Klumme

Politik er ondt. Det er nok bedst

Ligesom forfatter Susan Simonsen har jeg oplevet det brutale politiske liv som praktikant hos de folkevalgte. For hende resulterede det i bristede illusioner, mens jeg med glæde tænker tilbage på bekræftede konspirationer. Så vi har måske kynismen til forskel
Susan Simonsen har i en meget omtalt ny bog, ’Det underdanige og det magtfulde’, beskriver, hvordan hun mistede sin selvrespekt og sine illusioner, da hun som praktikant oplevede Inger Støjbergs ondskab og Venstres totale kamp for magt.

Susan Simonsen har i en meget omtalt ny bog, ’Det underdanige og det magtfulde’, beskriver, hvordan hun mistede sin selvrespekt og sine illusioner, da hun som praktikant oplevede Inger Støjbergs ondskab og Venstres totale kamp for magt.

Jens Dresling

16. februar 2017

Det begyndte med, at min ven Sebastian sagde, at han havde hørt en ledende socialdemokratisk politiker udtale under en julefrokost, at vedkommende gerne ville have en praktikant, fordi andre i gruppen havde praktikanter. Så jeg ansøgte.

Det er 12 år siden, men jeg har i de seneste dage tænkt på mine måneder som praktikant på Borgen, fordi forfatter Susan Simonsen i en meget omtalt ny bog, Det underdanige og det magtfulde, beskriver, hvordan hun mistede sin selvrespekt og sine illusioner, da hun tog et tilsvarende job på Christiansborg og oplevede Inger Støjbergs ondskab og Venstres totale kamp for magt.

Vores oplevelser er forskellige. Ligesom Simonsen var jeg politisk turist, men mens hun skriver, at hun ønskede at bruge sin »faglighed« og altså ikke var motiveret af sine egne overbevisninger (skønt hun, mærkeligt nok, kritiserer, at andre ikke lever efter deres), var jeg drevet af nysgerrighed.

For Simonsen var det pinefuldt at føle, at hun måtte gemme på sine holdninger, mens min socialdemokratiske arbejdsgiver –  hvis navn diskretionen forbyder mig at nævne (udover, at det begynder med F, og han senere blev overborgmester) – var helt cool med, at jeg sympatiserede med blokken, men ikke stemte S. Jeg var jo for helvede bare praktikant.

Simonsen skriver, at hun sent om aftenen gik alene rundt inde på Borgen. Den oplevelse har jeg også haft og værdsat. Borgen er røvfed og stor nok til, at adskillige praktikanter kan føle sig eksistentielle samtidig, uden at træde hinanden over tæerne.

Jeg lavede en skitse til en sørgmodigt klingende sang til mit band Junkie Kong, der begyndte »I got a job in a castle made of dark rock«.

Politik er dragende, og det var let at føle sig som en del af en klub, som en udøver af en form for sport. Jo mindre, man har investeret i et sæt holdninger, desto lettere er det at argumentere for dem, og Socialdemokratiet, der på det tidspunkt forsøgte at vinde et valg på en meget indviklet og teknisk politik, havde skrevet alle deres synspunkter ned, så man bare kunne lære dem.

»Jeg er en del af et vi, jeg ikke er en del af,« skriver Simonsen. En i længden uholdbar situation, det er klart. Vi måtte begge videre.

For Simonsen resulterede mødet med politik i bristede illusioner, mens jeg snarere tænker tilbage på bekræftede konspirationer. Så vi har måske kynismen til forskel. Alligevel vil jeg hævde, at der var grund til at anerkende og holde af de politikere, jeg fik lov at observere, selv om de vel var bisser og til enhver tid fortjener mediernes nidkære kritiske fokus.

Det kan godt være svært for mig, turisten, at forstå, at nogen på en helhjertet måde gider slås for et af de to store, gamle mainstream-partier og identificere sig som rigtig venstremand eller socialdemokrat. Føle det store kedsommelige samfundsprojekt helt ned i leveren. Men det er nok godt, hvis nogen vil. Det er mit indtryk, at sosserne generelt ville. Jeg respekterer dem for det. For fremtidstroen.

Simonsen skriver i sin bog, at hun var vidne til, og offer for, en udøvelse af magt, der i sidste ende er en »udryddelse af skrøbeligheden.« Det tror jeg, hun har ret i. Socialdemokraterne, som jeg så, stod for en robust pragmatisme, et ønske om at gøre det mulige for at opnå det tålelige. De foragtede sværmeri. Og er det ikke også fair? Politik er en kamp om ressourcer.

En ledende socialdemokrat (det var Frank) sagde, at SF’erne ikke var klar til at få beskidte hænder; at de ikke drev det til så meget, fordi de kun ville træffe nemme valg. Han havde ret! Da SF (hvis medlemmer er lige så onde ved hinanden indbyrdes som magtpartiernes) senere forsøgte sig med de svære politiske valg, kollapsede de.

Da Frank trods stor faglighed selv tabte et valg, var det måske fordi han glemte hårdheden og stillede op for det parti, han ønskede sig, i stedet for det, han havde.

Jeg er ikke færdig med at tænke over de her ting, men Susan Simonsens bog har, selv om den næppe er tænkt som et selvhjælpsværk, drevet mig ud i at føle en vis taknemmelighed for vores onde magthaveres indsats – og min egen kynisme.

Læs også

Christoffer Zieler er tegner og journalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lars Bo Jensen
  • Kristian Rikard
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Grethe Preisler
Lars Bo Jensen, Kristian Rikard, Bjarne Bisgaard Jensen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Christensen

Problemet er at det "onde" på borgen har spredt sig ud blandt borgerne.

Hvorfor ulejlige sig selv med at være ærlig og opføre sig ordentligt, når det ikke er det eksempel de "ansvarlige" sætter.

Tag politikernes løgne om at medielicens ikke er skat eller afgifter, men at det ER brugerbetaling. Og få så en helt anden forklaring fra DR.

DONG salget samlet set bedste løsning for "Danmark".

Masseødelæggelsesvåben.

Erhvervsstyrelsen deler vores skattekroner ud til spillerer i den fri konkurrence, men nægter os oplysninger om på hvilket grundlag pengene udeles, med henvisning til at det vil skade modtagerens konkurrenceevne.

Sørgeligt og deprimerende er det at skue.

Anne Eriksen, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Einar Carstensen, steen nielsen, Mette Petersen, Karsten Aaen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Jeg synes ikke, at forfatteren nogensinde skriver, hvorfor vi skal være taknemmelige?

Flemming Berger, Ib Christensen, Jens Erik Starup og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tak til Christoffer for hans påpegning af, at selv om politik kan være - er det bestemt ikke altid - et kynisk spil, så er der også utroligt mange plusser at hente der. Givende, afklarende diskussioner, indsigt i væsentlige samfundsprocesser, og mulighed for at lære en masse om de emner, man arbejder med. Fede oplevelser for politiske freaks, nørder mv.
Har man solid jordforbindelse, står godt fast og ikke er alt for skrøbelig, så kan landspolitik være en ret fed oplevelse.
Nå ja, desillusionen den får også sit.

Forestillingen om at kynisme er forudsætningen for afklaring, berigende debat, indsigt i samfundsprocesser og -forhold samt læring om mangfoldige emner ... plus fede oplevelser, er ren spekulation.

Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Jens Erik Starup, Niels Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Hvis modstanderne benytter beskidte tricks, er det svært at holde sin sti ren. Det er svært at pege på, præcis hvor og hvornår de uundgåelige intriger og beskidte tricks går over stregen, men at politikerne på Christiansborg forlængst har overskredet enhver anstændighed, er der vel ikke den store tvivl om.

Og så hjælper det ikke rigtigt, at Frank Jensen er en flink fyr. Inger Støjberg er sikkert også god ved sin hund, hvis hun har en hund. Problemet er, at de føler sig tvunget til at undertrykke deres egen menneskelighed for ikke at blive kørt i grøften af skruppelløse modstandere.

Det er det, der kendetegner en systemfejl: De enkelte aktører kan ikke bryde mønsteret uden at blive kørt over af systemet.

Måske skulle man udskifte hele den indspiste bande på Christiansborg. Utopisk, ja, men det bliver ikke bedre af, at vi ikke gør noget.

EL har en tidsbegrænsning for parlamentsmedlemmer, og Alternativet er så nye, at de ikke er blevet korrupte endnu.

Vi kunne gå over til lodtrækning i stedet for folketingsvalg.

Det er jo ikke fordi der ikke er løsninger, problemet er, at folketingsmedlemmerne selv skal vedtage at stække deres egen magt. Og det er ikke realistisk. Så vi må vel vente på, at befolkningen bliver så elendiggjort, at vi begynder at finde høtyvene frem.

Måske er det os gamle, der skal gå i spidsen for oprøret? De unge har fremtiden at miste, vi gamle har ikke så meget fremtid, at det gør noget. Det værste der kan ske er at de slår os ihjel, men vi skal alligevel snart dø, så hvorfor ikke have det lidt sjovt i den tid, vi har tilbage?

David Zennaro, Bjarne Andersen, Anne Eriksen, Anders Graae, Flemming Berger, Jacob Jensen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Peter Jensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Mette Petersen

Problemet er at kynismen spreder sig nedad i systemet og giver stort set frit spil til narcissistiske ledere i det offentlige. Det gør at disse ledere kan te sig stort set som det passer dem uden at det får konsekvenser. Mange medarbejdere betaler prisen hver dag i form af et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Fagforeningerne er i bedste fald magtesløse og i værste fald selv en del af problemet pga. den manglende opbakning til medlemmer som bliver udsat for sådanne ledere. Vil man gøre noget ved problemet, må man have et sted hvor lønnodtagerne kan informere hinanden om de narcissistiske ledere, så man har mulighed for at undgå at søge job de steder hvor der er narcissistiske ledere ansat.

Nille Torsen, Anne Eriksen, Hanne Kristensen, Ib Christensen, Einar Carstensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Problemet med "ledelse" er, at magtbegærlige psyko- og sociopater altid vil søge til stillinger, hvor de kan udøve magt over andre, og berige sig selv. Motivationen er grundlæggende egoistisk, men har gerne med idealiseret overbygning. Magt korrumperer, og absolut magt korrumperer absolut. Så ingen går fri. Vi bliver fortalt fra barnsben af, at vi behøver autoriteter for at holde samfundet sammen, for at beskytte menneskene mod hverandre. Men magthaverne er ofte de mindst egnede til at forvalte sådan et overstyrende ansvar. Jeg ved ikke om det er ansvar som noen kan gives.
Den store idioti idag er at "ledelse" regnes som en værdi i sig selv, og at "alle" ønsker sig en lederstilling, for "at tage ansvar", det vil sige udøve magt og berige sig selv.
Lederlede er ordet.

Nille Torsen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Anne Schøtt, Hanne Kristensen, Niels Nielsen, Egon Stich og Einar Carstensen anbefalede denne kommentar

Du har nok ret, der skal meget kynisme til at indføre omfattende besparelser på dagpenge og kontanthjælp f.eks. Man skal nok ikke være for god til at sætte sig i de menneskers sted, som disse besparelser går ud over, man skal nok heller ikke kunne forestille sig at være et sted hvor vore nye dejlige angrebsfly bomber, for så ville man nok ikke kunne være tilhænger af en kraftig stigning i militærbudgetterne! Som de forårsager! Så er det trods alt bedre at gå rundt og drømme lidt og slet ikke forholde sig til det!

Hvis der skulle være opstået et begreb som politikerlede, så kunne nogle af årsagerne findes her, kynisme, magtfuldkommenhed, angreb er det bedste forsvar! Den politik der kommer ud af det, interesserer sig ikke for folket, den sparker nedad og som envælden i sin tid, ser den for sent konsekvenserne!

Lise Lotte Rahbek

Helt tilbage i det gamle testamentes jødiske samfund,
havde man erkendt,
at den som ønsker og stræber efter magten,
faktisk er noget nær den farligste magthaver overhovedet. Dengang var det så ganske vist fordi magten var guds og ikke andres, men fornuften ligger nu alligevel klart. Magt er et vældigt redskab som skal omgås med varsomhed.

Kynisme er jo bare drivmidlet i magtbestræbelsen og det stof, som får os andre til at resignere og finde noget andet at bruge vores livs-tid på.

Anne Eriksen, Flemming Berger, Ib Christensen, Niels Nielsen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar

Politik er ondt og det er godt!
Der hele startede med Vensremanden Poul Nyrup og senere socialdemokraten Anders Fogh, de startede den velsmurte maskine, nu kører toget og ingen kan stoppe det!

Flemming Berger, Niels Nielsen, Søren Roepstorff og Egon Stich anbefalede denne kommentar