Nyhedsbrev
Læsetid: 1 min.

Nyhedsbrev giver dig overblik over krigen i Ukraine og tegner perspektiverne op

I nyhedsbrevet ’Krigen og verdensordenen’ giver vi hver eftermiddag et overblik over krigen i Ukraine og et nyt blik på en verden i konstant forandring. Vi tegner linjerne op – både døgnets og de store. Tilmeld dig her
I nyhedsbrevet ’Krigen og verdensordenen’ giver vi hver eftermiddag et overblik over krigen i Ukraine og et nyt blik på en verden i konstant forandring. Vi tegner linjerne op – både døgnets og de store. Tilmeld dig her

Ritzau Scanpix

Redaktionen
17. marts 2022

De seneste årtier har været en ferie fra historien. Sådan kan det føles, når hele verdensherredømmet igen synes bragt i spil med krigen i Ukraine. Putin, NATO, Biden, EU og Zelenskyj – det kan føles magtesløst at se til, mens krig breder sig i Europa igen, men det eneste og det bedste, vi kan gøre, er at stå sammen og blive klogere på, hvad der sker, og hvorfor det sker.

Derfor lancerer Information et dagligt nyhedsbrev, der ikke alene opdaterer dig på situationen i Ukraine, men også stiller skarpt på hele den verden, der følger efter. På Ruslands rolle i verden, på vores egen, på oprustning og nedrustning, på krigsførelse, økonomi og energipolitik. Med korte daglige analyser, døgnets vigtigste nyheder og de bedste tekster og debatter fra hele verden, trækker vi hver dag en streg i sandet og giver dig et overblik over ’Krigen og verdensorden’, som vi kalder nyhedsbrevet.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg har lige set RUS-udstillingen på Moesgaard Museum, og det var så overrumplende, at jeg vil foreslå en artikel med udstillingsforskerne om deres syn på Ruslands invasion af Ukraine. Jeg kan forstå, at de fantastiske genstande, der er udlånt fra Kiev, forbliver i DK indtil situationen er afklaret. Bestemt også et perspektiv.

Michael Hullevad, fin egenfeldt, Torben Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Steen Piper, Marie Tetzlaff, Kim Gammelgaard, Steen Oluf Karlsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Helt enig!
Jeg så udstillingen i februar - en uge før Ruslands amokløb - og den satte godt nok Putins vrøvl om hvem der har grund til at dominere hvem i perspektiv.
Mens Kyiv udviklede sig til en stor og rig by var Moskva blot en jordbunke.
Tilsyneladende har Putin stadig en bunke jord ... i hovedet!

Ask Emil Skovgaard, Michael Hullevad, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Kim Gammelgaard, Svend Erik Sokkelund og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Iøvrigt er jeg særdeles spændt på at se den mindst ringe avis's dagskrønike!

Jens Thaarup Nyberg

I 1300-tallet var Litauen det største land i Europa, og dagens Hviderusland, Ukraine samt dele af Polen og Rusland var underlagt Storfyrstendømmet Litauen. Med Lublinunionen fra 1569 formede Polen og Litauen en ny stat, Den polsk-litauiske realunion. Realunionen varede i over to hundrede år, indtil nabolandene systematisk afviklede den fra 1772 til 1795. Ved delingen af realunionen overtog Det Russiske Kejserrige størstedelen af det litauiske territorium.

Michael Hullevad, Steen Bahnsen, Holger Nielsen, Kristian Jacobsen, Kurt Nielsen og Claus Voltelen anbefalede denne kommentar
Erik Vestergaard

Jens: Ikke for at provokere eller noget, men hvad er den historiske pointe?

