Podcast
Læsetid: 1 min.

Podcast: Filosoffen Michael Sandel forklarer, hvad der er gået galt for demokraterne i USA

Harvard-filosoffen Michael Sandel fortæller i denne udgave af ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’, hvorfor demokraterne tabte arbejderklassen, og hvordan de bedste universiteter i USA fastholder den enorme ulighed i USA
Harvard-filosoffen Michael Sandel fortæller i denne udgave af ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’, hvorfor demokraterne tabte arbejderklassen, og hvordan de bedste universiteter i USA fastholder den enorme ulighed i USA

Jesse Jacob

Redaktionen
20. januar 2021

Goddag kære lytter,

For over tyve år siden læste jeg en bog af en amerikansk filosof, som forklarede, hvorfor demokraterne i USA ikke kunne skabe stærke fællesskaber. Demokraterne byggede nemlig ifølge filosoffen på en politisk liberalisme, som ikke appellerer til folks følelser, deres stolthed over at komme et bestemt sted fra, deres følelser for deres familie og lokalsamfund og deres patriotisme.

Filosoffen hedder Michael Sandel, han er professor på Harvard og en af USA’s vigtigste politiske tænkere, og hans bog hedder Democracy’s Discontent.

Jeg har ofte tænkt på Sandel og den bog, når jeg har set, hvordan republikanerne med deres appeller til værdier og patriotisme og kamp mod den kulturelle overklasse har overtaget arbejdervælgere, mens demokraterne er blevet et parti for dem med de lange uddannelser, de høje indtægter og de samfundsdefinerende stillinger i storbyen.

Det var derfor vidunderligt, at Michael Sandel sagde ja til at stille op til et interview med os og forklare, hvad der er gået galt for demokraterne, og hvordan Joe Biden skal gentænke partiet.

Sandel siger til mig i denne langsomme samtale om verdenssituationen:

»Biden og demokraterne skal forstå, at de skal forbinde deres kritik af neoliberalismen med nogle værdier og den patriotisme, som højrefløjen ellers har monopoliseret. De skal tale til arbejdende folks følelser af at høre til et sted. De skal tale til det, som arbejdere drømmer om og længes efter. Deres kritik af globaliseringen skal hænge sammen med et forsvar for de lokale samfund, som folk er en del af og er formet af. De skal være patrioter på en måde, som ikke er fremmedfjendsk og racistisk, hvis de skal have arbejderne tilbage.«.

Sandel fortæller også om sin nye bog The Tyranny of Merit, om universiteternes alt for store magt i det amerikanske samfund, og om sin første samtale med den filosof, der havde defineret den liberalisme, som Sandel fik et gennembrud på at gøre op med: John Rawls.

God fornøjelse med samtalen

Rune

Podcast

Langsomme samtaler

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer samtidens største tænkere og intellektuelle superstjerner om alt fra poesi, punk og popmusik til klima, økonomi og politik. Udkommer som podcast, artikler og i bogform.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"»Biden og demokraterne skal forstå, at de skal forbinde deres kritik af neoliberalismen med nogle værdier og den patriotisme, som højrefløjen ellers har monopoliseret."

Kritiserer Biden og Demokraterne nu pludselig neoliberalismen, eller skrives/siges ovenstående med en forventning om at en sådan kritik er forestående? Biden og Demokraterne har jo gennem flere årtier, sammen med Republikanerne, forceret neoliberalismen.

Nu ser vi igen anklager om antisemitisme i det engelske Labour. Jeg har ledt på nettet og skimmet skimmet EHRC-rapporten igennem, men ikke fundet noget substantielt.
Der har fra enkelte Laubour-medlemmer været fremført kritik af Israel, og det har - som den slags altid gør - medført beskyldninger. Det er vist i hovedsagen det.
Og ærlig talt ligner opslutningen bag anklagerne mest noget, der var opfundet til lejligheden for at skaffe sig af med Corbyn.
Er der noget, jeg har overset?

Øv, min ovenstående kommentar er placeret forkert.
Moderator, du må gerne fjerne den!