Sæson 1
Læsetid: 1 min.

Kunstigt kød: Den globale kødproduktion er en katastrofe, men der er håb

I anden episode af podcasten Det Store Perspektiv får Mathias Sindberg besøg af bioetiker Mickey Gjerris og kødforsker Jette Ferveile Young, der diskuterer et af klimakrisens konkrete problemer: Kød
I anden episode af podcasten Det Store Perspektiv får Mathias Sindberg besøg af bioetiker Mickey Gjerris og kødforsker Jette Ferveile Young, der diskuterer et af klimakrisens konkrete problemer: Kød

Sigrid Nygaard

Redaktionen
7. februar 2022

Kød er en fuldstændig fast del af de fleste menneskers hverdag og et helt uoverskueligt stort problem. Cirka en femtedel af verdens samlede udledninger knytter sig i en eller anden forstand til kød. Og det er bare klimaet. Græsning og fodermarker kræver plads, og det går ud over verdens skove, hvor størstedelen af planetens arter lever. Kød er også den væsentligste grund til, at Amazonas bliver mindre. Endelig vil enhver, der har sat ben i en moderne grisestald, vide, at kød også er forbundet med en hel del lidelse.

Jeg er ikke vegetar, ikke frelst og skal ikke pege fingre af nogen. Men den globale kødproduktion er en katastrofe. Den er en klimamæssig katastrofe, den er en økologisk katastrofe, og den er en moralsk katastrofe.

Det handler dagens udgave af Det Store Perspektiv om. I lige præcis dette hjørne af klimakrisen er der heldigvis også en hel del håb. Det skal vi også tale om.

Med mig har jeg bioetiker Mickey Gjerris og kødforsker Jette Ferveile Young, der til daglig arbejder med at udvikle laboratoriedyrket kød.

God fornøjelse.

Podcast

Det store perspektiv

Det Store Perspektiv beskæftiger sig med alt det, du bør vide om nogle af verdens store spørgsmål – fra klimakrise til sundhedsforskning. Podcasten er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Jensen

Hvor meget kød bliver egentlig smidt ud i supermarkederne.

Rune Kjær Rasmussen

Her er tre gode løsninger, man frit kan vælge imellem i den forbindelse:

1. Gå over til en plantebaseret kost.
2. Gå over til en plantebaseret kost.
3. Gå over til en plantebaseret kost.

uffe hellum, Hans Frank, Estermarie Mandelquist og Carsten Troelsgaard anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Al den føde som dyrkes og avles i lukkede rum? Kan kødforskeren, kan bio-etikeren garantere at alle mineraler, proteiner og alle andre mikrodele. kan tilføres af andre end naturen? Altså findes der noget menneske som kender dybden at naturen?

Lægerne siger jo at vores tarmes bakterier er blevet nok omkring 25% fattigere på 30 år. Smag, konsistens, lugt, udseende er jo betydningsløst, hvis der "mangler" 80% af det vi har brug for.

Vil tænderne blive overflødige når vi ikke længere gnaver i ben?

Når andre brancher snyder på vægtskålen og ofte meget groft. Hvordan kan jeg så stole på at videnskaben, der har midlerne at de har det rette fokus.

Min anke er at de også farvet af fordomme fordi de ikke vil acceptere at alt kødproduktion er umoralsk. Sådan er det! og "de skriger fra fødsel til død". Lige som nogle mennesker også er overladt til. Prøv og hør: "lider tang når man trækker det op"? Det kan man måle og tang også er følende og sansende væsener.

Start med at skille af med jeres elektriske legetøj - incl. bilen og lad mig drunke i bacon indtil den dag oprender.

Rune Kjær Rasmussen

@Gert Romme

Alt tager tid, skriver du. Det har du ret i. Nogle gange tager noget dog uhyre kort tid. Jeg blev f.eks. veganer fra dag til dag for lidt over ti år siden. Det gjorde jeg efter at have set et klip med en kalv, der fik smadret kraniet med en boltpistol. Beklager formuleringen men det er nu engang, hvad der sker, så mennesker kan stjæle køers mælk, da køer skal have en kalv for at producere mælk, og så er den jo "i vejen".

Jeg havde i længere tid tænkt over, hvilket forhold eller rettere misforhold mennesker ofte har til andre dyr, men det klip gjorde udslaget. Jeg spurgte blot mig selv: hvorfor støtter jeg dog dette? Mit svar var, og er, at det skal jeg i hvert fald aldrig igen. Jeg ville ønske i den forbindelse, at jeg havde levet hele mit liv på den måde, for det stemmer overens med min, og de fleste andre menneskers, modstand imod vold generelt og den helt almindelige viden, at andre dyr også er levende, bevidste, sansende væsener.

Gamle vaner forbindes tit med noget indlysende, indtil man rent faktisk stiller sig selv spørgsmålet: Hvad er der indlysende ved at tage livet af andre dyr (eller rettere få andre til det), når man med lethed kan spise noget andet? Det er der intet indlysende ved.

Der tales ofte om en debat om "at spise kød eller", men dyrene, som kødet kommer fra, er i de fleste tilfælde usynlige, helt fraværende fra debatten. Der tales ofte om, hvad vi spiser eller ej, men i forbindelse med andre dyr er spørgsmålet hvem vi spiser eller ej.

“Isn`t man an amazing animal? He kills wildlife - birds, kangaroos, deer, all kinds of cats, coyotes, beavers, groundhogs, mice, foxes, and dingoes - by the millions in order to protect his domestic animals and their feed. Then he kills domestic animals by the billions and eats them. This in turn kills man by the million, because eating all those animals leads to degenerative - and fatal - health conditions like heart disease, kidney disease, and cancer. So then man tortures and kills millions more animals to look for cures for these diseases. Elsewhere, millions of other human beings are being killed by hunger and malnutrition because food they could eat is being used to fatten domestic animals. Meanwhile, some people are dying of sad laughter at the absurdity of man, who kills so easily and so violently, and once a year sends out a card praying for 'Peace on Earth.”

― C. David Coats

Estermarie Mandelquist og Gunhild Isfeldt anbefalede denne kommentar
Carsten Troelsgaard

Anders Hüttel
"lider tang når man trækker det op"?
Hvis jeg mister armen og den alligevel vokser ud på 3 uger er det vel ikke noget at snakke om. Om frugter, så er det ligefrem planten der lokker dig ind i sin formering som spreder af frøene.

Om tænderne .. hvis du kigger på kødæder-tænder, kan du så genkende dine egne?

Der er et par ting jeg ikke har mødt i debatten. I lyset af, at overdreven hygiegne kan have sine egne spidse problemer, så er det vegetariske køkken i den forstand særskilt nemt at omgås. Og endelig, efter en tid som veganer med efterfølgende fauna-måltider - wc-lugten er virkelig afskyelig. Jeg tænker, at den associerede frygt stammer fra faeces som stenaldermandens første advarsel om at være havnet i et suspekt karnivore-revir.

Reduktionen kan opnås med små prisjusteringer.

Hvis vi standser al tilskud til kødproduktion, og gradvist forbyder opdræt i bure, så bliver priserne lidt højere. Ikke så høje, at jeg ikke kan slå mig selv ihjel med for meget kød, hvis jeg absolut vil, men høje nok til at starte en diskussion om at ændre nogle vaner.

Så længe der er utroligt få danskere, som lider af medicinsk betinget kød-mangel, er der ingen grund til at tilllade opdræt i bure eller indirekte at give tilskud til dyrefoder.

Når kunstgødning ses ligesom enhver anden fossil energiform, kan vi beskatte efter samme skala som benzin og diesel.

Der kan sagtens produceres en lille smule kød - som en fornuftig og bæredygtig anvendelse af mad-affald til svin, ubrugelige græsarealer til får, insekter til høns, osv. Bare ikke i bure.

Det er virkelig ikke jordens undergang, hvis prisen ved stalddøren bliver 5-20 gange højere - det er jo idag den videre forarbejdning og markedsføring, der står for langt størstedelen af prisen på produkter med kød. Jeg har det helt fint med at en burger med tilbehør og en fadøl stiger fra $20 til $30 (kødindhold idag: 50 cent). Jeg kan stadig vælge en impossible-burger til $22, som jo ikke er afhængig af kødprisen.

Rune Kjær Rasmussen

Man kan også vende sit blik om og prøve at se på det hele fra de dyrs perspektiv, der betragtes af mange som ejendom. Dyr der behandles og/eller mishandles alt efter hvilken kategori mennesker har fundet på til dem: "kæledyr", "slagtedyr" (så kan man næppe finde på et mere tingsliggørende og reducerende udtryk), "produktionsdyr", "cirkusdyr" etc.

