Christian Monggaards blog

Bergmans bolig solgt

Man frygtede det værste, men meget tyder nu på, at den afdøde, svenske filminstruktør Ingmar Bergmans huse på Fårö er endt på de rigtige hænder.

Det er den norske arkæolog, opfinder og forretningsmand Hans Gude Gudesen, der har købt husene – for 50 mio. svenske kroner siger rygter – og som sammen med Bergmans datter, Linn Ullmann, vil lave en fond og et kunstnercenter på øen.

Det viser sig, at Gudesen også købte de fleste af Bergmans ejendele, da de blev sat på auktion for nylig.

»Jag tycker att det är en underbar lösning för alla parter, och det är underbart att det finns människor som kan och vill göra det möjligt,« siger Linn Ullmann til Dagens Nyheter.

»Köparen vill återställa allt som det var. Jag måste försöka komma ihåg hur saker stod - för mig var de kanske bara en sak i ett skåp. Men en sprattelgubbe då och en sprattelgubbe nu är inte samma sak. Min far ägnade sig mycket åt arbete, och det är också vad som präglar husen på Fårö. Det känns fantastiskt att kunna fortsätta så, och att också tänka och skapa nytt härnn.«

Også Daniel Bergman, Ingmar Bergmans søn er glad, og han siger til Dagens Nyheter, at »det har gått bra på alla sätt och vis. Vi är nio olika syskon och vi har haft en sammanhållen önskan hela tiden och så har det dessutom blivit precis som vi vill ha det. Med tanke på hur det kan bli i sådana här situationer – det räcker med två syskon som tycker olika så kan det bli ett helsike- så är vi nästan häpna själva.«

Stiftelsen Bergmancenter, der består af en række kendte, svenske kulturpersonligheder, er positive over for salget, og formanden, tidligere statsminister Ingvar Carlsson, udtaler til Dagens Nyheter: »Jag har inte träffat Gudesen. Men det är bara att utgå från hans egen gärning för att beskriva honom; en oerhört generös person som nu satsar på detta projekt i Sverige.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu