Databloggen Store historier gemt i store datasæt

Disse lande kan overvåge dig

Kortet her viser, hvordan dansk internettrafik vandrer gennem de søkabler, der bruges til at transportere internettrafik fra land til land. Hvert land trafikken passerer gennem, kan potentielt opsnappe al den trafik du genererer - for derefter at analysere den.

Infografikken er lavet af tyske OpenDataCity, og det danske data er høstet af Jens Holm, journaliststuderende på Danmarks Journalist- og Mediehøjskole. Han forklarer her om de nyeste NSA-afsløringer, og hvem der kan opsnappe din trafik.

-Hvad er det vi ser, når vi kigger på kortet, du har lavet?

»Det er virtualiseret kort, der viser, hvilken vej den danske internettrafik vandrer, når man bruger de services, som vi ser ovenover. Det er 12 af de mest brugte services fra Danmark. Den starter ved en TDC internetforbindelse i Aarhus, og når man så klikker på en af de her tjenester, kan man se hvordan trafikken bevæger sig. Tager man f.eks. Facebook, så viser den, hvordan trafikken går fra Aarhus over Storbritannien til USA.

-Hvorfor er det vigtigt?

»Det er det fordi, at hvert lands efterretningstjeneste i teorien kan opsnappe den trafik, der går i gennem søkablerne. I Facebooks tilfælde er det så den danske, den britiske (GCHQ) og den amerikanske (NSA).«

-Hvordan ved vi det?

»Det ved vi fra Snowdens afsløringer. Vi ved jo ikke om den danske efterretningstjeneste har lignende programmer kørende som GCHQ og NSA. Men bruger man f.eks. Google kan man se, at trafikken går i gennem Sverige, og netop svensk SVT har fredag en historie om, hvordan den svenske efterretningstjeneste, FRA, bliver sammenkoblet med det her og efter sigende skulle dele deres data med GCHQ.«

-Kan man ikke undgå at trafikken bliver opsnappet og evt. læst?

»Hvis man sender ukrypteret trafik, kan de se og læse de pakkedata, du sender. F.eks. hvem du skriver med og hvad du skriver. Indtil videre har man troet, at hvis man sendte krypteret trafik, som f.eks. https, som mange har udråbt som en af de bedste måder at kryptere sin kommunikation på, så ville de ikke kunne læse det. Men i går kom der så en ny historie frem om, at de faktisk har brudt den kode, så de også kan kigge det igennem.«

»Det er også svært at vide, hvor meget der rent faktisk bliver opsnappet. Hvis man sender indenfor Europa, er der rigtig mange forskellige fiberkabler at sende igennem, men man kan ikke vide, hvor ens trafik løber igennem og derfor heller ikke, hvem der kan se hvad.

Fakta:

 - Søkablerne, der vises på kortet er taget fra cablemap.info. Ruten, som viser, hvilken vej trafikken vandrer, er lavet ved at bruge programmet traceroute, der kan bruges til at se, hvor mange ip-routere trafikken møder på vejen. Denne trafik kan dog vandre forskelligt, alt efter hvilken tid på døgnet du surfer på. 

 - Det er denne trafik, der vises i langsom gengivelse på kortet, når du klikker på en af internet-tjenesterne. 

 - Programmet, som bruges til at generere kortet, er udviklet af tyske OpenDataCity. Det er deres kode, der er brugt til at indsamle og generere denne hjemmeside, kortet, danske traceroute-data samt geo-lokations-data. Koden kan findes her.

Man kan ikke skue den tekniske udvikling baglæns - og hvis den tekniske udvikling fortsætter i det hidtidige tempo , så er der ikke noget privatliv.

Vi har formentlig intet imod denne udvikling al den stund, vi begejstret knytter alle vitale personlige oplysninger ( sygejournaler, medicinforbrug, bibliotekslån, bankforretninger, betalingskort , kriminalregister , løn- og skatteforhold og meget mere til vores cpr numre. Vi bilder os ind, at det er udtryk for "effektiv offentlig service".

Et tryk på en knap, og man har alt om os alle.

På den baggrund er der ingen , de tager anstød af lidt "posekiggeri" fra en efterretningstjeneste - det er jo intet i forhold til den overvågning vi selv har skabt ????

Udvid fokus til ikke bare at omfatte NSA, men også vores hjemmelavede overvågningsstat.

Carsten Munk, Sup Aya Laya, Morten Buch og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Der er andre måder at samle data på, traceroute viser os kun dem der ikke er hemmelige.

jo Robert der er masser af privatliv bare hvis man dropper at eje en computer som er på nettet, samt smider sin mobil i skraldespanden

Jeg er spændt på hvor stor en godtgørelse kunderne i de danske teleskaber får, for "krænkelse af privatlivets fred", når det kommer frem, hvor høje beløb der er betalt for at overvåge diverse kabler

Georg Christensen

Når vi nu snakker overvågning, så er det slet overvågningen, som bekymrer mig. For mig er spørgsmålet, hvad bruges den til?, hvilke formål forfølger den?.. Er det mine polittikere, mine industrier,mit landbrug, eller hvad?. For enkeltindividet i grunden ligegyltigt, men for mit "samfund" altafgørende. Hvad bruger disse åbenbart pollitik bevilligede "storkere" oplysningerne til?.

"NSA shares raw intelligence including Americans' data with Israel"

http://www.theguardian.com/world/2013/sep/11/nsa-americans-personal-data...

Der er en aftale om beskyttelse af amerikanske statsborgeres data - men den gælder selvsagt ikke eksempelvis danske statsborgere! Fatter Mossad interesse for dig, lader intet med andre ord til at hindre dem i lige at tjekke op på om din adfærd er befordrende for den israelske sag.

John Vedsegaard

->sup aya laya
Man kan jo starte med at se på hvem der egentlig ejer de selskaber.

Om Databloggen RSS

På Databloggen samler og præsenterer vi historier som tager afsæt i store datasæt.  Tips og ideer til databloggen@information.dk

I redaktionen: Kristian Jensen, Rasmus Raun Westh, Morten Wulff, Sebastian Gjerding