Nyhed
Læsetid: 6 min.

Den amerikanske mutation er ude af kontrol, Japan vil massevaccinere før OL, og flokimmunitet stadig forventet i juni

Og så er der for sjette dag i træk fundet under 1.000 nye smittede med coronavirus i Danmark. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så er der for sjette dag i træk fundet under 1.000 nye smittede med coronavirus i Danmark. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

Redaktionen
21. januar 2021

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære Læser

Det er ikke sikkert, du er klar over det, men der er ret klare begrænsninger for, hvor mange lig krematorier må brænde af om dagen.

Det kan variere fra land til land og by til by, men det har naturligvis en påvirkning på luftkvaliteten, hvor meget røg, der stiger op fra skorstenene, og i Los Angeles har man været nødsaget til midlertidig at hæve den tilladte grænse voldsomt for at kunne følge med byens mange dødsfald til COVID-19.

Selv inden for de nye grænser ligger der stadig mere en 3.000 ekstra lig i byens lighuse og venter på at blive brændt, og bunken vokser hver dag. Sundhedsvæsenet er brudt sammen og man må økonomisere og prioritere med sine respiratorer, ligesom byens sundhedsmyndighed har udstedt ordre om ikke at transportere coronapatienter, man vurderer vil have små chancer for at overleve.

USA har for længst mistet grebet om coronaepidemien. Det er ikke bare noget, vi vurderer, det siger ni ud af ti amerikanere, ifølge en ny undersøgelse som nyhedsstationen ABC offentliggjorde i går, hvor landet passerede 400.000 døde til sygdommen.

Og 90 procent af amerikanerne har ret. 20 procent af verdens samlede registrerede coronadødsfald er sket i USA, mens det tog tre måneder at komme fra 200.000 til 300.000, tog det kun én måned at nå videre til de 400.000.

Der er ikke noget, der tyder på, at den hastighed vil aftage, før der kommer mere luft under det amerikanske vaccinationsprogram, som har haft en svær start uden en samlet føderal plan. 31 millioner vacciner er blevet sendt ud til staterne, men kun 12 millioner er blevet brugt – det er ikke vacciner, der redder menneskeliv, det er vaccinationer.

Det er det USA, Joe Biden overtager i dag, hvor han bliver sat ind som landets 46. præsident, men modsat hans forgænger kommer han med en plan for at inddæmme og bekæmpe corona, der rækker ud over vaccinationer. Det er ikke nogen overrumplende genial plan som sådan, men det er dog en plan.

Særligt vaccinelogistikken vil få en gigantisk opdatering, med 20 milliarder dollars, en central administration, tusindvis af ekstra hænder, og hundredevis af nye vaccinationscentre over hele landet. Dertil kommer yderligere 50 milliarder dollars til at udvide testkapaciteten, for selv med den nye vaccineplan, regner Biden-administrationen ikke med en flokimmunitet før tidligst i juli måned.

USA har stadig ikke nogen digital smitteopsporing at blive sur på, der har ikke været nogen plan eller ressourcer til at bekæmpe lokale smitteudbrud, hverken med sundhedspersonale eller isolationsstrategier, og der har heller ikke været noget fokus på særligt sårbare grupper eller særligt udsatte områder som fængsler og plejehjem.

Alt det vil Biden ifølge planen gøre op med og få styr på, lige som han vil opgradere sundhedssektoren med 100.000 mand, indføre et generelt påbud om, at bære mundbind på »føderalt område« og på rejser mellem staterne.

Han vil også underskrive et dekret, der skal nedbringe antallet af kriseramte amerikanere, der bliver sat på gaden, fordi de har svært ved at betale husleje eller termin, lige som han har fundet yderligere 1.200 milliarder til at hjælpe den hårdtprøvede amerikanske økonomi.

Det er en plan, men frem for alt - og hvad der er næsten endnu vigtigere for USA: Joe Biden-administrationer tager tilsyneladende situationen alvorligt. Også i ord:

»Det her er en af de største udfordringer, vores land har stået over for, og en af det største administrative operationer,« sagde Joe Biden ved en tale i weekenden.

»Og I har mit ord på, at jeg kommer til at styre operationen som ind i helvede.«

Ja, han er måske ingen Barack Obama med ord, og han lyder ikke engang som Jørgen Leth, hvis man oversætter hans taler til dansk. Men han er det politiske håb, amerikanerne skal bruge for at komme ud af pandemien. Det eneste håb.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Danmark: For sjette dag i træk er der fundet under 1.000 nye smittede med coronavirus i Danmark. Præcist drejer det sig om 886 personer, der er registreret smittet siden i går. 35 personer er døde. Dagens smittetal er baseret på 111.069 prøver. Det svarer til, at 0,8 procent af de testede har været smittet med covid-19. Der er nu 771 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er 21 færre end i går. Af de indlagte er 132 på intensiv afdeling og 88 er i respirator. Der er ind til videre vaccineret 177.218 personer, hvilket svarer til 3,04 procent af befolkningen.
     
