Nyhedsbrev
Læsetid: 5 min.

Hvor dyb er den folkelige europæiske modstand mod Putin egentlig?

Her er dagens nyhedsbrev om krigen i Ukraine – og hvad den betyder for verdensordenen
Både Ungarns premierminister Orbán (til højre på billedet) og den serbiske præsident Vucic har for nylig vundet knusende folkelige valgsejre i hjemlandene, mens 28 procent af Le Pens vælgere siger, at krigen i Ukraine var blandt de største årsager til at stemme på hende.

Både Ungarns premierminister Orbán (til højre på billedet) og den serbiske præsident Vucic har for nylig vundet knusende folkelige valgsejre i hjemlandene, mens 28 procent af Le Pens vælgere siger, at krigen i Ukraine var blandt de største årsager til at stemme på hende.

Attila Kisbenedek/AFP/Ritzau Scanpix

Redaktionen
25. april 2022

Kære læser

Der var lettelse blandt det, vi med lidt rund og udansk hånd kunne kalde det europæiske establishment, da præsident Emmanuel Macron i går sikkert genvandt det franske valg over højrefløjskandidaten Marine Le Pen.

Men som flere eksperter og kommentatorer – også vores egne – har anført, så var sejren måske ikke så overbevisende endda; med en rekordlav valgdeltagelse og en stor fremgang til Le Pen, der åbent har et forholdsvist kontroversielt syn på Frankrigs deltagelse i NATO og Ruslands invasion af Ukraine.

Det samme har en række af hendes succesfulde meningsfæller rundt på det europæiske kontinent, og det kunne tyde på, at den folkelige forankring af modstanden mod Rusland ikke er så dyb, som Zelenskyj og de europæiske politikere kunne håbe. Det bliver vores vinkel ind i krigen og verdensordenen i dag, men først tager vi lige et snapt nyhedsoverblik.

Døgnets vigtigste

Amerikanske ministre besøger Volodymyr Zelenskyj. Natten til mandag dansk tid besøgte USA’s udenrigsminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin den ukrainske præsident i Kyiv. Under mødet oplyste Blinken, at USA vil sende sine diplomater tilbage til Ukraine i løbet af denne uge og lovede over to milliarder kroner til Ukraine i militærstøtte. Pengene skal hjælpe Ukraine med at anskaffe avancerede våben og luftforsvarssystemer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Du læser her Informations daglige nyhedsbrev om krigen i Ukraine. Vil du have mere, kan du få opdateringer om krigen og verdensordenen på mail ved at tilmelde dig her.

Ukrainske flygtningebørn i Danmark får nu lov til at blive undervist på ukrainsk eller engelsk. Et bredt politisk flertal er blevet enige om at give kommunerne mere frihed til at imødekomme de ukrainske flygtningebørn. Det betyder blandt andet, at ukrainske børn kan blive passet i særlige dagtilbud, hvor der bliver talt ukrainsk, og at der kan oprettes særlige grundskoler, hvor der vil blive undervist på ukrainsk og engelsk.

Russiske angreb fortsætter i Mariupol trods appel om påskefred. Stålværket, som er den sidste ukrainske bastion i Mariupol, er fortsat under russiske angreb trods flere appeller om våbenhvile i forbindelse med den ortodokse påske. Mange kvinder, børn og ældre er stadig i fare i byen, og heller ikke i weekenden lykkedes det at få civile ud via de humanitære korridorer.

Rusland udviser 40 tyske diplomater. Det meddeler det russiske udenrigsministerium mandag. Det svarer til omkring en tredjedel af Tysklands samlede diplomatkorps i Rusland, skriver det tyske nyhedsbureau dpa. Det kommer, efter at Tyskland tidligere på måneden udviste 40 russiske diplomater.

Hvor dyb er den europæiske modstand mod Rusland?

