Videnskapløb – nye drømme, nye opdagelser

Er afsættet for Afrikas næste løvespring viden? Informations magasintillæg om det internationale videns- og forskningskapløb stiller i år skarpt på det afrikanske kontinent, som i de seneste år har oplevet et boom i uddannelse og forskning

Er afsættet for Afrikas næste løvespring viden? Informations magasintillæg om det internationale videns- og forskningskapløb stiller i år skarpt på det afrikanske kontinent, som i de seneste år har oplevet et boom i uddannelse og forskning. Især Sydafrika udruger et stigende antal akademikere og forskere fra hele regionen. Her ligger seks af kontinentets ti bedste universiteter, bl.a. det prestigefyldte Witwatersrand University, som i apartheidtiden var forbeholdt hvide studerende, men hvor 75 procent i dag er sorte og farvede.

Videnskapløbet sætter som sædvanlig også fokus på ny viden i Danmark. Magasinet udgives i forbindelse med den årlige Ph.d. Cup, som Information for fjerde gang arrangerer sammen med DR og Lundbeckfonden. Fem ph.d.-studerende er blevet udvalgt til at deltage i et tv-transmitteret finaleshow i DR Byen, hvor de skal dyste om, hvem der bedste kan formidle deres viden og forskning på en interessant og vedkommende måde. 

I en tid med informationsstøj og clickbait-artikler på internettet med sjove og tvivlsomme testresultater vil de fem Ph.d. Cup-finalister i finaleshowet præsentere forskning, der faktisk batter:

Ida Donkin har med sit molekylærforskning vist, hvordan manden kan give sin usunde livsstil videre til sit barn.

Morten Kjærsgaard har undersøgt, hvordan man kan benytte kvantepartikler i mikrochips, og på den måde revolutionere både medicin og grøn omstilling.

Anne Mia Steno indskrev sig på både mekanikeruddannelsen og kokkeuddannelsen for at finde ud af, hvad der får de unge på erhvervsuddannelser til at droppe ud.

Justin Markussen-Brown har med sin ph.d.-forskning fundet ud af, at jo bedre sprogfærdigheder et barn får i børnehaven, jo bedre er hendes eller hans chancer for at gennemføre en videregående uddannelse.

Og læge Lars Boesen fandt i sit projekt ud af, at man langt bedre kan diagnosticere prostatakræft korrekt ved hjælp af MR-scannere.

Hvis du hellere vil læse tillægget som eavis, kan det gøre her.

 

 

 

22 artikler i denne journal. Seneste 31. marts 2016. Første 31. marts 2016.