  • Sverige: Det seneste døgn er der igen registreret mere end 200 døde af coronavirus i Sverige. Dermed er 10.797 samlet set afgået ved døden med covid-19, og siden tirsdag er der konstateret 7.702 nye smittetilfælde, hvilket bringer det samlede antal op på 537.967 smittede.
     
  • Færre Pfizer-doser betyder langsommere nedgang i dødsfald. Statens Serum Institut (SSI) oplyste her til morgen, at der kommer 100.000 færre vacciner mod corona til landet i første kvartal, end hidtil antaget, og det vil kunne ses på, hvor lang tid der går, før man kan se en nedgang i antallet af dødsfald. Det vurderer Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi og pandemiforsker ved Roskilde Universitet. Til gengæld skulle nedgangen kun være midlertidig, og det nuværende endemål med en flokimmunitet sidst i juni regner man med stadig holder 'stik', så at sige.
     
  • Japan planlægger massevaccination to måneder før OL-start. Det skriver den japanske avis Yomiuri Shimbun (vi er ikke rigtig i gang med dagen, før vi har læst den avis). Ifølge mediet håber regeringen, at størstedelen af den voksne befolkning vil være vaccineret i juli, hvor legene efter planen begynder. Japan har indgået aftaler med flere selskaber om køb af vaccinedoser til 126 millioner indbyggere. I øjeblikket arbejdes der på højtryk for at få godkendt en vaccine fra Pfizer/BioNTech. Den vil efter planen være godkendt til brug i Japan i februar.

Pandemiske anbefalinger

Vil man rejse til Dubai, må man også tage konsekvensen og selvisolere, når man kommer hjem. Har du fulgt med i debatten om de kendte og berømtes rejser til et corona-helle på den arabiske halvø? Vores indlandsredaktør Natalie Barrington Rosendahl, har og har skrevet en meget koncis leder, hvor hun argumenterer for bødestraf til de uforsigtige restriktionsbrydere. (Dagbladet Information)

Coronavirus udvikler sig for øjnene af os. Vi skrev lidt om det i går, men nu har vores favorit-sundhedsskribent James Hamblin skrevet en overlegent god tekst om, hvad der sker når COVID-19 muterer. Den er både beroligende og skræmmende på én gang. (The Atlantic)

Brasilien vaccinere deres første og åbner en politisk krig om pandemien. Det skete i søndags, hvor São Paulo’s guvernør João Doria, blev den første politiker, der blev klar til udrulning, som har haft en meget tung start. New York Times har set på situationen i landet. 210.000 brasilienere er døde af COVID-19. (New York Times)

Corona-bjerbestigning giver travlhed for redningsholdene. Der er kommet mange nye og sunde interesser ud af corona-nedlukning. Nogen af dem mindre farlige end andre. (South China Morning Post)

Den norske regering håber at kunne vaccinere de ældste, før de dør af alderdom. Ja, det er godt nok satire, men en venlig læser i det norske har sendt os denne fine sag fra NRKs-satire afdeling. Nordmænd kan skam også være sjove. (NRK)

 

Spred ordet, ikke smitten

Sådan kom vi igennem endnu et coronadøgn og på den anden side venter en ny amerikansk præsident. Det bliver sikkert lidt noget andet. Vi får se.

/Lasse Lavrsen, tager 'four more years'

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sören Tolsgaard

James Hamblin's artikel i The Atlantic er særdeles oplysende og anbefalelsesværdig læsning. Artiklens indledning og konklusion:.

THE CORONAVIRUS IS EVOLVING BEFORE OUR EYES.
THE VIRUS IS MUTATING AS EXPECTED.
WE CAN STILL STOP IT.

The spread of new variants is a stark reminder that we all have an immediate part to play in this. If you carry the virus, it will mutate within you. You could be the person in whom a new, even more threatening variant emerges. You could seed the entire world with it. But no matter how the virus mutates, the same basic preventive measures - the unglamorous ones we’ve been lectured about for nearly a year - will still have the power to ensure that you don’t.

Rune Mariboe, Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Og herhjemme har "nogen" travlt med igen at tale faren ned - måske er den britiske variant alligevel ikke 70 % mere smitsom (var det ikke allerede faldet ned til 50%?), men "kun" 30-40 % mere smitsom, og måske bliver børnene alligevel ikke mere smittede:
www.berlingske.dk/samfund/er-den-engelske-virusvariant-mindre-smitsom-en...

Så straks må vi i følge artiklen i gang med at snakke "forsigtig genåbning" - hellere lidt for tidligt og lidt for hurtigt, end forsigtighedsprincippet.

Nej! Disse forskningsresultater er ligegyldige, så længe den britiske variant stadig spreder sig, og der stadig dagligt kommer flere end dagen før. DET er det vigtige, for det beviser, at selv de nuværende restriktioner ikke er nok til at holde den nede, og det vil gå galt.

Og nu er der jo så også de andre nye varianter, som vi ikke har styr på - ingen grund til at lukke dem ind i landet og lade dem få fodfæste. Vi må bide tænderne sammen og få dem ned med nakken. Det er menneskeligt at fejle, men det er for dumt ikke at lære af sine fejl. Vi har allerede dummet os flere gange med for hurtig og forhastet genåbning (derfor er vi nu i denne situation) - det er for dumt at gøre det igen, fordi nogle forskningsresultater siger noget andet (endnu ikke peer-reviewed - men alligevel har de sluppet resultaterne ud), end den virkelighed vi kan se foran os. Hvis der er uoverensstemmelse mellem kortet og virkeligheden, hvem af dem har så ret?

Niels Christensen

Den norske satire er god, men ikke bedre end sundhedsstyrelsen herhjemme.
I indkaldelsen til vaccine har man glemt at angive et telefon nummer ( flere) som man kan ringe til hvis man skal have hjælp til at bestille tid osv. .
Det er da god værkstedshumor.

Erik Karlsen, Ib Christoffersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tro det eller ej:
"Den nye viden er allerede slået igennem i SSIs nye beregninger, hvor man kan se, at kontakttallet for den britiske mutation beregnes på baggrund af, at varianten skulle være 36 procent mere smitsom – altså et sted mellem de 30-40 procent og ikke de tidligere 50-74 procent. Kontakttallet for mutation er på den baggrund 0,82, det vil sige. at ti smittede sender den britiske mutation videre til otte andre."
www.berlingske.dk/politik/den-britiske-mutation-holder-os-nede-men-talle...

Så pludselig er denne ikke-peer-reviewede forsknings resultater allerede - efter 1 dag - helt ukritisk regnet ind i SSI's modeller, som bruges til at beregne genåbning? Hvis interesser mon SSI i virkeligheden tilgodeser her: Befolkningens, eller erhvervslivet, som hyler op om hurtig genåbning?

"Det såkaldte kontakttal er under det niveau, som regeringen og sundhedsmyndighederne har anbefalet, der skal til for at kunne styre den særlige smitsomme britiske coronamutation, når den for alvor rammer. Det stod klart, da tallet tidligere i denne uge blev opgjort til 0,6 – det laveste niveau nogensinde.
Og det får Nye Borgerliges sundhedsordfører til at kritisere, at man ikke begynder den gradvise genåbning af samfundet. Det er samtidig kommet frem, at den britiske mutation ser mindre smitsom ud, end det hidtil har været kendt.
»I regeringens første udmelding sagde de, at hvis kontakttallet kom ned under 0,7, så kunne vi håndtere det. Der er vi nu, og det var under den præmis, at mutationen var 50-70 procent mere smitsom. Det er den så heller ikke længere. Derfor burde der være plads til, at man kan åbne noget af samfundet,« siger Lars Boje Mathiesen (NB):"
www.berlingske.dk/politik/den-britiske-mutation-holder-os-nede-men-talle...

Endnu engang bliver befolkningens sikkerhed overhalet af erhvervslivets betalt lobbyisters hylekor. Endnu engang kommer vi til at at genåbne uforsvarligt, og endnu engang skal vi se en ny bølge tage livet af tusinder af borgere, når det viser sig, at de nye resultater for B117s smitsomhed ikke holder vand.

For tal for en variants smitsomhed må jo nødvendigvis i høj grad afhænge af, under hvilke forhold den eksisterer: I et samfund uden restritkoner, eller under fuld nedlukning? Jeg tror ikke på, at dette smitsomhedstal er en entydig, præcis størrelse - den afhænger af vind og vejr, det eneste, vi med sikkerhed kan sige, at B117 er langt mere smitsom end den oprindelige variant. Og vore småkorrupte myndigheder (småkorrupte i betydningen, at de er mere optagede af erhvervslivet end af befolkningen) regner stort set altid med den mest optimistiske - og urealistiske - udlægning af teksten. Som når ekstra vaccinedoser regnes med i genåbningsplanerne, selv om vaccinerne indtil videre er 10 fugle på taget.

Hvor er det træls, at vi ikke bliver klogere....

Mikael Rattenborg

Hvofor refererer I pludselig til en amerikansk mutation? Den eksisterer ikke. Pandemien er ude af kontrol i USA, men det er ikke begrænset til en specifik mutation.

Anne-Marie « Jeg er af den opfattelse, at de 0,82 er baseret på den faktiske spredning af B117 i det danske samfund - og således et målt og ikke gættet tal. Jeg kan ikke læse Berlingskes artikel, men jeg antager, at journalisten blot har draget sin konklusion ved at regne baglæns.

Anne-Marie Krogsbøll

Rune Maribo:

Ja, det er målt under de nuværende omstændigheder. Min pointe er, at lige nu (eller forleden) er B117s kontakttal 0,82 - fordi landet er fuldt af restriktioner. Men hvis vi lukker op, vil det lynhurtigt blive meget højere. Et kontakttal på 0,82 for en mutation, der er mellem 35 og 70 % mere smitsom end den oprindelige virus, er farligt højt - der skal ikke meget til, før B117-pandemien eksploderer, hvis vi slækker.