Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Podcast-anbefalinger til studerende: Lyt dig lynende skarp uden for pensum

Når bogstaverne begynder at vrimle foran øjnene på dig, og siderne føles blytunge, så tag en afstikker fra læseplanen og sug viden til dig gennem øregangene. Internettet er rig på podcasts, der kan forkorte vejen til bachelorbeviset – og måske gøre den lidt sjovere undervejs
Når bogstaverne begynder at vrimle foran øjnene på dig, og siderne føles blytunge, så tag en afstikker fra læseplanen og sug viden til dig gennem øregangene. Internettet er rig på podcasts, der kan forkorte vejen til bachelorbeviset – og måske gøre den lidt sjovere undervejs

Mia Mottelson

iBureauet
7. september 2018

Humaniora

Den uomgængelige: Philosophize This!

Hvis du dagdrømmer om at namedroppe historiens mest indflydelsesrige filosoffer, er det her, du skal starte. Philosophize This! bladrer gennem den filosofiske historie i et forståeligt sprog, der hverken er forsimplende eller ukritisk – og man kan stå på, hvor man vil, om end de nye afsnit er bedre end de første.

Vært Stephen West er en ildsjæl, der har opnået sin viden uden at tage et eneste filosofikursus og måske derfor finder friske måder at formidle tænkerne på. Som når han i en episode bruger begreber fra basketball til at forklare strukturalismen.

Den (ekstra) nørdede: The Modern Art Notes Podcast

Var det noget med én time og ti minutter om den tyske kunstner Ursula von Rydingsvards nye skulpturer? Denne podcast er for feinschmeckerne, dem, der spæner ud af forelæsningslokalerne og straks hungrer efter mere.

Vært Tyler Green sværger til et interviewformat, hvor kunstnere får tid til at udbrede deres tanker i samtaler, der er tilbagelænede og ikke bliver tørre – og aldrig forsømmer at sætte det enkelte værk ind i en historisk kontekst. Man skal dog bære over med lyden, der ofte skratter, særligt under langdistanceinterviewene.

Den overraskende: Revisionist History

»Sometimes the past deserves a second chance,« lyder mantraet i Revisionist History.

Hvor de fleste historiepodcasts drøvtygger historiens store linjer, fokuserer vært Malcolm Gladwell på det oversete, det misforståede, det, vi glemte at tænke over.

Præmissen er skarp, men emnerne er brede: I én episode beskriver Gladwell basketball-giganten Wilt Chamberlains fravalg af en teknik, der markant forbedrede hans straffekast, i en refleksion over, hvorfor nogle gode ideer er dømt til at dø, mens han i en senere episode kulegraver fortællingen om en kontroversiel borgerrettighedsstatue i Alabama.

Fællesnævneren er tilskyndelsen til at forholde sig kritisk til verden og det, vi tror, vi ved om den.

Naturvidenskab

Den uomgængelige: Science Friday

Så uomgængelig, at fans har givet podcasten et kælenavn: ’SciFri’.

Man kan indvende, at denne klassiker fra 1991 er for bred til at favne studerende på jagt efter specialviden, men det er et spørgsmål om at luge ud i bagkataloget.

Den tidligere NPR-journalist Ira Flatow er en fænomenal formidler af naturvidenskabelig forskning, og så er han ekspert i at krydre indsigterne med følelser og originale indspark: som når filminstruktøren Werner Herzog og forfatteren Cormac McCarthy diskuterer grænsefladen mellem kunst og videnskab med en fysiker.

Den (ekstra) nørdede: Brain Science

Hjernen er et uudtømmeligt emne, fordi vi reelt ikke fatter, hvad der foregår bag skallen på os. Men lægen Ginger Campbell forsøger at fremlægge alt det, vi ved om hjernen, i Brain Science, hvor hun får sine gæster, nogle af tidens dygtigste hjerneforskere, til at udfolde deres viden, så flest mulige lyttere kan følge med.

Nok lyder emnerne kringlede – præfrontale kortex, neuroplasticitet osv. – men udsendelserne slutter med en kort opsummering samt læseråd mv. til studerende. Måske er det en overdrivelse, når Campbell siger, at det er en podcast »for alle, der har en hjerne«, men pointen er reel nok.

Den overraskende: Dissektion

»Nu prikker jeg hul på mavesækken,« siger konservator Abdi Hedayat, hvorefter en slimet lyd kryber ind i øregangene.

Podcasten Dissektion af Statens Naturhistoriske Museum lever op til sin titel: Hedayat skærer over fem afsnit forskellige dyr op og graver i indvoldene for at blive klogere på dem, mens vi lytter. Biologer vil måske finde tonen en anelse let – særligt i den muntre julespecial om grisen, hvor et ungt publikum råber irk og ad undervejs – men det er værd at hænge i: For mens Hedayat fører skalpellen dybere ned i korpusset, serverer forskere dugfrisk viden om de dyr, det handler om.

Samfundsvidenskab

Den uomgængelige: Social Science Bites

Denne podcast er klinisk renset for fiksfakserier som intromusik og reportageelementer. Duoen David Edmonds og Nigel Warburton inviterer en enkelt gæst i studiet og lader personen udfolde sin forskning.

Introafsnittet, hvor filosof og psykolog Rom Harré forklarer, hvad socialvidenskaben er, er ligeså basalt, som hans dialekt er overklassebritisk, men de sociologiske refleksioner bliver aldrig overfladiske, fordi værterne er gode til at få forskerne til at holde sig til et udsnit af den konkrete virkelighed. For eksempel beder de Michael Billig, en feteret sociologiprofessor med et bredt bagkatalog, om at holde fokus på briternes forhold til kongefamilien.

Den (ekstra) nørdede: EconTalk

Værten Russ Roberts er ikke bare en hæderkronet økonom, han er også inkarneret modstander af stor statslig omfordeling – og han skjuler det ikke.

Til gengæld forvrænger hans holdninger sjældent substansen i debatterne. Godt nok provokerer han i et af de bedste afsnit Thomas Piketty til at anklage ham for at være »bemærkelsesværdigt optimistisk på markedskræfternes vegne«, men han giver samtidig den franske stjerneøkonom plads til at redegøre nøje for sin forskning, selvom den antager, at forvokset ulighed er et onde. Den form for informeret og inspireret debat mellem økonomer er sigende for EconTalk.

Den overraskende: Danske Statsministre

Altingets podcast er måske ikke så overraskende, som den er tiltrængt.

Nettet bugner med podcasts om, hvad der sker lige nu i den politiske verden, men sjældent om, hvad der skete i svundne æraer. De to statskundskabere, Andreas Bach Mortensen og Nicolai Søndergård Kjær, dedikerer midtvejs et helt miniafsnit til at forklare, at det er problematisk, at vi ikke forholder os til vores politiske arv. Det er selve podcastens eksistensberettigelse, argumenterer de for – og det gør de overbevisende.

Selv skjuler de ikke hullerne i deres viden om de danske regeringsledere siden 1849, men deres force er deres begejstring. Og så er det forfriskende, at de krydrer de levende portrætter med vurderinger som white house potential. Det skal dog siges, at det tekniske niveau fik et gevaldigt løft, efter de kom i stald hos Altinget.

Studiestart 2018

Vi er ikke dumme, men vi bliver det, hvis vi ikke hele tiden forsøger at blive klogere. Udvid din horisont: Mød de unge, der hacker uddannelsessystemet, pust ild i ungdommens oprørstrang og få vores tips til, hvordan du bliver lynende skarp – uden for pensum.

Andre artikler i dette tillæg

 • Kommenteret scoreguide fra 2010: Medicinpiger er ekstremt svære at imponere

  7. september 2018
  I 2010 bragte Information en guide til, hvilke scoretricks der virker på hvilken type studerende – så man let kunne gå på målrettet jagt. Men der er sket meget på både datingmarkedet og universiteterne siden da. Informations nuværende universitetspraktikant Rasmus Friis kaster her et kritisk blik på scorerådene fra 2010
 • Syv tips: Sådan styrer du uden om fremdriftsreformen

  7. september 2018
  Du mærker opdriften i midten af rusugen, når din nye klasse forvandler sig fra fremmede mennesker til venskaber og læsegrupper. Så rammer kravene om fremdrift dig, og du bliver helt svedig, når du hører politikere prædike om maksimale studietider og begrænsede SU-klip. Men tag det roligt. Information guider dig til, hvordan du omgår fremdriftsreformen
 • Bachelorerne kommer – måske

  7. september 2018
  Langt de fleste universitetsstudier ender med en kandidatgrad. Men det øgede behov for arbejdskraft og mere fleksible uddannelsesveje kan være med til at skabe flere bachelorer, mener eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her