret i al data om os, især sundhedsdata. Google, i Dansk sammenhæng: påtænkte, for nogle år siden, at placere et nyt stort Datacenter i Åbenrå, det blev ikke til noget. (Det blev flyttet til Viborg, en anden Venstre Kommune).
Samme sted, samme tid, i Region Syd/ placerer men så al/en masse væsentlig Dansk Sundhedsdata, som den gode Carl Holst, skulle holde øje med, personligt,. det fik han så, en post som minister for, i den daværende regering.
Desværre gik det galt, det viste sig at, en masse dybt fortroligt materiale om Danskerne var blevet solgt ud, til højest bydende, ved en fejltagelse, undskylder man sig med bagefter, men der var skaden jo sket, og det var materiale, der var rigtig meget værd både økonomisk og i forhold til forskning. (Det kan jo være en og samme sag).
Det er jo brand ærgerligt, med sådan nogle uheld, kunne man jo sige, som politiker og det gør de jo også jævnligt.