Radio Information
Læsetid: 1 min.

Margrethe Vestager: Europa bliver nu konfronteret med konsekvensen af vores grådighed

I andet afsnit af sommerens specialudgave af Radio Information taler chefredaktør Rune Lykkeberg med Margrethe Vestager, ledende næstformand i EU-Kommissionen, om Europas tilstand, prisen for den europæiske handel med Putin og – naturligvis – klimaforandringer
I andet afsnit af sommerens specialudgave af Radio Information taler chefredaktør Rune Lykkeberg med Margrethe Vestager, ledende næstformand i EU-Kommissionen, om Europas tilstand, prisen for den europæiske handel med Putin og – naturligvis – klimaforandringer

Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix/Jakob Dall

Redaktionen
22. juli 2022

Hvert år får vi på vores lille scene på folkemødet besøg af Margrethe Vestager, ledende næstformand i EU-Kommissionen, som svarer på vores spørgsmål om, hvordan det egentlig går i Europa.

Det store spørgsmål i år er naturligvis, hvilken selverkendelse det har ført til, at Europa så længe har lavet en handel med Rusland: Vi råbte op om vores moralske modstand mod hans regime, men samtidig gjorde vi os mere og mere afhængige af russisk gas og olie.

Vi har alle sammen taget en sikkerhedsrisiko, forklarer Vestager. Vi har bare været så optaget af at få billig energi, at vi ignorerede den. Det kan man også sige på en anden måde, og det gør hun: Vores velstand og velfærd er bygget på grådighed. Nu bliver vi konfronteret med konsekvenserne af vores grådighed, og Europa må spørge sig selv, om vi vil bære omkostningerne for det, vi siger, vi tror på:

»Der er en pris at betale for de ting, vi siger i vores festtaler. Spørgsmålet er nu, om vi er villige til at betale den pris?«, spørger hun.

Jeg spørger så også, om den pris, vi lige nu er villige til at betale for kampen mod Putin, ikke risikerer at blive en omkostning for den helt store sikkerhedsrisiko, som meget længe er blevet ignoreret: klimaforandringerme.

Hvis man vil høre svaret på det, kan man bare lytte med her.

God fornøjelse.

Rune Lykkeberg

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

"Margrethe Vestager: Europa bliver nu konfronteret med konsekvensen af vores grådighed"

Mere end halvdelen af den europæiske befolkning har slet ikke økonomi til at være grådige. Så konsekvenserne af den europæiske grådighed må først og fremmest konfrontere dem, som har skabt den og levet over evner på den. Den mest velhavende del af befolkningen.

Ruth Sørensen, Thomas Tanghus, Henrik Andersen, Steen K Petersen, Kjeld Pedersen, Kenn Hommelgaard, Gitte Holmen, Jesper Sano Højdal, Holger Nielsen, Ervin Lazar, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Michael Hullevad, Inger Pedersen, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Helle Bovenius og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Ja, Jeppe Theodor Lindholm

Margrethe Vestager giver her - som alle muige andre steder tidligere - udtryk for en markant social blindhed:
"Jamen det er jo sådan set bare sådan det er"...

Men herudover er jeg for en gangs skyld fuldstændig enig med hende:

Det ER den vestlige/europæiske middel- og overklasses grådighed og krav/ønsker/forventninger om behaglighed og øjeblikkelig behovsopfyldelse, der har bragt os i den situation.

- og det er så her, hun fejlagtigt ser det som et "VI"!

Sammen med erhvervslivets krav om billig energi for at kunne opfylde samme -dog for i den sidste ende alene at skabe fortjeneste.

OG - hvis det ikke er sådan vi vil have det, må vi jo gøre noget ved det - ikke?

Søren Kristensen

Lykkeberg er ikke den værste vikar.

Gitte Holmen

HVEM ER DET, DER OGSÅ HAR VÆRET UMORALSKE?

Det er nærmest en fornærmende frækhed, grænsende til foragt for almindelige små mennesker, først som storpolitiker sammen med BIG BUSINESS at sikre BIG BUSINESS de bedste og hurtigste indtjeningsmuligheder ved at neo-liberalisere og globalisere hele vores klode. Og BIG BUSINESS har - med også henvisning til det umoralske i skatteopkrævning og omfordeling af skabte værdier - løbende kunnet skovlet flere og flere penge ind, mens vi er mange verden over, der på egen krop IKKE har mærket, at verden er blevet et bedre sted for os. For mange af os kører det hurtigere og hurtigere baglæns.

Vi har set, hvordan BIG BUSINESS pga. den mere og mere udbredte deregulering af alt har kunnet udnytte og udbytte mennesker, dyr, naturen, forbruge af jordens ressourcer - fuldstændig som det også er meningen og forstås i traditionel liberal økonomiforståelse. Dvs. AT en virksomhed IKKE kan stilles til ansvar for, hvilke konsekvenser, dens virke/produktion har på og for EKSTERNALITETERNE: Dvs. netop mennesker, dyr, naturen, vores klode generelt. Det eneste, en virksomhed kan stilles til ansvar for er, om der udloddes mere og mere udbytte til aktionærerne hurtigere og hurtigere.

