Christian Monggaards blog

En Oscar til Christian Bale

Jeg har længe været af den overbevisning, at Christian Bale er en af sin generations bedste og mest alsidige skuespillere.

Bare se på film som The Machinist, The Prestige, 3:10 to Yuma og ikke mindst Batman Begins og The Dark Knight, hvor den 35-årige waliser spiller Batman så mørk og plaget, som han aldrig er blevet spillet før.

Jeg er ikke den eneste med den overbevisning. 35-årige Bale er, med Guardians David Thomsons ord, en karakterskuespiller, der ofte fravælger stjernerollerne for at hellige sig sit arbejde og i øvrigt gøre det arbejde så godt som muligt.

3. juli er der dansk premiere på Michael Manns Public Enemies, hvor Johnny Depp spiller den farverige bankrøver John Dillinger, mens Bale spiller FBI-agenten, der skal fange ham. Det bliver sikkert, som Thomson skriver i dette portræt af Bale, Depp, der løber med det meste af opmærksomheden. Men det bliver sikkert Bale, som leverer den mest intense præstation.

For som Thomson også skriver:

»Don't be surprised. Twenty-two years ago, Bale delivered one of the greatest screen performances ever by a child - he was the boy (based on the real JG Ballard), the artful dodger of the Japanese internment camp in Steven Spielberg's Empire of the Sun. For me, that is still Spielberg's best film. But Bale's acting in it reminds me of 3.10 to Yuma. The kid he plays is parent-free and on the loose. He's at liberty in such a way that he's regressing to the state of some feral creature. At the same time, he risks death every day and is swept on by a quite mad dream of heroism and glory. Bale is driven by a music he hears, and he is so good in his scenes with John Malkovich and Joe Pantoliano that you can see how easily the child could be corrupted out of hero-worship. With Miranda Richardson, he glimpses sex and motherhood, and hardly knows whether to adore her or strike her down. I'll be amazed if Depp's Dillinger is a quarter as frightening.«

Jeg glæder mig til at se Public Enemies – Mann er en spændende instruktør, og kombinationen af Depp og Bale er mere end fascinerende.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu