Radio Information
Læsetid: 1 min.

Sommerpodcast med Rune Lykkeberg og Bo Lidegaard: Det handler om at undgå krig med Kina

I denne lange sommersamtale med Bo Lidegaard taler vi om klima, corona, krigen i Afghanistan, Europa og USA og om, hvordan vi skal forstå afslutningen på vores engagement i Afghanistan
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix & Sigrid Nygaard.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix & Sigrid Nygaard.

Redaktionen
11. juli 2021

Når det bliver sommer, folk går på ferie, og der bliver så stille og roligt i landet, at man kan tænke på verdenssituationen igen, er det en tradition på Radio Information, at jeg tager en tur på landet og taler med Bo Lidegaard om hele verdenssituationen i hans sommerhus på Vestsjælland.

Jeg tager de spørgsmål med, som for mig er de sværeste i dag, og stiller dem til min forhenværende chef og nuværende gode ven.

Hvordan skal vi forholde os til, at Europa for at forsvare sin humanisme og et samarbejde, der bygger på menneskerettigheder og demokrati, lader folk drukne i Middelhavet og børn vokse op under rædselsfulde forhold i lejre?

Hvordan skal vi forholde os til Kina, som er et brutalt regime, der sender minoriteter i store arbejdslejre, undertrykker sine egne borgere og presser Vesten til at afstå fra kritik, men som vi også er helt afhængige af at samarbejde med, hvis vi skal undgå de værste klimaforandringer?

Er konklusionen efter krigen i Afghanistan, at vi skal leve med, at Taleban overtager landet og vi må sige til verdens undertrykte, at de ikke længere skal regne med nogen som helst hjælp fra Vesten?

Der er ingen korte svar, men mange lange analyser i denne lange sommersamtale, hvor vi taler om klima, corona, Europa, USA og Kina.

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Hvis vi vil undgå krig med Kina, må vi i tide sige fra overfor amerikansk neoimperialisme. USA er årtiets globale aggressor.

Natascha Trolle, Alvin Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hvordan stiller Bo Lidegaard sig til spørgsmålet om patenter på vacciner. Det er os i de rige lande der ikke vil betale for at befolkningerne i de fattige lande kan blive vaccineret? Måske det er mere nuanceret.

AstraZenica vaccinen blev udviklet på Oxford University og forlydender gik på at vaccinen ville blive frigivet uden patentrettigheder, lige indtil en vis herre, Bill Gates, henvendte sig til Institutet hvor vaccinen blev fremstillet, som han donerer til, fremførte krav om patent. Dette er en nyhed som aldrig ramte avisernes forsider hvad den burde have gjort.

Denne sag viser også at universiteter bør være uafhængige af pengeinteresser, de burde alene drives af offentlige midler. Hvordan stiller Bo Lidegaard sig til det spørgsmål i lyset af Corona epidemien? Problemet kunne have været løst. Vi er alle fucked for en rigmand blev begærlig.

https://neuburger.substack.com/p/oxford-pledged-to-donate-covid-vaccine

Skal vesten snakke om vejret? Eller om de tre forskere fra Wuhan som blev indlagt november 2019 hvor den ene døde-:)

Ulrik Bjørn Jeppesen

Supergodt interview./podcast. Bo Lidegaard har være mit hadeobjekt i årtier, men er nu - efter denne podcast - ophævet til heltestatus :-D. Enorm viden og indsigt. RL spiller desværre for meget “underdog” - måske for at vise BL respekt. Det har RL ingen grund til..

Olaf Tehrani

I samtalen gør Bo Lidegaard sig til talsmand for følgende: Vi bør ikke blande os i andre landes indre forhold og slet ikke til andre kulturers forhold til menneskers rettigheder, for dermed kommer vi til at hovmode os og se vores vestlige kultur som andre kulturer overlegen.
Det lyder umiddelbart pænt og beskedent – men også uhyre bekvemt og mageligt.
På den måde behøver vi ikke længere bekymre os om verdens ondskab uden for lille Danmark og ubekvemme forhold som palæstinenseres, urigurers og taiwaneseres folkelige selvbestemmelsesret, kvinders forhold i Afghanistan osv.
Hvis et flertal havde delt Lidegaards holdning, havde man stadig kastet folk for løver i Colosseum (hvis der havde været publikum for det), haft slaveri i USA's sydstater og apartheid i Sydafrika.
Sikke en verden, vi havde haft!

olivier goulin

Europa mere afhængig af Kina?

Er lidegaard klar over, at USA stort set ikke producerer noget selv længere.
Alt i USA er importeret fra Kina - selv amerikanske souvenirs

/O