Det er altsammen dyr, der lever, sanser og oplever deres liv som sig selv. Det er højst sandsynligt umuligt helt at forstå, hvordan det er, og det er i øvrigt fuldstændigt unødvendigt for at respektere dem og lade dem være i fred. Alle ved, at de er bevidste, sansende, levende væsener. Alligevel betragtes de af mange som indvider, der blot er omvandrende produkter til køb og salg. Og lige præcis den fremstilling er "producenterne" (det er sådan set f.eks. høns, der producerer høns og ikke mennesker, så det er en anden forvrængning af virkeligheden) glade for, for så er empatien helt eller næsten helt fraværende. Af samme grund sælges der også absurde ideer som "at komme ud og se de dansende køer der kommer ud på græs", hvor fokus ikke er på, at de lige er blevet lukket ud efter lang tid og derfor, selvfølgelig som enhver anden ville være, er glade for at kunne bevæge sig frit men på et eller andet reklamestunt, der skal få dem til at fremstå som "tegn på forår" og andet vrøvl. For så får forbrugerne god samvittighed.

Af samme grund benyttes anden ordsminke så som "human slagtning" (en venligsindet slagtning? Kan det blive mere absurd? Prøv selv med økse på egen krop hvis du er uenig), "dyrevelfærd" (at fare vel betyder at rejse godt, hvilket kun kan lade sig gøre, hvis man er fri til det, ikke hvis man har fået en pind at lege med i en bås, inden man bliver slået ihjel med en boltpistol).

Mange steder betragtes, og behandles, dyrerettighedsaktivister som terrorister, fordi deres kamp for frihed for de arter, som ikke hører ind under den tilfælidge kategori "kæledyr" eller måske "fredede arter" (hvilket vil sige at "kun" krybskytter stadig forsøger at dræbe dem, sommetider blot for "spændingens skyld" ligesom lystmordere generelt) anses som et angreb på ejendomsretten.

I Joan Dunayers bog "Animal Equality" fortælles der om en slave. En mand der blev frigivet fra slaveri i en bomuldsplantage. Da han holdt foredrag for adskillige hvide mænd, kaldte de ham dog stadig for den, da de endnu ikke havde vænnet sig til, at han var andet end en ting.

En af de største forandringer som mennesker kan lave, hvis ellers denne idé om at eje andre dyr ophæves for alvor, er at omlægge landbruget til produktion af planteføde direkte til mennesker. Det vil være ufatteligt godt i forhold til klima- og miljøkrisen, og ikke bare rent fysisk. Det vil være et opgør med ideer om vold og drab, der ret tilfældigt accepteres, aldrig omtales eller forsøges at blive fremstillet som ligegyldige, nødvendige og altid fra en antropocentrisk vinkel, aldrig fra andre sider af naturen og andre dyrs perspektiv. Det enorme problem med mange menneskelige ideer og menneskelige "løsninger" på "verdens problemer" er, at de så ensidigt taler fra menneske til menneske til menneske .... og alt og alle ud over mennesker, fundamenter også for menneskers eksistens, usynliggøres, møder latterliggørelse, kunstige hierarkier som naturen er en direkte modpol til, spærres inde, slås ihjel og bliver solgt på et, ifølge nogen, "mennesker ejer alt og alle"-marked.
Noget af det herlige i den sammenhæng er også, at det er så behageligt og fredeligt at gå over til at være plantespiser. Der findes uendelige muligheder for at lave lækker plantebaseret mad. Det er en løsning, der ligger lige for, men alligevel bliver veganere mødt med voldsom modstand. Mange steder er det ikke engang muligt at få et plantebaseret måltid, hvilket viser hvor indgroet, indædt, denne vanetænkning med "kød på bordet" er. Når man tænker på, hvor meget nogen vil kæmpe for selv at overleve, så er det vildt så skødesløst, de tager det, at andre, ikke-menneskelige, personer, lader livet (uden grund) inden spisetid. En skødesløshed der, selvfølgelig, ikke hænger sammen med de flestes modstand imod dyremishandling.

"Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse" står der på visse pakker med resterne af f.eks. en død gris i kølediskene. "Anbefalet af Hundenes Beskyttelse" kunne der også stå, så absurditeten bliver endnu tydeligere for alle, der måske ikke har tænkt over det.

Rune Kjær Rasmussen

Noget af det herlige i den sammenhæng er så, at det er så behageligt og fredeligt at gå over til at være plantespiser.

... skulle der stå der.