Når der så skal ryddes op i dette svineri som konsekvens af denne neo-liberalisering, denne globalisering, hvor OGSÅ Vestager som politiker har understøttet, at BIG BUSINESS har tjent penge på alt og alle, de kunne komme i tanke om at sælge på et marked - Chicago-skolens frimarkedsliberalisme har sandeligt haft optur - SÅ er VI og skal VI være ÅH, SÅ SOLIDARISKE og omtales som "EUROPÆERNE", der nu må se tilbage på og tage fælles ansvar for VORES fremtid og hvordan vi indretter os.

Det er nærmest grænsende til blasfemi, at hun mener og udtaler sig, som hun gør. Det kan sgu´ da ikke hedde sig, at det IGEN er den lille mand og kvinde, der nu tillige skal BETALE for "oprydning" efter indtjeningsfesten hos den globale BIG BUSINESS-elite. MEEEEN det kommer vi jo helt sikkert til at gøre - der skal jo ikke ændres på, at de fx fattige tyskere kan komme og varme sig på offentlige varmestuer til vinter og få serveret en, ja en omgang kunstig kød med insekter (almindelige landbrug lukkes jo ned, som vi ser), mens trillionærerne bare fortsætter, som intet var hændt.

Som Vestager jo er citeret for at sige: "Og sådan er det bare" .. og det skal hun nok få ret i.

Peter Wulff, Steen K Petersen og johnny volke anbefalede denne kommentar
Marianne Thorn

Nu er det ikke kun udbytte til aktionærer, BIG BUSINESS mv., som har nydt godt af billige energipriser. Det er i den grad også ganske almindelige mennesker. Det er så ansvarsforflygtigende når socialister den ene gang efter den anden kaster deres galde ud over det private erhvervsliv, som faktisk er dem, som betaler for at det offentlige kan fungere sammen med skatteindtægter fra privatansatte. I DK alene er omkring 2/3 af befolkningen på en eller anden måde forsørget af den 1/3.

Dertil kommer at almindelige mennesker ikke vil betale den pris, som deres varer egentlig koster, hvis energipriser, lønomkostninger til ansatte i 3. verdenslande mv. svarede til det beløb, som det burde være. For helt almindelige mennesker vil have slagtilbud fra Netto, de vil købe billigt tøj hver måned, spise ude/have billig take away, nye biler, rejse flere gange om året osv osv. Det koster, og nogen skal betale. Her taler vi ikke om fundamentalistiske øko'er, som limer sig fast til Knibbelsbro, men helt almindelige mennesker i den vestlige verden. Ingen i verden har haft brug for alt det møg vi helt almindelige mennesker har købt de sidste 30 år. Vi kan sagtens nøjes med det halve eller mindre, og stadig have det godt.

Vi kan starte med at købe mindre gas og olie fra Rusland, så vores medfinansiering af krigen ophører. Det er endnu mere grotesk, at vi er med til at finansiere den krig og en mand, som truer vores demokrati og den frihed, vi ønsker at beskytte. Der er faktuelt meget få velfungerende demokratier i verden. Det skal vi hele tiden huske på, når vi klager. Som Stoltenberg sagde, vi betaler med penge - ukrainerne betaler med liv.

Det som har været topmålet af idioti er, at man har gjort sig afhængig af Rusland. På side 2 i enhver bog om økonomi står der, at man ALDRIG skal lægge alle sine æg i en kurv. Man skal sprede sine investeringer. Så Angela Merkel, havde du gidet sætte dig ind i materialet, havde du tænkt dig bedre om - forhåbentlig. Alle vidste at Putin var en bølle. Det var han allerede før 31/12 1999. At påstå diplomati har fejlet er en omskrivning af at sige, at du; Angela Merkel er et grådigt naivt fjols.

Selv har jeg leget med tanken om, at Angela Merkel er russisk agent:-D Putin var udstationeret i Dresden 1985 - 1990, Merkel har været tidligere FDJ medlem som ung. Man siger, at Putin var i Dresden for at rekruttere agenter og støtte RAF mv.. Schröder profiterer da ganske godt af aftalen. Faktisk var Merkel og Putin vist kun et par timers kørsel fra hinanden den gang. Det ville da være lige til en film.

Tilbage til det faktuelle: Margrethe Vestager har ret. Desværre.

erik pedersen

Fuldstændig enig med Marianne Thorn. Tag en tur i discount supermarked og se de grådige fylde indkøbsvogne med brug og smid væk varer . Fire t-shirts for kr50 plastik dimser etc etc
Fødevarer af dårlig kvalitet fordi kvantitet kommer før kvalitet
Forbrugerne fodrer producenterne

Frederik Schwane

"Men for at tilhøre de 10 pct. rigeste i verden kræves langt mindre. Her er det nok med en nettooformue på blot 610.000 kr. eller 93.170 dollars."

https://finans.dk/erhverv/ECE10981880/er-du-blandt-verdens-10-pct-rigest...