Anders Haahr Rasmussens blog

Så vaskes der på ny med lyserødt

 

I de senere år er der blevet skrevet en del om homonationalisme, der vel kan beskrives, lettere gnidret, som strategiske anvendelser af bestemte seksuelle minoriteter i nationalistiske kampagner. Eller mere forenklet: Se, hvor progressive vi er, og hvor godt vi behandler homoer i modsætning til de tilbagestående muslimer.

Jeg skrev om det for halvandet år siden, Michael Nebeling Petersen fra Københavns Universitet forsker i det, ligesom emnet bliver ivrigt beskrevet og diskuteret på Modkraft. Jeg kom til at tænke på det for et øjeblik siden, da en ven delte ovenstående billede på facebook. Det er fra det israelske militærs facebookside, hvor det bringes med teksten: "It's Pride Month. Did you know that the IDF (Israel Defense Force, red.) treats all of its soldiers equally? Let's see how many shares you can get for this photo," samt et link til en artikel, hvor det israelske militær fremhæves som særligt progressivt:

"IDF prides itself in the progressive steps it takes to integrate lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) soldiers, and stands out in comparison to other militaries worldwide."

Det er noget virkelig gustent over det billede i den sammenhæng -- på IDF's facebookside, side om side med billeder af israelske kampfly, der patruljerer over Galilæas sø, og en kampklædt soldat i Golanhøjderne med teksten "Would you get in his way?". Koblingen mellem nationalisme og homoseksuelles rettigheder kan ikke gøres meget tydeligere. Samtidig bruger jødiske organisationer netop behandlingen af seksuelle minoriteter til at skærpe konflikten mellem Israel og Palæstina. Tilgiv, at jeg citerer mig selv:

Tag eksemplet med den jødiske organisation StandWithUs, der kæmper Israels sag i konflikten med Palæstina ved netop at promovere landet som homo-venligt med lesbiske parlamentarikere og bøsseparader i gaderne. Løbesedler kan downloades og printes fra organisationens hjemmeside med budskaber om, at »Israel respekterer liv«, og er et »fristed for mange homoseksuelle palæstinensere, der bliver udsat for vold, fængslinger og drab i deres familier og af det palæstinensiske politi«. Den eksplicitte alliance med visse accepterede former for homoseksuel adfærd fungerer som en queer camouflage – en pinkwashing – af de omfattende forbrydelser, som Israel begår mod det palæstinensiske folk, samtidig med at det afleder opmærksomheden fra den udbredte homofobi, der eksisterer blandt israelere.

Ifølge en undersøgelse bestilt af avisen Haaretz anser 46 procent af landets befolkning homoseksualitet for at være en perversion.

Samme pointe tordnede en håndfuld palæstinensiske og libanesiske queer-organisationer ud med, da StandWithUs fik lov til at arrangere en workshop ved US Social Forum i Detroit i sommer.

»Vi kan ikke acceptere at blive brugt til at bringe den palæstinensiske sag i miskredit. StandWithUs forsøger at bilde alle ind, at den palæstinensiske sag er uværdig pga. den homofobi, der eksisterer i det palæstinensiske samfund, som om homofobi ikke eksisterer andre steder, og som om kampe for retfærdighed er baseret på en slags iboende ’godhed’ hos de undertrykte snarere end på principper om frihed, retfærdighed og lighed for alle overalt,« lød det fra organisationerne Helem, Al-Qaws, ASWAT og Palestinian Queers for BDS.

Kommentarer

Jan Kauffmann

Ja så er vi homoseksuelle igen brugt af heterosexismen. Du bruger os som en brik i din modstand mod Isreal, så du er ikke et hak bedere i din heterosexisme. Du er disgusting at tage mig og min minoritet som gidsel i din kampagne. Hvad gør lige at du skal bruge mig, brug dig selv.

Din fremhvæelse af procentuel ansen af homoseksualitet som en pervation, er ikke så forskellig fra USA og øst europa. I usa er det omkring 38%, i øst europa over 50% Så at du bruger dette som argumentation i dine heterosexistiske korstog er plat.

Endnu mere plat er at du skyder med heterosexistisk ammunistion her, for den stat har faktisk en lovgivning der kan sammenlignes med vores på området. Modsat Palæsteniserne, hvor der i den ene del under Hamas er dødsstraf for mig, og i den anden del livsvarig fængsel, udstødelse og forfølgelse af slemmeste art.

Fortsæt du bare dine heterosexistiske forfalskninger, hvis du tror det fremmer din sag at tage os homoer til din indtægt.

Daniel Mønsted

Aldeles upassende og højst besynderligt stadpunkt!

Hvad har nu staten Israels homopolitik gjort forkert...? Det er den første stormilitære nation der fremstår med et homovenligt, og ikke mindst, homolegalt militær!

Kære Anders Rasmussen. Der er en ting du må forstå med din ovenstående artikel. Der er intet argument i artiklen. Du står tilbage som en der hadder Israel uanset hvad det land end måtte foretage sig. Om det er de evige pengestrømme fra Israels statskasse til de palæstinensiske territorier, den humanitære hjælp i gaza og nu også IDF's homopolitik så vil det for dig, Anders og co, aldrig være godt nok. Israel er og vil altid være forbryderen i din optik.

Jeg ville ønske at folk som dig faktisk havde lyst til at arbejdede FOR en fred i området. Vi er nogle der fraktisk tror på at det kan lade sig gøre. Israel og palæstina har brug for vores støtte til at løse denne håbløse konflikt. Set i lyset af de problemer der faktisk hersker i regionen fremstår din artikel upassende og mærkværdig perverteret.

Men jeg kan berolige dig og takke for endnu spandevis af hadefuld benzin til et bål der desværre ser ud til at brænde den næste generation med! Og det kan vi være helt sikre på at det gør med "ildsjæle" som dig, der minder os om, hvilket parti vi skal tage i denne konflikt, fremfor at mægle samarbejde og fred!

Levi Jahnsen

Tak Anders for at holde live i en lang Europæisk tradition.

Pseudovidenskabelig antisemitisme.

Thomas Kyhn Rovsing Hjørnet

Der er vist nogen, der har fået noget galt i halsen her.

Emil Edelgart

For lige at understrege, hvor reelt pinkwashing-fænomenet er, så er billedet med de to soldater en fabrikation.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/jun/13/israeli-military-gay-pride-p...

Emil Edelgart

For lige at understrege, hvor reelt pinkwashing-fænomenet er, så er billedet med de to soldater en fabrikation.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/jun/13/israeli-military-gay-pride-p...

Mikkel Andersen

I Israel behandles bøsser og homoseksuelle ligesom alle andre. Man er som udgangspunkt flintrende ligeglad hvem folk holder i hånden og kysser på (med undtagelse af de religiøse særlinge og andre som der rystes på hovedet af, ....ligesom i DK). Lige på den anden side af grænserne hænger man bøsser, tæsker koner og stener utugtige piger...... er det ikke lidt ude af proportioner at kritisere Israelerne hvis de indimellem føler trang til at prale bare en lille smule af at de er titusind skridt foran naboregimerne ift. ligestiling, menneskerettigheder, ytringsfrihed og alt det der som vi andre tager for givet? Lad os istedet straks opfordre det danske forsvar til at følge det gode eksempel og lægge et billede på hjemmesiden af soldater der holder i hånd (tænk lige på perspektiverne hvis alle bevæbnede mænd ville holde lidt mere i hånd).
I øvrigt diskuterer man ivrigt det løjerlige, til-lejligheden-konstruerede begreb "pinkwashing" i de israelske medier (f.eks. den venstreorienterede avis haaretz),....man har jo fri presse og ytringsfrihed som det eneste sted i Mellemøsten...

Emil Edelgart

Ang. fri presse og ytringsfrihed skrev FN i 2005:

"According to the International Press Institute (IPI), since September 2000, there have been 562 violations of press freedom in the occupied Palestinian territory. Detention, injuries, restricted access, denial or permits, confiscations of documents and lengthy delays have constituted violations of freedom of the press. The IPI reports that 12 journalists were killed during this period in the line of duty, including 10 Palestinians. At least 478 press freedom violations were carried out by Israeli authorities; the Palestinian authorities were responsible for 30 of the reported press freedom violations."

Israel forbeholder sig også retten til at censurere "hjemlige" medier i spørgsmål om national sikkerhed, hvilket selvfølgelig tolkes meget bredt.

