Langsomme samtaler
Læsetid: 1 min.

Video: Historiker Quinn Slobodian forklarer nyliberalismens storhed og mulige fald

I serien ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’ interviewer chefredaktør Rune Lykkeberg den canadiske historiker Quinn Slobodian om, hvorfor nyliberalismen blev så stærk, hvad det er en for ide, og hvad der skal til for, at venstrefløjen kan komme videre
I serien ’Langsomme samtaler om verdenssituationen’ interviewer chefredaktør Rune Lykkeberg den canadiske historiker Quinn Slobodian om, hvorfor nyliberalismen blev så stærk, hvad det er en for ide, og hvad der skal til for, at venstrefløjen kan komme videre

Jesse Jacob

Redaktionen
15. marts 2021

Et af de lange ord, vi har brugt allermest på Information de seneste år, er ’nyliberalisme’. Det er ikke så underligt. Den dominerende magtform, den almindelige økonomiske anskuelse har længe været nyliberalistisk. Det, der til gengæld er underligt, er, at ordet kan betyde mange forskellige ting, og det står ikke helt klart, hvornår nyliberalisme bruges som en præcis beskrivelse af en globaliseringsideologi, og hvornår det bare er noget, man bruger som betegnelse for dem, der vil skære ned.

Den canadiske historiker Quinn Slobodian har skrevet en vidunderlig bog, Globalists – The End of Empire and the Birth of Neoliberalism, hvor han forklarer, hvad nyliberalismen betyder, hvorfor den blev så magtfuld en ide, og hvordan det kan være, at nyliberalismens tid er ved at være forbi.

Jeg er så heldig, at han også stillede op til en langsom samtale og forklarede alt det, samtidig med at han fortalte, hvordan han mener, at venstrefløjen skal komme igen og erobre kampen om de globale ideer. Så hvis man vil forstå såvel nyliberalismens storhed som dens fald, kan jeg anbefale, at man ser med her. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her