Jens Jørn Pedersen

Historiske problemer med enkeltpersonsmagt
Krigen i Ukraine her i 2022 fortæller os, at det er farligt for menneskeheden at overlade magten til en person, og i det hele taget bliver livet og Verden et farligere sted omvendt proportionalt med antallet i de enkelte magtpositioner. Jo færre der er overladt magten jo lettere kan tingen ende i kaos. Verdenssamfundet er bedst tjent med demokratiske processer ved store beslutninger, hvor elementerne gennemdrøftes grundigt før en stillingtagen og ikke er udsat for blot en persons tilfældige habitus. Kravet til dette er veluddannede og selvstændige ikke efterløbende mennesker, hvilket igen betyder indførelse af undervisning i og selvstændiggørelse af mennesker, der ikke lader sig forblænde af folkeforførere, som vi har set ofte op igennem historien med eksempelvis Joseph Stalin, Adolf Hitler, Generalissimo Franco, Nicu Ceaușescu, Mao Zedong, Xi Jinping, Alexander den store, Julius Cæsar og nu Vladimir Putin med videre. Dyrkelse af idoler skal foregå kritisk og reflektorisk, hvor det enkelte menneske bevidst tager stilling til situationen, da det ikke er nok blot at sælge billetter.
Indførelse af en personlighedstest for dem, der stiller op til at ville være offentlige ledere, så vi ikke får dysfunktionelle mennesker med narcissisme og/eller psykopati, må være et krav i fremtidens samfund. Problemet er blot, at man kan udvikle storhedsvanvid over tid, men om man kan undersøge et menneskes mulige anlæg for det, det er et godt spørgsmål.

Jacob Andersen, S Bartels Rasmussen, Michael Hullevad, Solveig Neubert, Steen Bahnsen, Holger Nielsen, Anne-Marie Esmann og Anne Hørup anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Vi må ikke glemme at også danske folkeforførere findes. Mange er blevet forført af dansk folkeparti. Og i dag skriver Pia Kjærsgaard det rene vrøvl om, at det er Georg Metz skyld det hele. Fordi hun vitterlig mener at han vrøvler om antisesemitisme herhjemme. Nu mener damen at det er ok, at der er forskel på flygtninge. Hvad er det dog for noget vrøvl og vås. Lov og ret gælder for alle. Vi som land er blevet irettesat grundet vores asyllovgivning m.m. og der er slet ikke i orden, at vi forskelsbehandler flygtninge som vi gør nu. Det er modbydeligt. Tak for den grundige gennemgang af historien og om Kievs plads i den. Husk at demokrati er det bedste vi har for alt andet er meget værre. Både øst og vest har været leder af grænseoverskridende mennesker. For magt korrumperer. Men i vesten skal vi holde op med at tro, at alle mennesker ønsker at leve som os og vi må og skal respekterer andre måder at leve på og begynde forfra og tale sammen og forstå hinanden lande og kulturer i mellem ellers er vi færdige på jorden. Oprustning er ikke svarer på fred. Det er opskriften på krig. Hav en dejlig dag.

Marie E. Rasmussen, Bjarne Tingkær, Solveig Neubert, Anne Bruun, fin egenfeldt, Steen Bahnsen, John Andersen, Holger Nielsen, Steen Oluf Karlsen og Colin Bradley anbefalede denne kommentar
Dines Jessen Petersen

Anne Marie Esmann. Om oprustning er svaret på fred? Hvis Ukraine tydeligt var velforsvaret ville Putin nok have overvejet en ekstra gang. Uforsvarede ting og lande opfordrer nogle til "egenret"! Den der evige påstand om at alle bare skal nedruste så bliver der evig fred, den glemmer eller overser de der reagerer på og med magt. Dem må man nødvendigvis forsvare sig imod. Eller hvad?

Man hører ofte, at demokrati blot er en styreform blandt andre, og at det åbenbart ikke er klart, at den i en mere objektiv forstand udtrykker en tilstand, der faktisk er bedre og mere legitim end andre.
Når man betænker, at det eneste legale styre, er et system, der anerkender, at staten er til af hensyn til befolkningen, og ikke omvendt, følger deraf, at kun et system, hvor befolkningen frit kan afsætte magthaverne, er et legalt system.
Det er nok for mig til at underkende lødigheden af teokratier, diktaturer, etpartistater eller andre autokratier, hvor en lille elite egenhændigt sidder og definerer, hvad der er bedst for nationen.
Naturligvis findes der betingelser for, hvor godt grundlaget er for demokrati, f.eks. befolkningens generelle uddannelsesniveau, et seriøst retsvæsen og gennemsigtighed i forvaltningen, men mangler disse forudsætninger, er det en forpligtende opgave for ethvert regime, der vil regnes for en seriøs ledelse, at skabe disse forudsætninger.