Læsetid: 6 min.

Det danske demokrati kunne blive langt mere demokratisk

Med indførelsen af et såkaldt Borgerting og af samfundsrepræsentanter i de store virksomhedsbestyrelser kunne det danske demokrati blive langt mere demokratisk, argumenterer eliteforskere i ny debatbog
Med indførelsen af et såkaldt Borgerting og af samfundsrepræsentanter i de store virksomhedsbestyrelser kunne det danske demokrati blive langt mere demokratisk, argumenterer eliteforskere i ny debatbog

Mia Mottelson

6. oktober 2017

Magten over det danske samfund kan og bør decentraliseres. Flere borgere skal på banen i de beslutningsprocesser, der påvirker almenvellet, og som ellers domineres af en lille elite af topfolk fra erhvervslivet, embedsværket, politikerstanden, fagbevægelsen og uddannelses- og forskningssektoren. Koncentrationen af magt hos denne elite fører til beslutninger, der gavner de få på bekostning af de mange, og derfor skal den tæmmes. 

Det er hovedbudskabet i en ny debatbog med det passende navn Tæm eliten – fra magtelite til borgerdemokrati skrevet af sociologerne Andreas Møller Mulvad, Anton Grau Larsen og Christoph Houman Ellersgaard.

Bogen ligger i forlængelse af de to sidstnævntes bog Magteliten – hvordan 423 danskere styrer landet (2015), hvor de på baggrund af fire års kortlægning af bestyrelser, fonde, udvalg, vl-grupper og andre steder, hvor magtfulde mennesker mødes, udpegede den elite, der har absolut mest at skulle have sagt i det danske samfund. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Øverup
  • Randi Christiansen
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
Kim Øverup, Randi Christiansen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Orv.. wow.. holddakæft.
Borgerdemokrati - Jeg vil være med !!

Den bog må jeg læse.

Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg har forsøgt at bestille bogen herfra Informations webside, men kan ikke finde den funktion, som vil kaste den ned i en indkøbskurv og lade mig erhverve det ønskede. *vrrrrrææææl*

Eva Schwanenflügel

Æv, du kunne prøve at ringe til kundeservice, Lise Lotte?
Tlf. 33696060, hvis du er abonnent, 33696000 hvis ikke.
Måske de kan hjælpe dig :-)

Niels Duus Nielsen

For at et repræsentativt demokrati skal kunne være repræsentativt for danskerne, bør det jo bestå af andet end jurister, økonomer og politter. Lodtrækning synes at være en god måde at sikre bred repræsentation af alle samfundsklasser.

Hvis lodtrækning på sigt kan afskaffe det dysfunktionelle parlamentariske demokrati, som vi lider under i dag, er det da bare med at komme i gang. Det kan jo ikke blive værre, end det allerede er.

Randi Christiansen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Folketingsvalg hvert fjerde år og et tilbud om i mellemtiden at være partisoldat i eet af partierne er en latterlig parodi på folkestyre.

Det er klart, at det herskende rigmandsvælde, der forsøger at forklæde sig som demokrati, er ulvene i fåreklæder. Hvis de så i det mindste gjorde et godt job og administrerede fællesejet til fælles bedste, men det er jo på ingen måde tilfældet, og jeg har ydermere forstået deres neoliberale politikker således, at kun hvis de lykkes med at afmontere og forme samtlige demokratiske principper om i deres eget regi af dynamiske effekter, vil de tage ansvaret for deres herredømme.

Der skal en overbevisende og velgennemtænkt ny fortælling til for at omstyrte det nuværende asociale og derfor eksistentielt analfabetiske, neoliberalistiske rædselsregimente.

Her gør bogens forfattere et godt arbejde. De har været selvtænkende og kreative. Det er forfriskende og viser, at ikke al intelligentsia er forsvundet bort i den dybe pøl af fjernsyn, forbrug, frygt for udkommet og 'fra forskning til faktura'. Måske har et oprør fra midten, som Niels I. Meyer, K. Helveg Petersen og Villy Sørensen formulerede det i deres bog fra 1978 nu en chance for at blive større end dengang.

Måske er mennekehedens overlevelseskraft stor nok til at standse rædslerne ved det nuværende globale plutokrati, som er en evolutionær fejltagelse og en fornærmelse mod livet. Denne bog er et skridt i den rigtige retning. Om det er for lidt og for sent, vil tiden vise.

Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, Randi, det må vi.
På Nørrebro/i København er de startet, og de 8 politikere der stiller op til kommunalvalget sad og måtte lytte til borgerne. De fik lige et enkelt minut til at erklære om de bakkede op eller ej ;-) Det gjorde de jo selvfølgelig alle, men det spændende er og bliver, om de i praksis står ved deres løfter. Belært af historien er man ikke ligefrem optimist!