Telegram

FAKTA: Sådan fungerer id-kontrollen i lufthavnen

Hvis teknikken fungerer som den skal, vil en skanning af id-papirer tage mellem 15-20 sekunder.
Telegram
4. januar 2016 kl. 10:56

Mandag har Sverige skærpet grænsekontrollen og indført krav om billed-id for rejsende med tog, busser og færger.

Det betyder, at DSB har opsat kontrolpunkter i Københavns Lufthavn for alle sine passagerer, der skal mod Sverige.

Kontrollen i lufthavnen foregår således:

* Ved indgangen til togperronen i lufthavnen for alle toge mod Sverige er der opstillet i alt 34 sluser fordelt ud på fem kontrolpunkter.

* På perronen skal vagterne fra det private vagtværn Securitas, som DSB har hyret til at varetage opgaven, tage et billede af passagernes id med en smartphone for at registrere dem. Selve processen tager 15-20 sekunder.

* I alt er der hyret 150 Securitas-medarbejdere til at varetage opgaven. Alle 150 vagter er dog ikke på arbejde på samme tid.

* Fra morgenstunden, da det stadig var mørkt, var vagterne udfordret af det manglende lys, som gav problemer med at tage billeder af id-papirerne.

* Hvis man som dansker vil igennem kontrollen, skal man kunne fremvise enten pas eller kørekort. Det samme gælder for svenskere, der dog også har et særligt id-kort, som også accepteres i kontrollen.

Kilde: DSB

/ritzau/

Anne-Marie Krogsbøll

Hvis kontrollen kun tager 15-20 sekunder, så må man jo formode, at der egentligt ikke kontrolleres - man tager blot et billede af id-papirerne?

Det mener jeg ikke vil være lovlig praksis fra DSB's side. DSB har kun lov at gemme kopierne af papirerne, hvis det er nøedvendigt. Meningen med kontrollen er at KONTROLLERE, at folk har gyldig ID - ikke blot at sluse dem igennem og tage kopier.

Såfremt man faktisk kontrollerer, at folks ID svarer til deres papirer, så er der intet behov for at gemme kopier af danske passagerers pas/ID-papirer - for det er usandsynligt, at det er danske passagerer, de svenske myndigheder vil kræve dokumenteret - de kan jo selv se de danske pas ved kontrollen i Hyllie.

Så jeg mener (indtil jeg får en forklaring på dette fra DSB), at DSB handler ulovligt ved at scanne og opbevare ALLE id-papirer. Det er kun mulige flygtninge, svenskerne ønsker, at danmarks skal stoppe i Kastup - Hvis man har dansk pas, falder man ikke ind i "målgruppen" for denne kontrol, og DSB har ikke behov for at gemme kopi af ens papirer. Så det må være ulovligt.