Er du ikke træt af at tage fejl hele tiden, Mikkel?

Karen von Sydow

Emil,
billedet med de to soldater hånd-i-hånd er af websitet Times of Israel blevet beskyldt for at være iscenesat. Det bliver det vel ikke et faktum af?

Næh nej, Israel-Palæstina-konflikten er efterhånden blevet SÅ betændt, at folk mister reflektion og pragmatik. Trist.

Emil Edelgart

Er det så svært at læse mellem linjerne i det officielle svar?

Karen von Sydow

Det er vel ikke noget nyt i, at PR-fremstød ofte er iscenesat. Og hvad så hvis det er; det afsendte budskab må være det, der tæller. Hvordan IDF vil fremstå.

Jeg finder det positivt, at en militærinstitution i Mellemøsten promoverer sig på denne måde.

Jan Kauffmann

For mig der er homoseksuel er det en artikel, der grunder i homofobi, man kan ikke tåle, at homoseksuelle har rettigheder, modsat dødsstraf under hamas. Så du ønsker at vi skal jagtes, slåes og evt slåes ihjel før du er tilfreds i din palestina kamp.

Du har misforstået meget, når du vil bruge min minoritet i dit politiske spil, hvor vi ikke høre hjemme, slet ikke da dine elskede vil slå mig og mine ihjel, er du dum eller bare snot naiv.

Jan Kauffmann

Heterosexister som dig, burde lige slappe af inden du bruger os i din rådne kamp, du aner intet, du er da for lav.

Toke Andersen

Spændende artikel.

Det har dog intet med homofobi at gøre som et par hyper-sentimentale bøsser åbenbart mener.

Den handler om at staten Israel, en af historiens groveste forbrydere af menneskerettigheder får ikke at nævne almindelig anstændighed, retfærdighed mm samt det land i verden med flest FN-resolutioner imod sig, kynisk og kalkuleret udnytter bøsser til at score billige point i en region hvor der rigtigt hersker et utrolig primitivt syn på homoseksualitet.

At nogen kan være så dumme at falde for en så usympatisk manipulation kan man bare ryste på hovedet af.

Emil Edelgart

@Karen von Sydow
Hvis det var så udbredt og accepteret, som IDF påstår, så ville det vel ikke være nødvendigt at fabrikere et billede?

Og, ja, det ville ganske rigtigt være positivt og beundringsværdigt udenfor den problematiske kontekst. Som det er nu, tages LGBT-problemstillinger som gidsel i et forsøg på at appellere til vestlige sensibiliteter og identitetspolitik, desuagtet at Israel forbryder sig groft mod menneskerettighederne hver eneste dag, på hjemmefronten og i de palæstinensiske områder - senest med de sorte immigranter, som Indenrigsministeren forklarede, at "Israel tilhører den hvide mand."

Karen von Sydow

Emil,
din beskyldning om fabrikation bliver vel ikke mere valid af, at du bliver ved med at gentage det? Så kan vi selvfølgelig diskutere, om jeg ikke kan læse mellem linjerne, eller om du læser 'lort' ind i alt der har med Israel at gøre.

Jan Kauffmann

Som homoseksuel kan jeg kun gentage, hvorfor skal jeg og mine bruges af jer, for i interessere jer ikke meget for os, andet når vi ufrivilligt kan bruges af jer.

Emil Edelgart

@Karen von Sydow
Det ville jo for helvede ikke være svært at modbevise påstanden, hvis den var forkert, men de modsiger den ikke engang. Vi spises i stedet af med en ren marketingskommentar, som du så åbenbart er opsat på at sluge råt.

Toke Andersen

@Jan

Hvem har sagt vi ikke er bøsser, eller bi.

Jeg tror din glæde ved Israels, trods alt, sympatiske åbenhed overfor homoseksuelle får dig til at glemme eller overse Israels helt ufatteligt mange kritisable handlinger og holdninger.

SÅ lad mig gentage: Der er få, hvis nogen andre nationer overhovedet, der så konsekvent, brutalt og gennem så lang tid som Israel har forbrudt sig mod de mest grundlæggende menneskerettigheder.

Israel er en betændt kræftbyld.

Jan Kauffmann

Hej Toke,
Nej jeg glemmer ikke overgreb en stat laver, men jeg er hamrende imod at tages som gidsel i denne sag.

Toke Andersen

Fair nok. Det kan jeg sagtens forstå og respektere.

Jan Kauffmann

Men alt har fejlet, så lad os da endelig nu bruge uskyldige homoer, mod vores vilje, ja i Heterosexister, i er bare for meget.

Vi homoer har aldrig startet nigen krige, vi har aldrig diskrimineret mod etniske herkomster, ja du ved nok intet om os homoer. Alt dårligt kommer fra jer heterosexistiske mænd, og i bruger alle og alt i jerers spil.

Os homoer vi ønsker en verden i fred, ikke krig og ingen forfølgelse af andre, at i så nu tvinger mig og mine ind i jeres spil, ja så må jeg sige fra for jeres dårlige heteroseksuelle verden.

Jan Kauffmann

Fortæl mig lige hvor manhe homoer har lavet masakre, startet krige og digt selv videre.
Så udelead os fra jeres heterosexistiske ego kamp, vi ønsker en ande verden end det i kæmper for.

Toke Andersen

Undskyld mig meget, men jeg tror du er offer for nogle ret svære illusioner hvis du virkeligt tror homoseksuelle er hævet den slags.

Som udsat minoritet har homoseksuelle måske naturlig empati for andre udsatte grupper og individer, og det er bestemt ærværdigt.

Men jeg tror der er lige så mange voldelige psykopater, grådige røvhuller og dumme svin blandt homoseksuelle som der er i resten af befolkningen.

Artiklens sigte, som jeg opfattede det, handlede jo netop om at Israel, kynisk og kalkuleret, udnyttede homoseksuelle til et skønmaleri af landet.

Jeg tror ikke AHR pointe var at dette bare er ok. Faktisk rimeligt meget det diametralt modsatte !!

Jan Kauffmann

Du behøver ikke at undskylde.
Er den ene side bedere end den anden, nå de griber strået, når de deltager i et spil frivilligt.

Denne artikel tager mig som ufrivilligt gidsel, punktum stop.

Toke Andersen

"Den handler om at staten Israel, en af historiens groveste forbrydere af menneskerettigheder "

Er det nu også en fair karakteristik af Israel, både set i et historisk perspektiv, for ikke at tale om set i forhold til andre lande i regionen?

MVH
Jacob

Anders Haahr Rasmussen

Hej Jan (og ligesindede).

Jeg forstår, at du/I føler dig taget som gidsel i denne sag.
Det, jeg forsøgte at beskrive i blogindlægget, var netop, hvordan homoseksuelle bliver taget som gidsler i et nationalt-militært ærinde, og hvordan 'homosagen' i denne sammenhæng bliver brugt til at skabe kontraster og skærpe konflikten mellem Israel og Palæstina.

Det er ikke et fænomen, der begrænser sig til Mellemøsten. Vi ser det også herhjemme, hvor et parti som Dansk Folkeparti anvender feministiske mærkesager (som de i andre sammenhænge modarbejder), når det kan bruges til at italesætte muslimer/muslimske samfund som 'tilbagestående'.

I sig selv er det naturligvis glædeligt, hvis det israelske militær arbejder for større rummelighed i forhold til seksuelle minoriteter. Min kritik går på, hvordan denne rummelighed iscenesættes, hvad den bruges til, hvilke konflikter det skærper, og også hvad det gør ved kampen for seksuelle mindretals vilkår, når denne kamp bruges til at camouflere -- pinkwashe -- overgreb eller uretfærdigheder i andre sammenhænge.

Judith Butler holdt en tale om emnet for et par år siden, da hun afviste at modtage en pris i Berlin. Der er hun inde på nogle af de samme emner: http://www.egs.edu/faculty/judith-butler/articles/i-must-distance-myself/
Jeg kan også anbefale Jasbir Puars bog "Terrorist Assemblages: Homonationalism in Queer Times": http://www.amazon.com/Terrorist-Assemblages-Homonationalism-Directions-S...

Bjørn Pedersen

Pludselig kommer jeg til at tænke på Kina...

Det er populært at dæmonisere Kina, at ignorere deres relative fremskridt, at påpege at vi ikke skal have noget med dem at gøre fordi de er "kommunistiske" tyranner.

