Nyhed
Læsetid: 7 min.

Minkavlerne får op mod 19 milliarder kr. i kompensation, ’corronaoptøjer’ i Holland, og Vestens vaccinehamstring

Mutationsproblemer, vaccineproblemer og hårproblemer. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Mutationsproblemer, vaccineproblemer og hårproblemer. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

Redaktionen
26. januar 2021

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Det kan godt være, du går og småkeder dig i denne lockdown, men stemningen i vaccineverdenen er vanvittig dramatisk og kan vel bedst sammenlignes med den hæsblæsende åbningsscene i den første Indiana Jones-film (Raiders of the Lost Ark). Indy har forceret en række uoverstigelige forhindringer på sin vej gennem en hemmelig grotte for at nå sin gyldne skat, og nu løber han med den i hænderne tilbage gennem den trange hule med en tre-fire-meter høj klippekugle i hælene, der truer med at rulle over ham, mens han forsøger at klare små fælder og giftpile for at nå udgangen for enden af hulen. Du kender det. Og Rigshospitalets overlæge og ordførende professor i infektionssygdomme Jens Lundgren kender det, for det er den verden, han lever i. Mere eller mindre.

»Jeg siger hele tiden til folk, der tror, at det er slut med vaccinationerne til sommer, at vi slet ikke er færdige«, forklarer Jens Lundgren til Politiken i dag.

Vaccinekapløbet spidser til i flere ender i øjeblikket, hvor forskerne ser nye varianter af coronavirussen vise modstand over for vaccinerne, og hvor politikerne har været oppe at stå over for vaccineproducenterne, der halser for at kunne følge med. Det hele i en kamp mod tiden, mutationerne og nye smittede, der globalt set stiger med næsten 700.000 tilfælde om dagen, og som senere i dag passerer de 100 millioner kendte tilfælde i alt. Mindst 2,1 millioner mennesker har mistet livet til virussen.

Det er ikke i så høj grad den britiske variant B1.1.7, der bekymrer forskere som Jens Lundgren på den lange bane, men derimod de sydafrikanske og brasilianske mutationer som 484K, der tales om »på alle ledermøder på topniveau globalt lige nu«. Den britiske virus kan bekæmpes helt som den kendte ved flokimmunitet og vacciner, men helt så enkelt ser det ikke ud med de nye fund. Vaccineproducenten Moderna har allerede meldt ud, at deres vaccine ikke ser ud til at klare sig så godt mod varianterne, og et masseudbrud i den brasilianske junglehovedstad Manaus bekymrer forskerne, da byen allerede var afskrevet som verdens første storby med flokimmunitet efter gigantiske udbrud i sommer.

Som vi også har beskrevet her i overblikket flere gange, er det egentlig en forventelig reaktion fra coronavirussen, at den vil forsøge at ændre sig til det, forskerne kalder flugt- eller escape-varianter, i takt med at den møder flere immune og vaccinerede. Men håbet har hele tiden været at få så mange som muligt vaccineret så hurtigt som muligt for at slå udbruddet så langt ned, at de lokale variationer hurtigere og lettere vil kunne inddæmmes og kvæles. Det er den rullende sten bag forskerne.

Hvad vaccineproducenterne er som virksomheder, så er vores Indiana Jones-lignelse en anden diskussion, som vi nok skal forsøge at blotlægge, så godt vi nu kan hen ad vejen, for den er kompleks, mangesidet og et politisk, socialt, ideologisk og økonomisk monster, der synes i konstant bevægelse. Men foreløbig er situationen omkring leverancerne til EU spidset til de senere dage: Det er pludselig blevet uklart, hvad den svensk-britiske AstraZeneca-vaccine egentlig kan og for hvem, selv om det var forventet, at det europæiske lægemiddelagentur EMU ville godkende den på fredag. Men nu rapporterer tyske medier om forsøg, der har vist, at den måske ikke virker på personer over 65, ligesom AstraZeneca i lighed med Pfizer skulle have problemer med at levere det lovede antal vacciner til tiden.

I morges var formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, ude og insistere på, at selskaber, der producerer coronavacciner, »skal levere« og »overholde deres«. Det samme udtalte Sundhedskommissær Stella Kyriakides i en pressemeddelse i aftes, hvor hun også forlangte, at AstraZeneca i fremtiden skulle oplyse, hvilke tredjelande uden for EU, man ville eksportere til. Det lyder unægteligt, som om EU har tænkt sig at tilbageholde vaccinerne, indtil EU har fået, hvad der tilkommer dem. Og så kan situationen godt blive lidt anspændt mellem Storbritannien og EU.

Nå, men i mellemtiden kan vi andre jo så være Indiana Jones’ smådovne vandflyverpilot Jock, der står og fisker, mens Indy kæmper sig ud af grotten. Som en af de detaljer, som gjorde instruktør Steven Speilberg så genial, når Jock lige at få en stor fisk på krogen, mens Indy råber start motorerne, Jock! Start motorerne! Det er der, vi står. Fisk eller redning? – nu letter coronaoverblikket fra Dagbladet Information.

Dit nyhedsoverblik

  • Danmark: Det seneste døgn har givet 652 nye smittede ud af 99.107 prøver for coronavirus. Det svarer til, at 0,66 procent af prøverne har vist et positivt svar. Med den seneste opdatering har andelen af positive coronaprøver i forhold til det samlede antal prøver nu været under én procent i 11 dage. Til gengæld er det ugentligt opgjorte kontakttal steget fra 0,6 til 0,8, mens tallet for den hidsige britiske variant isoleret set er 1,07 – altså hvis 100 personer er smittede, vil de smitte 107 nye personer. Variationen er nu opgjort til at udgøre 12 procent af de smittede. Det er en stigning fra 7,4 procent og 4,0 procent i de to uger forinden.
  • Sverige: 242 nye coronadødsfald siden i fredags, men uden at være præcise taler statsepidemiolog Anders Tegnell om en mindsket smitte i samfundet, og han er stadig ikke nervøs for den britiske virus, som han slet ikke ser på samme niveau som i Danmark. Af de prøver, der er taget, har man fundet omkring 100. Desuden oplyser Anders Tegnell, at man har stillet betalingen til vaccineproducenten Pfizer i bero. Det sker, efter det har været uklart, om man betaler for fem ellers seks doser vaccine per glas. Så længe det spørgsmål er uafklaret, vil den amerikanske medicinalvirksomhed ikke modtage flere penge. Beslutningen kommer i forlængelse af den verserende EU-debat om, hvor mange vaccinedoser Pfizer reelt stiller til rådighed.
  • Minkavlerne får op mod 18,8 milliarder kroner i kompensation for de dræbte mink. Det står klart, efter regeringen mandag har indgået en længe ventet aftale med SF, De Radikale, Venstre og Liberal Alliance. Den store erstatningssum dækker blandt andet tabt fremtidig indtjening, tab af skind og udgifter til at rive bygninger ned. Nu skal man jo altid passe på med at sammenligne pærer og bananer, men hvis man nu bare sammenligner kroner med kroner, så kan man godt nok købe meget for de penge
  • IMF forudser global vækst på 5,5 procent i 2021. Prognosen er først og fremmest baseret på forhåbninger om, at vacciner vil bringe pandemien under kontrol og tillade tilbagevenden til normale økonomiske aktiviteter.

Pandemiske anbefalinger

Vaccinenationalisme stiller verden over for et moralsk nederlag.

Vestens vaccinehamstring er ikke alene moralsk angribelig, den er også epidemiologisk irrationel, skrev vores egen Niels Ivar Larsen i weekendens avis. (Dagbladet Information)

To yngre sangskrivere fortolker en håndfuld sange, der sammenfatter coronatristessen.

Der er både sange af Radiohead, Beatles og Beyoncé og sjældent har de lydt så vemodige og modløse, skriver vor anmelder, der alligevel synes svært tilfreds med cover-tristessen i Madison Cunningham og Marika Hackmans coverudgivelser (Dagbladet Information)

Fællesskabsorienterede lande har færre dødsfald.

Det viser et nyt studie, hvor amerikanske forskere har sammenlignet coronadødsfald i samtlige verdens lande og sammenholdt med landets kulturelle værdier og ledelse. Ud fra det finder de et interessant mønster: Lande som Danmark, Norge og Finland med mere fællesskabsorienteret og kollektivistisk kultur ser ud til at have håndteret pandemien bedst. (Videnskab.dk)

Hvad vi ved om skoler, børn og smitte.

Ja, eller hvad teknologimagasinet Wired ved. Glimrende explainer, der giver håb for en snarlig skolegenåbning. (Wired)

For fjerde dag i træk er der ”coronaoptøjer” i Holland.

Det er ikke kun herhjemme, nedlukningen kan ophidse en pøbel. Det sker over hele verden i disse dage, og særligt slemt ser det ud i Holland. Norsk reportage, hollandske tv-klip og en baggrund fra i søndags. (TV2.no + The National + Reuters)

Verdens rigeste har det bedre end nogensinde.

Det er da dejligt for dem, men det gør ondt i ligheden. Bloomberg præsenterer de vanvittige opdateringer af formuerne. (Bloomberg)

Genopbyggere.

Det her ser interessant ud. Vi er blevet tippet af en kvik læser og har ikke haft lejlighed til at dykke dybt ned i det, men det er en slags spil, der skal hjælpe os med at gentænke verden på den anden side af pandemien. Store tanker, det er vi helt med på – vi stiger på. Det er tid til forundring og forandring. (Genopbyggerne)

Spred ordet, ikke smitten

Det var det for i dag. Der er fart på i sådan en pandemi, hvor vi alle sammen lider. Nogle mere i stilhed end andre. Som for eksempel tv-korrespondenter, der ikke kan komme til frisøren, men skal på tv alligevel. »Mit hår er jo blevet så stort, at det burde have sit eget postnummer‚« som DR’s bedste mand Ole Ryborg udtrykker det. Vi er nu lidt skuffede over, at man ikke kunne få fat i Ulla Terkelsen til den artikel, for det ser grangiveligt ud, som om hun har fundet en løsning. Vi kører en ”Ole Ryborg” her på Overblikket, men vi er jo heldigvis for alle heller ikke på tv.

/Lasse Lavrsen, starter motorerne og slår håret ud

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Så indgik sosserne og Venstre en deal om et eksorbitant højt erstatningsbeløb til dyremishandlerne i provinsen: Ingen støtte til rigsret e. l. mod Mette til gengæld for at underofficet Ellerman får lov at hovere. Skandaløst.
Bønder og arbejdere - foren jer.

jens peter hansen

Her blev skattebetalerne i den grad pelset. Hjælp.