Podcast: Bhaskar Sunkara forklarer, hvad socialismen vil i Amerika

Kære lytter
Lige nu er venstrefløjen i USA stærkere, end den har været i årtier. Den har ideer, energi og indflydelse. Nytænkningen i Det Demokratiske Parti og de store mobiliseringer, som har sat dagsorden, kommer fra de venstreorienterede, der uden frygt for fortidens fjendebilleder kalder sig for socialister.
Men hvad kan den amerikanske socialisme egentlig opnå? Er socialisme bare deres ord for socialdemokrati eller har de en vision for, hvordan det amerikanske samfund skal forandres radikalt?
Jeg har været så heldig at få mulighed for at stille alle de spørgsmål om socialismen i USA til Bhaskar Sunkara, som er en definerende intellektuel for socialismen i USA, grundlægger af og redaktør for tidsskriftet Jacobin Mag og forfatter til bogen The Socialist Manifesto.
»Vi kæmper for, at vi kan få en robust stat, som drager omsorg for sine udsatte borgere, og for at skabe et arbejderklasseparti og nogle institutioner for arbejderklassen, så de kan bestemme selv og gøre sig gældende. På kort sigt vil vores mål være at gennemføre nogle socialdemokratiske reformer i USA,« siger han i denne langsomme samtale om verdenssituationen og fortsætter:
»Det er efter min mening en forudsætning for, at vi kan danne et socialistisk samfund. Den socialdemokratiske logik kan tages videre til næste niveau, hvor den muligvis kan føre til demokratisk socialisme.«
Hvis du vil høre mere om, hvorfor det skal ske, og hvordan det skal finde sted, kan du jo lytte til min samtale med ham. Han er realist på kort sigt, idealist på lang sigt og sjov og generøs med sine betragtninger om et USA, der er gået i stykker.
God fornøjelse
Rune Lykkeberg

Langsomme samtaler om verdenssituationen med Rune Lykkeberg
Chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer nogle af verdens førende intellektuelle – og tager sig god tid til at gøre det. Du kan blandt andet møde aktivisten Cornel West og økonomen Thomas Piketty. Interviewene kan også ses på video.
Lyt og abonnér
Seneste podcasts
Podcast med Glenn Loury: Racismen er ikke det største problem for sorte i USA
24. februar 2021I denne langsomme samtale forklarer Glenn Loury, der i 1982 blev berømt som den første sorte professor i økonomi på Harvard, sin analyse af raceproblemerne i USA og hvorfor man skal tro det på bedste i USA, hvis man vil skabe virkelige forandringerPodcast med Claudia Rankine: Vi skal bygge nye fælles virkeligheder i en verden, som er gået i stykker
16. februar 2021Den amerikanske digter Claudia Rankine fortæller i denne langsomme samtale med Rune Lykkeberg om, hvordan man skaber fælles verdener gennem møder med fremmede, hvorfor statuer skulle rives ned i USA, og hvorfor akademiske begreber om racisme og hvide privilegier kan stå i vejen for møder med andre menneskerChristopher Caldwell: Kampen handler om, hvordan USA skal regeres – ikke om race
11. februar 2021Den konservative amerikanske forfatter og journalist Christopher Caldwell fortæller i denne langsomme samtale med Rune Lykkeberg om det, der efter hans opfattelse er den virkelige splittelse i amerikanske politik
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
Rune Lykkeberg, jeg ved ikke om det er din mikrofon eller om det måske skyldes det program i bruger til selve samtalen, men særligt din stemme forvrænges lidt for meget - måske simpelthen fordi du taler for højt ind i mikrofonen (eller er i et rum med ekko)? Det er dog noget der går igen i flere af podcastene i serien.