Men hvordan får man et land som Kina til at åbne sig op? Ved selv at åbne op. Ikke ved at opgive kritik, men dog at opgive hysterisk og bombastiske dæmoniseringer. Så stejler kineserne jo naturligt nok. Så meget fornærmelse gider man slet ikke hører på, og så lukker man HELT af.

Kunne det mon tænkes at de bombastiske og hysteriske dæmoniseringer af Israel på samme måde afholder det politiske og kulturelle lederskab i Israel fra at ville indgå i dialog?

Kan det tænkes at de er svært at tale med mennesker, der anser alt ved én som folk, stat, religion, og menneske som noget der er underlegent? Kunne det tænkes at være årsagen til både den forfejlede integration i meget af Europa, til Hamas' umenneskeligørelse af jøder, de israelske ultra-nationalisters umenneskeliggørelse af "arabere", og i yderste konsekvens til folkemord på de fortidige, knap så fortidige og de fremtidige?

Kunne det i det hele taget tænkes, at respekt er noget man gør sig fortjent til ved selv at udvise respekt?

Anders Haarh Rasmussen:

"Det er ikke et fænomen, der begrænser sig til Mellemøsten(pinkwashing, red). Vi ser det også herhjemme, hvor et parti som Dansk Folkeparti anvender feministiske mærkesager (som de i andre sammenhænge modarbejder), når det kan bruges til at italesætte muslimer/muslimske samfund som ‘tilbagestående"

Tja, måske er det ikke et spørgsmål om "Italesættelse". Måske _er_ det bare sådan at islam har et problem med homoseksualitet. Måske er Israel rent faktisk et homoparadis i forhold til (alle?) sine muslimske naboer(næppe pga en progressivitet i den jødiske religon, men mere pga landets liberale traditioner)? Og måske _er_ den vestlige kulturkreds rent faktisk mere progressiv(eller mindre tilbagestående, om man vil) end den muslimske?

Med venlig hilsen
Jacob

Toke Andersen

@Jacob

Ja det mener jeg faktisk det er. Og helt ærligt. Det kræver en ret imponerende evne til at overse veletableret historisk fakta, at nå til nogen anden konklusion.

At denne evne til selektiv historieopfattelse så er ret udbredt gør det ikke bedre.

De jødiske overgreb på den indfødte palæstinensiske befolkning startede helt tilbage i begyndelsen af det tyvende århundrede, altså for over 100 år siden.

Senere i 30'erne og 40'erne oprettedes adskillige fascistiske terrorgrupper som bl.a. Irgun og Stern, der bedrev systematisk terrorisering og fordrivelse af palæstinensere med uset brutalitet og kynisme.

Palæstinensere der intet havde at gøre med pogromer eller europæisk diskrimination og udryddelse af jøder.

Da staten Israel blev oprettet i 1947 blev disse grupper integreret i de israelske militær og dele af den israelske administration hvor de fortsætter de brutale overgreb - Nu med helt andre resurser tilrådighed.

Bortset fra jøderne selv og muligvis Tibetanerne har intet andet folk, som jeg har kendskab til, været udsat for noget der kan sammenlignes med palæstinensernes lidelser. Og de fortsætter den dag i dag med uformindsket brutalitet.

Krigen mod Gaza i 2008/09 kostede 13 israelske liv 3 civile og 10 militante. Mens 1300 palæstinensere blev slået ihjel og adskillige tusinder sårede, de fleste kvinder og børn.
Det er dertil bevist uden skyggen af tvivl at Israel gik systematisk efter at smadre vital infrastruktur og administration i Gaza.

Hvor meget lidelse det efterfølgende embargo mod Gaza har skabt, kan vi kun gyse om.

Og jeg kunne blive ved !!

Israel er bestemt ikke den eneste nation af sindssyge voldspsykopater på planeten.
Men medtager vi tidsperspektivet og den ufattelige brutalitet er det end dog meget svært at se nogen konkurrenter til Israels position 1. psyko.

Og vi kalder dem venner !

Israel nyder fortsat uset gunstige diplomatiske, handelsmæssige og militære relationer med planetens to mest magtfulde og resursestærke grupperinger, USA og EU.