Podcast
Læsetid: 1 min.

Podcast: Thomas Piketty giver sit perspektiv på præsidentvalget i USA

Thomas Piketty fortæller i denne samtale fra Det Kongelige Bibliotek i København, hvad han mener med socialisme, hvordan han ser præsidentvalget i USA, og hvorfor han forventer mere af Danmark i Europa
Redaktionen
23. december 2020
Thomas Piketty fortæller i denne samtale fra Det Kongelige Bibliotek i København, hvad han mener med socialisme, hvordan han ser præsidentvalget i USA, og hvorfor han forventer mere af Danmark i Europa

Jesse Jacob

Goddag kære lytter

Den franske økonom og forfatter Thomas Piketty skriver i sin nye bog, at han tror på en deltagelsessocialisme. Han skriver også, at den bygger på liberale og demokratiske principper.

Hans veldokumenterede bestsellere om kapitalismens historie og status i det 21. århundrede har de seneste år inspireret kampen mod ulighed og for social retfærdighed i hele verden.

Jeg talte for nylig med ham på Det Kongelige Bibliotek i København om, hvad han så egentlig mener med socialisme, og hvordan det kan være løsningen på de problemer, som det liberale demokrati har ført med sig ind i det 21. århundrede. Jeg spurgte ham også om, hvordan han så præsidentvalget i USA, og hvilke forhåbninger han har til præsident Joe Biden.

Her er samtalen, som jeg håber, du vil få lige så stor fornøjelse af at lytte til, som jeg havde af at deltage i den.

Glædelig jul.

Rune Lykkeberg

Podcast

Langsomme samtaler

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer samtidens største tænkere og intellektuelle superstjerner om alt fra poesi, punk og popmusik til klima, økonomi og politik. Udkommer som podcast, artikler og i bogform.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Der er ingen tvivl om at Pikketys pointe omkring nødvendigheden af en langt mere åben diskussion af fordele og ulemper ved forskellige politiske og økonomiske systemer er bydende nødvendig.
Der er i den grad brug for et oprør fra de mange liberale der tror på civilsamfundets vigtige rolle i skabelsen af bærende folkelige samfundsstrukturer som modspil til statsstyring. De stemmer nu på partier der i praksis styrker en liberalistisk monopolkapitalisme totalt domineret af en skruppelløs oppustet finanssektor. Der er meget lang vej til et mere retfærdigt skattesystem, bevægelsen går stadig mod flere lettelser til toppen i samfundet uanset ændringen i den politiske retorik. Samtidig er den massive udpumpning af penge fra centralbankerne, de negative renter og stigningerne på aktie og boligmarkedet med til kraftigt at forøge uligheden. Hvis udviklingen skal vendes kræver det en voldsom regulering af finansmarkederne så det politiske system igen får kontrol med samfundsøkonomien i stedet for at være helt afhængig af hele tiden at kunne stille likvid kapital til rådighed for finanssektorens pyramidespil. På arbejdsmarkedet er det slet ikke nok med centralt fastsatte mindstelønninger, der skal sikres ubetinget ret og mulighed for at tegne kollektive overenskomster på hele arbejdsmarkedet og arbejdsgiverne skal underlægges effektivt kædeansvar. Alle ideologiske love omkring offentlig budgetkontrol og krav om privatiseringer skal fjernes da deres primære formål ikke er fornuftige besparelser men minimering af den offentlige sektors vægt i samfundsøkonomien. Spørgsmålet er om denne transformation overhovedet kan foregå fredeligt og demokratisk. Indtil nu har det kapitalistiske system kun gået i den retning i en kort historisk periode hvor systemet var voldsomt udfordret af frygten for sammenbrud og revolution. Hvis vi skal gøre os håb om en fredelig overgang kræver det at der bygges den bro mellem socialisme og liberale værdier som Pikkety taler for. Det er helt nødvendigt at fjerne illusionen om at neoliberalisme overhovedet har noget med liberale værdier at gøre.

Alvin Jensen, Inge Lehmann, Steen K Petersen, Mogens Holme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Bare på med "vanten", Mette F & Lars Rohde, finanssektoren skal minimeres til tidligere tiders samfundsopgaver, at stille financiering til rådighed for erhverv. Ikke som idag, hvor deres indtægter kommer fra "gearing" og spekulation i valuta, aktier, obligationer og ejendomme. Realkreditten tilbage til låntagerne, således at alle i DK kan få husfinaciering, også i "udkants-danmark".

Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Liselotte Paulsen, Torben Arendal, Jens Voldby Crumlin, Steen K Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar