Langsomme samtaler
Læsetid: 1 min.

Podcast med kulturhistoriker Louis Menand: Sådan blev USA hele verdens kulturelle stormagt

I denne langsomme samtale med Rune Lykkeberg fortæller kulturhistorikeren Louis Menand, hvordan den amerikanske populærkultur blev spredt til hele verden, og hvorfor kunsten var så vigtigt for USA, at den blev støttet og udbredt af CIA
I denne langsomme samtale med Rune Lykkeberg fortæller kulturhistorikeren Louis Menand, hvordan den amerikanske populærkultur blev spredt til hele verden, og hvorfor kunsten var så vigtigt for USA, at den blev støttet og udbredt af CIA

Dalva Skov

Redaktionen
3. marts 2021

Kære lytter,

Kulturelt er vi alle amerikanere. Uanset om vi politisk er stærkt kritiske over for USA og analytisk er modstandere af deres forbrug, livsform og militær, lever vi med amerikansk musik, film, tv-serier og sociale medier.

Louis Menand, som er professor ved Harvard, har skrevet en fantastisk bog på næsten 900 sider, der fortæller historien om, hvordan USA’s populærkultur blev vores fælles globale horisont. Det skete på tyve år fra 1945 til 1965, og det været sådan lige siden:

»Den store indflydelse internationalt kom helt sikkert fra Elvis Presley og filmene«, fortæller han. Populærkulturen blev dannet i USA og blevet videreudviklet derovre lige siden.

Men den amerikanske kunst og litteratur var også så vigtigt for den amerikanske regering, at efterretningstjenesten CIA var med til at finansiere og udbrede den i hele verden:

»Det var vigtigt for amerikanere, at verden så, at USA ikke bare var en materialistisk kultur, som byggede op, at man tjente hurtige penge og kørte hurtige biler. Den abstrakte og eksperimenterende kunst var med til at demonstrere over for omverden, at de var en rigtig civilisation«.

Hvis du vil høre, hvordan det skete, hvem der blev lukket ind, og hvem der blev holdt ude i USA’s kulturelle gennembrud, kan du høre med på min langsomme samtale med Louis Menand.

Jeg håber, du får lige så stor fornøjelse af at lytte til hans fortælling, som jeg havde af at spørge ham om alt det,  jeg selv var nysgerrig efter at finde ud af.

Rune Lykkeberg

Interviewet findes også som video. Den kan du se her

Podcast

Langsomme samtaler der sætter verden sammen

Informations chefredaktør Rune Lykkeberg interviewer nogle af samtidens største tænkere og intellektuelle superstjerner – og tager sig god tid til at gøre det. Sammen med navne som Jan-Werner Müller, Shoshana Zuboff, Thomas Piketty, Cornel West og Branco Milanovic, kommer de rundt om poesi og popmusik, politik og moralsk orden. Interviewene kan også ses på video.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Menand giver rigtigt mange forståelsesrammer for dét, som i praksis var imperial, amerikansk politik - og stadig er det. Vigtigt for vores selvforståelse, herunder hvordan vores overfladiske konsumkultur bevidst er udviklet af stærke økonomiske og politiske kræfter. Tak for dét interview, Rune Lykkeberg.