Med de billeder og efterretninger, der er kommet ud af Ukraine de seneste måneder, skulle man tro, at det var politisk selvmord at erklære sin støtte eller bare en pragmatisk tolerance over for Putins styre. Det burde også være en umulig kamp for europæiske politikere som Ungarns Viktor Orbán, Serbiens præsident Aleksandar Vucic eller Frankrigs anden kandidat fra det yderste højre Éric Zemmour, der har udtalt, at han »drømmer om en fransk Putin«, og hans modpart på venstrefløjen Jean-Luc Mélenchon, der har anklaget NATO for at være skyld i Ruslands invasion i Ukraine.

Både Orbán og Vucic har for nylig vundet knusende folkelige valgsejre i hjemlandene, og til trods for Marine Le Pens nederlag til Emmanuel Macron ved det franske præsidentvalg i går havde hun et ganske hæderligt valg med en fremgang i forhold til sidste valg på otte procentpoint og altså ikke langt fra halvdelen af stemmerne med knap sine 42 procent. Da hun få uger inden valget fremlagde partiets udenrigspolitik, var overskrifterne, at hun ville gøre op med NATO og Biden-administrationens »flokmentalitet« og trække Frankrig ud af alliancens militære komité – blandt andet for at kunne indgå et »strategisk samarbejde« med Rusland. Desuden ville hun hverken acceptere amerikanske eller europæiske NATO-soldater på fransk jord. Som en satiriker, der kalder sig Darth Putin, skrev på Twitter i går: »Nå, så tabte jeg det franske valg.«

Direkte adspurgt siger 28 procent af Le Pens vælgere, at krigen i Ukraine var blandt de største årsager til at stemme på hende, og både på den yderste tyske og østrigske højre- og venstrefløj har man hørt lignende udmeldinger. At det er NATO, der er krigens egentlige aggressor, at Putin handler rationelt, at Volodymyr Zelenskyj er en marionet for oligarker og den europæiske politiske elite, mens andre blot har udtrykt, at man ikke bør blande sig i krigen og handle mere i overensstemmelse med indenrigspolitisk interesse som at stoppe sanktionerne mod Rusland og ufortrødent købe billig russisk gas og olie.

Fælles for den lænende folkelige opbakning til den russiske invasion er en velkendt modstandstone mod ’den politiske elite’ i Europa eller i hjemlandet. Hvis Putin kan komme igennem med den fortælling, har han måske en stabil base i Europa, der kan true opbakningen til Zelenskyj på sigt.

Det bedste, vi har set, læst og hørt

Er et folkemord undervejs i Ukraine? I weekenden så Moderne Tider nærmere på debatten om »forbrydelsen over alle forbrydelser.« Russernes grusomheder i Ukraine har rejst spørgsmålet om, hvorvidt et nyt folkemord er ved at udspille sig i Europa. Både Joe Biden og Volodymyr Zelenskyj siger ja, mens eksperter tvivler på, at det er den rigtige betegnelse at hæfte på massakrerne.

Vi taber, hvis vi gør krigen i Ukraine til en kamp mellem demokrati og autokrati. Det er analytisk forkert og strategisk dumt at gøre Ruslands invasion af Ukraine til en kamp mellem demokrati og autokrati, skrev chefredaktør Rune Lykkeberg i weekenden. For vi skal kunne samle stater med andre styreformer end os selv i global fordømmelse af Putins krig, hvis vi skal skabe en verden, hvor den slags ikke gentager sig.

Reportage fra den sidste by i sydøst under ukrainsk kontrol. I Zaporizhzhia gør skolelærere og tømrere sig klar til at grave skyttegrave og modtage våbentræning. Den britiske avis The Guardian har en gribende og respektindgydende reportage fra byen.

Den folkelige opbakning i Rusland. Hvis man skal lede lidt i de politiske yderkanter i Europa, er Putins folkelige opbakning åbenlyst anderledes klar i hjemlandet. Shadi Hanid fra The Atlantic har et bud på hvorfor.

»Jeg har kæmpet mod Putin før. Jeg ved, hvordan man overvinder ham.« The Irish Examiner har et indlæg af den tidligere ukrainske præsident Viktor Yushchenko, der ved præcis, hvad det vigtigste våben mod Putin er: En forenet global front af solidaritet med Ukraine.

