Nyhedsbrev
Læsetid: 9 min.

Kun et nederlag og en lang, smertefuld genfødsel kan redde russerne

Dagens udgave af nyhedsbrevet om krigen i Ukraine – og verdensordenen
Er der en vej ud af putinismens parallelvirkelighed? Hvis man spørger den anerkendte russiske forfatter Mikhail Sjisjkin, er svaret ja, men den bliver ikke let.

Er der en vej ud af putinismens parallelvirkelighed? Hvis man spørger den anerkendte russiske forfatter Mikhail Sjisjkin, er svaret ja, men den bliver ikke let.

Vladimir Zivojinovic

Redaktionen
6. april 2022

Det var Winston Churchill, der beskrev Rusland som »en gåde, svøbt i et mysterium, inden i et enigma«. Men det mest slående ved Putins Rusland og hans propagandamaskine er næsten, hvor gennemskueligt det hele virker – i hvert fald set på afstand. For sagen er naturligvis, at de konspirationsteorier, der for os kan fremstå klodsede og groteske, stadig har klangbund i den stramt styrede russiske offentlighed.

I denne udgave af nyhedsbrevet ser vi på, hvordan forbrydelserne i Butja ser ud i Kremls troldspejl. Vi skal også høre om, hvordan en russisk analytiker vil genopdrage ukrainerne, og hvad den ukrainske kamp ifølge politologen Francis Fukuyama fortæller os om nationalismens dyder. Men først skal vi have et nyhedsoverblik.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Du læser her Informations daglige nyhedsbrev om krigen i Ukraine. Vil du have mere, kan du få opdateringer om krigen og verdensordenen på mail ved at tilmelde dig her.

Dagens overblik:

Frygt for flere forbrydelser. Volodymyr Zelenskyj har advaret om, at dødstallene i nogle af de andre ukrainske byer, der er blevet befriet fra russerne, meget vel kan være endnu højere end i Butja. Der er endnu ikke skabt et fuldt overblik over antallet af dræbte i byen, men den ukrainske statsanklager Iryna Venediktova har sagt, at der er blevet fundet 410 lig i de områder nær Kyiv, som russerne har forladt.

15 russere udvises af Danmark. Regeringen har besluttet at udvise 15 russiske efterretningsofficerer, der skal have udøvet spionage på dansk jord. De har nu 14 dage til at forlade landet. I en skriftlig kommentar til Politiken siger den russiske ambassade, at det danske skridt »er uden grundlag« og ikke vil »forblive ubesvaret«. Den danske beslutning kommer i kølvandet på udmeldinger fra blandt andet Frankrig og Tyskland, der i går valgte at udvise hhv. 35 og 40 russiske diplomater. Spanien, Sverige og Italien har i dag taget tilsvarende skridt.

Nye sanktioner på vej. EU vil sandsynligvis indføre nye sanktioner mod Rusland i morgen, siger den franske europaminister Clement Beaune til radiokanalen RFI. De europæiske statsledere overvejer i øjeblikket et stop for import af russisk olie – et tiltag, som blandt andet den franske præsident Emmanuel Macron har støttet. EU-Kommissionen har i dag også foreslået et stop for import af russisk kul og meddelt, at man arbejder på sanktioner rettet mod olien.

Opfordring til krigsforbrydersag. USA’s præsident Joe Biden beskyldte i går Putin for krigsforbrydelser og sagde, at han bør stilles for en domstol. Den Internationale Straffedomstol åbnede i begyndelsen af marts en efterforskning af mulige krigsforbrydelser i Ukraine, men Rusland trak sig i 2016 fra domstolen og accepterer altså ikke dens jurisdiktion, og der er meget ringe udsigter til, at processen skulle få konsekvenser for Putin.

Merkel forsvarer sig. Forleden kritiserede præsident Zelenskyj i hårde vendinger den tidligere tyske kansler for ikke at have støttet et ukrainsk NATO-medlemskab i 2008. Nu har Merkel så forsvaret sig på ret lakonisk vis og erklæret i en pressemeddelelse, at hun »står ved sine beslutninger i forbindelse med NATO’s 2008-møde i Bukarest«. Anderledes beklagende toner lyder der fra den tyske forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier, tidligere udenrigsminister, dog på gas-fronten: I går beskrev han sin støtte til Nord Stream 2 som en »klar fejltagelse«.

Den russiske parallelverden

Der er noget særligt grusomt over det, Rusland har udsat indbyggere i Kyiv-forstaden Butja for. Ofrene for de krigsforbrydelser, der med stor sandsynlighed har fundet sted i byen, er ikke kun blevet berøvet deres liv; efterfølgende har russiske repræsentanter også forsøgt at berøve dem deres død.

Udenrigsminister Sergej Lavrov har slået fast, at der var tale om et »falsk angreb«; den russiske ambassade i Canada har skrevet på Twitter om brugen af »falske døde kroppe«; og det russiske forsvarsministerium har afvist billederne fra byen som »endnu en iscenesat performance fra Kyiv-regimet«.

På russisk stats-tv er indbudte ’analytikere’ og debattører kommet med deres tanker om, hvem der står bag det store fupnummer. »Det her blev udført af professionelle, sandsynligvis britiske,« har debattøren Gevorg Mirzayan konstateret: De ved, hvordan man skal »placere kroppene rigtigt, gøre alt rigtigt, skabe et godt billede for den nekrofile vestlige bevidsthed«. Og værten Olesya Loseva har foreslået, at Butja kan være valgt som ramme for de »uhørte anklager« mod Rusland, fordi byens navn jo minder om det engelske ’butcher’, hvilket den amerikanske præsident Biden for nylig kaldte Putin.

Citaterne fra den russiske Kanal 1 er indsamlet af BBC Monitorings Francis Scarr, der følger mediedækningen i landet for den britiske station. De giver en fornemmelse af en propaganda til hjemmepublikummet, der ret beset kun er en anelse mere grovkornet end den fortælling, Rusland lige nu serverer for verdensoffentligheden. En fortælling, der i øvrigt vækker mindelser om den russiske håndtering af krigen i Syrien, hvor man stod last og brast med Assad og hævdede, at angreb med kemiske våben faktisk var iscenesat af britiske agenter og hjælpeorganisationen De Hvide Hjelme.

Disse historier gør ikke stort indtryk på den vestlige opinion, men har selvsagt langt gunstigere betingelser i Rusland, hvor opbakningen til Putin – som vi beskrev i går – ifølge det anerkendte Levada Center er vokset under krigen. Russiske tv-seere har også fået at vide, at det i virkeligheden er ukrainske styrker, der står bag grusomhederne i havnebyen Mariupol. Talrige ukrainere har i de seneste uger fortalt, hvordan de end ikke kan få deres familiemedlemmer i Rusland til at tro på det, de fortæller om krigen, og der er desværre næppe grund til at forvente, at forbrydelserne i Butja kommer til at ændre på det billede.

Er der en vej ud af putinismens parallelvirkelighed? Hvis man spørger den anerkendte russiske forfatter Mikhail Sjisjkin, er svaret ja, men den bliver ikke let. I en hård og stærkt anbefalelsesværdig tekst, som kan læses i Information, drager han en parallel til Tysklands demokratiske genfødsel efter Anden Verdenskrig, der blev mulig på grund af et »totalt, knusende militært nederlag«. Modsat tyskerne, skriver han, har russerne aldrig taget et grundlæggende opgør med deres mørke historie:

»Det kom aldrig til en afstalinisering i Rusland. Vi gennemførte ikke Nürnberg-processer mod den kommunistiske etpartistats ledere, foretog aldrig det store historiske opgør med Sovjetunionens masseforbrydelser. Nu afhænger Ruslands fremtidige skæbne af afputinisering. Og ligesom den ’uvidende’ tyske befolkning fik forevist koncentrationslejre i 1945, skal de ’uvidende’ russere nu forevises ødelagte ukrainske byer og lig af børn. Vi russere må åbent og modigt erkende vores skyld – og bede verden om tilgivelse.«

Ifølge Sjisjkin er det op til befolkningen selv at bringe landet på fode gennem en »lang, smertefuld genfødsel«. Efter endt læsning er det svært at undgå den konklusion, at kun et eftertrykkeligt militært nederlag kan redde russerne og igangsætte den proces.

Det bedste vi har læst, set og hørt:

Kamp i kulden. NATO har netop afviklet ’Cold Response’ – en gigantisk øvelse i Nordnorge med deltagelse af mere end 30.000 soldater, hvor man træner sin evne til at modgå et større angreb i ti minusgrader og vanskelige arktiske omgivelser. Informations Martine Amalie Krogh og Anders Rye Skjoldjensen var med ved øvelsen, der virker ubehagelig relevant i det aktuelle forsvarspolitiske klima, hvor Arktis og Østersøen udgør NATO’s bløde punkter. Som den hollandske soldat Sander bemærker: »Det er godt for vores trop at lære at arbejde i det her ekstreme vejr. Især i den nuværende sikkerhedspolitiske situation.«

Genopdragelsen af Ukraine. Hvis man vil have en fornemmelse af de imperiale feberfantasier, der trives i Ruslands udenrigspolitiske intelligentsia, kan man med fordel læse den russisk-amerikanske journalist Julia Ioffes interview med Andranik Migranyan. Han plejede at lede tænketanken Institute for Democracy and Cooperation i New York og er typen, der plejede at give sit besyv med i The New York Times og skrive tekster til National Interest. I interviewet fortæller Migranyan – der ifølge Ioffe er en god ven af den russiske udenrigsminister – hvordan Rusland bør sætte sig på store dele af Ukraine og skabe en slags nye statsdannelser, der kan slutte sig sammen med Den Russiske Føderation. Den lokale ukrainske befolkning bør til gengæld ikke have indflydelse på udviklingen, forklarer han: »De er alle blevet hjernevasket og har brug for at blive genopdraget [reeducated].« Migranyan slår også fast, at Rusland ikke kun er i krig med Ukraine: »Det her er en krig mod hele den vestlige verden. Det er derfor, Rusland ikke må tabe.«

Beretninger fra Butja. Berlingskes Simon Kruse og Asger Ladefoged har besøgt Butja, hvor de har mødt 40-årige Viktor, der fortæller, at russiske soldater gav ham og hans 15-årige søn besked på at lægge sig ned på fortovet med hænderne ud fra kroppen. Derefter skød soldaterne – i græsset, en halv meter fra deres hoveder. Andre, heriblandt viceinspektøren for den lokale skole, slap mindre nådigt fra mødet med besættelsesmagten.

Den gode nationalisme. Ukrainernes kamp mod Rusland demonstrerer noget, som verdens liberale bør tage bestik af, skriver den amerikanske politiske tænker Francis Fukuyama i et essay for Foreign Affairs. »Med deres mod har de [ukrainerne] gjort det klart, at borgere er villige til at dø for liberale idealer, men kun når de idealer er funderet i et land, som de kan kalde deres eget.« Fukuyama bruger det ukrainske eksempel til at fremsætte en større pointe: Selv om idéen om et nationalt fællesskab kan stride imod den universalisme, der ligger i liberale principper – som tildeler alle mennesker rettigheder uanset deres baggrund – er nationen også uomgængelig for at realisere de liberale ideer i praksis. Udfordringen bliver derfor at skabe en ’liberal nationalisme’.

Fatale myter. Det uafhængige russiske medie Meduza, der er hjemmehørende i Letland, har en engelsksproget udgave, hvor man blandt andet kan læse et rasende interessant interview med Andrei Zorin, professor i russisk historie ved Oxford, om Ruslands nationale mytologier og Ukrainekrigen. Hvis man ikke har Peter den Stores nederlag ved Narva og den slags detaljer helt præsent, skal man undertiden hænge i med neglene, men heldigvis er teksten forsynet med hjælpsomme noter. En af pointerne er, at Ruslands aktuelle misere hænger sammen med det statslige narrativ, der er blevet skabt om Sovjetunionens sammenbrud: »Den officielle russiske ideologi og propaganda vandt kampen om mainstream-fortolkningen af begivenhederne mellem 1989 og 1991. De blev ikke udlagt som Ruslands befrielse fra et neo-stalinistisk diktatur, sovjetkommunismen og den imperiale arv, men et nederlag til Vesten i Den Kolde Krig«.

EU-aspirant og Putin-ven. Den serbiske præsident Aleksandar Vučić, der har markeret sig som en ven af Putin, alt imens hans land aspirererer til EU-medlemskab, indkasserede søndag en stor valgsejr. Og selv om Ukrainekrigen har øget presset på Vučić for at vælge side, har han tungtvejende grunde til at pleje relationerne til Rusland, påpeger Informations Martin Gøttske: Befolkningen er stærkt pro-russisk, Serbien er næsten fuldstændig afhængigt af russisk gas, og Rusland støtter Beograds linje om, at Kosovo, der erklærede sig uafhængigt i 2008, er en serbisk provins. Putin hyldede da også sejren til den tiltagende illiberale Vučić: Den vil føre til et endnu stærkere partnerskab mellem de to lande til gavn for de russiske og serbiske »broderfolk«.

På gensyn

Vi slutter med endnu en af de historier, der gør det muligt at opmåle afstanden mellem den ukrainske og russiske virkelighed lige nu. Det er Guardians korrespondent Shaun Walker, der på Twitter fortæller om sit møde med en ukrainsk kvinde. Russiske soldater besatte hendes by, beskød hendes bror og røvede den skønhedssalon, hun driver. Kvinden ringede til sin tante, der bor lidt uden for Moskva, og fortalte hende, hvad der foregik. »Nonsens, det er ikke muligt. Det må have været ukrainere, der var klædt ud som russere,« lød svaret. »De har virkelig hjernevasket jer derovre.«

Vi ses i morgen.

Niklas Hessel
Redaktør, Moderne Tider

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Ole Rasmussen

EU fortsætter med at importere gas, kul og olie fra Rusland!

EU er et af de rigeste områder i verden. Tyskland alene står for verdens 4.største økonomi på globalt plan!

Ikke bare er Ukraine blevet invaderet og bombet fuldskala i alle dele af landet. Men der er voldsomme beviser på krigsforbrydelser af værste skuffe!

Men EU kan ikke finde ud af at stoppe importen af fossile brændsler fra Rusland.

Man går ind på kravet om at betale i Rubler.

Man finansierer krigen og man gør sig skyldig i forbrydelsen.

Hvorfor?

Fordi man ikke vil sætte sit forbrug af fossile brændsler ned!

Der er fri hastighed på de tyske motorveje!

Danskerne er stolte af igen at pisse rundt oppe i 12 kilometers højde, når de skal syd over og nyde deres fritid.

De danske bønder producerer kød, hvor der er brug for brødkorn, som vore svin æder! Vi kunne brødføde 70 millioner mennesker, men fordi vi fodrer svin op så brødføder vi kun 15 millioner.

Vore ledere har besluttet at investere gigantiske mængder af penge i militær oprustning. Men Rusland har allerede tabt alt på krigen, og det demonstrerer hvor håbløst ineffektivt krigens midler er som politisk redskab.

Når folket står sammen mod en fjende, så skal der ikke så frygteligt avancerede våben til for at slå en fjende tilbage. Men det koster liv, invalide, mental lidelse, traumer!

Ukraine betaler prisen mens Vest sidder i deres biler, fly, store huse, smurt ind i fossil brændsel, blod, skyld og mental forarmelse.

Stop jer selv.

Stop jeres latterlige løgne om, at I vil klimaet. I skider det hele et stykke.

I har ikke nogen anstændighed tilbage.

Jeg tænker på den store fede mainstream af storforbrugende, bekvemt tilbagelænede gennemsnitseuropæere og deres ledere.

Man vil ikke gøre det, som man kan: Sætte forbruget drastisk ned.

Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Inger Pedersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

"Man går ind på kravet om at betale i Rubler."

Så vidt jeg er informeret, går man ikke ind på det krav, og alligevel flyder gassen. Rusland har jo også brug for udenlandsk valuta.

"Der er fri hastighed på de tyske motorveje!"

Højest på halvdelen, og der bliver færre og færre strækninger, og desuden kører de fleste langsommere end 130, selv på strækninger med fri hastighed.

"Stop jeres latterlige løgne om, at I vil klimaet. I skider det hele et stykke."

Hvad gør du selv.....?

Steen Ole Rasmussen

Hej Erik
Betalingen skal falde midt i måneden, og der er udstedt dekret fra Putins side om, at betalingen skal falde i Rubler. (man vrider sig alle steder i de tyske medier for at finde ud af, hvordan man skal fortsætte importen på trods af de nye oplysninger om krigsforbrydelser, som om det skulle være afgørende, at disse oplysninger er kommet oven i alt det andet)

FDPs primære betingelse for at kunne indgå i regeringen, var at der fortsat var skulle være fri hastighed på de tyske motorveje! Og der er der både konkret og principielt, uanset at der selvfølgelig er særlige regler på bestemte strækninger.

Hvad jeg selv gør, handler om en lang opbyggelig fortælling.

Jeg er selvfinansieret, udlejer af to huse, det ene opført af mig selv det andet købt.
Det, jeg selv har lavet, er opført i genbrugsmaterialer, er ekstremt velisoleret og det andet er som overtaget.
Af principielle grunde valgte jeg aldrig at tage kørekort til bil. Har kun en cykel, køber en elektrisk mc om et par måneder.
Spiser meget lidt kød. Kun fra den lokale økologiske bonde, som jeg har et mindre uformelt samarbejde med.
Producerer de fleste af mine grøntsager selv.
Hvis jeg rejser, er det for måneder og år af gangen. Med tog eller på tommelfingeren.
Hele mit liv har jeg prioriteret masser af fritid frem for stor indtægt.
Er ved at skrive en bog om, hvordan vi kan blive selvfinansieret og leve på lavt forbrug, hvis vi vil!
https://www.google.com/search?q=selvfinansieret+fri+af+arbejdsmarkedet&s...

Hvad med dig Erik?
Passer du ind i min beskrivelse af problemet?

Peter Beck-Lauritzen

Vi udviser 15 efterretningsofficerer, fordi vi ikke vil finde os i spionage på dansk grund, siger Jeppe (på bjerget)! Vi havde 53 akkrediterede diplomater fra Rusland, nu har vi så 38! Hvad laver de, Jeppe? Spionage, selvfølgelig! Ud med dem, Jeppe!
Efterlad ambassadøren, men de øvrige er spioner. Hvad ellers? Til H.... med de russiske ledere og oligarker!
Ukrainske neonazister! Forkert Putin, det er dine personlige "håndlangere", Wagner gruppen der tilbeder den nazistiske ideologi! Hvad med et nyt navn, Putin?
"Bukken fra Babelsberg"?

Willy Johannsen

Som jeg har skrevet et andet sted, så arbejder de russiske efterretningsfolk selvfølgelig sammen med danske agenter (spioner).

Manglende dansk eller en fed russisk russisk accent gør det svært for en russer at spionere i Danmark.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at måske sidder nogle af de danske agenter og læser det her....