Leder

I private hænder

Debat
19. februar 2016

Efter et frygteligt terrorangreb i San Bernardino i USA, hvor 14 personer blev dræbt i december sidste år, forsøger det amerikanske forbundspoliti, FBI, nu at få en af verdens største teknologivirksomheder, Apple, til at hjælpe til i sagen.

Årsagen er, at FBI ikke kan få adgang til indholdet af en iPhone, som tilhørte en af de nu afdøde gerningsmænd, fordi mobilen er beskyttet med et kodeord.

FBI’s anmodning om hjælp i den konkrete sag kan lyde rimelig, og man kan endda opfatte det som en samfundspligt for virksomheder at træde til i så alvorlige sager. Og således er en amerikansk domstol da også kommet frem til, at Apple skal følge anmodningen. Alligevel har Apple modsat sig og det med god grund.

Det, som FBI beder Apple om, er reelt at producere en teknologisk bagdør, der kan ikke bare kan svække – men også fuldstændig kompromittere – it-sikkerheden for potentielt millioner af mennesker.

At Apples hjælp i én sag kan betyde så meget for så mange andre mennesker, kan måske være svært at forstå. Konkret beder FBI Apple om at udvikle en specialudgave af det styresystem, som iPhones bruger, hvor det er muligt at afprøve alle logisk mulige kodeord på telefonen, så de amerikanske myndigheder kan få adgang til krypterede oplysninger på gerningsmandens telefon.

Og her har vi problemet: For hvad sker der, hvis Apple følger ordren og denne teknologiske bagdør udbredes? For det første er der en risiko for, at andre myndigheder får adgang til at bruge bagdøren til mindre alvorlige sager og til helt andre formål.

Fra dokumenter lækket af whistlebloweren Edward Snowden ved vi nemlig, at de amerikanske efterretningstjenester CIA og NSA arbejder på bryde og svække sikkerhedsforanstaltningerne i Apples populære produkter.

Men det vil også skabe en præcedens for, at teknologivirksomheder aktivt skal hjælpe myndighederne med at svække sikkerheden i deres egne produkter og for deres egne brugere.

Det vil dernæst gøre det ekstremt nemt for autoritære regimer i andre lande at argumentere for, hvorfor Apple også skal hjælpe sådanne landes myndigheder.

Således er vi nu i en ulykkelig situation, hvor amerikanske myndigheder aktivt arbejder for at svække millioner af menneskers retssikkerhed. Og hvor det er op til et privat firma at forsvare disse rettigheder over for en ellers demokratisk stat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Uddybende diskussion af denne sag på version2. F.eks. hvis interesser Apple i virkeligheden kæmper for - det er der divergerende meninger om:
http://www.version2.dk/blog/apple-sagen-ingen-bagdoere-tak-608485
http://www.version2.dk/blog/hvem-kaemper-apple-607159

Sagen er lidt mere speget. Iphonen er statens, terroristen var offentligt ansat og iphonen var hans arbejdstelefon. SÅ sagen er altså at en ejer gerne vil have adgang til sin egen telefon...

Anne-Marie Krogsbøll

Peter Hansen:
Jeg kan have misforstået sagen, men som jeg har opfattet det, så indebærer FBI' anmodning, at der skabes en bagdør i ALLE Iphones - også din og min. En bagdør, som så dels giver ulighed for total overvågning (det kan man være for eller imod - mærkeligt nok), dels gør den også telefonerne sårbare overfor hackere og kriminelt misbrug, så man muligvis taber mere end man vinder fra myndighedernes side.