Læsetid: 7 min.

’Den eneste effektive form for modstand er en direkte udfordring af magten’

Nye protestinitiativer mod Trump-regeringen spirer hver dag frem i USA, men de vil kun bære frugt, hvis aktionsformerne omfatter boykotter og arbejdsnedlæggelser, siger sociologen og den sociale aktivist Frances Fox Piven. I går udeblev immigranter fra restauranter i mange storbyer, og den 8. marts bliver ’A Day Without A Woman’
Sociolog og social aktivist France Fox Piven mener, at det gælder om at ’kaste grus i maskineriet’, hvis Donald Trump skal stoppes. Hun minder om et eksempel fra det antikke Grækenland, hvor kvinderne tvinger mændene i bystaterne til at lægge deres våben og slutte fred ved at nægte dem

Sociolog og social aktivist France Fox Piven mener, at det gælder om at ’kaste grus i maskineriet’, hvis Donald Trump skal stoppes. Hun minder om et eksempel fra det antikke Grækenland, hvor kvinderne tvinger mændene i bystaterne til at lægge deres våben og slutte fred ved at nægte dem

Mario Wezel

17. februar 2017

NEW YORK - Blot en time inden den 84-årige sociolog og sociale aktivist Frances Fox Piven byder velkommen i sin lejlighed, der ligger tæt på Barnard College og Columbia University på Manhattans Upper West Side, har hun fået en e-mail med endnu en »opløftende« nyhed i en mørk tid.

»Kvinderne skal strejke på Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts i protest mod Trump. Det skal være en dag uden kvinders arbejde i hjemmet og på arbejdspladsen,« siger Piven, der gennem et helt liv har været dybt involveret i kampen for social retfærdighed for Amerikas fattige.

Idéen er undfanget af nogle af de aktivister, der var med at til arrangere den succesrige ’Women’s March’ i Washington, D.C. og andre storbyer dagen efter indsættelsen af den nye præsident i januar. Aktionen, planlagt til 8. marts, bliver kaldt »A Day Without A Woman« og er inspireret af en strejkedag, som papirløse indvandrere gennemførte 1. maj 2006 – »A Day Without Immigrants«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
  • David Zennaro
  • Kristen Carsten Munk
  • Trond Meiring
  • Anne Eriksen
  • Dorte Sørensen
Flemming Berger, David Zennaro, Kristen Carsten Munk, Trond Meiring, Anne Eriksen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Demonstrer, aktioner - og saboter. Det er vejen ud af moradset.

Husk ikke KUN at bebrejde personen Trump - Han har et flertal i kongressen bag sine handlinger, så husk at bebrejde hele Trump-administrationen og det republikanske flertal.
Det er ikke bare en enkelt gal mand, han nyder pt. opbakning i de politiske kamre. Det kunne man forledes til at tro, når man ser mediernes smørerie, hvor det er Trump mig her og Trump mig der.

Flemming Berger, David Zennaro og Elise Berg anbefalede denne kommentar

Lysistrate?
Det skal nok få machoerne i fremskredne aldre på andre tanker i Det ovale Rum – mandfolk, der gerne ville, hvis de altså bare kunne – de har for længst sublimeret deres eventuelle overlevende libido til andre farligere og mere destruktive genstandsfelter uden kvindernes indblanding – de førende damer er derfor løbet skrigende væk …

Satire og udlevering til latteren er altid det bedste og mest effektive kampvåben – det havde allerede Aristofanes opdaget – det er bare med at genopdage den humoristiske fantasi, helt ligesom når nogen er angrebet af ’klimahys’ hinsides enhver fornuft – for hvad vil de magtfulde egentlig gøre, når nationen bryder sammen i latteranfald, hver gang de åbner munden …

Problemet er først og fremmest USA´s eget. Men det nye i verdens politikken er, at man har nu et styre i USA, hvor løgn er accepteret på præcis samme niveau som "alternative fakta", og at præsidenten samt en del af hans stab, - men ikke alle, anvender sig af disse "fakta" i tide og utide.

Og så er spørgsmålet, og det rammer alle udenfor USA men især verdens politiske ledere:
- Kan man overhovedet regne med USA?
- USA´s vurderinger?
- Aftaler med USA?
- Kan man overhovedet tage USA alvorligt og seriøst?

Hvis ikke, hvad gør man egentlig så, for ledelsen af USA skifter jo hele tiden standpunkt omkring sine "fakta". Selv på 1-times pressekonference ændrer man fakta et par gange, og giver efterretningstjenesterne samt pressen skyld for dette.

Rune Rasmussen

Det kunne selvfølgelig også overføres til Danmark, hvor enhver der har udløst ny "bekymring" (læs blevet udsat for racisme fra visse partier) kan nedlægge arbejdet for ikke at udløse for megen "bekymring". Civil ulydighed er generelt vejen frem i forhold til det.

Det kunne overføres til Danmark for en ændring til det bedre, den kommer ikke af sig selv...
Politik er blevet en sand rodebutik uden mål og retning, demokratiet er en vittighed og egointeresserne blomstrer, ministrene kan man knap huske, før den næste sædevarmer kommer til.
Vi har muligvis ikke "Trumpske" forhold, men det er heller ikke nødvendigt med en sammenligning. I det hele taget er der alt for mange af dem.
Det gælder også "hovsa - nu skal der ske noget" ved enkeltstående passager i provinsen. Eller ballade over "petitstof", men de virkelige kritisable forhold bare fortsætter - salg af danske værdier og institutioner - effektivisering, der koster milliarder - fordi snyderi nu er oplagt...

ingemaje lange, Karsten Aaen, Ole Christiansen, lars søgaard-jensen, john andy houbo Pedersen, Kim Houmøller, Elise Berg, Kristen Carsten Munk, Egon Stich og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Birger Bartholomæussen

Hvad med en rullende "dag uden": Descendenter af polske (slagterierne lukker - ingen steaks), irske (Bostons politistyrke ville blive lammet den dag), tyske (ingen pretzl - gad vide om Trump deltager den dag?), osv immigranter? Kulminerende I en fælles dag uden folk, der nedstammer fra immigranter? Kun de få tilbageblevne indianere til at holde hjulene i gang

Philip B. Johnsen

Når olien ikke kan sælges, er despoterne 'sårbare', det er forbindelsen mellem de menneskeskabte klimaforandringer og det arabiske forår.

De fleste despoter ligner hinanden.

Philip B. Johnsen

De menneskeskabte klimaforandringer er en eksistentiel udfordring, det er et faktum.

Alternative fakta er ikke fakta.
Alternative fakta er løgn.

Despoter har kun 'alternative fakta' eller kortsigtede økonomiske interesser, om man vil, det er et faktum.

"You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time."
Abraham Lincoln

Ole Arne Sejersen

Interessante og foruroligende betragtninger fra den aldrende sociolog i gyngestolen. Mrs. Fox Piven ivrer for demonstrationer mod Trump-administrationen, men konstaterer samtidig, at de er nyttesløse. Det eneste der virker er, når "aktivister kaster grus i maskineriet".
Man marcherede år ud og år ind mod Vietnamkrigen, men uden at der skete noget. Det var først, da de menige begyndte at myrde deres officerer i hundredevis, at der kom gang i sagerne. Historien er ikke særlig kendt, siger hun. Nej, det tør antydes. Her er vist tale om en alternativ sandhed.
Trump undgik at lide Huey Longs skæbne på vejen til Det hvide Hus. Venter man nu på en aktivist som Lee Harvey Oswald til at "kaste grus i maskineriet"?