Nyhed
Læsetid: 6 min.

Boris Johnson ude med officiel undskyldning, Søren Brostrøm skruer bissen på og evakuering i vaccinefabrik i Wales

Det er blevet tid til dit defaitistiske coronaoverblik fra Dagbladet Information
Det er blevet tid til dit defaitistiske coronaoverblik fra Dagbladet Information

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

Redaktionen
27. januar 2021

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Lige som det er sket for højtstående politikere og magtfulde milliardærer, så er vi også her i coronaoverblikket blevet beskyldt for at være for defaitistiske. Først blev vi lidt fornærmede, men så satte vi os for at finde ud af, hvad ordet mon betød, og det viser sig, at anklagen mod os er både forståelig og til en vis grænse også berettiget.

At opføre sig defaitistisk kan vel lettest oversættes til at besynge sig selv i nederlag, ja, eller måske ligefrem foretrække nederlaget, give op eller at se pessimistisk på tingene. Det er et begreb opstået under Første Verdenskrig, som en i militær logik mindre ærefuld politik, hvor man vælger at trække sig frem for at fortsætte den meningsløse krig.

Men ikke alene ligger der en anklage om bevidst at foretrække nederlaget i begrebet, men også ligefrem at finde det opportunt, og selv om det ikke ligefrem fremgår af ordbogen, så ligger det også mellem linjerne, at man måske vil se pessimistisk på en situation for egen vindings skyld. En slags dødens købmænd.

Ingen får os nogensinde presset til den selvindsigt, men diskussionen om, hvilket blik man anlægger på coronakrisen og pandemiens udvikling er interessant og har været et tema siden vi først hørte om den mystiske virus fra Kina.

Det er muligvis det mest betændte spørgsmål overhovedet og har afgjort nationers skæbner, individers økonomi og er også kernen i de mange optøjer mod restriktioner og myndigheder som verden lægger gader til i disse dage. Det er en direkte vrede henvendt mod en påstået defaitisme.

Hvis vi holder konspirationsteoretikere og decideret fake news ude af ligningen, så findes der groft sagt to grupper, hvor den ene næsten finder trøst og mening i at høre om, hvor meget virussen spreder sig, hvor mange der dør og får senfølger, og en gruppe for hvem det virker provokerende og helt ude af proportioner.

To grupper, der sidder med de samme tal, samme medier og de samme fakta, men er fuldkommen uforsonlige. Begge positioner har det med nærmest at blive småreligiøse, og det er der ikke noget underligt i.

For det, vi er blevet bedt om i denne pandemi, er så ekstremt, at mellempositionen er svær at indtage. Vi bliver nødt til at tro meget stærkt på det eller opponere meget stærkt imod det, men begge positioner kræver en vis grad af defaitisme, for vil man forstå en hvilken som helst krise – klimakrisen, sultkatastrofer, ulighed eller Arsenals deroute – må man forholde sig til krisens mest pessimistiske udgangspunkt for troværdigt at kunne vælge ikke at finde den relevant eller beskrive fremgangen. Og for at kunne vinde over den.

Så ja, her på Overblikket bliver vi dagligt defaitistisk. Hver eneste dag fortæller vi om nederlag og vores tab. Hvordan man så vælger at se de nederlag er en personlig sag, og hvor gode vi er til også at besynge sejrene er en daglig indre diskussion, men man kan ikke fortælle om sejrene uden at beskrive det vi vinder over.

Og mens vi diskuterede det, passerede verden 100 millioner registrerede syge med COVID-19 og 2,2 millioner døde. I Storbritannien var premiereminister Boris Johnson ude med en officiel undskyldning til sit folk efter at dødstallet passerede 100.000 og ham er der næppe mange, der vil beskylde for at være defaitistisk. Her kommer dit defaitistiske coronaoverblik fra Dagbladet Information.

