Christian Munch-Hansens blog

En kendis skal der til

Jazzen frister normalt en noget hemmelig og kølig tilværelse ude i periferien af avisernes og tv-kanalernes spotlys. Men med DR2´s nye tv-program ”Midnatsjazz”, der har premiere mandag 20. oktober, er det anderledes. Foromtaler har været bragt ikke bare i Politiken og Berlingske, men også i MetroExpress, Ekstrabladet, JP, Vejle Amts Folkeblad, Nordjyske.dk og sågar Billed Bladet. Hvorfor? Fordi kendis-effekten virker. De fleste omtaler baseres på Ritzaus nyhedshistorie fra 16. oktober med overskriften: ”Caroline Henderson som tv-vært”. Den siger jo ikke noget om selve sagen. Men ok, det er trods alt mere rapt end: ”Jazzen får atter sendetid når folk skal i seng”.

Det kan dog sagtens betragtes som et scoop, at DR2 har erhvervet Caroline Henderson som trækplaster for programmet, hvor ”kendte danskere med enten hang til eller talent for jazz, fortæller om deres liv med jazzmusik” – så som Master Fatman, sangerinden Cæcilie Norby og bassisten Chris Minh Doky. Undervejs vil der blive vist gamle musikklip med en række af jazzens legendariske musikere fra DR´s righoldige arkiver bl.a. med Stan Getz, Duke Ellington, Billie Holiday og Ben Webster.

I forlængelse af dette står der i DR´s pressemeddelelse følgende mærkværdighed: ”Til gengæld skåner Caroline Henderson og gæsterne seerne for deres egne udskejelser inden for jazzmusikken. Programmets musik holder sig til allerede indspillet materiale”. Henderson citeres endda efterfølgende for at sige, at det vist er meget godt, eftersom det ville være svært at konkurrere med de gamle klip.

Det er en kulørt og absurd retorisk finte, der vel nærmere dækker over, at et program som ”Midnatsjazz” ikke må koste for meget. For vel kunne det være spændende at se og høre sangerinder og musikere som Caroline Henderson, Cæcilie Norby, Chris Minh Doky og mange andre nutidsmusikere spille live (et program som Den 11. time havde ofte små, intense live-optrædener med stor virkning). Dét ville sætte den poppede slagside og den kunstneriske overvurdering i programmer som Popstars, X-Factor og Talent 2008 i relief og give en tiltrængt fornemmelse af den professionelle rytmiske musiks mangeartede muligheder og kvalitet i en tid, hvor amatører og redundant mainstream æder det hele.

Personligt glæder jeg mig til at se, hvad Caroline Henderson, programstaben og gæsterne kan få ud af det tegnede koncept. Forhåbentlig nogle interessante og personlige vinkler på jazzmusikkens særlige kvaliteter og rige historie.

Midnatsjazz – med Caroline Henderson Gæst: Master Fatman DR2, mandag kl. 23.55-00.25

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu