Anders Haahr Rasmussens blog

Interview med kunstner Peter Ravn om homofobi og det bortcensurerede værk ’Queen of Russia’

 

Efter at have skrevet om Skt. Petersborg, som muligvis vedtager en ubehagelig lov, der gør det strafbart at propandare for homoseksualitet, transseksualitet og pædofili, blev jeg gjort opmærksom på Peter Ravns billede Queen of Russia, som blev afvist af censurkomiteen ved udstillingen Emergency Room Hanoi i Vietnam. Peter Ravn, kendt for sine visuelt nytænkende musikvideoer i 80’erne og 90’erne og siden årtusindskiftet engageret i malerkunsten med udstillinger i især Danmark og Italien, fortæller her om maleriet, censuren i Vietnam, homofobien i Rusland – og kronprins Frederik:

– Hvordan fik du ideen til 'Queen of Russia'?

"Jeg var inviteret til Hanoi i Vietnam for at deltage i Emergency Room, et kunst- og udstillingsformat, der giver kunstnere mulighed for at respondere på det, der sker i verden fra dag til dag.

Jeg beskæftiger mig i mine "normale" værker bl. a. med menneskelige relationer, hierarkier, magtstrukturer og forholdet mellem individet, autoriteterne og samfundets normer. På nettet læste jeg, at Putins parti United Russia havde foreslået en ny homofobisk lov. Magtens ikonografi i den tidligere østblok har altid interesseret mig, og Putins selviscenesættelse som stærk mand fik mig til at tænke i maskuline/feminine baner. Læg hertil, at Putin, hvis (læs: når) han bliver genvalgt til marts kan komme til at sidde på magten i sammenlagt 24 år, hvilket begynder at være ligeså længe som konger og dronninger. Jeg tænkte på den dobbeltbetydning det engelske ord queen har, og så var den der: Putin som Queen of Russia."

– Havde du på fornemmelsen, at det ville blive en kontroversielt værk?

"Egentlig ikke. Jeg var mest optaget af, om jeg kunne nå det – jeg malede billedet på ca. ti timer – og om det overhovedet ville fungere at sætte Putin ind i et zarina-skrud. Jeg var kommet i tanke om den danske prinsesse Dagmar, som blev gift med den russisk zar og fandt et portræt af hende på nettet, hvor hun var iført en hvid kjole og et rødt skærf. Med en blå baggrund havde jeg det russiske flags tre farver."

– Hvordan var forløbet omkring censurkomiteens afvisning?

"Vi – to danske og fjorten vietnamesiske kunstnere – indleverede dagligt vores værker på censurkomitéens kontor, som så for lukkede døre gennemgik dagens kunst. Tolken fra ambassaden kom ud og fortalte mig, at mit værk var afvist pga. titlen Queen of Russia. Jeg sagde, at vi bare kunne kalde det ’Queen’, det ville være alt rigeligt, og den besked gik hun tilbage med. Så blev dørene lukket igen og efter et stykke tid kom hun tilbage og sagde, at værket var endeligt afvist. Iøvrigt kom udstillingen i stand i forbindelse med Kronprinsens statsbesøg i Vietnam, og jeg havde billedet færdig, den dag Frederik og hans følge skulle besøge udstillingen. Det kan måske også have haft noget med det at gøre, jeg ved det ikke."

– Hvad har overrasket/skuffet/frustreret dig mest omkring denne sag?

"Jeg havde glædet mig til at vise Frederik Putin i prinsesse Dagmars skrud, men derudover er der vel bare at konstatere, at der gik grænsen for den vietnamesiske censurkomité."

– Hvad mener du om de lovtiltag omkring homoseksualitet, der foregår i Rusland for tiden?

"Jeg mener, de er i strid med de menneskerettighedskonventioner, Rusland har skrevet under på."

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Darlie

Interessant.