Langsom samtale med Christopher Caldwell: Kampen handler om, hvordan USA skal regeres – ikke om race

Kære lytter
Jeg har altid tænkt på den amerikanske borgerrettighedsbevægelse som et forbillede for, hvordan man kan gøre op med skandaløs uretfærdighed. Og det gør jeg stadig.
Det lykkedes Martin Luther King Jr. og de andre aktivister at udstille – moralsk og politisk – den systematiske diskrimination af sorte i sydstaterne på en måde, så den amerikanske regering greb ind. De appellerede til landets politiske ledelse og højeste principper og fik gennemført virkelige forandringer. Det er der lavet mange mesterlige film om, og det bliver i dag betragtet som en triumf.
Men der skete også noget andet med borgerrettighedsbevægelsens sejre i 1960’erne. Det har den konservative amerikanske forfatter og journalist Christopher Caldwell skrevet en bog om – The Age of Entitlement, der udkom sidste år. Der blev skabt en ny politisk kultur og en ny måde at regere USA på, hævder han. Og det er den, som er omdrejningspunktet for de totale politiske kampe, vi har set i USA de seneste år, og for den polarisering, som der er blevet talt så meget om.
»Jeg tror ikke på, at kampen handler om race,« som han siger i denne langsomme samtale om verdenssituationen.
»Jeg tror, den handler om den revolution, der skete i vores måde at styre landet på, som blev frembragt af vores forsøg på at løse raceproblemet. Den virkelige diskussion handler efter min opfattelse om, hvordan landet skal regeres politisk.«
Det synspunkt folder han i denne samtale, hvor han også forklarer, hvorfor Trump er blevet meget svagere, og hvad der er Joe Bidens sværeste opgave.
God fornøjelse
Rune Lykkeberg
PS: Interviewet findes også som video. Den kan du se her.

Langsomme samtaler om verdenssituationen med Rune Lykkeberg
Chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer nogle af verdens førende intellektuelle – og tager sig god tid til at gøre det. Du kan blandt andet møde aktivisten Cornel West og økonomen Thomas Piketty. Interviewene kan også ses på video.
Lyt og abonnér
Seneste podcasts
Podcast med Glenn Loury: Racismen er ikke det største problem for sorte i USA
24. februar 2021I denne langsomme samtale forklarer Glenn Loury, der i 1982 blev berømt som den første sorte professor i økonomi på Harvard, sin analyse af raceproblemerne i USA og hvorfor man skal tro det på bedste i USA, hvis man vil skabe virkelige forandringerPodcast med Claudia Rankine: Vi skal bygge nye fælles virkeligheder i en verden, som er gået i stykker
16. februar 2021Den amerikanske digter Claudia Rankine fortæller i denne langsomme samtale med Rune Lykkeberg om, hvordan man skaber fælles verdener gennem møder med fremmede, hvorfor statuer skulle rives ned i USA, og hvorfor akademiske begreber om racisme og hvide privilegier kan stå i vejen for møder med andre menneskerPodcast: Branko Milanovic udlægger kampen mellem den liberale og den politiske kapitalisme
4. februar 2021Branko Milanovic er en af verdens mest indflydelsesrige ulighedsforskere – og så er han vokset op i et samfund uden kapitalisme. Hør ham i denne samtale give sit perspektiv på, om Kina kan vinde den globale politiske kamp, hvornår ulighed bliver et problem, og hvordan det var at vokse op i det kommunistiske Jugoslavien
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »