Læsetid: 6 min.

Bitcoin: Fra internetnarko til en udfordring af pengesystemet

Den digitale valuta Bitcoin er efter FBI’s aktion mod internetnarkohandelen Silk Road kommet i offentlighedens søgelys. Internetvalutaen handler om meget mere end at købe stoffer ved hjælp af anonyme overførsler på internettet. Den er en radikal udfordring af det nuværende pengesystems centraliserede model
Den digitale valuta Bitcoin er efter FBI’s aktion mod internetnarkohandelen Silk Road kommet i offentlighedens søgelys. Internetvalutaen handler om meget mere end at købe stoffer ved hjælp af anonyme overførsler på internettet. Den er en radikal udfordring af det nuværende pengesystems centraliserede model
12. oktober 2013

Vi har vundet over statens ’krig mod stoffer’ på grund af bitcoin,« sagde internetportalen Silk Roads ejer Dread Pirate Roberts i et interview i det amerikanske magasin Forbes i august i år.

For lidt over en uge siden blev Silk Road så lukket af FBI og den formodede bagmand Ross William Ulbricht aka. Dread Pirate Roberts anholdt på et bibliotek i San Francisco. Med hans anholdelse forsvandt det mest offentlige sted, som internettets såkaldte Dark Web nogensinde har haft. Bitcoin, den digitale valuta som Silk Roads brugere betalte hinanden med, vokser derimod ufortrødent videre.

Det er svært at vurdere, hvor meget den stigende udbredelse af den digitale valuta bitcoin har at gøre med opblomstringen af det internetbaserede narkomarked på Silk Road. De to projekter forener grundlæggende to gamle digitale cypherpunk-utopier.

Handelspladsen Silk Roads blev et næsten folkeligt gennembrud for drømmen om det såkaldte Dark Web, hvor man ved hjælp af anonymiseringsteknologi kan have fri kommunikation og koordinere udvekslinger af varer og tjenester uden om myndighedernes kontrol. Og for bitcoins vedkommende blev ideen om, hvor troværdig og dermed gangbar en digital valuta kan blive, testet på, hvad der må være en af de mest kritiske målgrupper overhovedet: Narkohandlerne.

Silk Road, narkomarkedets svar på Amazon, var bygget op omkring kommunikationsteknologien Tor og valutaen bitcoin. Begge har de anonymisering af transaktioner som deres mål, og intet i FBI’s bevismateriale peger foreløbig på, at det var sikkerhedsproblemer i en af de to teknologier, der gjorde det muligt at finde frem til bagmanden.

Det var sandsynligvis snarere menneskelige fejl og en lidt for offensiv markedsføringsstrategi, der bragte FBI på sporet. Det er ellers ikke let at drive en anonym side på internettet, hvor både bagmænd og brugere har høj grad af anonymitet – også selv om de to teknologier tages i brug:

»At holde en operation som Silk Road kørende og samtidig forblive anonym kræver, at man gør en enorm mængde ting rigtigt. En enkelt fejl er alt hvad der skal til,« som Roger Dingledine, lederen af Tor Project, forklarer til Gawker.

Silk Road er blevet det kendteste sted, hvor der er blevet handlet med bitcoin, valutaen, der skal gøre det muligt at have anonyme økonomiske transaktioner direkte mellem brugere uden at banker, stater eller andre aktører skal agere kontrollerende eller registrerende mellemmænd.

Læs også: Internettets anholdte narkopirat ser sig som frihedskæmper

Men valutaen er langt mere end et projekt for libertarianere, der ikke vil betale skat, eller mennesker, der gerne vil købe kokain og LSD over internettet. Den er et bud på et alternativt pengesystem, der bryder radikalt med den måde, vi plejer at strukturere vores produktion og udveksling af penge. Bitcoin har nemlig ikke nogen centraliseret myndighed som en stat eller bank, der sikrer valutaens værdi eller holdbarhed – og det er et historisk nybrud.

I stedet gør valutateknologien det bare muligt for en given bruger at overføre sine bitcoins til en hvilken som helst anden bruger via et lille computerprogram med en såkaldt digital tegnebog. Det kan være som gave til gengæld for et par sokker, en fladskærm eller to gram hash. At transaktionen foregår, er offentligt, men hvem de to parter er, fremgår ingen steder. Bitcoins bevæger sig altså direkte mellem de to brugere uden mellemmand og kan bruges inden for det kredsløb af butikker og tjenester, der modtager bitcoin som betaling. Ønsker man at veksle bitcoins til andre valutaer, kan det gøres på online børser.

Bredt fællesskab

Opfindelsen af bitcoin kan spores tilbage til 2008, men fik først bredere udbredelse i 2010. Men allerede i 1994 skrev forfatteren Steven Levy en artikel i teknologimagasinet Wired med titlen: E-Money (Thats What I Want):

»Programmet over dem alle for elektroniske netværk bliver ikke video på bestilling. Det kommer til at ramme dig, hvor det betyder noget – på din pengepung. Det kommer ikke bare til at revolutionere nettet; det kommer til at forandre den globale økonomi,« skrev Steven Levy og interviewede blandt andet kryptografen David Chaum fra firmaet DigiCash.

Chaum arbejdede på det tidspunkt på en anonym valuta, der skulle løse det orwellske mareridt, som han forudså ville indtræffe, hvis internettet blev udviklet yderligere, og penge blev forbundet til nettet i ikke-anonymiseret form. Selve krypteringsprojektet fejlede for Chaum, men bitcoin har nu taget over, hvor talrige eksperimenter de sidste 15 år ikke er slået igennem.

Både på grund af Silk Road og på grund af opgøret med den centraliserede stat som garant for pengenes værdi, ser mange bitcoin som et anarkoliberalistisk projekt. Ifølge softwareudvikler og hacker Denis ’Jaromil’ Rojo er fællesskabet omkring bitcoin imidlertid langt bredere. Han har selv deltaget i bitcoin-communitiet i to år, og i analysen Bitcoin – Breaking The Taboo on Money ser han nærmere på det fællesskab, der har dannet sig omkring udviklingen af den digitale valuta.

Ifølge Denis ’Jaromil’ Rojo var det særligt bankblokaden af lækportalen Wikileaks, som samlede folk omkring bitcoin. Den finansielle blokade af Wikileaks blev igangsat lige midt i den turbulente publicering af de diplomatiske ambassadeindberetninger. På trods af, at Wikileaks ikke var blevet dømt for noget ulovligt, valgte både Visa og PayPal, der sidder tungt på markedet for pengeoverførsler at blokere for donationer til lækportalen.

For mange aktivister og hackere blev den blokade det klare eksempel på, at det eksisterende internets strukturer til økonomiske transaktioner ikke længere er til at stole på. Der var brug for alternativer. Snart efter begyndte Wikileaks at tage imod bitcoins som donationer, og kursen på bitcoins begyndte så småt derefter at stige med interessen. Foruden at sikre, at Wikileaks fortsat kunne få økonomisk støtte, samlede denne proces også et fællesskab omkring møntenheden ved et fælles sæt af værdier: Værdier om netværkets absolutte neutralitet, der skal garantere, at ingen central magt skal kunne forhindre én i at overføre eller modtage et beløb.

Mens i hvert fald ideen om et populært og lettilgængeligt Dark Web, hvor myndighederne ikke har nogen magt, led et knæk med lukningen af Silk Road, har bitcoin foreløbigt vist sig mere levedygtigt. Silk Road var en stor aktør inden for bitcoin-universet, men ikke en aktør, hvis undergang indtil videre lader til at have langsigtede konsekvenser for valutaen.

Ifølge Wired stod Silk Road i sidens to et halvt år lange eksistens for at forbinde godt 150.000 købere med 4.000 sælgere. Aktørerne handlede for i alt 9,5 millioner bitcoins ved 1,2 millioner transaktioner, eller godt fire procent af alle de overførsler med bitcoins, der kan registreres offentligt i perioden. Efter Silk Road blev lukket, dykkede kursen straks med syv procent, men rettede sig hurtigt igen. Til sammenligning faldt den for to år siden med 66 procent, alene ved spekulationer om at Silk Road stod foran lukning. Det relativt lille fald kan altså ses som et tegn på, at valutaen er blevet mere stabil, selv om den stadig har voldsomme udsving.

Nogle spekulerer nu i, at det kan være til fordel for bitcoin, at Silk Road er væk. For selv om Silk Road var et af de relativt få steder, hvor bitcoins rent faktisk kunne bruges til at købe ting, der var stor efterspørgsel på, så var det også med til at skade legitimiteten om projektet. Som organisationen Electronic Frontier Foundation – en af de fremmeste fortalere for anonymiseringsteknologi – var hurtig til at bemærke efter Silk Road-aktionen, så understreger FBI selv i bevismaterialet, at den ikke anklager selve teknologien for at være ulovlig:

»Tor har kendte legitime anvendelser«, og »bitcoin er ikke ulovlige i sig selv og har kendte legitime anvendelser,« skriver anklageren. Ifølge Marco Santorini, der er formand for en komité i valutaens lobbyenhed Bitcoin Foundation, kan det hele ende med at have positive effekter:

»Det er et skelsættende øjeblik for bitcoin. Det imageproblem, som bitcoin har haft det seneste år, bliver nu adresseret på en meget direkte måde,« siger han til The New Yorker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Carsten Mortensen
  • Jens Falkesgaard
  • Bill Atkins
  • Morten Buch
  • Torben Selch
  • Michael Sørensen
  • HC Grau Nielsen
Benno Hansen, Carsten Mortensen, Jens Falkesgaard, Bill Atkins, Morten Buch, Torben Selch, Michael Sørensen og HC Grau Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Men trods al anarkistisk idealisme, så er Bitcoins jo stadig knyttet til US$, ikke?
Bitcoins bliver handlet efter de velkendte fri marked principper, men UDEN den mindste form for regulering eller legislativ forpligtelse.

Og så længe dette er tilfælde vil Bitcoins, i endnu højere grad end (det velregulerede) e-Gold være et Eldorado for både organiseret kriminalitet og finansielle lykkeriddere af den værste slags.

Kan ikke se hvor de idealistiske perspektiver bliver af, tværtimod, er der her tale om "Frihed uden den mindste skygge af ansvar"

Kjeld Hansen, Janus Agerbo og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

@Filo Butcher
Kan den frihed ( eller provokation) ikke ses derhen - at det er en ureguleret "valuta" for folket? Ganske vist synes de etablerede valutaer at være reguleret - ja men reguleret for hvem? Ja den almindelige borger.
Finansverdenen incl. Danske Bank (too big to fall/fail), men især de største på WallStreet synes dereguleringer og reguleringer at være en "gearstang" som FED og Washington at være villige til at rykke op og ned - efter pres fra lobbyisterne/vennerne.

Budgetter er til for at styre en virksomhed eller et land, især hvis det drejer sig "stater" som USA og EU.
Men EU har aldrig fået deres budgetter godkendt, og USA hæver bare budgetterne og gældsloftet. Hvorfor have nogle regler for magthaverne som borgerne - Når magthaverne og spekulanterne bare kan hæve og sænke efter behov.
Vi ved jo hvem der kommer til at betale regningen.
Men ikke mindst når det drejer sig om risiko og indretning.

Du kan jo ikke have en kortklub - hvor enkelte af deltagerne ikke vil betale en evt. spillegæld, men venter til (i al evighed) gælden er vundet tilbage. Derved vil vedkommende jo køre uden risiko.

@Filo:
Inden du brygger et længere indlæg på noget du selv indrømmer du intet ved om, kunne du lave lidt research selv.
Du kan sige dig selv, at med de massive angreb fra regeringer og mainstream medier, at BitCoin ikke bare er en vanlig valuta, en dollar med et andet navn.

----------------------

"What determines bitcoin’s price?

