Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Fortællingen om et svensk klassesamfund

Malin Persson Giolito er overvældet over at have vundet den prestigefyldte svenske pris for årets krimi i 2016 og har knap nok tid til at skrive på en ny roman i al postyret
Malin Persson Giolito skriver bedst hjemme sammen med sin hund.

Malin Persson Giolito skriver bedst hjemme sammen med sin hund.

Viktor J Fremling

Redaktionen
17. marts 2017

Da jeg fanger svenske Malin Persson Giolito på telefonen, er hun netop landet i Stockholm fra Luleå og trådt ind på sit agentur, inden turen går videre til Bruxelles, hvor hun er bosat. »Jeg har et møde klokken 13, så jeg har ikke så meget tid. Er det OK?« siger hun undskyldende.

Malin Persson Giolito er travl. Siden hun vandt Det Svenske Krimiakademis pris for årets svenske kriminalroman i 2016, er interessen for hendes bog Størst af alt blevet intet mindre end verdensomspændende.

Det har hun dog ikke helt haft tid til at vænne sig til: »Det er ret fantastisk. Men det føles også som at være gået fra 0 til 100 på ingen tid. Den omvæltning har jeg slet ikke kunnet drømme om,« fortæller hun.

Det er ellers ikke Malin Persson Giolitos første bog, faktisk er det hendes fjerde. Men for første gang har hun oplevet, at folk er mere interesseret i hendes forfatterskab end det faktum, at hun er datter af den prisbelønnede krimiforfatter Leif W.G. Persson. »Det har været lidt trættende i en alder af snart halvtreds altid at blive spurgt ind til sit fædrene ophav,« griner hun.

Et retssalsdrama

Med Størst af alt har Malin Persson Giolitos slået sit forfatternavn fast, og det har betydet, at hun har kunnet lægge sit job som jurist på hylden for blot at trække på sin juridiske erfaring i sit litterære virke. For Størst af alt kalder hun et retssalsdrama, selvom forlaget mener, at det er en thriller.

I bogen sidder teenagepigen Maja på anklagebænken for at have medvirket til et skoleskyderi. Igennem ni måneder har hun siddet varetægtsfængslet, og spørgsmålet om hendes skyld eller uskyld hviler tungt over handlingen.

Men fra Majas perspektiv udfolder sig samtidig en fortælling om et lukket rigmandsmiljø og om forskellene mellem de mindre og bedre bemidlede på et stockholmsk gymnasium: »Hvis man vil læse bogen politisk, så kan man det,« siger Malin Persson Giolito om bogen, som, hun mener, tegner et portræt af de klasseskel, som gennemsyrer de moderne vestlige samfund.

»Men det er også fortællingen om de skrøbelige teenageår og om at blive voksen,« tilføjer hun.

Om hendes næste bog skal have et kriminalistisk tilsnit ved Malin Persson Giolito endnu ikke. Hun er nemlig ikke gået i gang med at skrive på noget nyt: »Jeg har slet ikke tid til at skrive i øjeblikket, og så skriver jeg så ufattelig langsomt og har brug for arbejdsro. Faktisk skriver jeg bedst hjemme sammen med min hund, når mine døtre og min mand er ude,« ler hun.

’Størst af alt’ af Malin Persson Giolito. Udkommer på Gyldendal den 24. marts.

ANDRE PRISVINDERE:

Sprækker i facaden

Emelie Schepp blev i 2016 kåret som årets svenske krimiforfatter af Det Svenske Krimiakademi. Om Emelie Schepps bøger fortæller redaktør Inger Kristensen: »Som kvinde og krimilæser er Schepp exceptionel spændende, da hendes hovedperson Jana Berzelius er en, man kun holder af på trods. Kun drypvis afdækkes hendes bevæggrunde, og den dobbelthed samt følelsen af at det hele kan sprække når som helst, er helt fantastisk.«

’Ondt blod’ af Emilie Schepp. Er udkommet på Politikens Forlag.

Krig og kærlighed

»Kureren er et højdepunkt i Kjell Ola Dahls forfatterskab,« fortæller redaktør Ilse Nørr om bogen, som kredser om pigen Ester, der fungerer som kurer for den norske modstandsbevægelse: »Det er både en spændingsroman, en krigshistorie og en kærlighedshistorie, og den lykkes på alle planer med lige dele spænding og stemning«. Kjell Ola Dahl modtog den prestigefyldte norske Rivertonpris for krimien sidste år.

’Kureren’ af Kjell Ola Dahl. Er udkommet på Modtryk.

Støvsugere og krøllejern

»Der er ingen, der kan skaffe et menneske af dage som YrsaSigurðardóttir. Støvsugere. Krøllejern. Carporte. Intet mordvåben er for syret, og man sidder med en blanding af fascination og rædsel i maven, længe efter at sidste side er vendt. Hun er simpelthen nådesløs,« siger redaktør Christina Yhman Kaarsberg om islændingen, der modtager Det Danske Krimiakademis pris for bedste krimi i 2016, og som er aktuel med krimien Hævn.

’Hævn’ af Yrsa Sigurðardóttir. Udkommer på Lindhardt og Ringhof den 20. marts.

Humoristisk humanist

Niende bind i Lars Kjædegaard serie om makkerparret Hvid og Belling er kåret som årets bedste danske krimi i 2016 af Det Danske Krimiakademi. Redaktør Jacob Søndergaard fortæller: »Kjædegaard har skrevet en krønike om almindelige mennesker i ualmindelige situationer. Det er en klassisk krimiserie, men mordgåderne er ikke hovedsagen. Det er provinsen, de nuancerede bipersoner og solidariteten med de skæve og utilpassede. En sand humanist og en tør humorist.«

’Det der er værre’ af Lars Kjædegaard. Er udkommet på Rosinante.

 

Krimi 2017

En tidligere skøjteprinsesse og punkdronning springer ud som krimiforfatter, en forbrydelse mod krimigenren forsøges opklaret, en fransk stjerneforfatter lægger sig selv og sine romaner på psykoanalysens briks.

Det og meget mere i årets krimitillæg, der udkommer op til Krimimessen i Horsens 1.-2. april, 2017.

Andre artikler i dette tillæg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her