Dit nyhedsoverblik

  • Danmark: Antallet af coronasmittede personer på de danske hospitaler fortsætter med at falde. I dag er der indlagt 666 smittede, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). Det er 18 personer færre end tirsdag. Siden sidste opgørelse er der bekræftet 592 tilfælde af covid-19. Det svarer til 0,52 procent af de knap 113.000 prøver, der er kommet svar på. 20 smittede er afgået ved døden siden i går i alt er 2030 døde af COVID-19 i Danmark.
  • Sverige: Der er fundet 4.200 nye smittede svenskere det seneste døgn, hvor 178 er døde med coronavirus. I alt er 11.425 døde. I øvrigt har landet landbrugsminister Jennie Nilsson (S), i dag meddelt at det svenske forbud mod mink fortsætter i 2021.
  • Søren Brostrøm skruer bissen på, efter at det er kommet frem, at flere hospitalsdirektører er blevet vaccineret. I et brev til regionerne indskærpes det, at sparsomme vaccinedoser indtil videre IKKE er tiltænkt folk uden for de prioriterede målgrupper. Han understreger, at man på sygehuse skal give vaccinerne til frontpersonale, der er i høj risiko for at blive smittet, og som kan bringe smitten videre til særligt sårbare personer.
  • EU-godkendelse af AstraZeneca kan undtage personer over 65. Der er "en meget begrænset mængde data" på, hvor effektiv en coronavaccine fra AstraZeneca er på ældre mennesker. Derfor kan det ende med, at godkendelsen til brug i EU ikke bliver for alle voksne. Det bekræftede chefen for Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), Emer Cooke, tirsdag aften i EU-Parlamentets miljøudvalg.
  • Mistænkelig pakke udløser evakuering af vaccinefabrik i Wales. Der er tale om en leverandør til AstraZenecas covid-19 vaccine. Politiet er ved at undersøge en mistænkelig pakke med sprængstofeksperter er på stedet. I en kortfattet erklæring, forlyder det, at »vi er for øjeblikket engageret i en operation på virksomheden«.

Pandemiske anbefalinger

Efter forgyldelsen af minkindustrien står SF og De Radikale med et forklaringsproblem

Det er gode gamle Lars Trier Mogensen, der med en lidt affektiv analyse opridser det politiske landskab omkring minkkompensationen. Socialdemokratiet og Venstre har hver især deres mere eller mindre skumle motiver til at give de 19 milliarder kroner i erstatning til landets minkavlere. Til gengæld bliver det svært for De Radikale og SF at forklare, hvorfor de er med i den historisk dyre aftale til et i forvejen kritiseret og underskudsgivende erhverv, mener han. Ord som »blodpenge«, »pelset« og »Storebæltsbro«, indgår. (Dagbladet Information)

I det politiske kaos svinder tilliden til, at Italien kan håndtere EU’s coronamilliarder

Det skriver vor mand i de italienske bjerge om den kaotiske politiske situation i landet under coronaens skygge. (Dagbladet Information)

Bekymring for adgang og pris på vacciner

Det er erhvervsmagsinet Fortune, der er i en aldeles fremragende langlæser opridser den svære og ubehagelige vaccinesituation verden står i. Ikke mindst med Oxford Universitets samarbejde med Astra/Zeneca. »I en profit-orienteret industri, er der ét problem med vacciner. De er ikke profitable.« (Fortune)

Hvordan du refærdiggøre din Dubai-tur

Det er ikke kun danske kendisser og influencere, der er kommet i problemer efter en smuttur til Dubai. Det samme gælder en bunke britiske influencere og Sarah Manavis har en skarp og morsom analyse af situationen i (New Statesman).

Hvad har vi lært af Bruno Latour

Den meget opmærksomme og meget trofaste læser af dette overblik kan måske huske at vi i foråret skrev en del om den franske filosof Bruno Latour og hans spørgsmål man skulle stille sig selv i pandemien. Det er der komme en hel bog ud af, som forsøger at svare på, hvad vi har lært. Vagant har spurgt en række tænkere, forskere, kuratorer og kunstnere, hvad de har lært af Latour. (Vagant)

Spred ordet, ikke smitten

Nu håber vi ikke det blev for sort i dag. Vi forsøger jo at holde humøret højt og går syngende ind i undergangen. Blandet andet med disse fine billeder af Søren Brostrøm, der er tættere på den klassiske kunst i vi havde drømt om. Vi ved ikke præcis, hvad vi skal bruge det til, men defaitistisk er det i hvert fald ikke.

/Lasse Lavrsen, mod nye nederlag

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Balling

Malerierne af Søren Brostrøm er fantastiske og reddede min dag. Tak for linket! :D

Thomas Tanghus, jens rasmussen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar