Nyhed
Læsetid: 8 min.

Live Aid til Men in Black, ny vaccine på vej, og yderligere tre danskere smittet med sydafrikansk variant

I USA ser smittetrykket ud til at falde (lidt). Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
I USA ser smittetrykket ud til at falde (lidt). Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

Redaktionen
26. januar 2021

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Den irske regering foreslog forleden, at hele EU burde gå sammen om en stor fælleskoncert, når engang denne pandemi er ovre og vaccinerne fuldt udrullet.

Det skulle være med den irske singer-songwriter Bob Geldofs berømte Live Aid koncerter fra midtfirserne som forbillede, bare uden Storbritannien, da de jo ikke længere er i EU. Ingen Queen, ingen Elton John, ingen Spandau Ballet, Bryan Ferry eller Sade. Måske vores blik er farvet af, at stå midt i en pandemi, men det virker nu også umiddelbart som en lige så dårlig idé som den bystyret i Prag fik i sommer, da de valgte at fejre Tjekkiets næsten umålelige lave smittetryk med en stor byfest og til gengæld fik verdens største smittetryk i et halvt år derefter – først for nyligt overgået af … Irland.

Dog er vi med på, at vi får brug for et eller andet at være sammen om, når denne pandemi ovre. Når verden skal heles. For det står efterhånden lysende klart, at senfølgeren fra COVID-19, kommer til at dække over meget mere end åndedragsbesvær, depression og en mistet lugtesans. Vi er ramt økonomisk, socialt, politisk, og dele af samfundet er også ramt på selve sammenhængskraften med en stigende politisk polarisering og frustration, der var åbenlys før pandemien, men som så meget andet i denne tid, synes at have fået en fornyet kraft.

Det er en polarisering, der har bundet hidtil usete frustrationsalliancer sammen på tværs af det politiske spektrum, der med nedlukningerne har fundet et stærkere og stærkere ståsted. Vi så dem allerede boble frem i USA med et modtryk til Black Life Matters-demonstrationerne, og de kulminerede derovre med stormløbet på Capitol Hill den 6. januar. Deciderede coronademonstrationer har man oplevet over hele Europa, og herhjemme oplevede vi en foreløbig kulmination i weekenden, da en gruppe mænd klyngede en dukke af Mette Frederiksen op i en lygtepæl med et skilt om halsen, hvor der stod "hun må og skal aflives”. Og så satte de ild til den. Det var lige frisk nok, selv for det frisindede Danmark.

»Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det ville give så meget ballade, som det gjorde,« sagde en af mændene, der blev anholdt for aktionen ved et retsmøde i dag. Men det gjorde det, og nu er han sammen med tre andre varetægtsfængslets og sigtet for brud på straffelovens paragraf 115 og 266, der handler om forbrydelser mod regeringen og trusler.

Mændene er en del af gruppen, der lidt uopfindsomt og udansk kalder sig Men in Black og som med fyrværkeri og råberi (i sort) er rullet igennem Københavns gader og et par gange også er stødt sammen med politiet. Tilsyneladende er der ikke andet, der binder dem sammen, end at de er trætte af nedlukning. Eller som Malthe Lehrmann udtrykte det i en bragende god artikel i weekendens avis.

»Du kan sammenligne det lidt med De Gule Veste i Frankrig. Det er en stor, divers gruppe af mennesker, som alle sammen siger nej, men af forskellige grunde. Der er ikke bare ét samlet projekt.«

Malte Lehrmann er antropolog og ph.d.-studerende ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet, har forsket i modbevægelser under coronakrisen. Han er stødt på vidt forskellige temaer og synspunkter blandt coronamodstanderne, der dog ser ud til at kunne rummes i samme bevægelse.

Nu er det ikke sådan, at vi bilder os ind, at alt var paradisisk politisk harmoni inden denne pandemi. Politisk ekstremitet, voldelige demonstrationer og en ophidset pøbel har været en del af virkeligheden så længe vi kan huske tilbage, og for eksempel kom det i går frem, at Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen har en familietradition med sætte ild til en dukke af Pia Kjærsgaard eller Lars Løkke, hvert år når de mødes til Sankt Hans, og hun besidder trods alt en borgmesterpost i hovedstaden. Men som vi har beskrevet både her i Overblikket og i artiklen fra i weekendens avis, så er polariseringen vokset under den ekstreme situation, coronakrisen har bragt os i. Det fortæller blandt andre professor Michael Bang Petersen fra Aarhus Universitet, der leder forskningsprojektet HOPE om vores adfærd under coronakrisen.

»Kigger man ud over hele epidemien – fra marts til nu – er danskernes opbakning til regeringens håndtering faldet, og modstanden er steget,« siger han.

I midten af marts 2019 mente omkring 90 procent af danskerne, at regeringen førte den nødvendige politik for at håndtere coronavirussen. Nu ligger tallet på omkring 75 procent. Samtidig er andelen af danskere, der mener, regeringen har været for vidtgående i sine tiltag, steget fra omkring 18 procent i april til omkring 28 procent i januar.

»Tallene viser en stigende splittelse i befolkningen mellem dem, som er enige i den førte politik, og dem, som mener, den er for ekstrem,« siger Michael Bang Petersen.

