Læsetid: 8 min.

’Aktie-crowdfunding kan blive det nye årtusindes andelsbevægelse’

En ny type finansiering kan hjælpe iværksættere, der ikke kan få lån i banken. Både danske og europæiske politikere er begejstret for det, de mener, kan blive en moderne andelsbevægelse. Foreløbig står forældet lovgivning i vejen, siger to ’crowdfunding’-pionerer
I Aarhus håber tre piger, at donations-crowdfunding er deres billet til at åbne en vegansk sandwichbar. I Odense var 50 forskellige investorer sidste år afgørende for åbningen af restauranten LEI : K.

I Aarhus håber tre piger, at donations-crowdfunding er deres billet til at åbne en vegansk sandwichbar. I Odense var 50 forskellige investorer sidste år afgørende for åbningen af restauranten LEI : K.

Johnny Wichmann

18. februar 2014

Frederik Ploug Søgaard og Michael Eis er ved at rejse penge ved hjælp af crowdfunding, så de kan starte en dansk forening, der skal fremme betingelserne for crowdfunding. I skrivende stund er der samlet lidt mere end 15.000 kr. ind, og der er lidt mindre end 30 dage tilbage af indsamlingen.

Foreningen skal bane vejen for, at flere iværksættere kan rejse penge til deres projekter ved hjælp af crowdfunding.

Det skal ikke kun ske ved almindelig donationsbaseret crowdfunding, som allerede er udbredt i Danmark, men ved, at iværksættere får mulighed for at sælge små ejerandele i deres opstartsprojekt. Det hedder på engelsk equity crowdfunding og er på dansk blevet døbt aktie-crowdfunding. En bid af dine sparepenge for en ejerandel i vores virksomhed er filosofien. En børsnotering i miniformat. Eller en ny andelsbevægelse.

Hele vejen fra iværksættergaragen til Christiansborg er der begejstring over den nye crowdfunding-form, der allerede virker med stor succes i Sverige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ivan Gullev
Ivan Gullev anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Christensen

Undskyld mig, men Aktie-Crowdfunding ligner da til forveksling almindelig spekulation. Spekulation i at få en (hurtig) gevinst.
Hvor imod et andelsselskab eller andelsforening handler om fælleseje. Der er da en verden til forskel, mener jeg.

Spekulation eller investering - handler om tillid, og den er vist ikke tilstede i det moderne samfund eller hvad, måske er det bare mig?

God dag der ude.

Torben Nielsen, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Janus Agerbo og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Thorbjørn Kühl

Nordisk Brødhus er i øvrigt helt med fremme når det gælder den moderne andelsbevægelse, med andele til salg for 10.000 kr. for en del af 10% af det årlige overskud og med drømme om at tilføje både en fiskehandler og slagter på gaden og måske et mikromejeri i tilgift!

Steffen Gliese

At så mange regler står i vejen er et alvorligt symptom på den overregulering, der foregår i vores samfund ned i petitesserne, mens de institutionelle og virkeligt betydningsfulde kan sno sig uden om reglerne, som de vil.

Dennis Laursen

Det lyder spændende med det veganske spisested i Århus.
Og som Thorbjørn Kühl skriver, så kunne det være rart med nogle links til de nævnte steder.

Torben Nielsen

De konservative regler er bærende for de gamle magteliter. Artiklen er i mine øjne sniksnak op og ned af væggene! Den kommer ingen vegne-makværk.

Men tak for linkene Thorbjørn Kühl