Kommentar
Læsetid: 7 min.

Inden vi stemmer til folketingsvalget, må vi lytte til klimakampens stemmer

I 2019 fik vi et klimavalg, og siden da er klimakrisen kun blevet mere akut. Nu er et nyt valg på vej, og alt tyder på, at klima og miljø vil fylde foruroligende lidt. Derfor har vi samlet de bedste artikler fra de seneste tre år om dem, der ikke har mistet fokus
I foråret 2019 samlede tusindvis af mennesker sig til klimademonstrationer i 12 danske byer. Billedet her er fra demonstrationen i København.

I foråret 2019 samlede tusindvis af mennesker sig til klimademonstrationer i 12 danske byer. Billedet her er fra demonstrationen i København.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Redaktionen
17. september 2022

Fra valgplakaterne kiggede politikerne ned på de tusinder og atter tusinder af mennesker, unge som gamle, der havde samlet sig på Christiansborg Slotsplads.

You are never too small to make a difference, stod der på en af demonstranternes papskilte. Det er min fremtid, lød teksten på et andet skilt, holdt højt af en lille dreng. Klimaet kræver handling, var et tredje budskab. Fra scenen talte Greta Thunberg. En stor, oppustet globus med teksten Kloden kalder svævede over folkehavet. Greta for president, lød det.

Det kom bag på nogle politikere, hvad der skete i foråret 2019: Det, der kunne have været en valgkamp, som vi kender dem, med diskussioner om kriminalitet og arbejdsmarkedets sammensætning og udlændingepolitik, blev kuppet af en befolkning, der stillede kravet om en ambitiøs klimapolitik. Klimamarcher i 12 byer samlede i maj 2019 40.000 danskere, som i kor råbte på handling.

Det var i sig selv en sejr. Og humøret steg yderligere, da det efterfølgende lykkedes at forpligte Mette Frederiksens ny socialdemokratiske regering på et forståelsespapir med løfte om en dansk klimalov med klare mål og midler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Jeg sætter min lid til Frie Grønne. Uden diskussion det mest seriøse parti i klimakampen.

Elisabeth Christiani

Lobbyister spænder ben for den store forandring. Ligesom Ungdommens brug af alkohol og røg og narko - fik Lobby fra producenter til at invitere Ungdoms Organisationer til sjov weekend og frafald af lov om misbrug -! hørt på DR 1 en torsdag morgen… SÅDAN kan det være sket med Solcellerne, som private fik op i 2012 og betalte kvartals afgift af at sende ud på nettet. Idag 2022 skal der moms af alt ud i systemet og retur, oa. Alle landbrug med xxx dyreenheder’ industrier og forretninger kunne sætte solceller op … hvorfor MÅ DE IKKE SÆTTE SOLCELLER OP? Den største grønsags producent her bruger transportbånd, vand og sorterings haller - Hvem har forhindret brug af Tagflader til energi produktion? El selskab, Vind eller hvad? Har vi råd til at lade være? Hvad har det kostet at biler hurtigere til Xkøbing fra København?