Borgmester: Urimeligt at kirken kan blokere byudvikling

Holstebro-borgmester finder det urimeligt, at kirken kan nedlægge veto, som bremser planlagt butikscenter.
16. februar 2017 kl. 15:06

Det er ikke rimeligt, at en indsigelse fra kirken skal kunne bremse planer om et butikscenter.

Det siger H.C. Østerby (S), borgmester i Holstebro, efter at en entreprenør har droppet planen om et butikscenter til over en halv milliard kroner.

Derfor opfordrer borgmesteren nu Folketinget til at gribe ind.

Centret skulle rumme et 63 meter højt tårn med plads til lejligheder.

Men Viborg Stift nedlagde veto, fordi man mente, at tårnet ville skærme for indkigget til byens 46 meter høje kirke.

- Vi er nødt til at have en debat om, hvorvidt det er okay, at kirken på den måde kan blokere for vækst og udviklingspotentiale i en by, siger H.C. Østerby.

Entreprenøren A. Enggaard har meddelt kommunen, at man trækker sig fra projektet, fordi kommunen ikke havde en godkendt lokalplan til den aftalte tid.

- Det frygtelig ærgerlige er, at vi havde en lokalplan, der var færdig i december sidste år, og som var klar til vedtagelse, siger borgmesteren.

- Så kom der i høringsperioden et veto fra Stiftsøvrigheden i Viborg, som betød, at vi kom til at gå ud over den aftalte tid.

- Det har entreprenøren så set som en mulighed for at opsige aftalen, siger H.C. Østerby.

Han hæfter sig ved, at kommunen allerede for halvandet år siden spurgte kirken, om man havde bemærkninger til projektet. Svaret var ifølge borgmesteren nej.

H.C. Østerby mener, at sagen kalder på, at enten Kirkeministeriet eller Folketinget tager reglerne op til genovervejelse.

- Det her begrænser en by som Holstebro og andre mellemstore byers mulighed for vækst og udvikling, siger borgmesteren.

Spørgsmål: Så du mener, at hensynet til byens udvikling bør stå over hensynet til indkigget til kirken?

- Det tårn, vi taler om, skulle beklædes med tegl, så det ville passe sammen med kirken, rådhuset og med midtbyen.

- Det er netop vigtigt, at arkitekturen er i orden i forhold til den eksisterende bygningsmasse.

- Når man tager alle de forbehold, så er det vigtigt, at vi kan udvikle vores mellemstore byer, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Flemming Berger

Ja,lad os da endelig ødelægge vore smukke bymidter med indkøbscentre og menneskesiloer.

Steffen Gliese, Jørgen M. Mollerup, Niels Nielsen og Per Meinertsen anbefalede denne kommentar

Ja, det er da urimeligt at det netop er kirken, der blokerer planerne. Der er ingen mening i, at en tilfældig religiøs organisation skal have nogen som helst indflydelse på andet end sine egne indre forhold.
Men det er glimrende, at nogen blokerer for de værste rædsler, som ambitiøse borgmestre rundt om i landet drømmer om at rejse i sårbare bymiljøer.
Så ud fra den betragtning - tak til Viborg Stift, når nu andre ikke vil påtage sig opgaven.

Jørgen M. Mollerup, Niels Nielsen, Per Klüver, Flemming Berger og Per Meinertsen anbefalede denne kommentar

Jeg syntes heller ikke, at religiøse sammenslutninger skal kunne blokere for andet, end det, som alle andre borgere har mulighed for at gøre indsigelse imod.

Men jeg syntes da også, at et tårn på 63 meter i en by som Holstebro virker helt perverst. Det vil simpelt hen ødelægge det visuelle indtryk af byen. Og i øvrigt har byen jo et velfungerende center ved Nyholmvej.

I stedet for at tiltrække konsumenter fra andre områder syntes jeg, at borgmesteren bør arbejde for, at bycentrene kan komme til at fungere, så man ikke gør bykernerne mennesketomme.

Og omkring dette uhyre af en centersilo tror jeg, der er helt andre grunde til at bygherren har fået 2"kolde fødder". For hvis man virkelig kan forrente den investerede kapital på en god måde, er jeg sikker på, at bygherren også ville gå i gang uden siloen.