På vejen ud

Få uger før det russiske bombardement af Kyiv begyndte, indspillede popstjernen Ed Sheeran sin seneste musikvideo i byen. Nu har han doneret alle indtægterne for videoen til Ukraine. Det er en fin lille popsang og en flot video, men hvis du er lidt mere independent og Roskilde-cool, så vil du nok være mere til ligeledes britiske Florence and the Machine, der har indspillet sine seneste fire videoer i Ukraine inden for de seneste måneder frem mod hendes kommende album. Det er også gode sager på en mørk mandag. Vi er tilbage igen i morgen med flere vinkler og analyser på krigen og verdensordenen.

/Lasse Lavrsen

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Det handler ikke om ekstremistiske partiers vælgere og deres løgne og illusioner

Det handler om i historiens afgørende øjeblikke at stå på den rigtige side.

Winston Spencer Churchill 10 Maj 1940
Kong Haakon 7 af Norge 9 April 1940

Æret være Deres minde.

Volodymyr Zelensky Ukraine 24 Februar 2022

Kongens Nei- Derfor

https://www.youtube.com/watch?v=ByMLGti4wB0&t=12s

Sir Winston Spencer Churchill tiltrædelsestal i Underhuset som Premierminister 10 Maj 1940

Sir Winston Spencer Churchills tale i House off Commons 13 Maj 1940 -Derfor
https://www.youtube.com/watch?v=8TlkN-dcDCk

Det handler om i historiens afgørende øjeblikke at stå på den rigtige side.

VH
KFK

Peter Beck-Lauritzen, Michael Hullevad og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Mon ikke de allesammen troede, - at det lige netop var det de gjorde?

Steffen Gliese

Det, Espen Bøgh, kommer an på, hvordan man ser 'den rigtige side'. Hvis man mener, at det er at gribe ud efter magten til egen fordel, undertrykke og ultimativt dræbe andre for personlig ærgerrighed, er man dømt til at blive skurken i det længere perspektiv.

Frederik Schwane

Jeg har svært ved at forestille mig, at der er mange normale og empatiske mennesker, der kan få sig selv til at bakke op om Putins folkemord/massakre af det Ukrainske folk og land. Det er der er sikkert en del højreekstreme, der gør, men den gruppe af mennesker er præcis også kendetegnet ved ikke at kende til empati.

Jeg tror, der er andre ting, som spiller ind, så som at Marine le Pen har forsøgt en mere blød strategi i sin valgkamp, og det kan jeg sagtens forestille mig giver stemmer, når nu modkandidaten kan fremstå mere arrogant.

Der behøver ikke altid at være dybe intellektuelle overvejelser bag et kryds.

Ole Svendsen, Peter Beck-Lauritzen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Det er noget af en potpourri hvor det hele bliver blandet sammen til ukendelighed Lasse Lavrsen laver og hvor han simplificerer de forskellige udsagn for at gøre dem mere uspiselige: en større del af den europæiske befolkning skulle være mere pro Putin end man tro, hvor at være kritisk overfor NATO er at være putinist, vi sætter venstrefløjen og højrefløjen i samme poser og ryster godt.
De fattige er parat til at give nøglen til Le Pen / Putin bare de får mad på bordet, at sige nej til NATO er at vende ryggen til demokratiet og de vestlige værdier
Den sædvanlige utilstrækkelig analyse af de forskellige politiske strømninger som bærer den utilfredshed nogle dele af befolkningen giver udtryk for og det sædvanlige foragt for dem der protesterer imod et uretfærdig samfund hvor de føler sig ikke hørte eller set.

Peter Beck-Lauritzen

Proportioner, Lasse: 28% af Le Pens vælgere har visse sympatier for Putin! Ja, men kan man også påstå, at (100÷28!!)72% ikke har Putin sympatier? Heldigvis, for Putin skal sendes utvetydige, helt hjem!