Jeg har altid tænkt på den amerikanske borgerrettighedsbevægelse som et forbillede for, hvordan man kan gøre op med skandaløs uretfærdighed. Og det gør jeg stadig.
Det lykkedes Martin Luther King Jr. og de andre aktivister at udstille – moralsk og politisk – den systematiske diskrimination af sorte i sydstaterne på en måde, så den amerikanske regering greb ind. De appellerede til landets politiske ledelse og højeste principper og fik gennemført virkelige forandringer. Det er der lavet mange mesterlige film om, og det bliver i dag betragtet som en triumf.
Men der skete også noget andet med borgerrettighedsbevægelsens sejre i 1960’erne. Det har den konservative amerikanske forfatter og journalist Christopher Caldwell skrevet en bog om – The Age of Entitlement, der udkom sidste år. Der blev skabt en ny politisk kultur og en ny måde at regere USA på, hævder han. Og det er den, som er omdrejningspunktet for de totale politiske kampe, vi har set i USA de seneste år, og for den polarisering, som der er blevet talt så meget om.
»Jeg tror ikke på, at kampen handler om race,« som han siger i denne langsomme samtale om verdenssituationen.
»Jeg tror, den handler om den revolution, der skete i vores måde at styre landet på, som blev frembragt af vores forsøg på at løse raceproblemet. Den virkelige diskussion handler efter min opfattelse om, hvordan landet skal regeres politisk.«
Det synspunkt folder han i denne samtale, hvor han også forklarer, hvorfor Trump er blevet meget svagere, og hvad der er Joe Bidens sværeste opgave.
Interviewet findes også som podcast. Den kan du lytte til her.
Videoen er redigeret af Rasmus Brandt.
Langsomme videosamtaler om verdenssituationen
Chefredaktør Rune Lykkeberg benytter den globale coronanedlukning til at hoppe på Zoom for at interviewe nogle af verdens førende intellektuelle. Du kan finde alle videoerne i serien her.
Interviewserien findes også som podcast – hør den her.
Seneste artikler
Serien her lukker, men Rune Lykkebergs langsomme samtaler fortsætter. Følg dem her
3. maj 2021Informations chefredaktør Rune Lykkeberg har i en række samtaler talt med intellektuelle om verdenssituationen. Hvis du vil følge serien, så læs, lyt eller se med herVideo: Det, der sker i Europa nu, er meget skræmmende, mener Esther Duflo
31. marts 2021Den franske nobelprismodtager i økonomi Esther Duflo blev økonom efter et møde med Thomas Piketty. I dette afsnit af serien ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’ fortæller hun Rune Lykkeberg, hvordan hun tror, at bedre forståelse af økonomi kan forandre verden, og hvorfor store ideologiske forandringer er ved at finde stedVideo: Minouche Shafik forklarer, hvordan vi sætter samfundet sammen igen
24. marts 2021Minouche Shafik har været leder i Verdensbanken og IMF, hun har set, hvad er gået galt med globaliseringen. I dette afsnit serien ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’ fortæller hun om, hvordan man igen kan skabe stærke og solidariske samfund