Steffen Gliese, Jørgen M. Mollerup og Per Meinertsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Fra Politiken 2015:
" Danmark er et kristent land. Sådan står der i den nye Venstre-regerings arbejdsprogram, det såkaldte regeringsgrundlag. Og at den sætning er at finde under afsnittet om folkekirken, er helt naturligt, mener den nye kultur- og kirkeminister Bertel Haarder.
- Den er jo ubestridelig på den måde, at kristendommen er sammenvævet med dansk historie, kultur, kunst, arkitektur og litteratur. Den kristne fortælling, de bibelske fortællinger, den kristne anskuelse er jo fundamental i dansk kultur. Det er jo også derfor, at kristendomskundskab er obligatorisk i skolen, for man kender ikke Danmark, hvis man ikke kender den kulturelle baggrund – og den er lige vigtig, hvad enten man er troende eller bare kulturkristen, siger Bertel Haarder i en debat i Religionsrapport på P1.:

Så borgmesteren skal nok stikke piben lidt ind.

Der findes ikke et objektivt svar.
Men så alligevel : Hvor lang er der imellem. Hvordan er topografien iøvrigt. Er bygningsformen absolut nødvendig. Er der ikke bare tale om en trend. Er der ikke plads til boliger i kommunen. Hvad har et butikscenter med boliger at gøre.
Hvad med en folkeafstemning, hr borgmester.
Borgmesteren er måske den type der sponsorerer idrætshaller til overpris, som vi høre så meget om.

Michael Kongstad Nielsen

Alle kirker bør flyttes mod øst, mod København, så de ikke forhindrer vækst og byudvikling i Danmarks vestlige del. Københavnerne vil også have godt af at mærke kristendommen flytte tættere på, så synden i nattelivet aftager.

Holstebro har en fortid med offentlige anlæg, der nedlægges, så bilisterne kan komme et halvt minut hurtigere frem.

Færchs have var et vidunderligt grønt fristed i centrum af byen. I dag er der asfalt.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg kan forestille mig, at præsterne i Holstebro under søndagshøjmessen tordner mod sognebørnenes voldsomme indkøb i byens butikscentre. Det er den rene synd, fri os fra det onde, thi dit er riget, ....
Og når kirkens arkitektur tilmed skærmes bort af disse frådsende forbrugs. og penge templer, så kan jeg godt forstå, at Gud bliver gal.

Jørgen M. Mollerup

Det urimelige er, at nogen overhovedet kan finde på at ødelægge en bymidte ved at bygge en 63 m høj boligsilo midt i byen.

Per Meinertsen

Det er lige før jeg bliver religiøs, og ønsker der var en kirke ved Vesterport og Paladsteatret, så man ad den vej kunne forhindre et spektakulært spekulations højhus.

Steffen Gliese, Niels Nielsen, Michael Kongstad Nielsen, Hans Larsen, Jørgen M. Mollerup, Christian de Thurah og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

I himlene, Leo.
Du siger så 'folkeafstemning'. Tænk så lige over, om det er nødvendigt, hvis alle stemmer er Guds.

Jeg vil bare lige nævne uden skæmt, at kirken indtager en særstilling i dansk planlægning, fordi stiftsøvrigheden som "ejer" af kirkerne kan nedlægge veto mod lokalplaner, der vedrører kirkeejendomme. Derefter går sagen til forhandling mellem kirkeministeren og planlovens ressortminister, hvem det nu er for tiden. Havde kirken bare været folk, kunne disse kun komme med indsigelse, men nej, kirken er ikke folk, hvilket luther ellers mente.

Set i det lys bliver det nok en mangesidig afstemning - og ikke bare byplanæstetik.
Men måske de implicerede myndigheder alligevel ville lytte.

NB . Jeg sagde ikke i ALLE mennesker - Og prisværdigt, at du tror på adressen i himlen. Det er der flere præster, der ikke gør ;-)

Alarm Lortereligion står i vejen for kapitaloptimeringen. Alarm Den liberale samfundsorden er truet. Alarm Det er Martin Henriksens skyld. Skræmmende.

Når St. Peter lukker lågen, åbner han et lille vindu
"There is a crack in everything. That's how the light gets in." (Leonard Cohen.)