Grønt K (bogstav)
Information Klima logo med grønt K

Prøv Informations klimapakke gratis i en måned

  • Ubegrænset adgang til alle klimaartikler på information.dk
  • Analyser, baggrund og perspektiv på tværs af alle Informations redaktioner
  • Ugentligt klimanyhedsbrev som giver overblik over de vigtigste begivenheder og største frem- og tilbageskridt i klimakampen
  • Abonnementsfordele som du kan nyde godt af. Få rabat på bøger og udvalgte kurser samt fortrinsret til arrangementer

0 kr. første måned/herefter 70 kr/md.
Abonnementet er fortløbende.

Allerede abonnent?
Log ind her

Mobiltelefon og bærbar computer

Er du studerende? Så har vi
også et godt tilbud til dig.

Jeg er studerende

Hvad er information Klima?

Information Klima er vores klimapakke, som giver dig adgang til hele Informations klimadækning: Analyser, baggrund, undersøgelser, journalistik, idedebat og store fortællinger.

De konkrete indsatser

Vi følger, hvordan det går med at målene fra Paris-aftalen og klimaforandringernes påvirkning på vores måde at leve på. Vi dækker menneskers indsatser for at modvirke klimaforandringerne.

Klimaet i kulturen

Klimaforandringerne er også et kulturelt fænomen. Vi skriver om klimaforandringerne, som de behandles i litteratur, film, serier og andre steder i kulturen.

Ugentligt overblik på mail

Hver fredag sender vi desuden et nyhedsbrev, hvor vi giver dig indblik i de vigtigste begivenheder og største frem- og tilbageskridt i klimakampen.

Kære klimaven, velkommen til Information Klima, Informations ugentlige nyhedsbrev, hvor vores klimaredaktion samler op på ugens vigtigste historier. Tak for dit bidrag til vores arbejde.

I denne uge:

Grønt foregangsland. Danmark har fået en historisk ambitiøs klimaaftale. Men det er op til os alle sammen at føre den ud i virkeligheden. Journalist Jørgen Steen Nielsen skriver om den grønne omstilling som nationalt samlingsprojekt.

Invitér den vilde natur indenfor. Selvom der også skal strukturelle ændringer til, så kan en helt almindelig haveejer være med til at forbedre biodiversiteten. Det er ikke engang særlig svært.

Men først: Grøn energi vinder frem globalt! Vi begynder vores ugentlige klimaoverblik med nyheden om, at en tredjedel af den globale el-kapacitet nu er grøn. Men der er ingen grund til at hvile på laurbærrene.

Lad os komme i gang!

Ugens opture

En tredjedel af verdens el-kapacitet er grøn

Udbygningen af vedvarende energi steg med 7,9 procent i 2018, hvilket betyder, at grønne energikilder som sol, vind og vand nu udgør en tredjedel af den samlede globale kapacitet til at lave strøm. Danmark er med 61 procent et af de lande med den højeste kapacitet til at producere grøn energi.

Det skriver det Internationale Agentur for Vedvarende Energi, IRENA, i deres seneste statusrapport for 2018, hvori de dog også sender en lille advarsel til klodens politiske beslutningstagere. For selv om udbygningen af vedvarende energi fortsat stiger, er investeringsniveauet for første gang stagneret.

»Grøn energi er blevet det foretrukne valg ved opsætning af ny energiproduktion, men udbygningen skal foregå endnu hurtigere, hvis vi skal sikre os at leve op til vores klimamål og FN’s bæredygtighedsmål,« siger Adnan Z. Amin, generalsekretær for IRENA.

RUC skal forske i fremtidens fødevarer

Hvordan ser fremtidens landbrug ud – når fødevarerne skal være bæredygtigt og hele verden skal leve op til Parisaftalen?

Det skal et nyt europæisk forskningsprojekt med mere end 50 mio. kroner i EU-støtte forsøge at finde ud af. Forskningsprojektet hedder NEXTFOOD, finder sted i 13 forskellige lande og har i Danmark hjemme på Roskilde Universitet.

»Den kommende generation af fagfolk får brug for en konkret viden om, hvordan vi bedre og hurtigere får omstillet vores landbrugs- og fødevareproduktion til at blive mere bæredygtig og klimavenlig,« siger professor Niels Heine Kristensen, der leder den danske del af forskningen.

»Vi ved fra eksempelvis vindmøllesektoren, at en sådan målrettet viden om både de tekniske og organisatoriske forhold kan være med til at skabe ny dynamik i en hel sektor og skubbe på en grøn omstilling.«

Ugens nedture

Trump sikrer kulkraft mange år frem

Samtidig med at staten New York er i gang med at udarbejde den mest ambitiøse klimaplan for en amerikansk delstat – blandt andet med mål om 100 procent grøn strøm i 2040 og 100 procent CO2-neutralitet i 2050 – gør USA’s præsident Donald Trump alt, hvad der står i hans magt for at hjælpe kulindustrien i USA.

Det sker blandt andet ved, at den amerikanske miljøstyrelse, EPA, fjerner den eneste lov, der sikrer, at USA’s kulkraftværker tvinges til at nedbringe udslippet af CO2. Det skriver blandt andet The Guardian.

Konkret drejer det sig om en lov implementeret under Obama, som kræver, at kraftværkerne omstiller til naturgas og biomasse. Den lov ændres nu, så USA’s gamle kraftværker kan fortsætte mange år endnu, hvis de bliver mere effektive.

Amazonas ryddes med større hast

Ifølge satellitbilleder fra det brasilianske rumforskningsinstitut, INPE, ryddes der i dag mere regnskov end for bare et år siden. Således blev der i maj måned i år ryddet 739 kvadratkilometer regnskov i Amazonas, mens tallet for et år siden var 550 kvadratkilometer.

Det er samtidig en fordobling af skovrydningen i forhold til for to år siden, og derfor frygtes det, at tendensen fortsætter. Det skriver blandt andre nyhedsbureauet Reuters.

Klimaorganisationer mener, at den accelererende skovrydning skyldes, at præsident Jair Bolsonaro har skåret markant i støtten til Brasiliens offentlige programmer for beskyttelse af Amazonas, og at Bolsonaros regering har lagt skovmyndighederne ind under landbrugsministeriet, der domineres af de store landejeres interesser.

De vigtigste klimahistorier fra Information

Det grønne flertal vil gøre Danmark til klimaforegangsland. Nu må vi alle hjælpe til

Aftalen mellem Socialdemokratiet og dets tre grønne støttepartier er historisk, når det gælder forpligtelsen til at gennemføre en radikal grøn omstilling. Klimatruslen gør det til en bunden opgave – den kan kun lykkes, hvis erhvervsliv, forskning og borgere i fællesskab gør det til et nationalt samlingsprojekt, skriver journalist Jørgen Steen Nielsen. Læs artiklen her

Vindbranchen: Jagerfly, fiskeri og olie blokerer for, at Nordsøen kan blive Europas grønne kraftværk

Der er et enormt potentiale for vindenergi i Nordsøen, men fiskeri, forsvars- og olieinteresser står i vejen for, at de bliver opfyldt, lyder det fra den danske energi- og vindmøllebranche. Problemet er, at mange af de attraktive områder for vindenergi er reserveret til andre brancher, hvilket gør et massivt sats på dansk vindenergi dyrere og mere besværligt. Læs artiklen her

Teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen – der er to fortællinger om GMO. Ingen af dem er forkerte

GMO-afgrøder bliver på en gang fremstillet som et teknologisk mirakel og et overgreb mod naturen. Ifølge FN’s klimapanel er de genmodificerede planter en del af løsningen på klimakrisen. Spørger man Greenpeace, er de en miljømæssig katastrofe. I disse år nærmer de to positioner sig hinanden. Læs artiklen her

Derfor bliver der skrevet så lidt god litteratur om klimakrisen

Rune Lykkeberg har genlæst den indiske forfatter Amitav Ghosh formidable essay ’The Great Derangement’, som afdækker, hvorfor klimakrisen også er en krise for vores forestillingsevne og fælles fantasi. Læs artiklen her

Kalenderen

Tirsdag

Mennesker i klimaforandringerne: For mange er klimaforandringer allerede folks virkelighed, kamp og hverdag. Deres levevilkår, kultur, hjem, fremtid og ret til selv at vælge, hvordan de vil leve, er under pres. Kom og hør blandt andre den grønlandske poet og aktivist Aka Niviâna, Frida Simon Jahn fra Den Grønne Studenterbevægelser og Florian Carl fra Protect the Planet, der alle vil tale om emnet ’mennesker i klimaforandringerne’.

Arrangementet er på Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 1401 København fra kl. 16.30-18.00. Det er gratis, men tilmelding er nødvendig.

Onsdag

Debat med Extinction Rebellion: Planeten er i økologisk krise, og vi står midt i den sjette masseudrydelse jorden har oplevet. Dette er en nødsituation. Arrangementet foregår kl. 18:30 – 20:30 på Kapelvej 44, 2200 København
Har vi overset en vigtig historie, eller kender du til et arrangement, som nyhedsbrevets læsere skal vide besked om? Skriv til os på klima@information.dk

PS: Har du en have? Så kan du være med til at forbedre Danmarks biodiversitet

Intet land i verden er så intensivt opdyrket som Danmark, hvor det gælder mere end 60 procent af vores areal. Kan en parcelhushaveejer virkelig gøre den store forskel?

Selv om der (naturligvis) skal strukturelle forandringer til for at afbøde biodiversitetstabet, så er svaret faktisk ja, viser et nyt studie. Vi skal bare invitere den vilde natur ind bag ligusterhækken. Omstillingsskribent Signe Frese guider dig til hvordan.
Det var, hvad vi havde på programmet i dag. Tak for, at du læste med, vi ses i næste uge.
Du modtager *|LIST:NAME|*, fordi du abonnerer på Information Klima eller har et fuldt abonnement på Dagbladet Information. Du kan til enhver tid afmelde dig mailen uden at afmelde dig andre mails eller abonnementer på Information. Denne mail blev sendt til *|EMAIL|*.

Nej tak, jeg ønsker ikke længere at modtage nyhedsbrevet

Dagbladet Information · Store Kongensgade 40C · 1264 København K
Hvid pil

0 kr. første måned/herefter 70 kr/md.
Abonnementet er fortløbende.

Allerede abonnent?
Log ind her