Læsetid: 4 min.

’Kampen om mennesket’ er et usædvanligt velkomment værk

Ny dansk bog om menneskeopfattelser illustrerer til fulde, hvorfor humanvidenskabelig forskning ikke er en overflødig luksus, men en absolut nødvendighed. For at få to forskellige perspektiver på ’Kampen om mennesket’ har Information bedt en humanist og en samfundsforsker om at skrive hver deres anmeldelse
Ny dansk bog om menneskeopfattelser illustrerer til fulde, hvorfor humanvidenskabelig forskning ikke er en overflødig luksus, men en absolut nødvendighed. For at få to forskellige perspektiver på ’Kampen om mennesket’ har Information bedt en humanist og en samfundsforsker om at skrive hver deres anmeldelse
20. april 2018

Hvad vil det sige at være menneske? Dette er det grundlæggende filosofisk-antropologiske spørgsmål, men det betyder selvfølgelig ikke, at det kun er filosofien eller filosofferne, der er interesseret i dets besvarelse. Det er for ethvert menneske interessant at spørge til, hvad det vil sige at være menneske, da det på én gang er at spørge til sig selv og det almenmenneskelige.

Er mennesket hovedsageligt et produkt af det samfund, det indgår i (Homo socius)? Kan det forklares udtømmende vha. biologien (Homo sapiens)? Er det først og fremmest et rationelt-kalkulerende og økonomiske tænkende væsen (Homo economicus)?

Kampen om mennesket udgør første resultat af forskningsprojektet ’Mapping the Public Value of Humanities’ og tager udgangspunkt i det forhold, at de forskellige verserende opfattelser af mennesket – de forskellige menneskebilleder – ikke græsser fredeligt side om side, men at der, både nationalt og internationalt, foregår en kamp imellem dem. Denne kamp »udkæmpes ikke med skarpe våben, men drejer sig om at vinde menneskers hjerte og sind,« som der står, og udspiller sig i ideologi, politik og videnskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Toke Kåre Wagener
Eva Schwanenflügel og Toke Kåre Wagener anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Toft Sørensen

En supplerende kommentarer til anmeldelsen, på baggrund af det materiale, som forlaget har gjort tilgængeligt fra bogen:

Er den svær at læse og forstå? Niveauet skønner jeg til at være det samme som de mere svært tilgængelige grundbøger eller oversigtsbøger til AT (Almen studieforberedelse) i gymnasiet, og det vil i praksis nok sige på slutniveau i gymnasiet og begynderniveau på universitetet.