Christian Munch-Hansens blog

Midnatsjazz - med sex

En seksuel debut kan være en famlende, usikker fornøjelse. En ligefrem usikker debut kan man dog ikke kalde programmet "Midnatsjazz", der havde premiere mandag aften - selvom gæsten Master Fatman fortalte en anekdote om, at Stan Getz havde bollet med sangerinden Astrud Gilberto i forbindelse med indspilningen af bossajazz-klassikeren Getz/Gilberto fra 1963.
Der var snarere tale om en begejstret, ja, ind imellem nærmest kåd og indforstået grine- og fjolle-stemning mellem værtinden Caroline Henderson og Tykmesteren. Og netop det, at de to i det professionelle liv er i samme båd som udøvende musikere og entertainere, var et problem for udsendelsen, synes jeg, selvom "Midnatsjazz" er et behjertet forsøg på at skabe positiv opmærksomhed og musikalsk begejstring omkring jazzen.
På den ene side var det en række spændende klip, der blev vist bl.a. med en funky Miles Davis i 1971, New Jungle Orchestra i 1986 og Stan Getz fra den berømte koncert i Montmartre i 1987. Og Henderson forsøgte virkelig at spørge ind til, hvorfor Master Fatman tændte på den ene og den anden musiker. Og han forsøgte rent faktisk at sige nogle seriøse ting om, hvorfor bossajazz og cool jazz og Getz og Davis og andre ramte ham og uddybede hans tilværelse. I en fin sekvens skulle han forklare, hvorfor han en gang imellem kneb en tåre, når han hørte cool jazz fra 50erne med bl.a. Lee Konitz. Her sagde han: "Det er så følsomt og fint - og indad. Musikken tager dig ned i et leje, hvor hjertet er lidt knækket".
Men snakken og de vittige bemærkninger, som der var for meget af i forhold til de sjældne musikoptagelser, blev hurtigt for indforstået, næsten privat. Caroline Henderson kunne således heller ikke skjule sin manglende erfaring som journalist og tv-vært. En sådan bør styre og sammenbinde en udsendelse, men den rolle faldt hun for ofte ud af. Hun og Fatman kom simpelthen til at ligne hinanden for meget. Om det samlede resultat så skyldes Fatmans indflydelse som mester i afslappet stemning med rappe replikker og vittige anekdoter, vil næste uge vise, hvor en ny gæst kommer på besøg - med eller uden sex.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Endelig et program med musik på DR - oven i købet jazzmusik. Hvor forfriskende og længe savnet.
Hvad fik vi så: et sludre/sladre program med gamle arkivklip. Mere snak end musik.
I Danmark findes der så mange unge jazztalenter, som DR burde præsentere for os. Hvorfor sker det ikke?
Den udfordring burde de tage op i stedet for.

"En seksuel debut kan være en famlende, usikker fornøjelse. En ligefrem usikker debut kan man dog ikke kalde programmet "Midnatsjazz", der havde premiere mandag aften - selvom gæsten Master Fatman fortalte en anekdote om, at Stan Getz havde bollet med sangerinden Astrud Gilberto i forbindelse med indspilningen af bossajazz-klassikeren Getz/Gilberto fra 1963."

Et eller andet sted tvivler jeg på at den anekdote er rigtig, eftersom Astrud Gilberto var gift med Joao Gilberto. Det lyder mere som en af de historier, der for alle os raske drenge, skal bekræfte at Stan Getz også var en rigtig macho. Under alle omstændigheder kan man stille spørgsmålsten ved, om det var særlig god sex, eftersom Astrud Gilberto lyder temmelig traumatiseret på den plade. Jeg håber Master Fatman lod et par ord falde om Joao Gilberto, som var den der definerede hele bossanova-stilen og som også er en langt bedre sanger end Astrud Gilberto

Christian Munch-Hansen

Om det var et godt knald og om der overhovedet var noget, ved jeg ærlig talt ikke, og jeg har heller ikke drift til at efterprøve sandheden i anekdoten, hvis historie fortsatte med, at Joao Gilberto senere blev underlig og boede inde i et stort skab hos en ven.
Men var han vidende om det sidespring dengang, var det i hvert fald ikke det, der umiddelbart skilte dem, eftersom han var gift med Astrud i vist nok seks år frem til 1965.
Der er næppe tvivl om, at Fatman, der er en passioneret kender af brasiliansk musik, er vidende om Joao Gilbertos pioner-betydning for bossa novaen.

Undlad venligst at bruge vendingen "spørge ind til". Den kradser mig lige så meget den forkerte vej som "støtte op om".