Nyhed
Læsetid: 2 min.

’Socialdemokratisk velfærdsstat er sine konkurrenter overlegen’

Den demokratiske socialisme har udkonkurreret alle sine modstandere og er en succes. Sådan lød analysen af sit partis ideologi fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen ved udgivelsen af debatbogen ’Socialdemokratiske tænkere’
I en tætpakket Fællessal på Christiansborg gav den socialdemokratiske erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen sit bud på, hvor socialdemokratismen står i dag: Den socialdemokratiske velfærdsstat er den mest frihedsproducerende samfundsform, der findes, sagde han blandt andet.

Michael Bothager

Indland
12. april 2014

Den 11. april for 90 år siden var der valg til Folketinget. Her blev Socialdemokraterne med partiformand Thorvald Stauning i spidsen valgt ind som det største parti med 36,6 procent af stemmerne. 12 dage senere blev den første socialdemokratiske regering udpeget.

Med den historiske påmindelse sluttede erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) sin tale ved udgivelsesreceptionen for bogen »Socialdemokratiske tænkere«.

I en tætpakket Fællessal på Christiansborg var socialdemokrater i alle aldre – folketingsmedlemmer og DSU’ere – samlet for at markere udgivelsen og tale om partiets aktuelle udfordringer.

Uden direkte at omtale de seneste ugers interne socialdemokratiske kritik af regeringens politik og den manglende lydhørhed fra partitoppen, kom erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen ind på et af de klassiske socialdemokratiske fænomener – netop den evige kritik af partitoppen.

»Det lader til, at afstand spiller en vis rolle. Jo længere tid siden at ledende socialdemokrater var ledende, jo bedre bliver de. Måske er det for meget at håbe på, at kritikerne får kureret deres nærsynethed. Det er nok for meget at bede om,« sagde Henrik Sass Larsen.

Oprindeligt havde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) først takket ja til at tale ved receptionen, men hun var blevet forhindret, og i stedet forsøgte Henrik Sass Larsen at komme med sit bud på, hvor socialdemokratismen er i dag. Her var den mangeårige politiske ordfører for partiet ikke i tvivl:

»Den socialdemokratiske velfærdsstat er alle sine modstandere og konkurrenter overlegen. Sejrherren fra det 20. århundredets ideologiske slagsmål blev den demokratiske socialisme. Og det blev den, fordi den indeholder så meget mere. Den bygger på tre solide søjler – frihed, lighed og solidaritet. Det er tidløse principper, som den socialdemokratiske velfærdsstat er bygget op om,« sagde Henrik Sass Larsen.

Ifølge erhvervs- og vækstministeren er »den socialdemokratiske velfærdsstat den mest frihedsproducerende samfundsform, der findes.«

»Resultatet er blandt andet, at Danmark er et af de samfund i verden, hvor der er de mest lige muligheder for at få økonomisk succes. Som New York Times påpegede, så er den amerikanske drøm flyttet til Skandinavien. Kort sagt, velfærdsstaten og den demokratiske socialisme er en enestående succes,« sagde Henrik Sass Larsen.

Den konklusion købte bogens redaktør, Anders Dybdal, ikke. Hans analyse af den socialdemokratiske udfordring handler mere om manglen på ideologi.

»Ikke kun i Danmark, men i store dele af Europa er Socialdemokraterne i en ideologisk krise. Væsentlige dele af det klassiske, socialdemokratiske tankegods er udfordret. Helle Thorning-Schmidt tabte valget, men vandt magten, men det er svært at regere, hvis man ikke har et klart ideologisk kompas. Der er et forbedringspotentiale. Mange af regeringens reformer er typisk blevet til, fordi de var nødvendige, og fordi embedsmænd og vise mænd siger det,« argumenterede Anders Dybdal.

Bogen ’Socialdemokratiske tænkere’ udkom i onsdags på Informations Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den demokratiske socialisme har udkonkurreret alle sine modstandere og er en succes.

Flot sætning! Og man kan tilføje: ...og overraskende livskraftig. Og værd at kæmpe for.

Peter Ole Kvint, Malan Helge, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Henrik Christensen, Henrik Bjerre, Mette Hansen og Niels P Sønderskov anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Det havde den nok i DK , indtil sociademokraterne ødelagde det hele igen med alle sine nedskæringsreformer de sidste par år. Sådan er denne udmelding fra HSL ganske patetisk set i det lys.

Carsten Søndergaard, morten Hansen, Karsten Aaen, Henrik Klausen, Alan Strandbygaard, Tove Lodal, Torben K L Jensen, Rune Petersen, Steffen Gliese, Henrik Christensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Filo Butcher, Børge Rahbech Jensen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar

Det var så godt og så blev det faktisk skidt.
"Den bygger på tre solide søjler – frihed, lighed og solidaritet."
Frihed : Danskerne er spundet ind i et frihedsberøvende spind af regler og statsovervågning.
Lighed : Uligheden er der stadig og er forsøgt udlignet med skat på arbejde - på flittige menneskers personlige indsats - som bevirker lønpres og blot forstærker lønkravene og uligheden.
Solidaritet : I skøn treenighed - S, LO og DA - holdes arbejdssøgende udenfor. Gennem A-kasse systemet betaler de travle for at holde de "dovne" ude.
Muligt at tænkerne tænkte rigtigt, men praktikerne udøver overlegen arrogance, og overlader lige nu pladsen til konkurrenterne. Tak for indsatsen.

Karsten Aaen, Alan Strandbygaard, Nic Pedersen, Tove Lodal, Jakob Bagterp, Erik Jensen og lone bording anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Den socialdemokratiske velfærdsstat var bestemt et af de mere beboelige systemer. MEn hvis Henrik Sass Larsen mener velfærdssamfundet var så fantastisk, hvorfor er han og hans parti så gået så grundigt i gang med at demontere den, og placere en åndløs konkurrencestat i dens sted, hvor det eneste vi har lov til er at konkurrere med kineserne om hvem der kan presse mest mulig merværdi ud af arbejderklassen, og forkæle kapitalejerne mest muligt? Det giver jo ikke mening.

Carsten Søndergaard, morten Hansen, Karsten Aaen, Torben Nielsen, Henrik Klausen, Alan Strandbygaard, Philip B. Johnsen, Michael Madsen, Lars Arredondo, Rune Petersen, Michal Bagger, Steen Sohn, Niels-Simon Larsen, Niels Mosbak, lone bording, Kaj Julin, Niels Engelsted, Olav Bo Hessellund, Mette Hansen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese, Anders Kristensen, lars abildgaard, Sven Elming og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Det er svært at se "frihed, lighed og solidaritet" som udtryk for den moderne udgave af Socialdemokratiet. Men det gælder måske kun i Folketinget?

Michael Madsen, lone bording, Steffen Gliese, Anders Kristensen, lars abildgaard, Sven Elming og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Bemaerk at Henrik Sass Larsen fokuserer paa det relative. Hvilke lande goer det generelt bedre end skandinavien?

Torben Kjeldsen, Malan Helge og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

"Den demokratiske socialisme har udkonkurreret alle sine modstandere og er en succes."

Udsagnet er, som det kunne forventes af en socialdemokrat, ideologisk vrøvl. Socialisme ER demokrati.

Det bør derfor heller ikke undre, at det såkaldte "Socialdemokratiet" i frit fald mod spærregrænsen, og de tilbedende blikket stift rettet mod den virkelige sejrherre, deres neoliberale idol, kan proklamere, at "Sejrherren fra det 20. århundredets ideologiske slagsmål blev den demokratiske socialisme".

Man skal vist være socialdemokrat for ikke at forstå den havregrødstykke selvironi den påstand.

Carsten Søndergaard, Alan Strandbygaard, Rune Petersen, Niels Mosbak, lars abildgaard, Kaj Julin og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Henrik Christensen

Alle andre overlegen, kritikere er blot nærsynede... får meget grimme associationer til #1933-#1945 hvor et af datidens 'socialistiske' partier herskede - ikke at #SaSS helt synes at dele alle datidens værdinormer, men #arrogancen og #selvtilstrækkelighed har han da vist rigeligt af, og #tolerancen over for andre forekommer i den grad også fjern hos ham. Føj for S..... hvor er det virkelig ulækkert!

Niels Duus Nielsen

Skønt billede, der ledsager teksten. Sass Larsen udtaler de bevingede ord: "Den socialdemokratiske velfærdsstat er alle sine modstandere og konkurrenter overlegen...", imens tilhørerne står med armene lagt over kors og med deres kropssprog udtrykker skepsis. For tilhørerne abonnerer jo som bekendt på, at det er konkurrencestaten, der er alle sine modstandere og konkurrenter overlegen.

Carsten Søndergaard, Anders Petersen, Rune Petersen, Niels Mosbak, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Konkurrence skal man bare se henover og undlade at gå ind i. Den er ikke en nødvendighed for vores succes som samfund, tværtimod. Lad de andre konkurrere sig i bund, det er lande med relativt højt skattetryk, en homogen befolkning og indbyrdes solidaritet, udmøntet i relativ ligelig deling af de værdier, samfundet producerer for at kunne løse de uomgængelige opgaver, før vi tænker i et unødvendigt og depraveret privatforbrug.

Thorbjørn Thiesen, Torben K L Jensen, Erik Jensen og lone bording anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

Da A-pressen forsvandt mistede Socialdemokraterne enhver medindflydelse på meningsdannelsen.

Det faktum, at Margrethe Vestager på intet tidspunkt kom til at give selv den mindste indrømmelse - at Socialdemokratiet ikke kunne sætte selv det mindste fingeraftryk på den førte politik, men tværtimod i en fart måtte opfinde en "Bjarne Corydon" (alene navnet) til at undskylde at man løb fra samtlige valgløfter viser:

At uden mulighed for at påvirke meningsdannelsen er det hovedløs gerning at indgå i en regering.

Den som pressen elsker (Vestager), vinder valget. De andre har ikke en chance.

Nu har man overtaget "Børnebanden" efter SF og det er næppe deres tolerante modne tilgang til demokratiet, vi får at mærke.

Gorm Petersen

At sætte S-SF uden for indflydelse er kun pressemonopolets næststørste synd. Den største synd er, at det har fået mig til at hade russere, serbere og muslimer. Uden jeg kan forklare hvorfor.

Mange tyskere kunne heller ikke forklare hvorfor de havde deltaget i hærværk mod jødiske butikker under Krystalnatten.

Hele tanken om demokrati forudsatte en fri presse. Før nyhedsformidlingen igen kommer til at afspejle den menings-pluralisme som partierne er udtryk for, er valghandlingen meningsløs.

Torben Nielsen, Holger Madsen, Henrik Klausen, Thomas Borghus, Malan Helge, Rasmus Kongshøj og Børge Rahbech Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Den såkaldte ”demokratiske socialisme” i et land med fri markedsøkonomi og fri næring, dækker i realiteten over den ubestridelige historiske kendsgerning, at Socialdemokraterne gennem de sidste 40 år har skabt en lovgivning med simpelt flertal i Folketinget, hvor man sammen med andre plyndrer alle de mennesker i samfundet, der lever under ordentlige sociale og økonomiske forhold i dagligdagen, hvorefter de uddeler pengene til alle de borgere, der af forskellige årsager ingenting laver.

Socialdemokraterne er grundlæggende imod den private ejendomsret, men lader udadtil til som om man respekterer det frie initiativ. I realiteten mener sosserne, at det er helt fint at tage rigtig mange penge gennem skatter og afgifter hos arbejdende mennesker. Hvorefter man giver pengene videre til ikke-arbejdende mennesker i et gigantisk økonomisk omfordelingssystem, så mange af dem kan leve en arbejdsfri tilværelse, og alligevel sætte en masse børn i verden, som efterfølgende også skal livsforsørges af det arbejdende folk i det private erhvervsliv.

Den grundlæggende filosofiske tankegang for Socialdemokraterne har gennem de sidste fire årtier tydeligvis været, at jo flere penge vi opkræver fra ærlige menneskers arbejde, desto mere styrkes vores politiske magt over masserne. Vi får nemlig en masse vælgere, hvis livsforsørgelse er afhængig af overførselsindkomster fra statskassen, og derfor er der overvejende sandsynlighed for, at de altid stemmer på enten os eller Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Tilbage står et klart billede af en masse private arbejdsgivere og privatansatte lønmodtagere, der som en regulær ”slavehær”, hvert år tjener bruttonationalproduktet hjem til Danmark, så ikke færre end 2,2 millioner borgere anno 2014 kan modtage overførselsindkomster = bistandshjælp = socialhjælp, og mere end 800.000 offentlige ansatte hver måned kan hente sikker overenskomstmæssig løn, ferie, pension og frynsegoder.

Leo Nygaard har ret i sin kommentar.

Socialdemokraterne har mere end noget andet parti indhyllet danskerne i et frihedsberøvende spin af lovgivning og statsovervågning, der er de tidligere og nuværende totalitære kommunistiske et-parti stater værdigt. Blot med den forskel at planøkonomien er skiftet ud med den frie markedsøkonomi. Uligheden har aldrig været større end nu, hvor flittige menneskers personlige indsats brandbeskattes, så hundredtusinder af mennesker i den erhvervsaktive alder kan gå rundt og leve en daglig arbejdsfri tilværelse.

Ligeledes har begrebet solidaritet heller ikke længere nogen grobund i et multikulturelt Danmark uden nationale grænser på grund af EU, hvor alle og enhver fra hele verden kan arrivere til vores land med påstand om, at de er nogle stakkels flygtninge, og så efterfølgende lukrere på vores opbyggede økonomiske velfærdssystem under henvisning til de vedtagne ”universelle" menneskerettigheder fra FN og EU.

Når den omfattende økonomiske omfordelingspolitik om nogle få år brænder fuldstændig sammen på grund af manglende eksportindtægter i det private erhvervsliv, og arbejdsløse og syge mennesker ikke længere kan modtage store overførselsindkomster i et omfang, så de kan leve en rimelig arbejdsfri tilværelse i hverdagen som nu, ja, så får vi helt naturligt anarki og kaos med efterfølgende total opløsning af en 1000-årig homogen nationalstat med demokrati som politisk styreform siden 1849.

Men til den tid vil socialdemokraterne og de andre socialister og kommunister på venstrefløjen organisere de uvidende fattige masser med skrigende påstande om, at det selvfølgelig er alle ”de rige svin” til borgerlige private arbejdsgivere på højrefløjen, der har kørt landet fuldstændig i sænk. Også selv om det er dem og deres arbejdsindsats gennem de sidste 40 år, der sammen med hundredtusinder af privatansatte lønmodtagere, årligt har finansieret den økonomiske velfærdsstat for millioner af mennesker uden for arbejdsmarkedet.

Er det virkelig kernen i ”demokratisk socialisme”???

Vibeke Rasmussen

»Måske er det for meget at håbe på, at kritikerne får kureret deres nærsynethed. Det er nok for meget at bede om,« sagde Henrik Sass Larsen.

Det er sikkert også for meget at håbe på, at 'Sjalmtiets' politikere får justeret deres syn – og hørelse! – og får øje på vælgerne. Og for meget at bede om, at Henrik Sass Larsen og hans partifæller ville undlade ved enhver given lejlighed at håne og vise deres foragt for vælgerne. For det er jo dét han gør med den udtalelse: Håner "os".

Men 'klassisk' Sass Larsen … helt uden klasse. Det må man gi' ham.

Steffen Gliese, Henrik Christensen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

"At sætte S-SF uden for indflydelse er kun pressemonopolets næststørste synd. Den største synd er, at det har fået mig til at hade russere, serbere og muslimer. Uden jeg kan forklare hvorfor."

Jeg kan kun skrive for mig selv. Udover russere, serbere og muslimer har jeg lyst til at skrive arbejdsløse, førtidspensionister, EU, østeuropæere, banker, rockere og nogle mindre virksomheder på listen. Bl.a. slagteriarbejdere, medarbejdere hos SAS, medarbejdere hos DSB og brugere af mobiltelefoner er jeg mere i tvivl om. Til gengæld har Dansk Folkeparti næsten dagligt en historie i pressen, hvor de spredes over de fleste landsdækkende medier. Meningspluralisme er delvist erstattet af økonomiske modeller, mens økonomiske emner er fordelt på økonomer og erhvervsledere.

"Hele tanken om demokrati forudsatte en fri presse. "

Den danske presse påstår jo, den er fri og uafhængig af politiske og økonomiske interesser. Jeg tænker, at pluralismen kan være reduceret af brugen af Folketingets pressecenter, som stiller nogle arbejdspladser og storskærme med nyheder til rådighed efter først-til-mølle princippet. Jeg mener, jeg hørte i en tv-debat for nylig, at der vist er 194 arbejdspladser i pressecentret, og først-til-mølle princippet motiverer til fast placering af nogle journalister i pressecentret. På den måde kan mediehusene spare skriveborde og elektronisk udstyr, men prisen er, at journalisterne på Christiansborg ikke kan bruges til andet, men kun omgås kolleger samt Folketingets medlemmer og medarbejdere. Det ligner en tanke, at de kan bruge pressecentrets faciliteter gratis, så længe de løser opgaver, hvor ophold på Christiansborg er relevant.
Hvorvidt pluralismen også reduceres på journalistuddannelsen ved jeg ikke.

Børge Rahbech Jensen

Ole Brockdorff: Danmark har da ikke mere fri markedsøkonomi, end erhvervslivets organisationer beklager sig højlydt, når de møder konkurrence, og gerne vil have sin andel af de offentlige opgaver vel at mærke i form af udlicitering fremfor privatisering.

Karsten Aaen, Henrik Klausen, Steffen Gliese, Malan Helge og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

En omgang kvalmende selvros fra Sass Larsen!
Det står i skærende kontrast til den faktisk førte politik siden valget.

Konsekvensen af regeringens politik har bl.a. været, at uligheden i indkomstfordelingen er øget, først og fremmest p.g.a. den reduktion, der har fundet sted i overførselsindkomsterne i forhold til løn- og kapitalindkomsterne. Der er tale om et eklatant brud med al hidtidig socialdemokratisk politik, idet indkomstudligning før denne regering trådte til, var omdrejningspunktet for stort set al socialdemokratisk politik.

Endnu værre har udviklingen i formuefordelingen været. Den er i dag er så skævvredet, at vi placerer os i selskab med lande som Mexico og USA.

Hvordan kan manden slippe af sted med dette sludder?

Karsten Aaen, Philip B. Johnsen, Henrik Christensen, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, Anders Petersen, Tue Romanow, Niels Mosbak, Knud Chr. Pedersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Knud Chr. Pedersen

Den socialdemokratiske velfærdsstat?
Der er jo ikke noget nyt i, at en socialdemokrat vil monopolisere den såkaldte velfærdsstat. Det er os, der har opbygget den, og det er vores fortjeneste, at der i det hele taget er noget, der hedder en velfærdsstat. Alle andre har forsøgt, men det er vores fortjeneste og vores alene, nå ja, måske med indflydelse fra RV. Men ingen andre har gjort som vi, det er vores patent og noget helt enestående i verden. Så der er ikke noget at komme efter. Og da det er vores patent, er det også os, der er de eneste, der kan forvalte patentet. Der er ingen over eller ved siden af os. VI alene vide og er de eneste, der kan og vil. Slut.
At der ikke er noget hverken demokratisk eller socialistisk over at puge penge sammen for folk, der ejer det hele, taler vi ikke om. En socialdemokratisk arbejder gør sin pligt, selvfølgelig. Demokratiet og socialismen skal ikke ind på arbejdspladsen. Så hellere dele i porten og forhandle om 50ører med arbejdsgiverne, de giver jo os arbejde. Det er vi meget taknemmelige for, og så skal vi også gøre vores pligt over dem. Så slipper vi jo også for at tænke selv. Det er jo dejligt bekvemt, især når de ubehagelige konsekvenser af vores allesammens vækstpolitik truer med at smadre miljø og livsbetingelser overalt på kloden. Det er da heldigvis ikke vores problem. Socialismen skal i hvert fald ikke ind på arbejdspladser. Det har aldrig været meningen. Så bliver vores roller som pampere og levebrødspolitikere jo tydelig. Det går slet ikke. Så bliver vi jo helt overflødige. Nå, det er da heldigvis kun tåberne i Enhedslisten, der har de forskruede holdninger. Selv om det bliver sværere og sværere at forklare, hvorfor vi gør alle fattigrøvene mere fattige for, at de kan betale for den krise, som de jo ikke har været med til at lave. Men så må vi skære mere ned for, at krisen ikke bliver værre. Også selv om DF er større end os i meningsmålingerne. Satans også. Folk fatter jo fandme heller ikke en skid. De er os og kun os, der duer. Nå, ansvaret som stor socialdemokratisk tænker er jo enormt. Det finder folk da heldigvis ud af til sidst alligevel.

Tilde Klindt, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Arbejdsmarkedet er ikke en statisk størrelse med nogen bestemte individer indenfor der slaver for andre udenfor - De fleste af de 800.000 er en del af arbejdsmarkedet og har selvfølgelig ret til at få del i fællesskabet mens de står til rådighed som arbejdskraftreserve eller aftjener deres velfortjente otium, plejer de skader og den nedslidning det har koste at ligge på knæ - på et stilads - med en gulvklud - eller med at binde dine børn børnebørn eller gamle mors sko - Ole Brockdorf - Det kan selvfølgelig være at du hverken har børn eller forældre - men så er du da også noget ganske særligt

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar

Problemet, hvis der er et sådant, er vel at Enhedslisten har overtaget den oprindelige Socialdemokratiske politik og Socialdemokraterne har mere travlt med at tilpasse sig Venstres ønsker.

Heri ser vi også den massive fremgang for partier som Enhedslisten og Dansk Folkeparti, selv om disse partier ikke er enige på mange områder, er der alligevel mange sammenfald. Socialdemokraterne har engang haft denne tilgang til social adfærd, hvilket er en meget væsentlig grund til Danmarks velstand i dag. Men når man dropper sin egentlige ideologi sker der ofte noget andet, det vil jo være andre vælgere man tiltrækker.

Så hvis Sass Larsen skal bevise noget som helst, må han kikke på hvad der gjorde Socialdemokratiet stort i sin tid, og trække partiet i den retning. Alle andre tiltag lyder særdeles hult i mine ører.

Karsten Aaen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Set udefra er S i bedste fald overflødigt. I værste fald skadeligt.
Socialdemokratismen i 50 år systematisk ødelagt den stolte danske folkesjæl - grund nok til at indklage S for Menneskerettighedsdomstolen.

Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Den nu førte politik med udlicitering og privatisering og sociale nedskæringer som tilpasning til konkurrencestaten er vel præcis den politik, der gjorde den unge DSU-formand Henrik Sass Larsen berømt/berygtet i partiet? Var det ikke det, der stod i de unges kampskrift To minutter i Tolv, og det, der fik statsminister Nyrup til i begejstring at foreslå, at de unge straks blev ministre? (Hvilket dog blev stoppet af Aukenfløjen, så børnebanden måtte nøjes med ordførerposter.)

Michael Bruus

Og medens socialdemokraterne således forsøger sig med endnu en fortælling, de kan holde ud at se sig selv i, vender stadig flere sig i væmmelse fra den virkelighed de skaber.

Carsten Søndergaard, Torben Nielsen, Henrik Klausen, Nic Pedersen, Steffen Gliese, Philip B. Johnsen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, Sven Elming, Grethe Preisler, Anders Kristensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hensigten helliger midlet, men forbedrer desværre ikke de synlige resultater af Socialdemokraternes knæfald for den neoliberalistisk inspirerede udgave af "den nødvendige politik" alias velfærdssamfundets transformering til konkurrencesamfund.

Everybody knows that the dice are loaded
Everybody rolls with their fingers crossed
Everybody knows that the war is over
Everybody knows the good guys lost
Everybody knows the fight was fixed
The poor stay poor, the rich get rich
That's how it goes
Everybody knows.

I løbet af 1800-tallet skabte arbejdere og bønder fagbevægelsen og andelsbevægelsen, og påvirkede de politiske partier...

Det er forløbet for skabelsen af ideerne om den demokratiske socialisme og velfærdsstaten. At så en levebrødspolitiker fra et politisk parti står og tager hele æren her i 2014 er OK.

Lad bare alle der vil, tage æren. En ægte succes har mange fædre. Og selv Lars Løkke nægter, at han vil slå barnet ihjel.

Ole Hansen, Rune Petersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Anders Petersen

Hvis Henrik Sass synes så godt om den socialdemokratiske velfærdsstat, hvorfor er han så medlem af et parti, der er så forhippet på at afvikle den?

Steffen Gliese

Sandheden er den enkle: der vil altid i et samfund blive fremstillet mad, tøj og tag over hovedet, den private ejendomsret står til gengæld i vejen for, at dette gøres i fuldt ud ønskeligt omfang, til tider.
Når det kommer til andre produktioner, kommer disse i stand, hvis omkostningerne opfattes som mindre end gevinsterne. Igen forhindrer den private ejendomsret en demokratisk stillingtagen til, om tiden er bedst brugt på at fremstille avanceret måleudstyr til vinproduktion eller at passe bedstemor.

Philip B. Johnsen

Det er meget passende, at det er Henrik Sass Larsen der holder talen.

Vækstministeren, hvis opgør med finanssektoren viste sig, lige så tandløs, som partiet kamp for den "socialdemokratiske velfærdsstat på tre solide søjler af frihed, lighed og solidaritet".

Et punkt hvor den socialdemokratiske ledelse af den demokratiske socialisme og velfærdsstaten helt og totalt har svigtet er vedrørende informationsopgaven isamfundet. Den har den socialdemokratisk annekterede fagbevægelse helt overladt til kapitalmagten, hvilket eksempelvis betyder, at vi i dag ikke får informationer i de danske medier om de store demonstrationer og protester der i øjeblikket pågår i de italienske storbyer. Her Rom: http://rt.com/news/italy-protest-police-housing-035/

Carsten Søndergaard, Rasmus Kongshøj, Per Torbensen, Niels Mosbak, Gorm Petersen, Niels Engelsted, Claus Jensen, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Den danske model for en velfærds og retsstat ER død allerede med øksehugget i 1972, men som en hovedløs høne mangler den selv denne erkendelse.
Resultatet er flere og flere indskrænkninger i borgernes rettigheder og et større og større lovkompleks til et forsøg på en erstatning for den naturlige solidaritets og samhørighedsfølelse og den samfundsmoral som kun et helt og sammenhængende, velfungerende og sundt sanfund kan præstere.
Jo mere af dette samfundets hjerteblod der pumpes ud og jo flere amputationer ved frasalg af hel og halvoffentlige institutioner og afgivelser af suverænitet og ansvarsområder, jo før vil døden af det danske samfund sikres og fremskyndes, uden mulighed for genoplivning.

Karsten Olesen

"Gør gode tider bedre" var Socialdemokratiets slogan i valgkampen 1960.

De fleste nulevende socialdemokrater var ikke engang født på det tidspunkt.

Gennem 1950erne var Danmark præget af arbejdsløshed og fattigdom, og yderdistrikter og brokvarterer var "arbejdsløshedsøer".

Kampmann og Krag havde siden 40erne gennemregnet mulighederne for en udbredelse af velstanden.

En bedring måtte indebære at de arbejdsløse måtte i produktion for at skabe varer til deres forbrug.

Dette ville kræve investeringer - men den øgede omsætning ville siden også balancere skatteregnskabet.

V og K derimod agiterede udelukkende for skattelettelser.

De ville dermed fortsætte stagnationskursen - omtrent som en bonde der sulter sine husdyr for at spare.

Deres husholdningsøkonomi var dermed fejlagtig - idet de på forhånd afskar sig fra den vækst, der kunne fjerne fattigdommen,

Nationaløkonomer havde siden 1940erne vist, at det simpelthen er det rene sludder, at der skulle være nogen gevinst ved at spare investeringerne væk - bl. a. gennem beregninger af den såkaldte "multiplikatoreffekt".

Ingen, der har oplevet 1960-valget og årene efter, kan tage HTS-regeringens søforklaringer om "nødvendig politik" for gode varer.

De nuværende socialdemokrater mangler simpelthen erfaringsmaterialet i overgangen fra 50erne til 60erne.

Det burde være obligatorisk viden for alle statskundskabskandidater.

Med HTS's fortsættelse af V-programmet har man genoplivet den Madsen-Mygdal-politik, der ruinerede landet 1926-29.

Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Brian Jensen, Henrik Christensen, Steffen Gliese og Michal Bagger anbefalede denne kommentar
Kristian Løwenstein

Lyder som en gang snik snak, selvom det altid er svært når man kun har små bidder, og ja et passende billede.

Endnu en administrator med de fine, stramme bukser på vej op bagi, som står foran en tilsyneladende skeptisk presse/befolkning, der kan konstatere at han ligesom de fleste politiske magthavere i dette samfund tilsyneladende ikke længere er i stand til at tale om centrale begreber, såsom frihed, lighed, demokrati, samfund og solidaritet uden at fyre en lang række floskler og halvsandheder af om ideologi, den franske revolution, liberalisme, socialisme, demokrati, den kolde krig, Danmark og USA, alt imens mens han "ubevidst" kæder kerneværdierne sammen med markedsøkonomisk tænkning.

Ja børnlille, "frihed" er nu noget der bliver "producerede" i store mængder under stærkt konkurrencepræget forhold i tæt samarbejde med finanskapitalen, og her er vi danskere, relativt set, rigtig dygtige. Ja hele verden er faktisk meget misundelig på vores lille andedam, sagde vi til det lille spejl på væggen der.

Vi har vundet, sejren er...?

Steffen Gliese

Det, der var problemet i 50erne, iflg. Karsten Olesens opremsning, synes at være varemangel. Det er ikke problemet i dag, hvor det snarere er overfloden og det alt for rigelige udbud af ens varer, der ødelægger ligevægten. Kampen imod det faktum, at der er grænser for, hvor interessante varerne på hylderne i virkeligheden kan vedblive at være, er latterlig og patetisk. Er vi blevet gladere af at kunne købe syntetiserede smagsoplevelser frem for at fremstille dem selv med opbydelsen af egen kreativitet og smag? Nej, vi har mistet fornemmelsen af, hvad der er op og ned i et menneskes liv.

Steffen Gliese

Velfærdsstatens problem er vel først og fremmest, at man nærmest fra begyndelsen begyndte at slå bak ved at se på, hvordan man ikke forbedrede, men forringede efter bedste kapitalistiske model. I stedet for konsolidering og dertil hørende demokratisering er vi endt med en hybrid, der synes at have indoptaget det værste fra både fælles og privat.

Steffen Gliese

Måske sker der noget med politikere over tid, så enhver idealistisk samfundsdannelse bliver for selvbevidst og dogmatisk?
I Aarhus har man netop fængslet en ung højreekstremist og ikke sat ham i varetægtsfængsel, men derimod til psykiatrisk forvaring i fire uger. Det lugter af sindelagskontrol.
På samme måde med afskaffelsen af den fri debat eller det forhold, at det ses som en sensation, at tillidsfolk i Gentofte kommune skal deltage i nogle af direktionsmøderne. Vi er på en farlig vej væk fra den pragmatik, der gør Danmark stærkt og velfungerende - eller, for at være ærlig: vi har forladt den for længst! Danmark sander til i faste strukturer og krav om beslutningssikkerhed, hvor det var beslutningsusikkerhed og grundlæggende tryghed, samfundet skal køre efter. Tilbage til politikudvikling fra bunden, det er der brug for, mens der ikke er brug for enorme overskud i private virksomheder, der kun virker til ugunst for den brede befolknings mulighed for at øve indflydelse på samfundet. Økonomisk ulighed er ikke et materielt problem, først og fremmest, det er et demokratisk problem.

Torben Knudsen

På ganske kort tid, under 100 år, er der sket en fantastisk udvikling fra jeg som 7 årig kunne forvente at blive sendt ud som vogterdreng og få trukket alle tænder ud som 14-18 årig. Så gik jeg også kun i skolen hver anden dag et par timer.
Når man ser indlæg og kommentarer er sigtet på det negative, som om indsenderne ikke har begreb om det opnåede og via det opnåede med en god potion optimisme, vil videre. Man kan simpelthen ikke undvære al det negative.
Jeg savner i den grad udtalt optimisme i politik, selvom der er mange optimistiske tiltag og især savnes optimisme i kommentarer, denne selvforstærkende drift optimisme, hvor man kan få helt kvalme af opstemthed.
Den danske børs tordner deropad, men det præger ikke kommentarerne, der som regel går på regeringens ødelæggende politik! Arbejdsløsheden er lavere end længe, helt fraværende i kommentarerne.
Politiske partier især på venstrefløjen mangler i den grad optimisme i deres politik. Det virker som om man her i Jantes land ikke tør at være optimistisk.
Der ligger mandater og venter på det parti, der ikke blot har en politik for hele Danmark (incl. de rige svin!) men også tør føre den frem med optimisme.
Det parti, der tør afskaffe ordet velfærd, som jo kræver at systemet producerer mennesker, der har brug for velfærd og erstatter det med en statslig social kontrakt fra vugge til grav, der er bagstopper for hoved synspunktet, at så mange som muligt klarer sig uden velfærd kunne yderligere scorer mange mandater.
Det er få år siden, hvor socialdemokratiet tidligt og silde og især op til en valgkamp uden ophold sagde: de syge ,de gamle, de unge, de, hvad ved jeg igen og igen.
Vi vil høre: de sunde, de raske , de optimistiske, de frække, de selvgående i en selvforstærkende optimistisk politik.
En social kontrakt er med til at nedbringe antallet af problembørn i samfundet ja selv de såkaldt gamle finansierer sig selv fremover via pensionsordninger og er ganske meget friskere end trusselsbilledet hele tiden understreger.
Optimisme og afskaf begebet velfærd, der fastholder behovet for velfærd.

Torben Knudsen du har ret i, at der er blevet knoklet i det her samfund (og i mange andre samfund) for at opnå en høj levestandard, men kunne du måske uddybe din kryptiske sætning: afskaf begebet velfærd ...men du alle skal have hevet tænderne ud i 14 års alderen, eller hur?

-> mener du at alle skal....

Gorm Petersen

Har sympati for meget i TK's lange indlæg - men den med arbejdsløsheden holder ikke. Arbejdsløsheden er meget høj og stiger fortsat. Det er de mange, der mister dagpengeretten og derfor ikke længere registreres som arbejdsløse, der kunstigt holder tallene i ro.
Man sender "konerne hjem til kødgryderne". Har man mistet dagpengeretten men bor sammen med en partner, overtager denne forsørgelses-forpligtelsen og den arbejdsløse forsvinder fra statistikken over arbejdsløse.

Man kan så indvende, at det ikke er anderledes end i f.ex. Holland, hvor kvindernes erhvervsfrekvens er meget lavere end i Danmark - men relativt set - som beskæftigelses-indikator slører det netto-effekten af den massive udflytning af arbejdspladser.

Og at hverken denne eller den forrige regering har den mindste anelse om, hvad den skal stille op !

Rune Petersen, Karsten Aaen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Velfærd måles i penge. Det meste af udgiftssiden på finansloven er velfærd, uddelt af genvalgstørstige velfærdspolitikere, til grådige velfærdsdanskere, som betaler velfærdsskat til velfærdsstaten og dens administratorer, som velvilligt spiller med i komedien.
Som i børneopdragelsen, hvor belønninger udloves for god opførsel.
Velfærdsmængden er ligefrem proportional med skatteudskrivningen og uddelingen af fredagsslik hele året.
Så rigtigt - afskaf ordet som trylleformular, hvor tryllekunstneren narrer sit publikum med elegante manipulationer over for den måbende tilskuere - og erstat det med reelle mål for hvad lykke og tilfredshed egentlig er.
Torben Knudsen efterlyser et parti med et andet syn på tilværelsen.
Retsforbundet - for skatteomlægning til jordleje, resurseafgifter, personlig frihed og ansvar, basisindkomst, minimalstat, decentralisering, nærdemokratisk folkestyre, EU-udmelding, global bæredygtighed.
Ikke nyt, men en gammel livsfilosofi, der på forunderlig vis passer til tidens udfordringer med statstyranni, protektionisme, monopoler, finansspekulationer, ejendomsspekulation, griskhedens dominans og rovdriften på vores fælles natur.
Danmarks Bæredygtige Parti.

Velfærd er den levestandard som et lands produktion kan understøtte. BNP pr. indbygger.

Problemet er at alle pengene fra produktionen i et privatkapitalistisk land ender i virksomhedsejenes pengekasser, og så er der to måder at få dem ordentligt fordelt på i samfundet: Overenskomstaftalt løn og beskatning til velfærd.

En god fordeling giver en lav ginikoefficent - og et godt samfund, med gratis boliger, hospitaler, undervisning og arbejde til alle.