Data fra HOPE-projektet viser, at det især er folk, der oplever økonomiske problemer eller ensomhed under nedlukningen, som frustreres. Men også politisk overbevisning har betydning. HOPE’s nye måling viser desuden, at 40 procent af dem, som stemte borgerligt ved seneste valg, er enige i, at regeringens reaktion på coronavirussen er for vidtgående, mens det kun gælder for 15 procent af de venstreorienterede.

Vi er ikke sikre på, det er en massekoncert, et digt, en ny præsident eller bare sommer i en sygdomsfri verden, vi har brug, men som dagene går og tilstanden fortsætter bliver spørgsmålet mere og mere present: Hvordan kommer vi os over COVID-19? Har du svaret eller bare en idé så send det vores vej, og så sender vi det videre ud i verden. Indtil videre nøjes vi med det daglige coronaoverblik – her.

Dit nyhedsoverblik

  • Danmark: Mere end 2.000 danskere er nu døde af coronavirus. Det seneste døgn er der registreret 27 nye dødsfald hos borgere i Danmark, der har været smittet med coronavirus. Dermed er i alt 2010 borgere nu døde med virusset siden marts sidste år. Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). Og det er gået stærkt på det seneste. Antallet krydsede således 1000 den 18. december og var altså 10 måneder til de første 1.000 og kun en enkelt til de næste. Til gengæld er smitten også gået voldsomt ned siden den 18. december, hvor der var 4508 nye smittede – i dag er der kun 625 nye og for niende dag i træk af smittetrykket under 1 procent. 182.770 borgere i Danmark er påbegyndt deres vaccination mod coronavirus og har fået det første ud af i alt to stik. Det svarer til 3,13 procent af befolkningen.
  • USA: Smitten falder også blandt amerikanerne, omend ikke i samme omfang som i Danmark. omkring 170.000 amerikanere bliver dagligt konstateret syge og cirka 3.000 dør stadig dagligt med sygdommen. I alt har 420.000 amerikanere mistet livet til COVID-19.
  • Ny vaccine på vej. Tyskland forventer, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fredag godkender coronavaccinen, som er udviklet af AstraZeneca og Oxford University. Det siger en talsmand for det tyske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters. EMA holder møde fredag, hvor vaccinen er øverst på dagsordenen.
  • Yderligere tre danskere smittet med sydafrikansk variant. Styrelsen for Patientsikkerhed skriver i en pressemeddelelse, at den for alle påviste tilfælde har startet intensiveret smitteopsporing, og at de to personer begge har været i isolation, siden de blev testet positive. I forhold til den anden, mere smitsomme variant, B.1.1.7, som først blev fundet i Storbritannien, er der nu påvist 561 tilfælde i Danmark.

Pandemiske anbefalinger

I Vinderup er de optimistiske.

Kan du huske den midtvestjyske by Vinderup, som vi rapporterede så flittigt fra i foråret. Nå, men vi har været tilbage, og nedlukningen og minksagen gør ondt på de lokale. Vinteren har lagt Vinderup øde, men vaccinationer, en ny sportsgren og gammel sladder holder humøret oppe, også selv om restriktionerne fører til afsavn og kritik. (Dagbladet Information)

Et stik i skulderen, et vaccinepas i lommen – og så afsted gennem Europa?

Er et vaccinepas en fornuftig løsning for at få gang i de coronaramte økonomier – eller et farligt tiltag, der vil splitte Europas befolkninger i et A- og et B-hold? Flere lande presser på, men lige nu tøver EU, skriver to af vores bedste korrespondenter på kontinentet i en artikel akkompagneret af et voldsomt vovet billede af den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, der lige sætter baren for, hvordan sådan en vaccine skal tages. (Dagbladet Information)

Venstrefløjens største ånder bekæmper pandemien.

Måske er det gået din næse forbi, men den kroatiske filosof Srećko Horvat, som vi holder så kært af her på stedet, har sammen med den guatemalske advokat Renata Ávila Pinto talt med en række meget spændende mennesker om, hvad der mon kommer til at ske med verden på den anden side af alt dette. Det er altså både Noam Chomsky, Brian Eno (ja, musikeren Brian Eno) og Slavoj der-var-han-igen-Žižek, så kan det kun være godt. Eller kan det? The Guardian anmelder. (The Guardian)

En tsunami af tilfældigheder.

Mesterlig feature om den på alle måder utrolige Trump-administrations håndtering af COVID-19 og om, hvordan den såkaldte Food and Drug Administration (lægemiddelstyrelse) blev forsøgt presset til at anbefale udokumenterede behandlingsformer og afgive falske smittetal. (Vanity Fair)

Corona kommer til at være her for evigt.

Lev med det. Men hvordan? Svaret er ikke så dystert som du tror. (National Geographic)

Adam Tooze om de økonomiske sen-følger.

Sidste år tiljublede man EU’s gigantiske hjælpepakker. I år vil deres utilstrækkelighed synke ind i, mener vores yndlingshistoriker Adam Tooze (undskyld Søren Mørch). (Social Europe)

Spred ordet, ikke smitten

Det var det. Kast dig blot trygt ind i denne uge. Vi griber dig stadig dagligt, når du falder. Ellers gør dette herlige DR-initiativ måske. Det kan været at de røde lejesvende har de hørt vores brok om manglende fællessang i denne bølge, for her kommer i hvert fald fællesgang – den er vi med på. Og tilbage igen i morgen

/Lasse der-var-han-igen-Lavrsen, ikke voldsomt vovet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her