The price of a bitcoin is determined by supply and demand. When demand for bitcoins increases, the price increases, and when demand falls, the price falls. There is only a limited number of bitcoins in circulation and new bitcoins are created at a predictable and decreasing rate, which means that demand must follow this level of inflation to keep the price stable. Because Bitcoin is still a relatively small market compared to what it could be, it doesn't take significant amounts of money to move the market price up or down, and thus the price of a bitcoin is still very volatile."

http://bitcoin.org/en/faq#what-is-bitcoin

----------------------

"Exchanges

Through various exchanges, bitcoins are bought and sold at a variable price against the value of other currency. Bitcoin has appreciated rapidly in relation to other currencies including the US dollar, euro and British pound.[76][104][105]

In May 2013, one bitcoin traded at around $125. Taking into account the total number of bitcoins mined, the value of the money supply of the bitcoin network stands at over $1.4 billion USD.[106][107]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

"På trods af, at Wikileaks ikke var blevet dømt for noget ulovligt, valgte både Visa og PayPal, der sidder tungt på markedet for pengeoverførsler at blokere for donationer til lækportalen"

Siger vel lidt om hvilke kræfter der er på spil, spændende :)

Allan Andersen

Bitcoin er det mest velykkede penge system/valuta nogensinde, idet den ikke er skabt på baggrund af en nationalstat som har uanede magt til at trykke og definere pengenes værdi. På http://www.bitcoinpenge.dk kan man se hvordan denne valutta udtrykker sig i forhold til hvad man ellers har været behandlet med. Det er en hurtigt voksende økonomi og den kommer til at blive brugt af alle inden for særlig længe.

Jens Overgaard Bjerre

Jeg må indrømme at jeg ikke forstår hvad 'Bitcoins' er og hvordan det fungerer. Det må jeg have mere tid til at sætte mig ind i.
Men jeg bifalder alt hvad der kan afløse det nuværende pengesystem og det tilhørende grådige bank- og finanssystem!

Eftersom der ikke er tale om valuta udstedt af en nationalbank er der ganske simpelt tale om falske penge. At fremstille eller bruge falske penge er en alvorlig forbrydelse, som straffes hård. I Danmark er strafferammen op til 12 års fængsel.

- Så kald det bitcoin, digitale penge eller hvad du vil. Det er ganske simpelt falske penge.

Jens Overgaard Bjerre
14. oktober, 2013 - 18:50 #

"Men jeg bifalder alt hvad der kan afløse det nuværende pengesystem". Nej, du ved helt sikkert ikke hvad du taler om.

- At bifalde en ukontrolleret møntfod frem for en kontrolleret er naivt og tåbeligt. Hvem tror du bliver vinderen i sådant et pengesystem?

Aske Christiansen

@kjeld hansen.
Der er ikke det mindste falskt ved BitCoins, da de ikke giver sig ud for at være noget de ikke er. Mennesker accepterer dem som værdifulde, og vælger derfor frivilligt at bytte Andre værdier med dem. Noget er "falskt" hvis det giver sig ud for at være noget det ikke er. Det gør BitCoins ikke. Du er også ganske velkommen til at finde på dine egne KjeldMønter uden det er spor strafbart. Spørgsmålet er om der er nogen der vil bytte.

Derudover ved jeg ikke rigtig hvad jeg skal sige om systemet...

Aske Christiansen
15. oktober, 2013 - 13:18 #

Noget lignende er i øvrigt forsøgt på Mors ved Limfjorden med Morsingdollar for et årti eller to siden. Det fik hverken politiets eller skatteministerens velsignelse.

- Det siger vist sig selv hvorfor.

Kan godt være jeg har misforstået noget omkr. Bitcoins. Men når jeg ser at det bliver handlet på en Forex platform kan jeg ikke se den store uafhængighed. Det er jo stadig det samme pengesystem Bitcoins rider på, hvis det kan købes og sælges for en anden officiel valuta.

Referencen for Bitcoins er stadig US$ så vidt jeg kan se og vi er stadig i det gamle korrupte pengesystem, men med en ny spiller som unddrager sig al kontrol og regulering. Er det nu virkelig så smart? Det er kun et spørgsmål om tid at Bitcoins bliver overtaget af en eller anden mafia og det bliver helt sikkert allerede brugt til pengevask i stor stil.

Jeg mente heller ikke at det var knyttet til $ på en fast kurs. Kursen kan godt være frit flydende, det gør det jo endnu mere tvivlsomt som et spekulationsobjekt på et fuldstændig ureguleret marked. Uregulerede finansielle spekulationsobjekter har vi i forvejen alt for mange.

Bitcoins kan ikke sammenlignes med fx. de lokale valuta som Grækerne har fundet på og som byttes direkte for varer eller tjenester. Det er et ægte alternativ til pengesystemet, kan ikke se det for Bitcoins.

Jens Overgaard Bjerre

Kjeld Hansen,
jeg kan se, at du bruger det kinesiske 'yin og yang' tegn i dit billedfelt. Det betyder harmoni og balance. Men hvis du synes at vores pengesystem er i harmoni og balance, så værgò for mig. Men lad være med at spille klog på andres vegne. Jeg mener at hvis du selv bor i et glashus, så er det da noget knald i låget, at begynde at kaste med "sten".

Rolf Scavenius

En ny valuta og fuldkommen anonymitet? Nogle ser det som en drøm der er gået i opfyldelse. Personligt ser jeg det som en nem og sikker måde at lænse stjålne kreditkort, rykke store illegale pengesummer og hvid vaske div. valuta.

@Filo Butcher:

"Men når jeg ser at det bliver handlet på en Forex platform kan jeg ikke se den store uafhængighed. Det er jo stadig det samme pengesystem Bitcoins rider på, hvis det kan købes og sælges for en anden officiel valuta."

En valuta er ikke bundet til en anden valuta, bare fordi man kan handle med den ene for den anden. Euroen er ikke bundet til Yen, eller mælk i øvrigt, bare fordi man kan købe og sælge den ene for den anden.

Alle varere og valuta er selvfølgelig i sidste ende, som følge af handel, "bundet" op på hinanden - men det er en helt anden forstand end som når den danske krone er bundet til euroen (med en bestemt, semi-permanent vekselrate). En sådan fast rate findes netop ikke mellem bitcoin og noget andet.

@Kjeld Hansen:

Du blander to begreber sammen: falske penge og ikke-autoriserede penge. Førstnævnte er penge som skal forestille en bestemt møntfod, eg. en falsk dansk krone eller 100-lap - altså en eller flere mønter/sedler/overførsler som påstpr at være noget de ikke er. Ikke-autoriserede penge er alternative systemer til at overføre værdi - det være sig jetoner ved pokerbordet, klippekort til bussen, opfundne møntfødder til skolernes mini-samfunds-uger eller for den sags skyld aktier...

@Kjeld Hansen:
"At bifalde en ukontrolleret møntfod frem for en kontrolleret er naivt og tåbeligt. Hvem tror du bliver vinderen i sådant et pengesystem?"

At bifalde en kontrolleret møntfod frem for en ukontrolleret er naivt og tåbeligt. Hvem tror du bliver vinderen i sådant et pengesystem?

(Hint: Se på de sidste tusinde års historie, og hvem det er som får dækket deres tab når spekulationerne i lån, aktier, osv. fejer. Og hvem der skal dække dem. For mere nutidige eksempler, læs artiklen igen og se på hvordan dem der taler mod magtstrukturerne hurtigt får lukket ders bankkonti - sammenlign med hvor lukkede deres bitcoin-konti er. )

Referencen til enhver valuta er, hvad du ønsker den skal være. Du kan referere bitcoins med guld, dollars, euro, gulerødder, får. Hvadsomhelst.
Du vil se, at prisen vil stige og falde i forhold til det, du sammenligner med, men det betyder ikke, at de to er afhængige af hinanden.

Bitcoins are så absolut ikke bundet til dollars ("pegged to the dollar" hvis du vil slå det op) .

Da Zimbabwe gik i hyperinflation gik en arbejder ned i banken så hurtigt som hans ben kunne bære ham for at veksle zimbabwe-dollars til US-dollars. Det gjorde han, fordi han vidste, at værdien ville være en brøkdel næste morgen. De to dollars blev på den måde for arbejderen refereret i forhold til hinanden. Men det betød ikke, at de havde noget som helst at gøre med hinanden, ud over en vekselkurs.

Filo, Bitcoins eksisterer digitalt, men det gør dem ikke mindre virkelige. En bitcoin kan ikke forfalskes, du kan smide den væk, ligesom alimindelige penge, og den vil helt forsvinde ud af cirkulation. Du kan endda få stjålet bitcoins som var de fysiske.